Korektura


(9.30 hodin)

 

Poslankyně Lenka Knechtová: Vážená paní místopředsedkyně, děkuji za slovo. Já bych navázala na svou ctěnou kolegyní Ivanku Mádlovou a odpověděla bych i panu poslanci Salvetrovi vaším prostřednictvím, paní místopředsedkyně.

Nám totiž z toho problému vypadávají ženy, protože ženy jsou v tomto státě neviditelná pracovní síla. Když chcete mít miminko už třeba na vysoké škole, tak ty služby a přístup té vysoké školy není zdaleka prorodinný. A my tady dneska nemáme pana ministra školství Beka, aby nám o tomhle tématu něco řekl. My jsme už v prvním čtení žádali, aby se vyjádřil k tomuto tématu i pan ministr zdravotnictví, protože ty otázky, které si tady klademe, souvisí se zdravotním stavem. A pana ministra zdravotnictví taky momentálně nemáme.

Já jsem jedna ze zakladatelek rodinného centra, takže o té problematice rodiny si myslím, že vím hodně. A není možné vytrhnout jenom věk odchodu do důchodu a nepodívat se na všechny ty složky a jakým způsobem nám to v tom terénu funguje. Ano, tak si řekněme, že posuneme věk odchodu do důchodu a budeme prostě pro naše rodiče potřebovat o 50 - 60 % navýšit kapacity v domovech pro seniory. My ty domovy pro seniory nemáme. My za to lůžko v domově pro seniory jako stát třeba platíme až 50 tisíc, což je nesrovnatelná částka s tím, když pečujeme o ty lidi doma. Takže je potom otázka, kdy je ten vhodný věk odchodu do důchodu. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, paní poslankyně. Nyní vystoupí s faktickou poznámkou paní poslankyně Renata Oulehlová, na řadě je poté pan poslanec Salvetr. Prosím.

 

Poslankyně Renata Oulehlová: Přeji vám všem krásný den. Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Já bych jenom chtěla říct, když tady mí ctění kolegové brání ty seniory a říkají, že rozdělujete společnost, tak vy se zlobíte. Ale byli jste to vy, vaše vláda, když jste chtěli zmrazit důchody, valorizaci, řekli jste, že by to způsobilo významné hospodářské škody, to znamená, že by ti důchodci způsobili významné hospodářské škody. Takže jste to byli vy, kdo toto řekl.

Já tady často poukazuji na to, že máme plno mladých lidí v evidenci úřadu práce, máme dokonce v evidenci úřadu práce asi 5 tisíc mladistvých do 18 let. A teď bych chtěla reagovat na pana kolegu Salvetra. Vy jste říkal, že chcete vidět, jak se na nás sesypou organizace, které ty lidi, o kterých jsem teď mluvila, že už mladiství jsou v evidenci Úřadu práce, učí žít, učí je, jak se začlenit. Je tam vesměs ve vysoké míře nulový výsledek. Ti lidé se to prostě nenaučí, protože nechtějí. A spočítejte si někdy, pane poslanče Salvetre, prostřednictvím paní místopředsedkyně, kolik jeden takový člověk stojí, aby se to naučil, ale on nechce, kolik organizací se o něj stará. A všechno, všechno to platí ti, kteří pracují, ze svých daní. A těm lidem, kteří celý život pracují, pak budeme prodlužovat odchod do důchodu? A nemáme na ně peníze? To je opravdu... Zamyslete se nad tím. (Potlesk poslanců ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Reagovat s faktickou poznámkou bude pan poslanec Rudolf Salvetr, poté paní poslankyně Helena Válková. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Rudolf Salvetr: Děkuji za slovo. Zareaguji na své předřečnice. Já jsem nemohl doříct tu poslední větu už, možná, že byste, paní poslankyně, prostřednictvím paní předsedající, na mě takto nezareagovala. Já jsem tady přece jasně řekl, že to není jenom o té době do důchodu, že těch solidárních věcí je podstatně víc. A je to na té dohodě společnosti, jestli řekneme -dávejme na sociální pojištění o půl procenta více, na to, abychom zajistili důstojný život seniorů a dalších. Je to opravdu na té dohodě. A to, co jsem k té solidaritě také říkal, je to, že musíme říkat i rodinám, že solidární mezigeneračně musíme být prvotně mezi nimi.

18 let jsem starostou a vím, co se odehrává v našich zařízeních sociální péče. A vím také, že mnohdy tam přichází lidé za těmi svými blízkými pouze v jeden určitý den v měsíci, a vy to víte také, kdo se v tom pohybujete. A co je podstatné, a ta věta, kterou jsem nemohl doříct už, zněla právě k tomu systému dávek. A já doufám, že jak to slíbil pan ministr, to do konce volebního období stihneme, protože jsem si plně vědom toho, že vynakládáme obrovské prostředky na to, abychom naučili někoho pracovat, kdo pracovat nechce, a je to prostě špatně. A pokud položíte otázku do společnosti, kdo je pro, aby se dávkový systém těmto lidem omezil, osekal, tak máme jednu velkou výhodu - dovíme se z 90 % - jsem pro a udělejte to, protože nechci doplácet ze svých daní a ze své práce na to, že tady někdo přes generace nemusí dělat, a ještě mu za to platíme.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane poslanče. Nyní s faktickou poznámkou je na řadě paní poslankyně Helena Válková, připraví se pan poslanec Martin Kukla. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Helena Válková: Děkuji. Mně tady prostě v té diskusi zaniká - a já nepochybně díky svému matričnímu ročníku, nemyslím tomu biologickému, reprezentuju tu kategorii seniorů - a mně tady úplně v té diskusi zaniká kvalita života seniorů. A já si nedovedu představit na západ od našich hranic, a že se velmi často pohybuju v Německu a v Rakousku, hlavně v Německu, že by si tam někdo dovolil takovým způsobem jako my lehce, rychle, bez dostatečné přípravy a analýz se dotknout hranic, které jsou vyměřovány, včetně valorizací pro budoucí důchody. To by tam byla politická smrt pro takovou stranu. Tam opravdu musí být konsensuální diskuze a dohoda, jinak by něco takového neprošlo.

Vezměte si jenom, kolik voličů máme mezi seniory, a podívejte se, kolik zástupců, kteří se potom za ně postaví a jsou z podobné věkové kategorie, máme ve Sněmovně. A já si myslím, že i tohle je určitý ukazatel toho, jak ta společnost mezigeneračně funguje. A ta solidarita se projeví ne na tom, opravdu se k tomu vrátím, že budu mít o 10 seniorských zařízení víc, ale v tom, do jaké míry umožním těm starším spoluobčanům se aktivně spolupodílet na rozhodování na životě ve společnosti, na směřování společnosti, jinak ztratí smysl života. To je opravdu vážná věc. Já si nemohu stěžovat, ale spousta mých přátel z té věkové kategorie třeba 60, 70, 75 si stěžují, že mentálně jsou fit, ale nemají už ty možnosti. A ta kvalita života (Předsedající: Čas.) přece klesá. Děkuji. (Potlesk poslanců ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, paní poslankyně, za dodržení času. Další faktická, s tou se přihlásil pan poslanec Martin Kukla, poté paní poslankyně Andrea Babišová. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Martin Kukla: Děkuji za slovo, paní předsedající. Vážené kolegyně, kolegové, já to tady už druhý den poslouchám a poslanci pětikoalice, no, dneska už čtyřkoalice, se nás tady snaží přesvědčit, že jediné možné řešení je prodloužit věk odchodu do důchodu. My si to rozhodně nemyslíme. Jsou tady jiné varianty. Vždyť si vzpomeňte na začátek volebního období, když jste rušili EET, které přinášelo do státní kasy miliardy korun ročně. A další. Mě by zajímalo teďka, jaký mají názor Piráti. Piráti si teďka vzali téma, že v ODS jsou kmotři. Důchodový systém je asi nezajímá, nevidím tady ani jednoho pirátského poslance.

Ale ono je to i další. Kvete nám tady šedá ekonomika, a když my říkáme, dejte penzijním fondům možnost, aby strategické státní investice, aby se na tom mohli lidé podílet a nemuseli jsme prodlužovat věk odchodu do důchodu, tak tady prostě vy povídáte jenom - je potřeba prodloužit věk odchodu do důchodu. A bude se prodlužovat do kolika? Do 75? Do 76? Já jsem pracoval v jedné firmě a samozřejmě, když se podíváte na jednotlivé obory, velká firma nadnárodní, tak někteří ti lidé v 65 a více už nejsou schopni vykonávat to své povolání. A ta firma udělala takzvaný předdůchodový systém a oni už pět let před důchodem pracovali (Předsedající: Čas.) na 50 % času a brali 100 % mzdy. Děkuji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP