Korektura


(15.00 hodin)

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Jste tady, prosím, ze všech krajů. A já si myslím, že řada z vás si uvědomuje, že bezpečnost je jedna z nejdůležitějších oblastí a že pokud ty hasiče a policisty nebudeme mít - a oni to řeknou jasně, že ten důvod je opravdu finanční - nástupní plat policisty dnes činí 30 100 korun. A ti policisté a ti hasiči, ti, kteří mají třeba již nárok na výsluhu, neodchází, ale jsou to ti, kteří jsou tam pět, šest let, říkají jasně, že jim prostě ty finanční prostředky, které v současné chvíli dostávají, nestačí na zaplacení všech věcí, které zaplatit musí.

Žádám vás z tohoto místa a prosím vás, abyste opravdu takto důležitý bod dnes podpořili. A já věřím -mám už připravený i návrh na usnesení, že se napříč politickými kluby shodneme a že tento návrh usnesení, který zní, že poděkujeme za jejich práci a zároveň vyzveme vládu České republiky, aby navýšila platy v rámci hasičů a policistů, popřípadě je za jejich práci nějakým způsobem odměnila. Děkuju vám za pozornost. (Potlesk poslanců ANO.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní se ještě z místa přihlásil s přednostním právem pan předseda Babiš, takže pana poslance Sílu prosím o strpení. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Andrej Babiš: Dobrý den, vážené kolegyně, vážení kolegové, vážení spoluobčané. V pátek nás čekají krajské a senátní volby a kdyby nebylo těch povodní, tak bych tady mluvil minimálně tři hodiny o tom, jak tato vláda devastuje naši zemi. A tahle katastrofa, která se děje, ji poprvé přinutila k tomu, aby se skutečně snažili pomoct. A jak to bude vypadat, to uvidíme samozřejmě v rychlosti té pomoci a v rozsahu té pomoci.

Mohl bych tady mluvit o tom, jak české předsednictví šlo na ruku Ursule von der Leyen, jak jsme byli servilní, jak jsme všechno akceptovali, jak Ursula byla tady u nás na Globsecu a jak vlastně pan premiér nepochopil, že bruselská chobotnice funguje úplně jinak, že slabé kusy nejsou úspěšné. A pro nás je velké štěstí, že pan Síkela, který tři roky devastuje naši zemi nejvyššími cenami energií, naštěstí už nebude mít na starosti ani Českou republiku, ani Evropu, a bude se starat o Afriku. Takže jsme rádi a držíme mu palce. (Potlesk poslanců ANO.)

Já dneska chci tady mluvit, paní předsedkyně, a možná budete překvapena, o tom, jak chodím tady do Besedy na čočku na kyselo. Já jsem se na ni těšil a pan kuchař mi řekl, že už nikdy nebude. A víte proč? Nevím, jestli vy víte vůbec, jaká je situace v gastru tady ve Sněmovně? A jako bývalý podnikatel a toho času politik, bohužel politik, vím, že to nejcennější, co je, jsou zaměstnanci, jsou lidé tady, jak jsme o tom mluvili, ti hasiči, na které jste zapomněli, ti vojáci, policisté, ti úředníci na úřadech práce, kteří dneska sami žádají o příspěvek na bydlení.

Já jsem vás chtěl poprosit. Prosím vás, v té Besedě je skvělý kuchař. A ten kuchař nemá pomocnou sílu. Víte vůbec, kolik vy nabízíte jako pomocnou sílu? Údajně 18 - 21 000 korun čistého. A za poslední období tady odešlo 10 lidí z gastra. Ten kuchař už nevaří, ten kuchař dneska je vlastně servírka a nemůže vařit, protože nemá tu sílu, a proto mu tam nosí jídlo z jiné restaurace. Může to být směšné, můžete se všichni tady smát. Ale prosím vás, když už jste teda několikrát přečerpala o desítky milionů rozpočet, jestli byste nemohli zaplatit lidi v tom gastru. (Potlesk poslanců ANO.) Protože v centru Prahy kuchař nejde pod 80 000. A já předpokládám, že vy neplatíte lidi tady cash - jak to tam dělají, když jste tady zavedli tu šedou ekonomiku a EET jste zrušili, nikdo neplatí daně v těchto zařízeních. Tak chci vás poprosit, jestli byste se na to nepodívala, jestli byste ty lidi nemohla pořádně zaplatit, když už teda máte neschopného kancléře, který to neřeší. Údajně o tom jednali odboráři, řeší se to rok. Údajně jste teda vydala pokyn šetřit, to já kvituju, ale prosím vás, můžete ušetřit na zahraničních cestách, zkuste snížit rozpočet poslancům nebo jiné cesty a zkuste tyhle lidi zaplatit, protože považuju skutečně za skandální, že tady, co jsme teda ta elita národa, jak se někteří tváří, tito lidé berou - ten kuchař údajně bere 30 000, to je neuvěřitelné. A ty pomocné síly 21 - 26 000, tak to je skutečně skandální. A skandální je i to, že ta čočka na kyselo stojí 77 korun.

Takže chci vás poprosit, zkuste s tím něco udělat, protože se stydím za nás všechny, když ti lidi nás obsluhují a když ten kuchař říká - nemůžu vařit, protože nemám tu pomocnou sílu. Já vám za to děkuju. (Potlesk poslanců ANO.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: I mě je potřeba oslovovat prostřednictvím, byť to je zvláštní možná pro někoho. Nyní tedy vystoupí pan poslanec Síla se svým návrhem jakožto poslední vystupující. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jan Síla: Děkuji za slovo, vážená paní předsedkyně. Páni poslanci, vládo, dovolte, abych se taky vyjádřil a poděkoval Integrovanému záchrannému systému, který v Moravskoslezském kraji dělá první a poslední pro lidi, pro které je to katastrofální situace. Já jsem zažil povodně v roce 1997 velmi aktivně v Olomouci, když jsem pomáhal osobně, kdy moji rodiče přišli naprosto o všecko, i o svatební fotky. A dneska je tatáž situace na severu Moravskoslezského kraje, Krnovsko, kam já jezdím jeden den operovat, nemocnice je úplně prakticky paralyzovaná a bude minimálně týden, mám zprávy, že mám zrušit operační programy, nic nefunguje, všichni dělají, co mohou.

Nicméně já bych právě proto chtěl poděkovat ještě zvlášť zdravotníkům jako takovým, kteří teď tam pracují velmi intenzivně, a v této souvislosti bych se chtěl zmínit o hospodářství privátních, přímo řízených a ostatních veřejnoprávních nemocnic.

V současné době se snaží vláda stabilizovat finanční systém veřejného zdravotního pojištění, soukromé nebo přímo řízené nemocnice přitom v posledních letech vykazují kladné hospodářské výsledky a zisky, zatímco celková bilance veřejného zdravotního pojištění je opakovaně v deficitu. Navíc Senát současně schválil novelu zákona 592/1992, o pojistném na zdravotním pojištění, kde došlo k zásadní změně, jež se má týkat pojištěnců, kteří jsou vojáky v činné službě, a studentů vojenských škol. Tato novela má připravit zdravotní pojišťovny všechny beze zbytku o zhruba další 2 miliardy korun. Jde o naprosto nesystémovou a iracionální změnu, protože vojenská zdravotní pojišťovna má v této době 1,6 miliardy korun rezervu. Pokud jsou někteří poskytovatelé zdravotních služeb schopni vytvořit z příjmů zdravotních pojišťoven takový zisk, že z něho dokonce platí státu daně, divím se nebo ptám se, proč potřebujeme shánět další nové zdroje do zdravotnictví typu reforma, restrukturalizace, prakticky likvidace regionálních malých nemocnic. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP