(1.50 hodin)
(pokračuje Zdeněk Kettner)

V našem školství je to takové jakoby psychické, že se zavede nějaká reforma, nějaká změna, a než mám vůbec šanci, aby se ta změna nějakým způsobem projevila a já ji mohl vyhodnotit, tak máme změnu, která mění tu změnu, a výsledkem je totální chaos. Ten chaos je takový, že pak ve výsledku, když jako ředitel základní školy máte nějakou novou vyhlášku a podobně, chcete nějaký jasný výklad a zkusíte zavolat na Ministerstvo školství, tak se dovoláte jednomu člověku. Ten vám řekne svůj názor. Pak si to chcete ujasnit, dovoláte se jinému člověku. Ten vám řekne úplně opačný názor. Ale ten ředitel za to ručí vlastní hlavou, (za) to své rozhodnutí. Takže skutečně jsem zažil, ten kdy ředitel už netelefonuje, ale na ministerstvo píše e-mail tak, aby měl písemnou odpověď, tu písemnou odpověď si vytiskne a uloží do archivu. Když na něj vlítne takzvaně inspekce, aby měl "ale já jsem to udělal na základě doporučení Ministerstva školství", což je ale tedy hodně, ale hodně smutné.

Takže ještě jednou zopakuji, (byl) bych velice rád, kdybychom měli nový bod Perspektiva českého školství. Necítím nějakou prioritu, že by to musel být úplně první bod tohoto programu, ale byl bych velice rád, kdyby to byl první bod po pevně zařazených bodech tohoto programu. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Následuje paní poslankyně Hanzlíková a já jenom upozorním, že dle dohody předsedů klubů budeme ve dvě hodiny přerušovat schůzi, takže v případě, že nestihne své vystoupení, bude pokračovat zítra jako první nebo pak následuje pan poslanec Rais. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Jana Hanzlíková: Děkuji za slovo. Vážená paní předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, já si dovolím požádat také o zařazení nového bodu, a je to nový bod s názvem Situace osob se zdravotním postižením a pečujících. Tato skupina, to znamená osoby se zdravotním postižením a jejich pečující, zvlášť pokud jsou to pečující takzvaně na celý úvazek, se dlouhodobě potýkají se závažnými finančními problémy. V posledních měsících se na mě obrátil opravdu extrémně velký počet těchto lidí a obrací se na mě s tím, že řeší velmi problematické finanční i životní situace. Důvodem bylo nejenom loňské skokové zdražení pohonných hmot, vysoká inflace, výrazné zvýšení cen potravin, léků, zdravotních pomůcek, ale také služeb a bohužel i těch sociálních. Pečovatelské a asistenční služby zdražily poté, co Ministerstvo práce a sociálních věcí zvedlo limity pro maximální možné ceny v úhradové vyhlášce, ale příspěvek na péči MPSV nenavýšilo, přestože ministr práce a sociálních věcí přislíbil, že od července 2023 bude platit novela zákona o sociálních službách, která zavede automatickou valorizaci dávky.

To se ale nestalo, takže příspěvek na péči zůstává od roku 2018 stejný. Z důvodu nízkého ohodnocení jednotlivých stupňů příspěvku na péči a navýšením úhrad si lidé se zdravotním postižením nemohou dovolit tolik služeb, kolik skutečně potřebují, aby alespoň částečně mohli žít běžným životem. Velmi dobře má situaci těchto lidí zmapovanou Národní rada osob se zdravotním postižením. Mohli jsme vidět teď nedávno článek, který to velmi dobře popisoval a měl velmi trefný název: Inflace drtí lidi s hendikepem, Ministerstvo financí zablokovalo zvýšení příspěvku na péči. V nejhorší finanční situaci se ocitají rodiny, kde je péče o osobu se zdravotním postižením natolik náročná, že jeden člen rodiny zůstává se závislou osobou doma, tudíž se musí vzdát zaměstnání nebo pracuje na kratší úvazek, a z toho důvodu se tyto rodiny často ocitají na hranici chudoby. Až milion Čechů pečuje o své blízké. Jejich péče je velmi náročná fyzicky i psychicky.

Přesto je to stále skupina lidí, která čeká na splnění slibů ministra práce a sociálních věcí, potažmo vlády, že dojde k navýšení příspěvku na péči. Místo zlepšení jejich situace na tyto rodiny dopadne další finanční zatížení, protože v návrhu konsolidačního balíčku je zrušení výjimky u slevy na dani na manželku nebo manžela. Vláda tuto slevu ponechává pouze u péče o dítě do tří let, takže na pečující vláda opět zapomněla - nebo hůře, problémy této skupiny osob prostě neřeší. Je to nehorázné jednání vůči lidem, kteří se musí v životě potýkat s mnoha závažnými problémy, které souvisí s jejich zdravotním postižením. Proto prosím o zařazení tohoto nového bodu jako dalšího bodu po pevně zařazených bodech. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Také děkuji. Nyní vystoupí pan poslanec Rais, případně ještě následuje pan poslanec Růžička. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Karel Rais: Dobrý den, paní předsedkyně. Dobrý den, kolegové a kolegyně, já budu velmi stručný. Prosil bych o zařazení bodu, který by mohl mít název Deficit rozpočtu Ministerstva školství a dopady na rezort, zařadit ho ihned po pevně zařazených bodech.

Jde mi o to, že bychom měli řešit rozpor, který na jednu stranu říká v programovém prohlášením vlády, to je 130 % zvýšení průměrného platu učitele, na druhou stranu je tady deficit 11,5 miliardy korun. Na jednu stranu pan ministr Bek říká v televizi: 3 000 korun navýšení, to vyrovnáme, a splníme tedy to programového prohlášení. Když slyším nebo čtu vyjádření expertů, kteří říkají dokonce až 27 miliard korun, že by bylo potřeba dodat, aby se zase splnil ten cíl, který zatím nebyl nikdy splněn - a splněn byl pouze naší vládou v minulém období, vidím tady ty rozpory. Čili byl bych docela rád, abychom tady toto diskutovali. Děkuji za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Pevné zařazení nežádáte?

 

Poslanec Karel Rais: Po pevně zařazených bodech. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Po již pevně zařazených bodech. Ano, děkuji. Ještě mám pár minut, takže poprosím pana poslance Růžičku, který je dalším přihlášeným, ale nevidím, že by byl přítomen v sále, proto jeho přihlášku postoupím na konec. Pan poslanec Kubíček - taktéž není přítomen v sále. Paní poslankyně Štefanová - taktéž není. Paní poslankyně Lesenská - už to nestihne za tři minuty. Pan poslanec se už ale navrátil. Pokud stihnete, pane Kubíčku, za takovouto krátkou dobu - nebo vás přeruším. (Hlas mimo mikrofon.) Nemá-li to cenu, tak já myslím, že už nemá smysl hledat dalšího z těch, kteří jsou přihlášeni. Nechávám pořadí tak, jak bylo původně přihlášené.

Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážený pane ministře, přerušuji dle dohody předsedů všech poslaneckých klubů schůzi, a to do 9. hodiny ranní dnešního dne. Přeji vám dobrou noc.

 

(Jednání přerušeno 6. 9. 2023 v 1.57 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP