Autorizace


(14.40 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Já tady mám i přehled, jak to všechno funguje. GasNet zrychlil opravy. To znamená, že oni plánují dokončit obnovu, například v oblasti Jeseníku do konce měsíce října a v dalších obcích do konce listopadu. Takže tam to funguje, a dokonce stát za to neplatí, protože to jde z jejich zdrojů a je to ze zákona.

Za sedmé, chybí systém dohledu nad operátory a poskytovateli internetových služeb -⁠⁠⁠⁠⁠⁠ nastavit systém záložního provozu. Docházelo k výpadkům operátorů, a tím nefungovaly informační kanály města. Toto ochromilo město při šíření informací interně, ale také u veřejnosti. No, a potom je tady Správa státních hmotných rezerv. Pane premiére, když přišel covid, tak jsme v březnu 2020 zdědili 10 000 zdravotnických pomůcek. Když jsme odcházeli v prosinci 2021, tak tam bylo 160 milionů materiálu. Takže by bylo dobré... Samozřejmě, ty státní hmotné rezervy jsou důležité. Já jsem sice opakovaně říkal ministru zdravotnictví, aby šel na Zentivu, aby nechal vyrobit ty léky, které není schopen sehnat, aby si to státní hmotné rezervy nakoupily, ale to je marné, protože pan ministr zdravotnictví řeší oslavu narozenin prezidenta Zemana a svůj rezort vůbec neřídí.

Takže zpětná vazba by měla být taková, že například státní hmotné rezervy by mohly do zásoby mít i nějaké buňky, ty mobilheimy na přechodné bydlení, protože někteří lidé, kteří byli evakuováni, dneska bydlí jen provizorně a podle mě to nemusí být taková gigantická suma. Podle mého názoru se jedná spíš o nižší stovky lidí nebo desítky. Je to různé. Tohle všechno by mohly státní hmotné rezervy mít. Samozřejmě, je to ohledně čerpadel, vysoušečů. To všechno nakonec si ti starostové museli sehnat a možná by bylo dobré, kdybyste se skutečně nad tím zamysleli a nakoupili to do státních hmotných rezerv. Takže si myslím, že by bylo dobré... Protože když čtu ta různá prohlášení - pan Jurečka tam byl už nevím kolikrát - tak zatím z toho nic nepadá.

Jaký je hlavní problém obcí? No, hlavní problém obcí je, že ony mají v majetku mosty. Já jsem navštívil obce, kde bylo zničeno tři, čtyři, pět mostů. No, a teď kde na to vezmou peníze? Takže tam podle mého názoru by měla být vyčleněna i částka.

Potom, samozřejmě, je to možná... Kdybych byl premiér, tak bych si také možná pozval pojišťovny - samozřejmě pojišťovny a banky vydělávají vždycky - a jim bych apeloval na jejich srdíčko. Vím, že je to byznys, ale pokud majitelka pekárny v Krnově tam má v silech mouku, kterou nemůže použít, má zdevastovaný areál, čeká na zálohu 10 milionů korun z pojišťovny a banka jí to zadrží a řekne jí: No, ale tak možná nebudete... Co to je za přístup, prosím vás? Takže možná i banky by se mohly zamyslet nad tím, jestli i v této chvíli...

Je to potřeba navštívit. To je úplně hrozné, když to člověk vidí. Tam skutečně došlo k šílenostem, když jsem viděl sílu té vody, kde to narušilo garáže. Myslím, že to bylo v rodišti paní prezidentové v Jindřichově, normálně to odseklo zadek garáží a ta auta padala do vody a odplavala. Nějací důchodci šetřili pět let na auto a auto je pryč. Takže je potřeba se ptát a zjistit, co všechno ti lidé tam zažili a přežili.

Samozřejmě, co bylo strašně důležité, je technika. No, byly tam firmy, které to sprostě zneužily. Normálně fakturovaly - jasně, ti starostové byli rádi, že tam někdo je - 1 300 korun za hodinu. Ale v obci Zátor, myslím, kde jsem bohužel asistoval u zboření jednoho rodinného domku, tak tam přišla pražská firma, v celé obci pomáhala řešit demolice a dělala to zdarma. Tam je potřeba samozřejmě říct, že v těchto chvílích by se to nemělo zneužívat. Chápu, že tam jsou lidé, kteří pomáhají. Myslím, že tam byli dobrovolníci, všechno fungovalo.

Ještě k těm pojišťovnám, prosím vás. Samozřejmě, někteří to měli pojištěné, ale někteří, kteří byli v té povodňové oblasti, to neměli pojištěné. Ve Vrbně pod Pradědem je skvělá firma, která se jmenuje Klíč. Já mám tady fotku, jaké tady postavili skvělé středisko, camping, a samozřejmě jim to nepojistili, takže jim to celé smetlo. Je potřeba se nad tím zamyslet, že stát tady... Jasně, někdo může říkat: No, když někdo má možnost si to pojistit a nepojistí si to... Tak tomu můžu rozumět. I když v těchto chvílích, když to člověk vidí, má k tomu nějaký přístup, ale to je také možná téma na ty pojišťovny. Ano, pojišťovna řekne: Tak si to tam nemáte stavět a přestěhujte se někam pryč. Ale nevím. Takže o tom by také mohla být nějaká debata.

Co ty obce trápí, je samozřejmě sportovní infrastruktura. Bylo by dobré... Pan ministr financí bohužel nenavyšuje rozpočet na sport. Pokud vím, je tam 6,9 miliardy. (Ministr Stanjura oponuje, že je tam víc.) Už je tam víc? O miliardu víc. No, ale i tak je to málo. Bylo by potřeba... Tady některé obce, v podstatě celá ta obec většinou žije fotbalem nebo nějakým sportem a všichni se tam setkávají. Jsou to malinké obce. A když jim to tam všechno spláchlo - například ten Zátor, myslím, že tam jim to spláchlo tenisové kurty, všechno - takže i na sportovní infrastrukturu v těch obcích by bylo dobré se podívat. Někde samozřejmě měli problémy, problémy s čističkami odpadních vod. Ale říkám, je potřeba jít do terénu a zjistit přesně, co oni potřebují.

Je jasné, že určitě starostové to nahlásí na kraj, že se to bude řešit. Ale znovu opakuji, hlavně ti hasiči, prosím vás. Mně je fakt líto, že nebyly splněné sliby, že se jim navýší rozpočet. Hasiče potřebujeme vždycky, když je nehoda. Voda je nejhorší živel. Viděl jsem na vlastní oči, co dokáže. Je to úplně... Úplná katastrofa.

Potom je tu samozřejmě otázka lesů. Pan Jurečka, toho si pamatujeme, že - já to mám tak zafixované - když byl ministr zemědělství, tak nejenom že nedal zemědělcům nic na sucho, ale nedal ani na kůrovce. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP