Korektura


(14.40 hodin)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: A my se domníváme, ale nejsme si tím jisti, a to musí sdělit v tuhletu chvíli ministr, že v těchto krizových případech není potřeba využívat digitalizace stavebního řízení, jinými slovy ten nefungující systém. A proto tedy žádáme ministra nebo kohokoliv z vlády, kdo je schopen se vyjádřit, aby poté tedy, co se vrátí ze své slavné cesty do Moravskoslezského kraje, kde jich dneska je devět a zdržují tam úplně všechny, místo toho, aby řešili tyhlety zásadní věci, tak aby se vyjádřili a případně potvrdili, že není nutné ten portál stavebníka, případně teda celý ten systém toho stavebního řízení digitální využívat, aby tak uklidnil ty dotčené domácnosti a firmy. Protože jestliže píší mně, a to s tím nejsem bezprostředně spjat, je mi jasné, že logicky musí psát přece i na ten resort, anebo alespoň na nějaké úřady, a ty to předávají tomu rezortu místního rozvoje.

Za další vyzýváme, aby ministr nebo kdokoliv z vlády vydal pokyn stavebnímu úřadu, aby v případě chybějící dokumentace, což může nastat, jim uplavala nebo něco, neuplatňovali pokutu, která je v zákoně, a to je až do výše 400 000 korun. To je váš zákon, který jste si tam dali. Opět. Lidé se ptají, nenašel jsem dokumentaci, mám jet podle nového systému a budu muset platit 400 000 pokutu? Já předpokládám, že nikoliv. Myslím, že jsme všichni natolik gramotní, že pokud by to zákon vyžadoval, tak ho dokážeme snad rychle změnit, ale musíte se k tomu vyjádřit. Nebo na co čekáte? Ti lidé nemají střechu nad hlavou v tuhletu chvíli, tohle máte řešit. To jsou praktické věci. To jsou věci spojené s tím, co od vás lidé očekávají. Já rozumím tomu, že komunikujete, já i rozumím tomu, že se někde vyfotíte, budiž, nerozumím tomu, proč vás tam jelo devět dneska. Myslím, že kdyby tam jel premiér s jedním, dvěma ministry, takže by to stačilo, ale budiž.

Řešte hlavně věci, na které ti lidé čekají, tím jim pomůžete. Takže uvědomte si, že ti lidé mohli přijít o počítač, mohli přijít o projektovou dokumentaci, a vy byste jim měli dát naprostou jistotu, že tedy nemusí využívat ten nový digitální systém. Musíte jim dát jednoduchý návod, jasný návod, který jim dá jistotu, jak tedy psychologickou, tak ale tu právní jistotu, protože pravděpodobně se bude muset upravit zákon v tomto, a proto potřebujeme a chceme jeho rychlou změnu. Já myslím, že to snad je normální někde jinde to řešit než na půdě Sněmovny, ale to jste měli vyřešit, vy už jste měli za námi přijít a říct prosím vás, tohle potřebujeme rychle během dneška změnit. Vůbec nechápu, proč s tím ministr nepřišel.

Vaše mediální prohlášení jsou nezávazná, navíc ještě jste žádné k tomu ani nevydali. Lidé potřebují mít jistotu, že nebudou platit pokutu. Takže my jsme připraveni podpořit vyhlášení stavu legislativní nouze v této situaci, abychom v tom zrychleném procesu byli schopni přijmout změnu stavebního zákona, a proto vyzýváme všechny napříč Sněmovnou, aby tedy v této mimořádné situaci přestali chvíli řešit politiku a nadcházející volby o víkendu a zaměřili se pokud možno na rychlé a hlavně věcné řešení.

My jsme už na tom začali pracovat v rámci hnutí ANO, pracujeme na tom s odbornou obcí, jsme v kontaktu s tou platformou pro zdraví. Stavební zákon, který sdružuje většinu těch svazů, asociací a komor, které jste nekompromisním způsobem odrazili, protože jste se s ním vůbec nebavili, a když oni řekli svůj názor, tak jste se jim vysmáli. Nicméně věřím, že snad to aspoň v čase uznáte, že bez té odborné obce to nedáte nikdy, nikdy dohromady. Takže pracujeme na tom a jsme přesvědčeni, že se to uhrát dá. Pozor, i když bude v tuto chvíli vámi potvrzeno, že se dá podávat v tom mimořádném režimu, to znamená, ne jaksi tady s nutností té digitalizace, a musíte to potvrdit, ještě jednou opakuji, vy, pane ministře, tak stejně na to bude už poté navazovat standardní proces. A tam jsme, kde jsme byli před pár dny. To znamená, jsme v situaci, kdy v současném znění zákona se neobejdeme bez toho digitálního řešení.

Takže opakovaně vyzýváme vládu, aby urychleně přijala legislativní opatření, které umožní alternativní podání a vyřízení, tedy žádosti stavební úřady, a pochopitelně všemi procesy s tím spojenými, jako je rozhodnutí dotčených orgánů a tak dále. Protože je nepřípustné, aby v současné době zdlouhavé nebo nefunkční vůbec ty digitální systémy, které jste zpackali, tak aby bránily nejenom běžné výstavbě, ale zejména dneska rychlé obnově v těch postižených oblastech.

Takže poprosím o mimořádný bod, který by se nazýval Digitalizace stavebního řízení, anebo jinak Stavební řízení v postižených oblastech a byl by to bod, který by byl hned první. Děkuji. (Potlesk poslanců hnutí ANO.)

 

Markéta Pekarová Adamová: Děkuji. Nyní tedy vystoupí se svým příspěvkem, návrhem paní poslankyně Maříková a následuje paní poslankyně Pošarová. Upozorňuji, že teď už se tedy týká vystupujících pětiminutový limit. Prosím.

 

Poslankyně Karla Maříková: Děkuji za slovo, paní předsedkyně. Vážené kolegyně, vážení kolegové, dnes bych se zaměřila při navrhování nového bodu na velmi závažné téma, které ovlivňuje každého z nás - zadlužování naší země pod vedením vlády Petra Fialy. Během svého působení vláda Petra Fialy přijala několik rozhodnutí, které mají dalekosáhlé důsledky pro naši ekonomiku a budoucnost našich dětí. Začněme fakty od nástupu této vlády do funkce jsme svědky neustálého nárůstu státního dluhu, přestože vláda slibovala fiskální odpovědnost, skutečnost je jiná, státní dluh překročil historická maxima a tento trend nevypadá, že by se měl zastavit. Jak je možné, že vláda, která se prezentovala jako zodpovědný správce veřejných financí, nás dostala do této situace? Je důležité si uvědomit, že každé nové zadlužení bude muset být jednou splaceno, a kdo to bude platit? My všichni, naše děti a vnuci budou muset nést tíhu těchto dluhů, které se nahromadily kvůli neodpovědným rozhodnutím současné vlády.

Jedním z hlavních problémů je absence dlouhodobé strategie na snižování deficitu. Vláda se zaměřuje na krátkodobé populistické kroky, které mohou krátkodobě zlepšit jejich popularitu, ale dlouhodobě vedou k neudržitelnému růstu dluhu. Například neustálé zvyšování sociálních výdajů bez odpovídajících příjmů je cestou do ekonomické katastrofy. Kde je podpora pro rodinné politiky, aby se rodilo více dětí, aby mladí lidé měli naději na lepší budoucnost, chtěli založit vlastní rodiny. Bohužel realita je taková, že mnoho lidí se obává nejen nákladů na bydlení a energie, ale i toho, zda budou schopni uživit své rodiny. A nejsou to jen mladí, kteří se obávají budoucnosti. Nedostatečná podpora seniorů a dalších zranitelných skupin ukazuje, jak málo si vláda váží svých občanů. Namísto efektivních sociálních programů jsme svědky byrokratického aparátu, který komplikuje život těm, kteří potřebují skutečně pomoc.

Dalším kritickým bodem je neefektivní správa veřejných prostředků. Miliardy korun se vynakládají na projekty, které nepřinášejí očekávané výsledky. Korupce a nehospodárnost jsou stále běžnými jevy. Jak můžeme věřit vládě, která nedokáže efektivně spravovat naše finance? Je třeba také zmínit nedostatečná investice do klíčových oblastí, jako je vzdělání, zdravotnictví a infrastruktura. Zadlužujeme se, ale tyto peníze neinvestujeme do oblastí, které by mohly přinést dlouhodobý ekonomický růst. Místo toho se peníze často rozplynou v neefektivních a zbytečných projektech. Nesmíme zapomenout ani na mezinárodní kontext. Vysoká úroveň zadlužení může ohrozit naši schopnost reagovat na budoucí ekonomické krize. Snížená důvěra investorů a vyšší úrokové sazby mohou vést ještě k větším problémům.

Tato vláda není schopna přijmout odpovědnost za své činy a není schopna jednat v zájmu nás všech. Potřebujeme zodpovědnou fiskální politiku, která zajistí udržitelný ekonomický růst a nezatíží budoucí generace neúnosnými dluhy. Je čas přestat s populistickými kroky a zaměřit se na dlouhodobou stabilitu a prosperitu naší země. Je načase říci, a dost Fialově vládě. Potřebujeme zvláště v této těžké době vedení země, které bude skutečně hájit naše zájmy, podporovat naše podniky, zlepšovat zdravotnictví a vzdělání a chránit životní prostředí a poskytovat účinnou sociální podporu. Tento bod bych chtěla navrhnout po pevně zařazených. Děkuji.

 

Markéta Pekarová Adamová: Tady je s názvem A dost Fialově vládě, jestli jsem to správně vyrozuměla. Děkuji. Nyní tedy vystoupí se svým návrhem paní poslankyně Pošarová, následuje pan poslanec Vondráček. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Marie Pošarová: Děkuji za slovo. Vážené poslankyně, vážení poslanci, profesionální hasiči měli dostat přidáno od září 10 procent, a vy jste jim přidali nulu, rovnou nulu. Nemyslíte, že jim toto přidání dlužíte? Co se týká dobrovolných hasičů, ti kteří jsou v režimu výjezdové jednotky, jsou placeni obcí, když musí jet k zásahu a nemohou vykonávat práci ve firmách. Ale co ostatní dobrovolní hasiči, mimo ty, kteří nejsou v pohotovosti nedostanou od státu ani korunu, a to vidím jako velké selhání tohoto státu, této vlády. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP