Korektura


(11.50 hodin)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji vám, pane poslanče. Nyní tedy pan poslanec Karel Sládeček, připraví se pan poslanec Radovan Vích, pan poslanec Jiří Strýček a další. Prosím.

 

Poslanec Karel Sládeček: Vážený pane předsedající, milé kolegyně, kolegové, mnohé již zde bylo řečeno, ale vidím velký počet přihlášených, tak abych jim nebral prostor pro jejich vyjádření, tak se omezím jen na svůj pohled, proč tuto novelu nemohu podpořit.

Novela zákona o důchodovém pojištění zvyšuje věk pro odchod do důchodu, omezuje předčasné důchody, snižuje nové důchody a snižuje valorizace důchodů. Tedy samé negativní zprávy pro české důchodce. Vláda pětikoalice - nebo nyní čtyřkoalice - tyto změny nazývá stabilní systém férových důchodů. Pan premiér Fiala několikrát řekl, že je hrdý na to, že tato vláda zvýšila důchody o 30 procent. Pan premiér je asi hrdý na to, jak vysoká byla inflace. Protože to, že se zvedly důchody o 30 procent, není zásluha této vlády, jak často představitelé pětikoalice tvrdí, ale je pouze plnění přijatých právních norem. V čem pan premiér Fiala opravdu vyniká, je lhaní. V deníku Blesk v listopadu 2022 pan premiér Fiala říká, cituji: "Nechystáme se zvyšovat daně lidem, přestože je po tom poptávka. Slíbili jsme, že nebudeme zvyšovat daně, a nechceme je zvyšovat. Považujeme za lepší, když mají lidé více peněz v peněženkách. Jediná výjimka je válečná daň, která je ale dočasná a vztahuje se na neočekávané a mimořádné zisky firem v energetice a bankovnictví." Konec citace.

Uvědomte si, pane premiére, že zhruba 50 procent důchodců má důchod nižší, než je průměrný důchod. Každopádně bych čekal, že se šetřit začne zeshora, od státního aparátu a až nakonec od nejchudších vrstev obyvatelstva. Na zvýšení důchodů důchodcům o tisíc korun se peníze v rozpočtu nenašly, ale na zvýšení platů ústavních činitelů ano.

Při ekonomické krizi by měla být určitá solidarita, ale nemělo by se brát nejchudším a přidávat nejbohatším. Šetřit je vhodné tam, kde je to nejméně bolestivé. Například by bylo vhodné zrušit Senát. Je to totiž zbytečná trafika pro neúspěšné kandidáty na prezidenta, politické odpadlíky a politické důchodce, jako je například paní senátorka Němcová. Ta se dostala svými vulgaritami na úroveň čtvrté cenové skupiny a patří mezi přední dezinformátory české politické scény. Provoz Senátu ročně stojí náš stát 661,4 milionu korun, zatímco volební účast dosahuje žalostných 18 procent. To je důkaz o tom, že je tato instituce zcela nadbytečná. Přitom by stačilo schválit zdanění zahraničních dividend, jak navrhujeme v hnutí SPD. Tím by do státního rozpočtu přiteklo více než 300 miliard korun. Ale k takovému kroku bohužel vláda řízená Bruselem nesáhne. Vláda Petra Fialy totiž umí akorát zvyšovat daně, snižovat důchody českým občanům a posílat lidi žádat o sociální dávky. Proto budu hlasovat proti přijetí této novely.

Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji vám, pane poslanče. Nyní pan poslanec Radovan Vích, připraví se pan poslanec Jiří Strýček, pan poslanec David Pražák a další. Prosím.

 

Poslanec Radovan Vích: Děkuji za slovo, pane předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, mnohé tady zaznělo a já se budu snažit ve svém vystoupení být pokud možno stručný.

Projednávaný vládní návrh zákona o důchodovém pojištění představuje zásadní změny v důchodovém systému, které jsou naprosto nevýhodné pro všechny budoucí seniory. Ta novela je podle mého názoru sporná. Je to soubor parametrických změn, kterými chce vláda Petra Fialy od roku 2026 snížit důchody. Navíc se snaží budoucím příjemcům důchodu postupně zvyšovat věk odchodu do důchodu nad 65 let. Toto opatření se má týkat všech občanů narozených v roce 1966 a mladších. K návrhu zákona je přiložena tabulka, o kolik se věk odchodu do důchodu protáhne u osob, kterým bude 50 let, a osob starších. Ale ohledně dalších mladších ročníků již takovou tabulku vláda raději neukazuje. Nyní to vypadá protáhnout pro každý další ročník našich daňových poplatníků, kteří řádně odvádějí na důchod, odchod do důchodu později o jeden měsíc.

Cituji, jak je to popsáno v návrhu zákona. "U pojištěnců narozených po roce 1972 se důchodový věk stanoví v kalendářním roce, v němž pojištěnci dosáhnou věku 50 let. Důchodový věk se stanoví tak, že se ke věku 65 let přičte přírůstek naděje dožití pojištěnce. Důchodový věk pojištěnců narozených v daném kalendářním roce nesmí být nižší nebo být vyšší o více než jak dva měsíce než důchodový věk pojištěnců narozených v předchozím kalendářním roce." Konec citace. Nyní se tedy hovoří o jednom měsíci. Zkrátka vy chcete, aby se naši spoluobčané upracovali k smrti a potom šli rovnou na hřbitov. Pak jim nebudete muset nic vyplácet. Místo toho, aby vláda podporovala prorodinnou politiku, aby se rodilo víc dětí a tedy průběžný důchodový systém zůstal udržitelný, je to zase jen a pouze asociální paskvil. Proto hnutí SPD s těmito vládními návrhy zásadně nesouhlasí.

Do systému Poslanecké sněmovny jsme načetli zatím deset pozměňovacích návrhů. Je tam například návrh na zrušení mechanismu zvyšování věku odchodu do důchodu nad 65 let věku, návrh na zachování současného způsobu výpočtu starobního důchodu, zachování výchovného a úprava předčasných důchodů. Proč je ten vládní návrh zákona špatný? Konkrétně si představme, že průměrný věk dožití u mužů v České republice je 74 let. Ale to je průměr, tedy ne každý se jej dožije. Délka života ve zdraví u mužů je ale jen 62,7 roku. U žen je to 64 let. Přitom v průměru Evropské unie délka dožití ve zdraví překračuje 74 let celkově za muže a ženy.

Co to prodloužení věku odchodu do důchodu bude v praxi znamenat? Lidé, kteří celý život odváděli do průběžného důchodového systému část svých příjmů, respektive to za ně odváděl i jejich zaměstnavatel, zůstanou ve stáří, když je budou trápit mnohé nemoci, dlouhou dobu bez důchodu. Problém je ten, že dlouhodobě nebylo sdělováno, například před 15 lety, že bude docházet ke stálému prodlužování odchodu do důchodu. Bylo spíš naznačováno, že to nebude tolik a lidé by si měli spořit na důchod také sami, ale že řadě z nich ten důchod vůbec nebude poskytnut, protože se ho prostě nedožijí anebo jen chvíli před smrtí. A to už je dost něco jiného.

Navíc mezitím proběhly za sebou velké krize; covidová, energetická, roztočená inflace, což připravilo řadu lidí o obří část dlouhodobých úspor a i teď jsou zatíženi náklady, které nezvládají platit. Takže o jakých úsporách na důchod pak může být řeč? Nejpalčivější je tato důchodová změna právě u mužů. Dožívají se prostě kratšího věku. Ženy zase mohou trápit vážné zdravotní problémy, kvůli kterým nebudou moci normálně pracovat na plný úvazek. Řešení, které vláda nabízí, je, ať si lidé požádají o sociální dávky, když už nebudou moci pracovat a ještě nebudou mít nárok na řádný důchod. To proto, že získání předčasného důchodu tato vláda nedávno zkrátka většině občanů České republiky znemožnila. O tom byla ta předchozí legislativní změna, která zároveň osekala mimořádné valorizace důchodů. Navíc my chceme od mladých lidí, kteří nastoupí do pracovního procesu, aby přispívali do průběžného důchodového systému, ale těmito návrhy znejišťujeme jejich oprávněné očekávání, že pak ve stáří vůbec nějaký důchod dostanou.

Celý tento systém důchodového pojištění, neplnění legitimních očekávání je zrůdný. Možná i proto voliči projevili svou velkou nelibost u krajských a senátních voleb. V důsledku toho už je vládní pětikoalice jenom čtyřkoalicí. Vláda by měla respektovat silné poselství od voličů, že se jí nelíbí, co za poslední roky napáchala, a upustit od změn, které mohou české občany nadlouho poškodit. Za mě tedy takto si nepředstavuji důchodovou reformu a nesouhlasím se zvyšováním věku odchodu do důchodu na 65 let.

Děkuji.***




Přihlásit/registrovat se do ISP