Středa 13. září 2023, stenozáznam zahájení jednacího dne schůze

Předcházející zahájení jednacího dne schůze

 

Neautorizováno !

 

(Jednání zahájeno v 9.00 hodin.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové a členky vlády, poprosím o ztišení, zahajuji další jednací den 74. schůze Poslanecké sněmovny a všechny vás zde srdečně vítám.

Aby byla zaznamenána naše účast, nejprve vás odhlásím a požádám, abyste se přihlásili svými identifikačními kartami, a taktéž požádám, abyste mi případně oznámili, kdo žádáte o vydání karty náhradní.

Dále sděluji, že o omluvení své účasti na jednání požádali tito poslanci: Adámková Věra do 11 hodin z pracovních důvodů, Babiš Andrej z celého jednacího dne z pracovních důvodů, Bašta Jaroslav z celého jednacího dne ze zdravotních důvodů, Bělor Roman od 13 hodin z pracovních důvodů, Hendrych Igor z celého jednacího dne z pracovních důvodů, Kocmanová Klára do 9.45 hodin ze zdravotních důvodů, Kolovratník Martin do 13 hodin ze zdravotních důvodů, Lacina Jan do 9.30 hodin z pracovních důvodů, Lochman Ondřej od 9 do 10 hodin z pracovních důvodů, Philipp Tom do 13 hodin z pracovních důvodů, Špičák Julius z celého jednacího dne ze zdravotních důvodů, Válková Helena do 10 hodin z pracovních důvodů, Voborská Milada z celého jednacího dne z pracovních důvodů, Vomáčka Vít z celého jednacího dne z osobních důvodů.

Z členů vlády Baxa Martin od 10.15 do 11.30 hodin z pracovních důvodů, Bek Mikuláš z celého jednacího dne z pracovních důvodů, Dvořák Martin z celého jednacího dne z důvodu zahraniční cesty, Hladík Petr z celého jednacího dne z pracovních důvodů, Langšádlová Helena od 10 hodin bez udání důvodu a Výborný Marek z celého jednacího dne z pracovních důvodů.

A ještě se omlouvá pan poslanec Jiří Hájek do 9.30 hodin z pracovních důvodů.

Dnešní jednání zahájíme projednáváním pevně zařazeného bodu 127 z bloku třetího čtení. A dále bychom projednávali body z bloku Zákony - druhé čtení, a sice v pořadí: body 4, 5, 6, 7, 11, 8, 9, 12, 13 a 14. Poté bychom případně projednávali body z bloku Zákony - první čtení, a to v pořadí: body 22, 23, 25, 19, 100 a 96.

Kolegyně a kolegové, připomínám, že ve 13.45 hodin máme pevně zařazené volební body 141 až 143.

A nyní poprosím o ztišení, protože je nyní prostor pro případná vystoupení ze změně schváleného pořadu naší 74. schůze. S návrhem na změnu pořadu se hlásí paní poslankyně Mračková Vildumetzová. Poprosím paní poslankyni, aby přistoupila k pultíku a přednesla svůj návrh na změnu pořadu. Prosím, ujměte se slova.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Paní místopředsedkyně, já se velmi omlouvám, my jsme měli mimořádný bezpečnostní výbor, takže přesun byl náročný. Já bych chtěla požádat o přeřazení bodu 101, novela zákona o občanských průkazech, a to z důvodu, že projednáváme i konsolidační balíček, daňový balíček, hledáme úspory, a pokud zůstane v občanském průkaze rodné číslo a bude nadále identifikátorem, tak ušetříme 54 miliard ve veřejném a soukromém sektoru. Je to v § 90, máme to schválené za deset minut a můžeme občanům České republiky vyslat jasný signál, ale i ostatním subjektům, protože rodným číslem denně probíhá miliony transakcí, a měli bychom konečně tento materiál schválit.

Samozřejmě tuším, že pan skvělý ministr pro místní rozvoj, pan Bartoš, asi s největší pravděpodobností přinese nějaký svůj návrh, bude zaměstnávat další aparát lidí, popřípadě vím, že už to nějakým způsobem předkládá na vládu, ale ten proces je zaprvé administrativně náročný, protože se na to muselo zase... Zástupy úředníků se na to musely zaměstnat, tak to se to tady mohlo schválit, popřípadě mohl pan ministr pro místní rozvoj, pokud by tam chtěl něco ještě přidat, tak vždy je to možné, ale já jsem prostě přesvědčená o tom, že je velmi neférové, že v tom veřejném a soukromém sektoru tedy neřekneme to jasné rozhodnutí. Chtěla bych požádat, zda by to mohlo být zařazeno dnes po třetích čteních jako první bod, to znamená před tím druhým čtení. Myslím si, že tam je zákon o investičních pobídkách a zároveň bych chtěla požádat popřípadě, aby to bylo zařazeno zítra jako první bod, popřípadě v pátek jako první bod. Děkuji vám.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Takže jsou to tři návrhy na časové zařazení, taktéž na čtvrtek a pátek. A já nyní vnímám, že se s přednostním právem hlásí pan ministr Bartoš. Prosím.

 

Místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj ČR Ivan Bartoš: Dobré ráno, já bych chtěl jen krátce zareagovat vaším prostřednictvím na paní kolegyni Vildumetzovou. Tak jednak ten zákon nedělá ministr pro místní rozvoj, ale jistě víte, že zákon o občanských průkazech je v gesci Ministerstva vnitra, nicméně to na tom nic nemění. Návrh novely tohoto zákona je předložen na vládu, upravují se tam i jiné věci, než to datum ukončení zaznamenávání rodného čísla na občanských průkazech. Já bych chtěl jenom rozbít ten hoax, který tady byl hojně živen, asi tak před půl rokem, že se ruší rodná čísla občanům. Jediná věc, která byla v danou chvíli sporná byla, zda dále od určitého roku zobrazovat rodné číslo napsané na plastové kartičce. My jsme udělali několik zásadních setkání, jak se zástupci bank komerčního sektoru a jednotlivých institucí státu, kde dochází k útlumu využívání rodného čísla. Je to desetiletý proces, který mimo jiné byl nastartován a probíhal nějakým způsobem za vaší vlády. A ta novela sem do Sněmovny přijde, ale nejedná se pouze o to hýbat tam s nějakým datem, je to novela širší. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Nevnímám v tuto chvíli už žádné další návrhy na změnu pořadu schůze, čili přistoupíme k hlasování. Gonguji a přivolávám kolegyně a kolegy z předsálí.

 

Budeme tedy hlasovat o návrhu předneseném paní poslankyní Janou Mračkovou Vildumetzovou, a sice na pevné zařazení bodu 101, je to tisk 451, zákon o občanských průkazech, a ty návrhy na pevné zařazení jsou tři.

 

Jako první paní poslankyně Mračková Vildumetzová přednesla návrh zařadit dnes po třetích čteních jako první bod, tedy předřadit před tisk 409, zákon o investičních pobídkách. Myslím, že všichni víme, o čem hlasujeme.

Zahajuji hlasování, kdo je pro tento návrh? Nechť zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

hlasování číslo 171 se účastnilo 152 hlasujících, pro 66, proti 38. Návrh nebyl přijat.

Další návrh na pevné zařazení zazněl na zítra, tedy čtvrtek, jako první bod.

Zahajuji hlasování o tomto návrhu na pevné zařazení. Kdo je pro? Nechť zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 172 se účastnilo 155 poslankyň a poslanců, pro 66, proti 33. Návrh nebyl přijat.

 

A poslední návrh paní poslankyně Mračkové Vildumetzové na pevné zařazení je na pátek, opět jako první bod.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Nechť zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

hlasování číslo 173 hlasovalo 155 poslankyň a poslanců, pro 66, proti 30. Ani tento návrh na pevné zařazení nebyl přijat.

 

Tímto jsme se vypořádali se všemi návrhy na změnu pořadu a můžeme přikročit k prvnímu bodu programu tak, jak je nyní schválen.

 

Otevírám bod číslo

 

Následující zahájení jednacího dne schůze

Aktualizováno 9. 4. 2024 v 15:37.




Přihlásit/registrovat se do ISP