Autorizace


(14.30 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Tak zkuste teď udělat takové zákony, aby se začala skutečně urychleně dělat ta protipovodňová díla, která ochrání, aby se to nezopakovalo. Protože podle mého názoru, když hejtman Moravskoslezského kraje říká, že ty škody budou 100 miliard, majitel Kofoly říká 200 miliard. A samozřejmě, starostové a primátoři to vědí a vidí, co všechno se stalo. Takže o tom, že asi se k tomu ještě budeme vracet a dnes je to vlastně taková první změna rozpočtu, tak o tom asi není pochyb. To je první.

Za další je potřeba, aby zkušenosti těch primátorů a starostů byly vnímány, ta potřeba, co chybělo, ano? Armáda. A bylo zajímavé, že v Moravskoslezském kraji jsem viděl samou armádu a v Olomouckém na Jesenicku byli samí hasiči. Tak tam přišla, ano... Samozřejmě, tady bude vystupovat pan... pan hejtman Bělica. Nepřišla okamžitě, jestli je to o té kompetenci, že musela rozhodovat vláda, to taky je k zamyšlení, jestli se to... Nebyla ale vůbec vybavena na ty povodně. Já tady mám podklad k tomu od primátora Navrátila -⁠⁠⁠⁠⁠⁠ a nebyly vybaveny.

Takže hasiči. Pane bože, když velitel zásahu v obci má 33 000 čistého, velitel zásahu, tak to je hrozné. Hasičské vybavení: některé ty obce si chtějí koupit hasičskou techniku. Tak já si myslím, že pan ministr financí, když teda - nevím, na co to máme, na knihy máme nulu -⁠⁠⁠⁠⁠⁠ tak by vlastně ty obce, když si to koupí, ten hasičský vůz, tak by nemusely platit DPH. To by taky jim pomohlo, protože samozřejmě to všechno jde na kofinancování a další věci.

Já tady mám zprávu pana primátora z Opavy, který -⁠⁠⁠⁠⁠⁠ jsem rád -⁠⁠⁠⁠⁠⁠ se stal senátorem, takže může samozřejmě o tom mluvit i v Senátu. Já vám to tady přečtu, a to za prvé. Všichni si stěžovali, že vůbec nefungovaly mobily. Zkrátka operátoři nefungovali a někteří dostali potom -⁠⁠⁠⁠⁠⁠ a teďka nevím, jestli od hasičů, nebo od armády -⁠⁠⁠⁠⁠⁠ dostali satelitní telefony, ale pár hodin to nefungovalo. Za prvé -⁠⁠⁠⁠⁠⁠ tady říká pan primátor: "Výstražné SMS zprávy tlačené nebyly schváleny a dne 14. 9. 2024 jsme po vyhlášení stavu nebezpečí a vyhlášení evakuace v záplavových oblastech volali operátorovi na operační a informační středisko hlavního Hasičského sboru Moravskoslezského kraje se žádostí o zaslání takzvaných tlačených SMS na občany, abychom je informovali o nutnosti evakuace. Toto bylo zamítnuto ze slovy, že to nebylo povolené z generálního ředitelství Hasičského sboru České republiky. Po opakované urgenci nám bylo sděleno, že tlačené SMS mohou být zaslány." Takže to je konkrétně z Opavy. "Došlo tehdy k několikahodinovému zpoždění těchto SMS zpráv, kdy jsou zprávy zasílány přes operátory mobilních sítí všem zacíleným občanů. Výsledkem bylo obrovské zpoždění zaslaných tlačených SMS veřejnosti, která se měla evakuovat. Museli jsme tehdy vše řešit vlastními silami. V městských částech Opavy místními rozhlasy, v Opavě jezdila vozidla městské policie a hlásila výzvu k evakuaci přes megafony. Informace jsme šířili také přes všechny sítě měst a web, sociální sítě.

Za druhé, nemožnost využití poplachových sirén. Výstražný a varovný systém, který provozuje Hasičský záchranný sbor, nebylo v té chvíli možné změnit na nahrané výstražné namluvené zprávy. Proto se nemohly sirény použít, aby nevznikla panika.

Armáda, paní ministryně, pozdní nasazení vojska. Museli jsme zajistit ubytování pro 116 vojáků, kteří přijeli pomoci. Na začátku neměli žádné pracovní pomůcky ani nářadí. Celkový systém řízení armády je velice zdlouhavý, museli jsme posílat požadavky přes krajský krizový štáb, nešlo řešit s armádou napřímo. To je jen pro zlepšení. A to říkal pan senátor Navrátil -⁠⁠⁠⁠⁠⁠ nejde to. Jinak pan senátor Navrátil ocenil, že vy jste byla jediná, která se tam nechodila producírovat v rámci toho výjezdu, takže to vám slouží ke cti.

Problematika odvozu odpadu na skládky. To je největší problém, ty deponie, to je neuvěřitelné. Tam jsou tuny a tuny odpadu a samozřejmě to jsou jenom meziskládky. Tady říká primátor: "Nemáme možnost ovlivnit provoz skládek a otevírací dobu, protože nepatří městu. Způsobovalo to velké problémy a museli jsme vytvořit mezideponie přímo ve městě."

Za páté, zákon o zadávání veřejných zakázek. Tak to já nevím, jestli vláda tohle může změnit. Mohla by. "Na stavební práce nad 6 milionů korun a dodávky nad 2 miliony korun se musíme řídit tímto zákonem. Musíme služby i dodávky řešit urychleně, ale pokud musíme dodržet zákon, může vysoutěžení trvat několik měsíců a to může způsobit velké problémy. Dostáváme se tak do problémů například ve školách, kdy musíme nakoupit nové vybavení, dveře, opravit podlahy, budovy či tělocvičny. Není systém zadávání veřejných zakázek, který by pamatoval na takovou situaci.

Stav nebezpečí. Rychlá finanční pomoc vlády České republiky nebyla poskytnuta." Já vím, že pan ministr Stanjura byl včera a jednal s panem hejtmanem -⁠⁠⁠⁠⁠⁠ tedy jednal ne s panem hejtmanem, ale s panem Navrátilem v Opavě -⁠⁠⁠⁠⁠⁠ a že jsem slyšel, že připravuje víceméně ty programy, které my jsme měli v rámci tornáda, ale nechápu, proč se to nezrychlí.

Města a menší obce nemusí mít dostatečně volné finanční zdroje na pokrytí všech činností nezbytných a k zajištění evakuace evakuovaných osob či odstraňování následků povodní. Prvotní finanční pomoc byla poskytnuta pouze ze strany Moravskoslezského kraje. Město vyplácí přímou finanční pomoc domácnostem zasaženým povodní ve výši 20 000 korun z vlastních zdrojů. No, pan ministr financí tedy slíbil, že ti lidé, kteří byli postiženi povodněmi, dostanou ty peníze. Teď je na řadě město.

Ale, pane ministře, bylo by možná fajn myslet i na ty zahrádkáře, protože tam je to totální katastrofa. Takže možná lidi, kteří vlastní zahrádky, nedostanou peníze, protože zahrádek se to netýká. Myslím, že by bylo potřeba -⁠⁠⁠⁠⁠⁠ a určitě to nebude až taková gigantická suma -⁠⁠⁠⁠⁠⁠ těm lidem pomoci, protože ten pohled je velice smutný.

Samozřejmě, co se týče těch obcí, tam je potřeba říct, že perfektně funguje GasNet, který koupil ČEZ, a já myslím, že to je dobrá investice, a ČEZ jako takový, takže tam samozřejmě ve velkém se opravují rozvody plynu, elektřiny. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP