Korektura


(12.00 hodin)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji, pane poslanče. Jako další vystoupí pan poslanec Jiří Strýček, připraví se pan poslanec David Pražák, pan poslanec Patrik Nacher a další. Prosím.

 

Poslanec Jiří Strýček: Vážený pane místopředsedo, vážené kolegyně, vážení kolegové, já děkuji za udělené slovo a dovolte mi, abych se tady rovněž vyjádřil v takovém širším zaměření k této důchodové reformě. Já už v tom svém minulém příspěvku, který jsem tady měl vlastně na půdě Poslanecké sněmovny v rámci prvního čtení, jsem zmínil, že nejsem úplným odborníkem na důchodovou reformu a že tady tu odbornou debatu samozřejmě nechávám svým kolegům, kteří se touto problematikou dlouhodobě zabývají a jsou na ni odborníky.

Já jsem své vystoupení zaměřil v podstatě na to, kdo je ta generace těch důchodců a seniorů, na které dopadne vaše rádoby důchodová reforma, a rovněž jsem v tom příspěvku hovořil o vztahu mladé generace k seniorům a důchodcům, když jsem zmínil ten termín takzvané mezigenerační solidarity, a to jak dnešní vládnoucí pětikoalice, dneska už čtyřkoalice, mnohdy za přispění mainstreamových médií, se snaží v zájmu prosazení svých návrhů, v tomto případě důchodové reformy, použiju pojem vytunelovat pojem solidarity, na základě čehož samozřejmě dochází k takovému rozeštvávání té společnosti a té generační propasti mezi mladými a mezi důchodci.

Já jsem byl docela překvapen, kolik jsem dostal na to vystoupení příspěvků na svých sociálních sítích a poděkování. A samozřejmě dostal jsem i spoustu žádostí, abych tady toto téma na půdě Poslanecké sněmovny znovu zvedl, což tak činím.

Dostal jsem i včera večer ještě mnoho zpráv od těch lidí, kteří mi psali a ptali se, kdy teda budu vystupovat a tak dále, takže posílám teda zprávu, že vystupuji teď a klidně se na to můžou podívat, jako že oni to určitě velmi dobře sledují, na rozdíl od koaličních poslanců. Nedá mi to, abych nezmínil alespoň jeden z těch vzkazů, který jsem obdržel. Já to teď budu citovat: Jsme důchodci na začátku devadesátky. Se zájmem jsme poslouchali váš projev v Parlamentu a děkujeme za něj. Dodal nám odvahu do dalšího žití a i trochu hrdosti na sebe sama. To jsou slova opravdu skutečných důchodců, nikoliv těch virtuálních z fotobank, jako například pan Karel z Vysočiny. Já to neříkám proto, abych se tady pochválil nějak s tím svým projevem, ale abych spíš zdůraznil tu skutečnost, že starší generace opravdu silně vnímá tuto mezigenerační propast, která tady vzniká a která ji trápí.

Říkám to také proto, že navzdory tomu, jak si tady stávající vláda, nebo vlastně čtyřkoaliční většina, vše schvaluje a na druhé straně zamítá často i dobré návrhy ze strany nás, opozičních poslanců, tak mě to utvrzuje v tom, že skutečně to má cenu pokračovat tady v té opoziční práci a postavit se za tu nejzranitelnější skupinu občanů naší společnosti, kterou jsou naši důchodci a senioři. Dělali jsme to vždy a budeme jako hnutí ANO samozřejmě dělat i v budoucnosti.

Samozřejmě, určitě se tady zvednou hlasy, že voliči hnutí ANO jsou důchodci, kterým by se mělo odebrat volební právo, a proto že je bráníme. Já říkám pravý opak. Ne. V prvé řadě jsou to lidé, kteří pro tuto společnost odvedli obrovský kus práce a zaslouží si důstojný a plnohodnotný život v důchodu, jsou to především naši prarodiče a rodiče a ti si takový život rozhodně zaslouží. A to je taky ten hlavní důvod, proč je bráníme a budeme je i nadále bránit ve vztahu tady k této důchodové reformě.

Nedá mi to nezmínit slova ministra práce a sociálních věcí pana Jurečky, který odůvodňuje zásah do valorizace starobních důchodů, který vydával jako jeden z kroků rádoby penzijní reformy nedobrou situaci mladých rodin. On doslova pronesl: Byl bych rád, aby všichni ti, kteří dnes dostávají důchod, všechny ty babičky, dědečkové, také v tento okamžik ucítili určitou míru spoluzodpovědnosti a mezigenerační solidarity nejenom za své konkrétní děti, ale i vnoučata a za tu generaci dětí a vnoučat, kteří na toto budou muset vydělávat.

Ale pane ministře, vždyť tato generace babiček a dědečků, kterou vy zmiňujete, také musela vydělávat na důchody prababiček a pradědečků. A znovu ruku na srdce, kolikrát nositelé názorů vzniku škody a přeplácení důchodců zcela samozřejmě, a aniž by si to uvědomovali, čerpali bezplatně nebo se značným příspěvkem z toho, co bylo vytvářeno právě těmito dnešními důchodci a jak neproduktivních výdajů, jak jsou často označovány důchody, si podle nich důchodci užívali nebo užívají. Zabýval se vůbec někdo z nich tou myšlenkou? Uvědomují si vůbec, že ani jesle, školku, základní až po nejvyšší vzdělání, zdravotní péči, neplatil nikdo v plné výši. Bylo to hrazeno z toho, co už vyprodukovali právě ti, kteří by dle naší vlády mohli způsobit tu deklarovanou hospodářskou škodu.

A další perlička, která zazněla, tak pro změnu to bylo z úst pana premiéra, který taky doslova řekl: Důchody a penze nám rostou a neustále se zvyšuje jejich poměr ke mzdě, ale mzdy tak rychle nerostou a my musíme dbát i na tu mezigenerační solidaritu. To, že nerostou mzdy, ale není vina důchodců, je to dopad vaší neschopné ekonomické a fiskální politiky, díky které firmy, zejména kvůli obrovskému nárůstu cen energií, ztrácely konkurenceschopnost a nebyly schopny zvedat nominální mzdy, a navíc ty reálné díky vaší nezřízené drtivé inflaci poklesly v minulých letech o více než 15 %.

Co mě ovšem taky nesmírně baví, v uvozovkách, je to, jak pravicová vláda Petra Fialy najednou opustila rétoriku o tom, že každý se má postarat sám o sebe, například paní předsedkyně Poslanecké sněmovny nám tady vysvětlila, že vláda není od toho, aby se starala o lidi, a rétoriku o tom, že přerozdělování je čiré zlo. Ale najednou vám, pravicovým stranám, jak prezentujete, najednou nevadí socialistická solidarita, kterou se teď oháníte a které máte plná ústa ve vztahu k této důchodové reformě? Váš apel na tu mezigenerační solidaritu podle mě v ničem nepomáhá mladým, například. Nevím, možná jsem se já špatně díval, ale ve vašem upraveném vládním programovém prohlášení jsem nenašel nic o tom, že by tento zásah v neprospěch důchodců, myslím tím to snížení mimořádné valorizace, a tím ušetřené miliardy, směřovaly ke zhoršení situace mladých rodin,ale zato vám tam figuruje závazek na zvýšení výdajů na armádu a zbrojení.

Podle mne apel na mezigenerační solidaritu skvěle zapadá do celkové strategie této vlády. Rozhodně této vládě nelze upřít cit a obrovský talent pro přerozdělování společnosti, samozřejmě jak jinak, než za vydatné pomoci mainstreamových médií.

Dnešní vládnoucí politická elita svými prohlášeními a kroky učinila vše pro to, aby jednotlivé kategorie navzájem poštvala proti sobě. Máme tady údajně nedemokratické strany, které je třeba potřít nebo nejlépe zakázat ve prospěch těch zaručeně demokratických, máme tady hloupý a zaostalý venkov, který je nutno převychovat, aby pochopil moudrost velkoměst a jejich kaváren, máme tady poživačné a sobecké důchodce, kteří žijí na úkor druhých a zadlužují zemi na celé generace a jsou jen přítěží pro státní kasu.

Kladu si teď teda otázku, kdo bude další. Budou to učitelé, hasiči, policisté? Pokud nebudou souhlasit s tím, že vládní sliby ohledně zvýšení jejich platů nebyly nebo nebudou dodrženy? Pojďme se tak na to podívat i z té druhé strany. Máme tady taky samozřejmě vládu, která splnila minimum populistických předvolebních slibů, o kterých již v době, kdy je tiskla na předvolební billboardy, věděla, že nebudou splněny. Máme tady premiéra, kterému pomalu docházejí sliby, které ještě neporušil. Nebudeme zvyšovat daně, chceme důstojné postavení našich důchodců, kteří se podíleli na budování toho, co dnes využíváme. Ukončíme zadlužování země, Green Deal zničí naši ekonomiku, proto s ním zásadně nesouhlasíme. Emisní povolenky zdraží naše energie, proto budeme usilovat o jejich zrušení spolu s obchodováním na burze.

Automobilový průmysl je páteří našeho průmyslu, proto nebudeme podporovat zrušení spalovacích motorů, ukončíme Babišovu drahotu a zkrotíme inflaci, kterou způsobil. Tak to jste nám předvedli v minulém roce. Takže výsledek těchto všech slibů je pravý opak, vůbec nic. Absolutní nula. Máme tady naopak vládu, která zadlužila tuto zemi drtivou inflací vysokými cenami za elektrické energie, nedostupností některých léků zbabranou digitalizací stavebního řízení, snížení slev na jízdné a tak dále, a to vše s drtivým dopadem na životní úroveň důchodců, kterým teď ještě berete peníze v rámci snížení mimořádných valorizací. ***

 

 

 




Přihlásit/registrovat se do ISP