Korektura


(12.20 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová:  

A otevírám bod číslo

 

22.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 383/2012 Sb., o podmínkách obchodování s povolenkami na emise skleníkových plynů, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 697/ - druhé čtení

Já nejprve požádám o uvedení zákona z pověření vlády pana ministra a vicepremiéra Mariana Jurečku. Prosím.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Dobré odpoledne, vážená paní místopředsedkyně, kolegyně, kolegové, já si dovolím za kolegu Petra Hladíka, kterému před chvílí skončil krizový štáb, a následuje ještě tisková konference, a myslím si, že za nějaký čas dorazí i sem.

Přece tedy krátký stručný úvod k tomuto tisku 697, tedy návrhu zákona o podmínkách obchodování s povolenkami. Bylo to tady zmiňováno už v úvodním slově při prvním čtení, tak si dovolím říct to podstatné.

V této novelizaci se mění nastavení využití výnosů zdražení emisních povolenek. Veškeré výnosy musí nově členské státy využít na stanovené účely v oblasti klimatu. Návrh zákona vyjmenované druhy opatření související s ochranou klimatu a adaptaci na změny klimatu přijímá v celé šíři tak, jak umožňuje směrnice. S účelovým určením výnosů z dražeb povolenek pak souvisí také vnitrostátní úprava kompetencí pro nakládání s těmito prostředky.

Z hlediska dopadů na energetiku a další sektory ekonomiky je toto nastavení mechanismu velice důležité, protože jde o prostředky, které musí Česká republika maximální efektivně využít pro strategické investice do dekarbonizace a do přizpůsobení se změně klimatu. Je třeba se zaměřit na zvýšení konkurenceschopnosti našeho průmyslu a současně s tím brát maximální ohled na sociální situaci nízkopříjmových domácností.

Dále také upravuje systém EU ETS v tom, že se rozšiřuje na námořní dopravu, přestože Česká republika je vnitrozemský stát, který ve své jurisdikci nemá žádný námořní přístav a zároveň není v českém Námořním rejstříku registrovaná žádná obchodní námořní loď, bylo nutné příslušnou část směrnice do českého právního řádu promítnout. Implementovaná právní úprava tedy v současné době není v praxi nijak využitelná, nicméně nelze to do budoucna zcela vyloučit. Námořní rejstřík pro obchodní námořní lodě není uzavřený.

Novela reflektuje také změny v sektoru letecké dopravy a dále také řeší dílčí a netranspoziční úpravu zákona, která reaguje na aplikační praxi. Například upravuje některé dílčí aspekty poskytování kompenzací nepřímých nákladů pro energeticky náročná odvětví, precizuje přechod práv a povinností (nesrozumitelné) provozovatelů zařízení. Upřesňuje definice některých pojmů, upravuje situace, které dosud zákonně byly dostatečně ošetřeny, ale mohou nastat, například převzetí provozu zařízení na základě rozhodnutí Energetického regulačního úřadu, a několik dílčích úprav také v sankčních ustanoveních, a sice navýšení horní hranice pokuty za nejzávažnější přestupky, jako je provoz zařízení bez povolení k emisím skleníkových plynů nebo v rozporu s ním, z 5 milionů na 20 milionů a tak dále.

To jsou asi ty nejpodstatnější změny, které tato novelizace přináší. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji pěkně za uvedení. A my jsme návrh v prvém čtení přikázali k projednání výboru pro životní prostředí jako garančnímu. Dále byl tisk přikázán hospodářskému výboru. Usnesení výboru byla doručena jako sněmovní tisky 697/1 až 3. Já nyní požádám pana zástupce zpravodaje, pana poslance Smetanu, aby nás informoval o projednání návrhu ve výboru a případné pozměňovací návrhy odůvodnil. (Hovor skupiny poslanců mimo mikrofon.) Ještě vnímám... žádost o přihlášení s přednostním právem, a sice se hlásí pan předseda Benda. Prosím.

 

Poslanec Marek Benda: Děkuji. Vážená paní místopředsedkyně, vážené dámy, vážení pánové, proběhla tady rychlá porada předsedů klubů vzhledem k tomu, že pan ministr Hladík je v tuto chvíli na povodňovém štábu, respektive na tiskové konferenci po povodňovém štábu, ale současně je tady velký zájem zejména ze strany opozice, aby projednávání tohoto bodu byl přítomen. Tak já navrhuji, abychom přerušili teď projednávání tohoto bodu do přítomnosti pana ministra životního prostředí Petra Hladíka s tím, že bychom pokračovali v těch dalších bodech a že bychom vždycky bod, který bude rozdělán, dodělali, abychom nepřerušovali v půlce. Jestli bychom mohli hlasovat o takovém usnesení?

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Já jsem přivolala kolegyně a kolegy z předsálí, poněvadž jde o procedurální návrh, který přednesl pan předseda Marek Benda. A zní, jde o přerušení bodu do přítomnosti pana ministra Petra Hladíka, takto jmenovitě. A jelikož (to) vypadá, že náš počet je ustálený, tak se hlasováním vyjádříme.

 

Já jsem zahájila hlasování. Kdo je pro takové přerušení do přítomnosti pana ministra Hladíka, nechť zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti přerušení?

hlasování číslo 87 se vyjádřilo 86 hlasujících, pro 72, proti 0. Konstatuji tedy, že toto přerušení bylo přijato.

 

A já tím pádem děkuji panu ministrovi za uvedení a přerušuji tento bod do přítomnosti pana ministra Hladíka.

 

A otevírám bod následující. Jde o bod číslo

 

 

30.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 201/2012 Sb., o ochraně ovzduší, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony
/sněmovní tisk 715/ - druhé čtení

Tento tisk taktéž uvede pan vicepremiér Jurečka. Prosím.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Tak já děkuju za vstřícnost u toho předchozího hlasování, a tedy také zastoupím pana ministra Hladíka i u tohoto sněmovního tisku 715, vládní novely návrhu zákona č. 201/2012  Sb., o ochraně ovzduší. Tady si dovolím poznamenat, bylo taktéž představeno poměrně podrobně v prvním čtení. Tím cílem, který sleduje tato novelizace, je navrhnout úpravu.

Navrhovanou úpravou dochází k elektronizaci ohlašování jednorázového měření emisí. Dále se řeší vymezení stacionárního zdroje, u nějž provozovatel zjišťuje úroveň znečišťování pravidelným jednorázovým měřením emisí, zavádí se nová povinnost nepřetržitého sledování provozního parametru pro kontrolu správné funkce technologie ke snižování emisí nebo opatření ke snížení emisí.

S účinností od 1. ledna 2028 se zavádí pro provozovatele povinnost ohlašování výsledků kontinuálního měření emisí, a to elektronicky v téměř reálném čase, prostřednictvím informačního systému kvality ovzduší, tedy provozuje ČHMÚ. Dále se zavádí nová povinnost orgánů ochrany ovzduší vycházet při vydávání podkladových správních aktů a vydávání povolení provozu pro vymezené stacionární zdroje též za stanovených minimální vzdáleností mezi těmito stacionárními zdroji a některými plochami vymezenými v územních plánech.

Nový institut minimální vzdálenosti představuje preventivní nástroj, jehož účelem je zabránit obtěžování prachem, zápachem. Navrhovaná právní úprava rovněž stanoví opatření k předcházení vzniku prašnosti ze stavební činnosti a k omezování jejího šíření. Současně zavádí s tím související povinnosti zhotovitele stavby.

Dále u poplatku za znečišťování ovzduší je nově stanovena výše sazeb pro rok 2025. A dále je to tak, že se dorovnává o inflaci v budoucnu. Současně se u těchto sazeb navrhuje, aby nominální hodnota byla automaticky dorovnávána o inflaci na základě inflační doložky, stanovené tedy přímo v zákoně. Navrhuje se též nové nastavení právní úpravy nízkoemisních zón, a to za účelem jejich zefektivnění.

Dále navrhovaná právní úprava zahrnuje zejména změny v úpravě zařazování stacionárních zdrojů a sčítacích pravidel, změny u programu zlepšování kvality ovzduší za účelem zlepšení účinnosti, nové nastavení právní úpravy postupu při smogových situacích nebo komplexně revidovanou právní úpravu podmínek pro výkon činnosti autorizovaných osob, komplexně revidovanou právní úpravu přestupků a změny ve vymezení takzvaných vyjmenovaných stacionárních zdrojů v příloze číslo 2. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Taktéž děkuji. Návrh jsme v prvém čtení přikázali k projednání výboru pro životní prostředí jako výboru garančnímu. Usnesení výboru byla doručena jako sněmovní tisky 715/1 a 2. A já nyní požádám, aby se slova ujal zpravodaj výboru pro životní prostředí, pan poslanec Karel Smetana, aby nás informoval o projednání návrhu ve výboru a případné pozměňovací návrhy odůvodnil. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP