(12.50 hodin)
(pokračuje Alena Schillerová)

Navíc pětikoalice dnešním čtením plánuje potichu omezit propočet růstu reálných mezd při pravidelné valorizaci penzí. Plánovaná změna by snížila tu část, která se promítá do valorizace, a to z poloviny na jednu třetinu. Tím bychom v podstatě vrátili situaci do doby před vládou Andreje Babiše. Důsledkem tohoto opatření bude, že čím déle budou penzisté žít a dostávat důchod založený na příjmech z předchozích let a s valorizací pouze jedné třetiny růstu reálných mezd, tím více budou zaostávat jejich životní podmínky za celou společností. Budou se prostě postupně propadat do chudoby, ostatně jako celá česká společnost za vlády této pětikoalice.

Skutečně chceme, aby se starší generace, která již není schopna zvýšit své příjmy prací, propadala do chudoby ve srovnání se zbytkem společnosti, přestože po celý život pracovala a plnila své povinnosti? Je opravdu žádoucí tento vývoj? Za to chcete hlasovat ve třetím čtení?

Během mého působení jako ministryně financí ve vládě Andreje Babiše v minulém období jsme šli právě zcela odlišnou cestou. Snažili jsme se snížit rozdíly mezi jednotlivými generacemi důchodců. Hnutí ANO prosadilo v roce 2018 opatření, které zaručovalo automatické zvýšení důchodu o 1 000 korun měsíčně pro osoby ve věku nad 85 let. Tento krok měl za cíl přiblížit životní úroveň těchto starodůchodců mladším generacím penzistů, které si mohly užívat důstojný život díky vyšším důchodům. Kromě toho jsme prosadili snížení proporce valorizace důchodů z jedné třetiny na polovinu, aby byly lépe reflektovány reálné mzdy a jejich postupné navyšování, protože za období naší vlády reálné mzdy rostly.

Další změnou je, že při valorizaci penzí se bude nově vycházet jenom z indexu cen u domácností důchodců. Na první pohled logické. Avšak existuje zde problém nastavení spotřebního koše, který se používá pro výpočet tohoto indexu. Například náklady na bydlení, které představují značnou výzvu pro důchodce, mají v tomto spotřebním koši příliš nízkou váhu a nejsou dostatečně zohledněny. Používání dvou různých indexů má své opodstatnění. Penzisté v České republice nejsou homogenní skupinou. Tato skupina zahrnuje různé podskupiny osob s věkovým rozpětím přes 30 let. Tyto rozdíly mohou být sociální nebo zdravotní povahy a také se projevují v různých životních stylech a schopnostech reagovat na proměnlivé životní, ekonomické a společenské podmínky. Tedy zase chybný krok.

Plány vlády zahrnují také zvýšení minimální potřebné doby pojištění pro nárok na předčasný důchod z 35 na 40 let. Tento značný skok může představovat problém pro ty, kteří spoléhají na možnost předčasného odchodu do důchodu z jakéhokoliv důvodu již nyní. Agregovaně nevytváří tato změna pro současnou generaci zásadní problém, avšak pro mladší ročníky, které z důvodu delší doby studia vstupují do ekonomické aktivity později než předchozí generace, by to mohlo představovat mnoho obtíží. Ale protože jsme konstruktivní opozicí a nechceme jenom kritizovat, tak souhlasím s potřebou upravit současný výpočet výše penzí u předčasných důchodců, který vede k situaci, kdy jsou některé předčasné penze vyšší, než by byly v případě standardního odchodu do zaslouženého odpočinku.

Nicméně musíme si také uvědomit, že příliš přísné sankce vůči předčasným důchodcům staví pracující v předdůchodovém věku do mimořádně nevýhodné situace na trhu práce. V případě ztráty zaměstnání, se kterou tito občané nepočítali, jsou jim trvale snižovány penze, ačkoliv po většinu svého života pracovali. Zásadním nedostatkem tohoto kroku je primárně krátká časová lhůta, kterou mají současní pracující k dispozici na změnu své životní strategie.

Co bohužel dnes vůbec nevidím v balíčku, je navyšování motivace zůstat na trhu práce déle, než je nevyhnutelné. To by mohlo být výhodné nejen pro stát a státní rozpočet, ale také pro občany v důchodovém věku. V případě penzistů často nejde pouze a primárně o finanční stránku věci. Často jsme svědky toho, že i lidé, kteří jsou finančně nezávislí, si prodlužují dobu svého života, kdy jsou pracovně aktivní. Ono totiž prodloužit si aktivní pracovní život v pracovním kolektivu a v práci, která vás ideálně baví a naplňuje, přispívá k psychické pohodě, ke zdraví, k celkové spokojenosti se životem. A navíc má generace občanů nad 60 let značné množství životních zkušeností, jiný pohled na svět a pro mnohé pracovní kolektivy je obohacením. Zdůrazňuji tady ještě jednou, že mluvím zejména o lidech, kteří pracovat mohou a chtějí.

V dlouhodobém zájmu České republiky je podpořit odpovědnost aktivní části naší populace k tomu, aby si vytvářeli během svého pracovního života postupně úspory. Bohužel se pětikoalici podařilo naopak vytvořit prostředí s dvouciferným nárůstem cen, kdy byly úspory celé společnosti zcela znehodnoceny. A nejen že připravila o úspory současnou aktivní část populace, ale také české důchodce, kteří už nemají možnost vytvořit si nový finanční polštář pro nenadálé situace.

Na závěr svého projevu jenom opětovně zopakuji, že dnes tedy projednáváme parametrické změny, které nemají nic společného s důchodovou reformou. Čas na skutečnou důchodovou reformu byl promrhán na přelomu milénia. Jediný cíl dnes projednávaných parametrických změn je nám však zcela jasný a já jsem ho tady uvedla explicitně několikrát. Je jím připravit současné i budoucí důchodce o finanční prostředky. Dnes tady projednáváme úpravy, které jsou vnitřně často nekonzistentní a které jsou nastaveny tak, aby základy zoufalého rozpočtovacího procesu ministra Stanjury nesla ta část populace, která je jednou z nejzranitelnějších. Asociální vláda Petra Fialy opakovaně vystupuje proti českým důchodcům, vytvořila si z nich terč svých opatření, a to jenom proto, že je - mnohokrát chybně - považuje za voliče hnutí ANO.

Penzisté jsou všeobecně lehkým cílem. Penzisté nezačnou ve svém věku hromadně protestovat. Penzisté nevyjdou do ulic, penzisté vám nebudou psát negativní komentáře na Twitter. To ale neznamená, že jen proto, že je o důchodcích méně slyšet, je máme začít ignorovat. Jasně tady deklaruji, že hnutí ANO stojí pevně za českými důchodci. Hnutí ANO podpásovky kabinetu Petra Fialy v případě, že se dostane v budoucnosti do vlády, napraví. Děkuji vám za pozornost. (Potlesk z lavic hnutí ANO.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Další s přednostním právem, respektive se stanoviskem poslaneckého klubu hnutí ANO vystoupí pan poslanec Aleš Juchelka. Pane poslanče, prosím. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP