(15.30 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Takže i čeští občané si mi už rok stěžují, že mladí lidé a další si chtějí pronajmout byt v Praze, a ty pronájmy kvůli Ukrajincům takovýmto způsobem stouply. Protože počet bytů je samozřejmě omezený a stoupla poptávka, tak se samozřejmě zdražily pronájmy a doplácí na to i naši občané, kteří teď nemají už na ty pronájmy z toho průměrného příjmu, který si vydělají, protože samozřejmě kvůli těm Ukrajincům stoupla poptávka a pronájmy se zdražily. Ale o tom nikdo nemluví, přitom je to pravda, je to tak prostě.

Mimochodem, už jsem o tom tady minulý týden hovořil, ale už i té ukrajinizace české společnosti mají lidé plné zuby, už toho mají dost. Lidé už se často necítí ani jako v České republice a píší mi to skutečně masově. SPD na to upozorňuje a říkám to tady politicky nekorektně, prostě na rovinu, ať si o tom myslíte, co chcete. Je to tak a je potřeba tyto věci hlasitě říkat, abyste se probrali v té vládě. Ale ono je to marné ve vašem případě.

Podívejme se ještě, kde tedy jsou ty skutečné hospodářské škody. Ne tam, co říkáte vy. Podívejme se na to - no, to jsem se teď zasmál tedy - jak tady v Seznam Zprávy, kde jsou evidentně někteří redaktoři nekriticky zamilovaní do Fialovy vlády, tak když hodnotili předsednictví České republiky, jak předsedala Česká republika Evropské unii v druhé polovině loňského roku, tak tam přidali slovíčko úspěšné předsednictví, úspěšné tam vkládali. No to nechápu, kde to vzali. Vždyť to bylo totálně neúspěšné. Ale tak to jenom tady dodávám na mikrofon, protože to mě tedy překvapilo, to slovo úspěšné, které tam za každou cenu bylo potřeba vložit. To si myslím, že se pousmála tedy opravdu řada občanů. Protože všichni víme, že v druhé polovině loňského roku se právě za předsednictví české vlády, Fialovy vlády, v Radě Evropské unie, se životní úroveň českých občanů zhoršila, což snad tady vidíme úplně všichni a ty statistiky to dokládají. Tak jak někdo může napsat, že to bylo úspěšné předsednictví, když se životní úroveň naopak zhoršila? To je úplně neuvěřitelné, tohleto, tady ty zavádějící informace, jak jdou některá média Fialově vládě na ruku za každou cenu.

No ale pojďme se u toho na chvíli zastavit, u těch hospodářských škod, u toho, co jste způsobili a kde jsou skutečně ty hospodářské škody. České předsednictví - respektive české. No tak předsedal tomu premiér Petr Fiala a Fialova vládní pětikoalice, my jsme s tím neměli samozřejmě nic společného a občané také ne, ve finále. Tak české předsednictví v Radě Evropské unie v podání Fialovy vládní pětikoalice bylo jen velmi drahou řadou neúspěchů, blamáží s jedním velkým fiaskem na závěr. Českou republiku a české občany to jednoznačně fakticky poškodilo, a to i dlouhodobě.

Můžeme zmínit některé důležité okruhy. Například Evropská unie právě během toho předsednictví za plné podpory Fialovy vlády a českého předsednictví rozšířila systém obchodování s emisními povolenkami na oblast vytápění, včetně rodinných domků a dopravy, tedy i na domácnosti. Toto rozhodnutí je likvidační pro český průmysl a povede k výraznému růstu cen energií, pohonných hmot a dalšího zboží a služeb. Jde o zpřísnění a rozšíření fungování trhu s emisními povolenkami, což je ústřední bod takzvané Zelené dohody pro Evropu, Green Deal. Systém spekulací s emisními povolenkami se bude napříště vztahovat i na vytápění a na silniční dopravu. Spotřebitelé a firmy budou v budoucnu muset také častěji platit za emise oxidu uhličitého. Bezplatné certifikáty pro firmy se mají do roku 2034 postupně zrušit. Česká vláda nejenže toto opatření nevetovala, ale dokonce je i aktivně prosazovala, a ještě se tím veřejně chlubí. No obrovské škody! Vy jste opravdu sáhli do kapes českým občanům a firmám tak hluboko, jak jste mohli, a ještě chcete okrást občany o důchody.

Pojďme se zmínit ještě alespoň krátce o druhém okruhu, který považuji za velmi škodlivý, co jste předvedli během toho vašeho předsednictví a co má dopady na ty hospodářské škody, a to, co tady způsobujete. České předsednictví a česká Fialova vláda souhlasily s ukončením prodeje aut se spalovacími motory. V zemích Evropské unie tak bude prakticky nemožné si od roku 2035 pořídit nový automobil na benzin či naftu. Toto opatření opět aktivně prosadilo české předsednictví. Bude to likvidační nejen pro občany, jelikož razantně stoupnou ceny automobilů - a už stoupají právě kvůli tomu Green Dealu - a náklady na jejich provoz, ale hlavně pro automobilový průmysl, který je páteří české ekonomiky a exportu. Takže vy, vaše vláda, způsobujete ty hospodářské škody tím, že cíleně zdražujete životy občanům. Takže vy za každou cenu zdražujete životy občanům a zároveň je teď chcete okrást o zákonnou valorizaci důchodů, a ještě to tady zdůvodňujete, že prý státu hrozí značné hospodářské škody, když důchodcům vyplatíte důchody. Já to tady musím opakovat, protože to je úplně šílená formulace, kterou samozřejmě SPD absolutně odmítá.

Podívejme se, do jakých hospodářských škod vy tu zemi vedete. Já bych samozřejmě tady o tom ani nemusel hovořit, kdyby to nebyl váš argument, že to chcete v legislativní nouzi prosadit, protože hrozí nějaké podle vašeho názoru škody. Tady o tom hovoříme, co jsou ty hospodářské škody způsobené vaší vládou.

Situace je taková, že Fialova vláda hazarduje s budoucností naší země a vede ji do katastrofy. Protože na každého Čecha již nyní připadá průměrný dluh 275 000 korun. Hospodaření českého státu za vlády koalice ODS, TOP 09, KDU-ČSL, STAN a Pirátů skončilo v loňském roce se schodkem ve výši 360,4 miliardy korun. Celkový státní dluh tak vzrostl už na hrozivých 2,895 bilionu korun. Na každého Čecha tak připadá průměrný dluh již v objemu 275 000 korun. Vláda přitom původně na loňský rok plánovala rozpočtový deficit ve výši 280 miliard korun, na podzim jej však novelou zákona navýšila. To i přesto, že oproti roku 2021 loni vzrostly příjmy státního rozpočtu, zejména vlivem vyššího výběru DPH, o 137 miliard korun. V letošním roce plánuje vláda Petra Fialy hospodařit se schodkem 295 miliard korun. Realita ovšem může být výrazně horší, protože podle odhadu ekonomických expertů vláda nevybere na mimořádné dani, takzvané windfall tax, uvalené na energetiku, rafinérie a banky ani zdaleka tolik, kolik si naplánovala. To je prostě opravdu problém, protože ze strany vládní pětikoalice jde o další naprostý hazard s budoucností našeho hospodářství a sociální stabilitou České republiky, se všemi představitelnými katastrofálními důsledky. To hnutí SPD samozřejmě odmítá.

Mimochodem, abychom se trošku podívali, jak vidí lidé kolem Fialovy vládní pětikoalice důchody. Tak tady mám zrovna nejnovější citát. Je z tohoto týdne. Ocituji, co říká poradce Fialovy vlády Petr Janský. Bylo to normálně v mainstreamových médiích. Ocituji ho, jak vidí důchody: "Imigrace, tedy více lidí ze zahraničí, nám umožňuje vyhnout se těžké volbě, kdy buď musíme zvyšovat daně, nebo snižovat důchody." No a jsme doma. To je poradce Fialovy vlády Petr Janský. Takže propagace migrace, co nejvíc Ukrajinců sem samozřejmě i na úkor českých občanů, zvyšování daní, snižování důchodů. To je přesně to, co vy máte v plánu a čeho jsme tady i dneska svědky. No a já se ptám: Co podpořit české pracující rodiny, aby se nebály mít alespoň dvě nebo tři děti? To ale Fialova vláda nechce.

To ani nehovořím o tom - ale to by mě zase mohl pan předsedající napomenout, že nemluvím o hospodářských škodách, tak snad jenom v několika větách, ale ono to taky je o ekonomice, o penězích, proto opravdu alespoň krátce zmíním - že Fialova vláda chce novým totalitním zákonem zavést cenzuru, trestně stíhat za vládě nepohodlné názory a informace a ze státního rozpočtu financovat provládní propagandu. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP