Korektura


(14.50 hodin)

 

Poslankyně Marie Pošarová: Dobrovolní hasiči zdarma ve svém volném čase v Plzeňském kraji dávali písek do pytlů pro postižené kraje, a přesto dostávají dobrovolní hasiči méně a méně peněz na své vybavení. Ti lidé, pokud mohou, jdou po dlouhých hodinách po zásahu opět do práce, spí minimálně hodin a po práci opět pomáhají. Ty stát nijak neodmění. A já se ptám, kde je armáda? Kde je pomoc armády?

Ráda bych tento bod zařadila jako první bod k projednání, a to: Dobrovolní hasiči a profesionální hasiči a jejich plat. Díky.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Ano, děkuji. Eviduji váš návrh. Nyní tedy vystoupí se svým návrhem pan poslanec Vondráček. Následuje paní poslankyně Mračková Vildumetzová. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Radek Vondráček: Děkuji za slovo. Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, tento můj návrh vychází z jednání poslaneckého klubu hnutí ANO. Vláda České republiky rozhodla na svém posledním zasedání, že se uskuteční volby do krajů a části Senátu tento víkend. My jsme ve fázi, kdy jsme ještě snad mohli podle Ústavního zákona o bezpečnosti státu tyto volby odložit. Nicméně rozhodnutí padlo. My jako opozice ho respektujeme.

Pouze žádáme, abychom toto téma mohli projednat i na půdě parlamentu, protože se jedná o tak závažnou věc, jako jsou svobodné, regulérní volby. Jestliže vláda řekla, že se volby uskuteční, což má nějaké ústavní, zákonné a racionální důvody, které dokážu pochopit, pak tedy ale chceme slyšet tvrdá data. Chtěli bychom vědět, kterých volebních okrsků se vlastně týkají kalamita, povodně, kolik občanů vlastně bylo zasaženo, voličů, kolik bylo zasaženo povodněmi a mají teď ztíženou možnost jít volit.

Jsou to vlastně dvě kategorie, jednak okrsky, kde skutečně reálně proběhly povodně a už neexistují ani ty volební místnosti, respektive nejsou v provozu a bude potřeba volit v náhradních prostorech, a pak jsou to osoby a pak jsou to voliči, kteří mají ztížený přístup k volbám, kteří měli zatopené nemovitosti a mají trochu i jiné starosti než volby. Což by byla škoda, protože opravdu tady to slyšíme často: volby jsou svátkem demokracie.

Takže chtěli bychom slyšet analýzu, kolika občanů a okrsků se to týká? Chtěli bychom vědět, jak bude pomoženo seniorům, osobám se zdravotním postižením, jak budou naplněny volební okrskové komise? Protože já si těžko umím představit, že když je někdo zatopený, že stráví dva dny tím, že bude sedět někde u komise. Samozřejmě bude doma a bude uklízet a bude se snažit odstraňovat škody. To je život, to je realita.

To, po čem volal pan primátor Opavy pan Navrátil, aby došlo od odložení těch voleb, to bylo autentické, to bylo reálné přání z praxe, kdy viděl, že to město v podstatě není samo schopno zajistit průběh voleb. To znamená, jestliže už vláda rozhodla, že nebudou odloženy, dobrá, ale musí mít tedy už nějaký plán. A já myslím, že Poslanecká sněmovna je skutečně to místo, kde bychom měli být s tímto plánem seznámeni, měli bychom být schopni na něho třeba i my z opozice reagovat, měl by to být možná trošku i takový brainstorming a hlavně bychom měli dojít k nějakému konsenzu, k nějakému společnému řešení.

Je to vysoce politická otázka, ale měla by to být nadstranická otázka, protože všem nám jde o to, aby byla zajištěna zhruba stejná volební účast, aby ti lidé měli možnost k volbám jít, aby byly naplněny okrskové komise, aby byly zajištěny prostory... A tak bych mohl pokračovat.

Já to navrhuji jako nový bod, který by se jmenoval Zajištění voleb. A já ještě nebudu navrhovat jeho pevné zařazení. Já vím, že tady dnes pan ministr vnitra Vít Rakušan není, že je v Ostravě, že by nemohl reagovat v debatě. Já jsem s ním telefonoval už v pátek. Já jsem se ho na to ptal už v pátek, jak budeme řešit případně volby?

Nakonec ta situace v Jeseníku, v Krnově, v Opavě je možná ještě horší, než jsme si představovali, a těžko si představit tam regulérní průběh voleb. Ale musí tam proběhnout. Už to asi nestihneme. Jinak to nejde. A je tedy samozřejmě na státu, aby těm obcím, těm lidem na úřadech, kteří jsou teď vyčerpaní, byli vyčerpáni i tenkrát, zažil jsem to v roce 1997, a aby nepropadli opravdu už vyloženě zoufalství, co si to na ně vymýšlíme, tak jim musíme nějak pomoct. Slyšel jsem o nějakém zapojení hasičů. Slyšel jsem různé návrhy. Ale jestli by to někdo měl slyšet, tak jsme to my, poslanci v Poslanecké sněmovně. A určitě tady nebudou nějaké politické projevy. Bude to věcná debata, která by nemusela trvat dlouho. Předpokládám, že bychom ten bod po dohodě všech zařadili zítra třeba jako první. Ale navrhneme to až zítra. Teď chci jenom nový bod. Děkuju.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Ano. Děkuji za dodržení času. Nyní tedy vystoupí se svým návrhem na změnu pořadu schůze paní poslankyně Mračková Vildumetzová a jako poslední je po ní přihlášený pan poslanec Síla. Prosím, máte slovo. A ještě prosím o ztišení.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Vážená paní předsedkyně, vážení členové vlády, kolegyně, kolegové, i já bych ráda z tohoto místa chtěla poděkovat všem složkám integrovaného záchranného systému za jejich obětavost, nasazení a především příkladný přístup v krizové situaci, která nás postihla. Já jsem včera velmi bedlivě, asi jako další občané, poslouchala tiskovou konferenci po jednání vlády. Nejdříve vystoupil pan premiér Petr Fiala. Co nám řekl? Hasiči a složky integrovaného záchranného systému si zaslouží obrovský respekt, poděkování, podporu. Pomáhají nám. Je to velmi náročné fyzicky a psychicky. Poté vystoupil ministr vnitra Vít Rakušan. A co nám řekl? Hasiči jak dobrovolní, tak profesionální mají ročně v průměru 170 000 zásahů. Teď v této krizové situaci, za těchto pár dní už těch zásahů měli přes 20 000.

Vážení kolegové a vážené kolegyně, vy víte, že my neustále vyzýváme k tomu, aby prioritou této vlády byla vnitřní bezpečnost a aby tato vláda dávala finanční prostředky do vnitřní bezpečnosti. A není možné, aby se na rok 2024 vzaly 2,2 miliardy právě těm, kteří nám v těchto dnech pomáhají, a to jsou hasiči a policisté. Chtěla bych vás opravdu požádat, zda byste nezvážili zařazení dnešního bodu na jednání Sněmovny s názvem Poděkování složkám integrovaného záchranného systému, kde by došlo ke shodě napříč všemi politickými kluby, kdy bychom poděkovali za jejich práci, a zároveň bychom se tady shodli na tom, že si opravdu zaslouží to poděkování i formou buď navýšení platu, nebo nějaké finanční odměny.

Řada z vás může v tuto chvíli říct, že od příštího roku, tak jak jsme se dozvěděli, to navýšení a tak, jak se teď dozvídáme, má být u někoho 3 %, u někoho 5 %. Já vám mohu říct, že na mě se obrací řada hasičů a řada policistů a opravdu oni jsou rozhodnuti, že ty bezpečnostní sbory opustí. Jenom v Karlovarském kraji dnes chybí 269 policistů. A už nám začínají chybět i hasiči. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP