(17.40 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Pojďme k pojmům, pojďme k těm dobrovolně pojištěným osobám. "Dobrovolně jsou účastny na důchodovém pojištění převážně osoby samostatně výdělečně činné. Výdělečnou činnost musí pojištěnec provozovat jako jsou hlavní činnost. Příjmy z ní jsou tedy hlavní a jediné zdroje příjmů pojištěnce. Podmínkou je věk 18 let a podání přihlášky k dobrovolné účasti na důchodovém pojištění u obvodní správy sociálního zabezpečení, příloha číslo 1. Důvody přihlášení mohou být dva, na základě kvalifikovaného důvodu nebo bez udání důvodu. Kvalifikovanými důvody jsou vedení v evidenci krajské pobočky Úřadu práce jako uchazeč o zaměstnání po dobu, kdy náleží podpora v nezaměstnanosti nebo při rekvalifikaci; studium na střední nebo vysoké škole v České republice s výjimkou doby prvních šesti let tohoto studia po dosažení 18 let věku před rokem 2010; výdělečná činnost v cizině po 31. 12. 1995; výkon dlouhodobé dobrovolnické služby; výkon činnosti v České republice ve prospěch zahraničního zaměstnavatele, to je zaměstnavatele, jehož sídlo je na území nesmluvního státu; výkon funkce poslance Evropského parlamentu; pobyt v cizině z důvodu následování manžela, který působil v diplomatických složkách."

Pojmy vázající se k výpočtu důchodů - před samotným výpočtem výše důchodů je třeba objasnit si několik základních pojmů, které s výpočtem úzce souvisí.

Pojďme k dalšímu okruhu, k takzvané dávkové formuli. "Zákonem vymezený postup, kterým se stanoví základ pro vyměření důchodové dávky a následné vyměření dávky samotné, a to za pomoci přesně daných matematických postupů. K vypočtení dávky je zapotřebí základní výměra a procentní výměra.

Základní výměra. Základní výměra je stanovena přesně danou částkou pro všechny typy důchodů. Její výše je vždy upravena vyhláškou Ministerstva práce a sociálních věcí. To neplatilo do roku 2012, do kdy byla upravována nařízením vlády o zvyšování důchodů." Tady se podívejme, jaký je vývoj té základní výměry: rok 2016 - je to 2 440 korun, rok 2017 - 2 550 korun, rok 2018 - 2 700 korun, rok 2019 - 3 270 korun.

Pojďme se podívat na procentní výměru. "Procentní výměra je stanovena procentem z výpočtového základu. Procentní výměna souvisí s dobou pojištění v případě důchodů přímých a s procentní výměrou důchodů zemřelého v případě důchodů pozůstalostních. Procentní výměna činí 0,9 % výpočtového základu za prvních 360 kalendářních dnů a 1,5 % výpočtového základu od 361. dne. Za každý rok doby pojištění se procentní výměna starobního důchodu z výpočtového základu zvyšuje o 1,5 %." Takže čím déle někdo pracuje, tím vyšší má pak důchod.

Pojďme se podívat na dobu pojištění. "Dobou pojištění je v § 11 zákona o důchodovém pojištění definována doba po 31. prosinci 1995, tedy doba účasti na pojištění osob uvedených v § 5 odst. 1, § 4 a v § 6, což jsou dobrovolně pojištěné osoby, za které bylo v České republice zaplaceno pojistné. Do doby pojištění je zahrnuta i doba zaměstnání získaná před 1. lednem 1996.

Náhradní doba pojištění. Doba stanovená zákonem, která se hodnotí, jako by byla dobou pojištění. Podmínkou je doba trvání pojištění alespoň jeden rok. Pro Českou republiku je typické, že má široký okruh náhradních dob pojištění, zákon jich přiznává devět." Plný výčet - viz příloha číslo 2.

"Důchodový věk. Pro čerpání dávek starobního důchodu je důležité dosažení důchodového věku. Důchodový věk závisí na pohlaví a u žen na počtu vychovaných dětí. Horní hranice důchodového věku pro osoby narozené po roce 1971 je stanovena na 65 let. Zákon nám pak zvláštně stanoví důchodový věk pro pojištěné osoby narozené v letech 1936 až 1971.

Důchodové pojištění. Důchodové pojištění je hlavní pilířem důchodového systému České republiky. Každému, kdo se dožije důchodového věku, je vyplácen důchod právě z důchodového pojištění. V současnosti je až 95 % výdajů na starobní důchody poskytováno z důchodového pojištění. Dávky hrazené z důchodového pojištění jsou často jediným příjmem důchodců ve stáří. Výdaje z rozpočtu důchodového pojištění musí stát hradit povinně, vyplácení tedy nesmí ukončit ani nějak přerušit. Stát však může výšku důchodů upravovat, aby zajistil trvalou udržitelnost pilíře důchodového pojištění."

A u toho přímo jsme, teď u toho přímo jsme a u toho se samozřejmě musím chvíli pozastavit. Tady se přesně liší asociální vláda Petra Fialy z ODS a SPD, protože my si myslíme, že stát by měl výšku důchodů upravovat, aby udržel důstojné důchody. My si myslíme, že by se důchody měly postupně zvyšovat, ale Fialova vládní pětikoalice ODS, Pirátů, STAN, KDU-ČSL a TOP 09 si myslí, a proto jste tady dneska navrhli ten zákon, respektive včera, kterým chcete snížit zákonnou valorizaci důchodů. A to je přesně ten rozpor, že každý si tuhletu větu vykládáme jinak. My říkáme, zvyšovat důchody všem příjemcům důchodů, a jsme přesvědčeni o tom, a o tom už jsme mluvili včera, že je možné zajistit trvalou udržitelnost důchodového pilíře, když se seškrtají zbytné výdaje. Ale vy prostě, pro vás je prioritou, vy jste ukrajinská vláda, Petr Fiala je ukrajinský premiér, takže to je pravda.

Teď jsem slyšel výkřik, že to není pravda - je to pravda. Ano, to je přezdívka, kterou mu dávají občané. Už jsem tady říkal v minulosti, jenom to připomenu, to nedal Okamura, to je přezdívka od občanů, koukněte na sociální sítě. A já s občany souhlasím, že mají takový dojem, protože když chcete vzít 19 miliard důchodcům z valorizace, kterou mají přitom ze zákona slíbenou, a místo toho dáte 50 miliard Ukrajincům, tak co si o tom má kdo myslet? A ještě se chlubíte tím ve vaší vládě, že jste lídry v zasílání financí na Ukrajinu, a dokonce v poměru k HDP České republiky - či to bylo k počtu obyvatel, to mi teď vypadlo - jsme dokonce snad první vůbec. Česká republika je první - já nevím, proč musíme být v tomhle tom první. Já bych to tak nedělal, pro mě je na prvním místě český občan a Česká republika, takže se vůbec nedivím tomu, že občané, když se podíváte na sociální sítě, přezdívají vaší vládě ukrajinská vláda a premiérovi Petru Fialovi říkají ukrajinský premiér, a říkají, že by měl radši jít na Ukrajinu dělat politiku. Je to tak. Takže tady na mě někdo zvolal - dobře, nevykřikl, bylo to slušné zvolání, to já říkám, bylo to slušné, to není jako včera, kdy tady někdo na mě pokřikoval, když jsem hájil tady důchodce - takže jste se ptal, zdali je to pravda? Říkám, je to pravda. Ano, tak to píšou lidi na sociálních sítích, je to pravda, že to píšou a že takto přezdívají Fialově vládě a premiérovi. Je to pravda. Tak je to třeba pro vás nová informace, ale je to tak. Já to nemám ze své hlavy. Je to tak a už to mimochodem říkají o Fialově vládě tři čtvrtě roku - tři čtvrtě roku už to tak říkají, půl roku určitě, a koluje to poměrně masivně, tahle přezdívka, a já se tomu vůbec nedivím. Já mám úplně ten stejný dojem, musím říct. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP