Korektura


(17.40 hodin)
(pokračuje Jana Hanzlíková)

Ale já tam vidím velký prostor, protože třeba včera jsme si mohli přečíst zprávu Eurostatu, která zněla: "Šedá ekonomika v Česku překročila bilion. " To byla zpráva, která se týkala loňského roku. Já si myslím, že tam je poměrně velký prostor právě pro práci vlády, kterou by měla odvést.

Ještě tedy teď, než jsem sem šla, jsem se podívala na zprávu, která mně přišla od lidí, kteří to sledují a různě na to reagují a píší nám - tak mi psala jedna paní - že už se stydí někde říct, že je Husákovo dítě, když poslouchá prostě tu rozpravu tady. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Pan poslanec Hubert Lang.

 

Poslanec Hubert Lang: Děkuji. Já bych napřed navázal na svoji ctěnou kolegyni předřečnici. Já jsem Husákovo dítě, můj bratr je také Husákovo dítě. Já se za to nestydím. Tak jsme se prostě narodili a bylo nás hodně a byla to docela pěkná doba, kromě toho, že tedy byla doba nesvobody. Teď se pomalu už blížíme k tomu konci a prostě holt nám ten Husák zanechal takovéto dědictví, které musíme nějak řešit.

Tady pan zpravodaj se usmívá, má alespoň takovou pozitivní energii po těch hodinách. Pan ministr už je totálně semletý, ten už tady prostě trpí. Já bych se vrátil v čase, protože asi dvě, tři hodiny, kdy vy jste tu chvilku, pane ministře, nebyl - což chápu, protože nejste schopný vydržet tady poslouchat celou dobu tu oprávněnou kritiku, která na vás padá, tak jste si odskočil na chviličku - mně napsalo pár lidí.

Vy jste tady běhal s nějakým grafem asi 3 hodiny zpátky a říkal jste, jak za ty poslední dva roky těm seniorům stoupají platy, že se teď máme úplně nejlépe, kdy jsme se mohli mít. Tak mi na to psalo několik lidí, kteří tomu prostě vůbec nechtěli věřit a říkali, že se tady rozmáhá nějaká nemoc, kdy máme světového lídra pana premiéra, který říká, že prostě žijeme v úplně nejlepší době, která je možná. Asi tady běhá nějaký bacil, protože vy jste tím také nakažený evidentně, protože vy jste také prohlásil, že teď je to nejlepší období, které naši senioři můžou zažívat. Já si to nemyslím osobně a řada lidí, kteří mi napsali, vám vzkazuje, že opravdu tomu tak není. Sice se jim zvedly průměrné penze, ale samozřejmě všechno šlo nahoru. To znamená, oni vlastně v tom poměru jsou na tom hůř. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. S faktickou pan ministr Jurečka, poté s faktickou pan poslanec Mašek.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Vážený pane kolego, já jsem tady připraven opravdu být klidně i v sobotu ráno. Já jsem tady zažil naše společné jednání, kdy jsem tady byl v kuse s malými přestávkami na krátké vyspání zhruba před rokem a půl, čtyři dny a čtyři noci! Takže jsem úplně v pohodě. Děkuji - a to oceňuji od paní předsedkyně - že jsme se dohodli, že bych si zhruba hodinku a 10 minut mohl ještě vyřídit také jiné jednání.

Ale teď věcně. Nechci polemizovat o individuálních situacích lidí - to jsme si teď za ty dva dny řekli několikrát - ale poukazoval jsem na realitu. To je výše důchodů ve vztahu k reálné kupní síle. To nejsou data moje, to jsou objektivní data, která tady jsou zpracovávaná dlouhodobě a poukazují jak na reálnou kupní sílu, tak i na výši poměru průměrného důchodu k průměrné mzdě. Já jsem představil tu časovou řadu. Můžeme se bavit o tom, jak se to vyvíjelo v čase, ale prostě to jsou skutečnosti. Ano, jsou - to znovu říkám, to vůbec nezastírám - situace, které jsou specifické, výjimečné, náročné a tady prostě mají fungovat jiné nástroje, které těm lidem mají dokázat pomoci.

Samozřejmě, kdo jste členem sociálního výboru a znáte vývoj v těch důchodech, tak vidíte, kam se posunují výměry v posledních letech u nových důchodů, které výrazně rostou nahoru, protože samozřejmě ti lidé se také posunují ve svých výdělcích. Nejčastější situace, kdy člověk má opravdu nízký důchod, jsou většinou kombinace OSVČ nebo OSVČ, který za těch zhruba 30 let několikrát přecházel mezi tou částí, kdy fungoval na OSVČ s minimálními zálohami, a případně na nějakém pracovním místě. Ale lidé s běžnými výdělky, kteří mají pojistnou dobu 44 let a více, tak v zásadě ty důchody mají velmi blízko okolo průměrné hodnoty. Ostatně i takto většina důchodů se pohybuje v rozptylu 3 000 korun. U nás je Medián - už jsem tady říkal - s průměrem také velmi blízko vedle sebe.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji a poprosím pana poslance Maška.

 

Poslanec Jiří Mašek: Děkuji za slovo. Dvě poznámky. Jednak dlužím odpověď panu poslanci Vojtkovi na tu migraci. Myslím, že částečně odpověděl pan Lang. Ne, migrace z Ukrajiny je jednoznačně pozitivní. Tady pracovalo před válkou kolem statisíce Ukrajinců,. Teď jich je více než dvojnásobek a jsou s nimi skvělé zkušenosti. Myslím si, že tomu jdeme i napřed, že formou mimořádného dlouhodobého pobytu se budeme snažit stabilizovat - s tím máme naprostý souhlas - ty Ukrajince, kteří budou tady ekonomicky soběstační, budou posílat děti do školy a nebudou na sociálních dávkách. Myslím si, že to je naprosto správná cesta, tu podporujeme. Ale pokud jste se ptal i na tu islámskou, alespoň pro nás tedy nechtěnou, migraci, kterou tak podpořil už v tom Lucemburku pan ministr, tak tam to vidíme jako problém a té se určitě bránit budeme.

Ještě druhá poznámka. Tady byl takový povzdech. Škoda, že tady není pan ministr Válek. Jsem sice v opozici, jsem ze zdravotního výboru, ale teď myslím, že by se mnou pan ministr souhlasil. Je to o tom, co jsem tady už jednou říkal, že v 65 letech dožití ženy skutečně před sebou mají ještě zhruba 20 let života - když už to dožijí do těch 65 - a muži zhruba 15. Ale u mužů určitě maximálně pět let, a to sice už nemocní, ale aktivně si užívající důchod, v průměru. Ten zbytek bohužel už se ztrátou soběstačnosti, s tím, že jsou závislí na jiných a podobně.

Pánové a dámy z koalice, vy jim z těch průměrných pěti let aktivního důchodu dva roky berete a nehledáte zdroje prostě někde jinde. Pro mě je to neomluvitelné. Chápu, že pan ministr Válek také dal k tomu nesouhlasné stanovisko, nebo že se u toho kroutil - nevím, jak to nakonec dopadlo - ale tak to je. Prostě na úkor dvou let aktivního důchodu těch lidí, pokud se ho vůbec dožijí. Tady v tom Ústeckém kraji umírají dřív, s těmi vůbec nepočítáme, ti nebudou pobírat vůbec nic, na nich se šetří. Čili když někdo zemře dřív, důchodový účet šetří, tak to prostě je. Ale těm, co se ho dožijí, uberete dva roky, a to je prostě neomluvitelné.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Pan poslanec Marcel Dlask je další, kdo se přihlásil s faktickou poznámkou, a poté vystoupí s faktickou pan poslanec Vojtko, poté pan poslanec Zlínský. Máte slovo.

 

Poslanec Marcel Dlask: Děkuji, pane místopředsedo. Já jenom takovou poznámku. Už tady tři dny bušíme na vrata vládní koalice s argumenty - takhle důležitá novela zákona - a je vidět, že za těmi vraty nikdo nesedí. Podívejte se na pravou stranu spektra. Zřejmě tento důležitý zákon není úplně tak důležitý pro vládní koalici, což mě trošku mrzí. Tak to je jenom taková moje poznámka.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Pan poslanec Vojtko.

 

Poslanec Viktor Vojtko: Děkuji za slovo. Já chci poděkovat zcela upřímně za celou řadu věcí, který tady zazněly. Jsem velmi rád, že najednou debata třeba i o nějaké legální migraci a podobně je v tomhle směru otevřená. Myslím si, že to je dobrá zpráva nakonec i pro český důchodový systém a nejenom pro něj. Takže budu velmi rád, pokud třeba tohle bude nějakým způsobem pokračovat dál.

Oceňuji také celou řadu argumentů, které tady zazněly. Musím říct, že jedna věc, která mě opravdu zaujala a myslím si, že si zaslouží ještě nějaké lepší rozpracování, je pohled na Českou republiku nikoliv pouze na základě celkových průměrných čísel, ale skrze regiony. Myslím si, že je fér se o tom určitě nějakým způsobem bavit. Tam určitě vidím nějaký prostor pro to, abychom hledali nějaká řešení, která dávají smysl. Ale jsou tady samozřejmě některé věci, ke kterým bych se asi měl trochu vyjádřit.

Jedna věc, říkat teď, že bereme někomu dva roky. Podívejme se, do jakého časového horizontu se díváme. Tak se vraťme zpátky do devadesátých let, jak vypadala zdravotní situace před 30 lety. Řekněme si, že se na ni nemůžeme koukat úplně stejně, že se něco vyvíjelo, že tady máme nějaké dlouhodobé trendy, i co se týče třeba zdraví populace a podobně. To je to, s čím my tady také nějakým způsobem ve všech těch úvahách pracujeme. Když to je 67 let věku, je to prostě 67 let věku za 30 let. Do té doby se určitě zlepší zdravotnictví k lepšímu. Já jsem o tom pevně přesvědčen. Já si myslím, že budoucí důchodci na tom budou opravdu i za těchto podmínek lépe, protože ty trendy prostě vidím. (Předsedající: Čas.) Děkuji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP