(12.40 hodin)
(pokračuje Alena Schillerová)

Čistě pragmaticky existovaly dva hlavní důvody, proč pětikoalice přistoupila k tomuto zoufalému kroku. Jednak si tady nic nenalhávejme a přiznejme si, že to bylo součástí taktiky v předvolební prezidentské kampani. Zcela otevřeně to řekla kandidátka na prezidentku profesorka Nerudová v médiích. Druhý důvod je také zcela zřejmý a tím je bezradnost ministra financí Zbyňka Stanjury, který se zasekl v opozici, kde jen říkal, jak by to udělal lépe, a oháněl se marketingovými úsporami. Ale ve chvíli, kdy si měl pan ministr se svou armádou dobře placených poradců vykasat rukávy a pustit se do tvrdé práce, tak neudělal nic. Předvolební sliby nesplnil a raději se rozhodl předložit marketingový fiktivní rozpočet a ignorovat oficiální dokumenty svého ministerstva, které ho jasně upozorňovaly, že k mimořádné valorizaci zcela jistě dojde a musí ji započítat do návrhu státního rozpočtu. Skončilo to bohužel tak, jak to skončit nemuselo. Ve státním rozpočtu pro rok 2023 na valorizaci penzí byla jedna velká nula. Řešili jsme to tento týden na rozpočtovém výboru dokonce, pane ministře Jurečko. Pan ministr na té tabulce, kterou jsem vám tady včera ukazovala, kterou jsme od něho dostali, připouští, že pro váš rezort mu tam v letošním roce chybí víc než 20 miliard. To znamená, nejen na tu mimořádnou valorizaci necelých 15 miliard, ale ještě na sociální dávky, které jsou bezesporu také mandatorním výdajem. Takže víc než 20 miliard tam nemáte. Divím se, že vás neslyším hlasitě se bránit.

Dnes se tady dostáváme do druhého dějství tragédie, kdy pětikoalice bojuje s důchodci, a tou je údajná důchodová reforma. Podtitulem této tragédie je dle marketingu kabinetu Petra Fialy myšlenka, že důchodci se dnes mají příliš dobře, a proto je jim třeba jejich penze do budoucna řádně osekat. My tu z úst ministrů pětikoalice často slýcháme, že náhradový poměr mezi průměrným důchodem a průměrnou mzdou je v současnosti na úrovni 50 % průměrné mzdy. Ale ani tento poměr, který je v historii relativně vysoký, to uznávám, nevytváří z domácností českých penzistů domácnosti bohaté. Domácnosti žijící v blahobytu. Problém aktuálního náhradového poměru není v tom, že důchody jsou příliš vysoké. Problémem je, že mzdy rostou příliš pomalu vzhledem k inflaci. Ostatně to je jeden z hlavních hospodářsko-politických znaků vlády Petra Fialy. V období vlády této pětikoalice trvale a v novodobé historii této republiky zcela bezprecedentně klesají reálné mzdy, a tedy klesá životní úroveň. Společnost jednoduše chudne. Tento pokles reálných mezd je v České republice dokonce nejvyšší ze všech zemí OECD. Tady bych tedy požádala členy kabinetu Petra Fialy, aby místo vytváření nových taktik snižování životní úrovně jednotlivých sociálních skupin začali vytvářet hospodářskou politiku, která by směřovala k růstu životní úrovně nejen důchodců, ale taktéž pracující části populace. Ostatně v případě zvyšování životní úrovně pracující části populace by i náhradový poměr mohl být na nižší úrovni a nemuselo by to znamenat automatické snížení životní úrovně penzistů.

À propos, vláda pětikoalice dokázala prosadit skokový nárůst výdajů na obranu na 2 % HDP, a to zcela bez ohledu na efektivnost vynaložených prostředků. Taktéž tato pětikoalice stanovila úroveň platů učitelů formou zákona, my jsme to ostatně také podpořili, i když jsme měli některé připomínky. Já se ptám, proč pětikoalice nezavedla v zákonné podobě také minimální úroveň náhradového poměru? Určitě je to téma k diskusi a my se jí nebráníme.

Vážení kolegové, zcela jistě se o návrhu ministra Jurečky nedá mluvit jako o důchodové reformě. My tady dnes mluvíme o parametrických změnách, přičemž jejich design je navrhnut s jediným cílem, ale o to krystalicky jasnějším, a to ušetřit na současných a budoucích důchodcích. Jde totiž v podstatě o jedinou významnější výdajovou úsporu, kterou kabinet Petra Fialy za rok a půl představil. Celá ostatní konsolidace pětikoalice je založena pouze a výhradně na růstu daní.

Jak jsem již zmínila, předložený návrh přichází s několika parametrickými úpravami. Dovolím si je postupně krátce okomentovat.

Vláda Petra Fialy plánuje zrušit mechanismus mimořádné valorizace, který byl aplikován v případě výrazného nárůstu spotřebitelských cen. Tento mechanismus byl používán opakovaně v průběhu vlády Petra Fialy, a to z jednoduchého důvodu: protože pětikoalice s dvoucifernou inflací, která je a byla dlouhodobě jedna z nejvyšších ze všech zemí EU - včera čísla Eurostatu, třetí nejvyšší -, nic nedělala. Místo mimořádné valorizace bude nyní vyplácen dočasný příspěvek k důchodu. Bizarní. Místo toho, aby se pětikoalice zaměřila na omezení pádivé inflace a směřovala ekonomiku ke zdravému růstu, kreativně hledá nové způsoby, jak snížit původní mechanismus mimořádné valorizace, který slouží čistě k dorovnání nákladů způsobených výrazným růstem cen. Tím se snaží vytvořit nástroj pro okradení většiny důchodců v případě, že se vládě nepodaří zvládnout tuto inflaci ani v nadcházejících měsících. Tímto krokem budou navíc důchodci postiženi, protože výše přídavku nepokryje nárůst cen, kterému důchodci čelí.

Vysvětlím. Přestane totiž platit situace, kdy se penzistům dorovnal, ač s určitým zpožděním, celý nárůst cen do jejich penzí. Podle návrhu ministra Jurečky a jeho kolegů z pětikoalice se do takzvaného dočasného přídavku zahrne pouze 60 % nárůstu cen. Slyšíte správně - 60 %. Zbývajících 40 % se jim prostě vytratí. A i těch 60 % bude nominálně vyrovnáváno pouze průměrným důchodům. Dodnes nebylo podáno žádné vysvětlení, proč se toto děje. Proč jsou právě důchodci těmi, na kterých se stát rozhodl šetřit. Tato změna parametrů nemá vůbec žádný smysl. Mimořádnou valorizací nebyly navyšovány reálné příjmy penzisty. Šlo pouze o dorovnání toho, co na hodnotě důchodu ztratili v průběhu inflace. Navíc upravovaná úprava prodlužuje interval mezi okamžikem valorizace a dnem, kdy důchodci skutečně obdrží přírůstek do svých peněženek. Nově bude reakce na inflaci probíhat až pět měsíců po splnění inflační podmínky, ale nejdříve v červenci daného roku. Vláda tak dosáhne delšího období, kdy budou muset důchodci sami nést náklady na růst cen. Jak mají financovat toto zdražování, je zřejmé pouze panu ministrovi Jurečkovi.

Pan ministr Jurečka tvrdí, že změna systému je údajně spravedlivá, protože příjemci nízkých důchodů na této změně získají. Nicméně nám pan ministr zapomíná jaksi sdělit, že tato výhoda platí pouze pro jednotlivce s měsíčním důchodem nižším než 12 000 korun. A navíc vyprchá po následné pravidelné valorizaci, tedy k 1. lednu následujícího roku se těmto lidem příjmy sníží. Mezitím je pravděpodobné, že část z nich bude muset navštívit Úřad práce pro přepočet svých dávek, které pobírají. Nejprve tedy ztratí nárok na příjem z důvodu zvýšených příjmů, a poté ho opět získají. Tedy úřad práce navštíví rovnou dvakrát. Přeplněné úřady práce samozřejmě nebudou stíhat plnit časové termíny. Opětovně krok zcela nesystémový a nelogický, a navíc bez uvážení jakýchkoli hospodářsko-politických souvislostí.***




Přihlásit/registrovat se do ISP