(15.40 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Takže už víte, proč to tady budu zmiňovat. Pod vedením premiéra Petra Fialy z ODS a ministra vnitra Víta Rakušana ze STAN vypracoval Úřad vlády a Ministerstvo vnitra plán takzvaného boje proti dezinformacím. Tento plán mimo jiné obsahuje možnost trestního stíhání šiřitelů vládě nepohodlných politických názorů a informací, odstřižení některých názorově opozičních webů od reklamy a finanční podporu v řádu až 150 milionů korun ročně ze státního rozpočtu, tedy z peněz všech daňových poplatníků včetně voličů opozičních stran a hnutí, provládním médiím a politickým neziskovým organizacím. V první polovině letošního roku by pak měl v rámci tohoto projektu vzniknout zákon umožňující vládě zablokovat vybrané internetové stránky a trestně stíhat takzvané šíření dezinformací, aniž by bylo jasně definováno, co dezinformace je a co dezinformace není. Jinými slovy současná vláda hodlá za peníze všech občanů budovat síť vlastních propagandistických médií a trestně stíhat opoziční politické názory včetně věznění jejich nositelů. To by byl samozřejmě konec svobody a demokracie.

Ale zastavím se u té ekonomiky. Takže 150 milionů korun ročně ze státního rozpočtu provládním médiím a politickým neziskovým organizacím? Na to peníze máte, ale příjemce důchodů, všechny příjemce důchodů, chcete okrást o slíbenou valorizaci důchodů, a ještě to tady tlačíte v legislativní nouzi a nazýváte to, že by tím byly způsobeny hospodářské škody. Tak já vám znovu říkám, že tedy to tak rozhodně není, a SPD má opravdu jiný názor. A ještě abych dodal, tak ze strany vlády Petra Fialy se ohledně tohohle zákona na tu cenzuru, jak tam chcete dát těch 150 milionů korun právě třeba na úkor našich důchodců, se tak jedná o bezprecedentní útok na svobodu slova, projevu a myšlení, který nemá od roku 1989 obdoby. Jde bez přehánění o zavádění totalitních praktik, které jsou v rozporu s demokratickým charakterem našeho státu, v rozporu s českou ústavou, s Listinou základních práv a svobod, která je její součástí a ve které si mimo jiné v článku 17 uvádí, že cenzura je nepřípustná. Hnutí SPD proti této připravované vládní totalitě hlasitě protestuje a bude svobodu a demokracii před současnou vládou hájit ze všech sil a všemi legálními demokratickými prostředky.

A teď se tedy pojďme podívat trošku konkrétněji. Teď jsem to vzal trošku všeobecněji v úvodu svého vystoupení a teď samozřejmě přejdeme do té podrobnější fáze.

Takže máme tady před sebou vládní návrh zákona, kterým chce vláda Petra Fialy, ta pětikoalice ODS, TOP 09, STAN, Pirátů a KDU-ČSL, tady teď chce, jsme tedy v tom bodě konkrétně Potvrzení trvání stavu legislativní nouze, což my potvrdit nechceme logicky, já jsem tady navrhl jménem SPD zrušení té legislativní nouze, takže o mém návrhu se bude hlasovat po skončení rozpravy. Tak vy říkáte, že tady hrozí hospodářské škody tím, že... prostě když vyplatíte slíbenou valorizaci. My říkáme, že to tak není, že je potřeba vyplatit. A my jsme k tomu samozřejmě tady, protože se na to samozřejmě vůbec nemůžeme dívat, a my budeme do posledního dechu bojovat za téměř 3 miliony příjemců důchodů v České republice, tak SPD připravilo k tomu i řadu pozměňovacích návrhů, protože my právě rozhodně si nemyslíme, že to způsobí hospodářské škody. Naopak, je potřeba vyplatit. Je potřeba vyplatit ty slíbené důchody. A SPD podalo celkem 102 pozměňovacích návrhů, takže samozřejmě je naši poslanci podrobně budou zdůvodňovat a budeme je samozřejmě také podrobně načítat. Ale to je až ta další fáze.

A o co jde? Protože my prostě chceme - tady ta situace je taková, že vládní návrh novely zákona o důchodovém pojištění, to je to, co tady teď jste předložili, tak kterým se ex post, retroaktivně, se zpětnou účinností, mění podmínky červnové mimořádné valorizace všech typů důchodů, je kromě zjevné kolize s ústavními principy hrubě asociální. Finančně poškozujete všechny příjemce důchodů s měsíčními penzemi nad 8 000 korun a průměrného příjemce důchodu pak poškozujete, respektive okradete o 1 010 korun měsíčně v průměru. To je zejména v době astronomického zdražování všech pro důchodce klíčových životních nákladů naprosto neúnosné, sociálně-ekonomicky likvidační opatření. Dle platného a účinného zákona měla proběhnout mimořádná červnová valorizace formou zvýšení zásluhové složky důchodů o 11,5 %.

Jednou z cest, jak tohoto stavu docílit, je kromě neschválení předkládané vládní novely její úprava, respektive úprava jednoho z jejích parametrů, konkrétně výše pevné finanční částky, o kterou se důchody od června zvýší, přičemž tato částka zůstane stejná pro všechny její příjemce, což zachová prvek zásluhovosti, protože další složkou zvýšení důchodů bude procentuální podíl ze zásluhové složky penzí, kterým nominální vyjádření stoupá s jejím růstem. A zároveň to mnohem výrazněji pomůže nízkopříjmovým důchodcům. Proto my za SPD jsme navrhli, je to celkem 102 pozměňovacích návrhů, abychom zvýšili tu pevnou částku, o kterou mají být důchody valorizovány, a to právě o těch 1 400, 1 500 korun. My to máme po korunách, abychom vám dali prostor si celou záležitost ještě rozmyslet, vám, vládním poslancům, protože třeba někdo z vás bude zpytovat svědomí a řekne si, že nebude hlasovat pro podporu tohoto asociálního návrhu vaší vlády.

A teď tedy pojďme konečně k té páteři mého projevu. Konečně jsme se k tomu dostali. A teď jde o to, protože vy říkáte, že přidání důchodů nechcete dělat, vy říkáte, že přidat lidem slíbenou valorizaci je z vašeho pohledu hospodářská škoda. Já říkám, že to tak není. Takže já si myslím, že bychom si měli opravdu říct, jakým způsobem bychom na ty důchody měli vlastně nahlížet a že skutečně vyplácet peníze těm, kteří si nemůžou sami pomoci nebo si odpracovali svoje, že prostě to není hospodářská škoda, že tím státu nehrozí hospodářská škoda. Naopak, že bychom ty důchody měli lidem dávat. SPD si za tím pevně stojí a naopak říkáme: zvyšovat důchody. Samozřejmě vzbuzuje to řadu otázek a já si myslím, že je potřeba si v tomto ohledu tedy říci nějaké ekonomické zákonitosti ohledně důchodového systému, abych vám opravdu vysvětlil, že vyplácení důstojných důchodů nejsou hospodářské škody a že váš návrh na legislativní nouzi opravdu je nesmysl. Je to nesmysl.

Dříve se lidé zajišťovali na stáří v rámci rodiny. Nikoho nenapadlo, že by se se svými starostmi měli obracet na stát. Když se chtěl někdo speciálně zajistit na stáří, použil pomoc v charitě či církvi nebo soukromé pojištění. Koncem 19. století se od soukromého pojištění oddělilo sociální pojištění, které nabylo v průběhu 20. století ve vyspělých zemích takového významu, že tvoří třetinu veřejných financí. Jenom abych nezapomněl na zdroj, je to kniha Důchodová reforma, autor je Marek Loužek, vydavatelství Karolinum. Takže já z toho prostě ocituji nějaké pasáže, protože myslím, že je to velice poučná publikace. Ať se nám tato situace líbí, nebo ne, je jasné, že ji nelze změnit přes noc. Na jedné straně je riskantní relativistický přístup, podle něhož penzijní systém vystačí jen s kosmetickými změnami. Ještě jsem chtěl říct, že samozřejmě těch podkladů pro tu důchodovou reformu i pro to, jakým způsobem k tomu přistoupit, je řada. Takže názory v této knize plně nekopírují názory SPD. Ale je to jeden z mnoha a mnoha materiálů, které je dobré si načíst, aby si vláda, vládní představitelé mohli na to udělat názor, protože je evidentní, že jste nekompetentní. A důchodovou reformu nepředstavila ani Babišova vláda, ani současná vláda žádnou reformu nepředstavila. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP