Korektura


(9.50 hodin)

 

Místopředseda PSP Aleš Juchelka: Ne. Ještě v tuto chvíli se hlásí do obecné rozpravy pan kolega Kolovratník. A ještě budeme mít určitě možnost závěrečných slov. V tuto chvíli dávám slovo dalšímu přihlášenému, panu poslanci Kolovratníkovi.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Děkuji za slovo. Dobré dopoledne. Já tady chci, kolegové a kolegyně, vystoupit z pozice předsedy volební komise Sněmovny a obrátím se teď tedy hlavně na předkladatele, řeknu v dobrém, v dobrém úmyslu, aby vnímali, abychom i zaznamenali a pak se domluvili na potenciálním problému nebo organizačním problému, který tady ta novela přináší nám dovnitř do Sněmovny právě z pohledu volební komise.

V té novele, která navazuje na předchozí zákon, jasně se počítá s tím, že tedy ochránce práv, respektive ochránce práv dětí volí Poslanecká sněmovna. To je standardní postup, na který jsme zvyklí a který tady organizuje volební komise. Ale nově, já to nebudu číst celé, ale nově tady v té novele je vymyšleno nebo navrženo, že pro účely hodnocení navržených kandidátů podle odst. 2 nebo 3, tedy kandidátů, které obdržíme jako Sněmovna, navíc zřizuje Poslanecká sněmovna hodnotící komisi složenou nejméně z devíti členů, které jmenuje ze zástupců vědecké a akademické sféry, občanské společnosti, národnostních menšin a dalších společenských skupin s přihlédnutím ke spravedlivému zastoupení mužů a žen. V případě členů hodnotící komise zřizované pro účely hodnocení kandidátů navržených na funkci ochránce práv dětí ještě navíc Sněmovna zajistí, je tam slovíčko "Sněmovna zajistí", zastoupení dětí a organizací zastupujících zájmy dětí v této komisi. Členem komise může být dítě, které dosáhlo věku 12 let. A navíc, to je poslední odstavec šestý, součástí hodnotícího řízení je pak veřejné slyšení kandidátů.

Já tady chci povědět, že teď už jsme v druhém čtení, a nechci kolegům ten zákon zdržovat a navrhovat nějaké odložení, abychom to ještě dopracovávali v zákoně. Ale upozorňuji, varuji, že je tu vymyšleno, a věřím, že v dobrém zájmu, že tedy Sněmovna pro účely té volby si ještě zřídí nějakou komisi, kterou bude vybírat jak tedy z občanské společnosti nebo ze zástupců dětských organizací a budou tam přítomny i děti, takže si i vnitřně budeme muset upravit podmínky práce té komise, je tady i řečeno podrobnosti o způsobu hodnocení kandidátů právě ze strany té komise.

Jenom velmi stručně připomenu, máme tady spoustu různých voleb. Když jsou to například volby do mediálních rad, tak si tohle obstarává mediální výbor. Vidím tady pana předsedu Nachera. Máme to v zákoně i stanoveno, že mediální výbor vyhlašuje veřejnou výzvu, pak zužuje počet kandidátů a tak dále. Když máme různé jiné druhy voleb, tak zas to třeba zajišťuje, navrhuje školský výbor, v jiném případě pan ministr kultury posílá návrhy. Tady to upraveno není, je řečeno jenom, že Sněmovna si zřídí. A já tedy z dosavadní praxe jsem se nikdy nesetkal s tím, že by toto organizovala přímo naše volební komise. Ta je vlastně jenom tím, kdo pak organizuje ty volby podle nějakých parametrů nebo nějakého zadání.

Takže chci, aby tady to upozornění nebo ta připomínka ode mě za volební komisi zazněla na mikrofon do stenozáznamu. Já za sebe navrhuji, abychom se potom domluvili, ať nezdržuji průběh projednání zákona, na nějakém vnitřním usnesení Sněmovny, jak by to vlastně ohledně té komise tady bylo připraveno. A teď prosím, je to můj subjektivní názor, na tom už se opravdu můžeme dohodnout a nejsme v žádném sporu, může to být gesčně buď pod petičním výborem, to by dávalo logiku, nebo mě napadá ústavně-právní výbor, který by si mohl vlastně ty podmínky sám nějak stanovit, navrhnout i třeba podávat právě výzvy do veřejnosti na podávání návrhu na členy té komise. A my v naší vnitřní komisi nebo volební komisi už bychom pak s tím mohli pracovat. Takže jenom tady na to chci upozornit, abyste s tím počítali, že i tohle budeme muset dopracovat, a není to potřeba řešit pozměňovacími návrhy, ale nějakou pracovní dohodou a vnitřním následným usnesením Sněmovny.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Aleš Juchelka: Taktéž děkuji. Do obecné rozpravy se dále z místa přihlásila paní místopředsedkyně Olga Richterová, poté pan ministr. A paní Richterová dává přednost panu ministrovi. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr pro legislativu ČR Michal Šalomoun: Děkuji za slovo. Jenom vlastně, jak říkal pan poslanec Kolovratník, my jsme nikdy neměli jako ambici tady nějak vytvářet nějaké organizační normy, jak má fungovat Sněmovna a podobně, takže bereme to, že je to jako vnitřní organizační problém, který si tady svým dovedným způsobem vyřešíte.

 

Místopředseda PSP Aleš Juchelka: Děkuji. Další je přihlášena paní poslankyně a místopředsedkyně Sněmovny Olga Richterová. Prosím.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuju. Opravdu velice stručně. Já jsem chtěla jenom doplnit, že se určitě zvládneme dohodnout na tom, jak to zorganizovat i vzhledem k tomu, že institučně to přece jenom bude do budoucna ukotveno při úřadu veřejného ochránce práv, takže to zas není, že by to nemělo nějaké i organizační a instituční zázemí.

A jenom k tomu, proč to projednáváme. Protože prostě systematicky ty nedostatky v ochraně práv dětí u nás nemá kdo řešit. Jsou to takové ty případy, které můžou vypadat jako exces, ale když se opakují roky a roky, tak je dobré, aby někdo je měl na zřeteli.

A já jsem chtěla říct jednu věc. Já jsem si opravdu byla velmi vědoma toho, jak je výjimečné to, že jsme se na té novele, na podpoře dětského ombudsmana dokázali shodnout napříč, že to navazuje na práci paní poslankyně Válkové v minulém období, že to navazuje na dlouhodobé debaty, kdy i paní vládní zmocněnkyně pro lidská práva Klára Šimáčková Laurenčíková také dlouhodobě upozorňuje i ze své praxe, jak je ta pozice potřeba.

A jenom na závěr jeden příklad, který bude pomáhat tato pozice řešit. Byl to velmi medializovaný případ chlapečka, co byl dlouhodobě v nemocnici bez nějaké své pečující osoby. A protože byl v bezpečí, byl nakrmený, tak úřady neřešily, že to pro něj není dobré, aby maličké dítě bylo rok v nemocnici, když nemusí. To je přesně příklad toho, kdy je potřeba, aby někdo, kdo má zároveň jasně definovanou úřední pozici, protože nemůžeme připustit, aby do situací opuštěných dětí samozřejmě mluvil jen tak někdo, to by taky nebylo v pořádku, kdo bude moci rozpohybovat to dění v nejlepším zájmu dítěte. A tohle je příklad toho mazání oleje v soukolí, jak to nazývá pan ministr Šalomoun.

A já jsem chtěla jenom poděkovat, že jsme se dokázali opravdu na potřebnosti této pozice shodnout úplně napříč. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Aleš Juchelka: Já také děkuji paní místopředsedkyni. V tuto chvíli už nemáme nikoho přihlášeného do obecné rozpravy. Já se táži, zdali se někdo hlásí z pléna Poslanecké sněmovny ještě tady k tomuto bodu? Vidím, že ne, tím pádem končím obecnou rozpravu a požádám pana ministra o závěrečná slova, pokud má zájem. Nemá. Paní zpravodajka má zájem? (Hlásí se, ale až do podrobné rozpravy.) Ano. V tuto chvíli tedy, pokud se jedná tady o toto, a ne o závěrečná slova, tak otevírám podrobnou rozpravu. Připomínám, že pozměňovací a jiné návrhy přednesené v podrobné rozpravě musí být vždy odůvodněny. A v tuto chvíli se přihlásila paní poslankyně Helena Válková. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Helena Válková: Děkuji. Na tabuli to právě není. Pane místopředsedo, děkuji vám, že jste mi dal slovo. Jenom odkážu na odůvodnění těch tří pozměňovacích návrhů, které byly vloženy do systému a před chvílí jsem podrobně zdůvodnila. Je to pozměňovací návrh 4556, pozměňovací návrh 4557 a pozměňovací návrh 4558.

Když už jsem tady, tak závěrečné slovo mi přece jenom dovolte. Já už si teď z toho průběhu opravdu myslím, že by se mohly 1. 7. 2025 děti dětského ombudsmana dočkat. A myslím si, že by to bylo velmi hezké, protože by tak mohly oslavit den dětí, který je 1. 6. Takže držte nám palce, ať legislativní proces dále bude probíhat jako tento. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Aleš Juchelka: Taktéž děkuji. Už nevidím nikoho, kdo by se hlásil do podrobné rozpravy, tím pádem končím podrobnou rozpravu a končím i druhé čtení tady tohoto návrhu. Taktéž děkuji panu veřejnému ochránci práv Stanislavu Křečkovi, který byl účasten tomuto jednání právě tady o tomto bodu, a přeji mu hezký zbytek dne. Na shledanou.

Před námi je další bod, bod číslo

 

11.
Vládní návrh zákona o integračním sociálním podniku
/sněmovní tisk 661/ - druhé čtení

Projednávání tohoto bodu jsme zahájili ve středu 11. září 2024 a přerušili jej právě do dnešního dne, do pátku 13. září. Z pověření vlády předložený návrh zákona uvede pan místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka. A já vás prosím, pane ministře, abyste se ujal slova. Prosím. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP