(19.20 hodin)
(pokračuje Radim Fiala)

Maďarský premiér Viktor Orbán dokonce prohlásil, že Evropská unie chce do jeho země umístit prostřednictvím nové úpravy azylové politiky migranty silou. Brusel zneužívá pravomoci. Chtějí umístit migranty do Maďarska silou. To je nepřijatelné. Chtějí nuceně z Maďarska udělat zemi migrantů, řekl premiér Orbán prostřednictvím svého mluvčího Zoltána Kovácse. A ještě jeden hlas z Polska, od samotného premiéra Morawieckého. Dokud bude u moci vláda Práva a spravedlnosti, nepřipustíme, aby nám někdo ukládal nějaké migrační kvóty, kvóty na uprchlíky z Afriky, Blízkého východu, Araby, muslimy a bůhví koho dalšího, prohlásil polský premiér. Tak z toho mám pocit, že asi polský premiér a maďarský premiér četli jinou dohodu, jiný migrační pakt než náš ministr vnitra. Protože oni říkají, že to je špatně, že to jsou kvóty, že prostě s něčím takovým nemohou souhlasit. Ale náš ministr vnitra řekl, že je to skvělá věc a že samozřejmě z toho plyne mnoho, mnoho výhod pro Českou republiku, což samozřejmě není pravda.

A ano, v této dohodě, jak jsem před chvílí rozebral, skutečně myšlenka a pravidlo kvót na migranty existují, byť v jiné podobě než v roce 2015. A to jsme zažili už několikrát. Jestliže Evropské unii něco neprojde v těch státech a ví, že je k tomu odpor a že pro to ty státy nebudou hlasovat, tak to tam schová úplně pod nějakým jiným - většinou pozitivním - nádechem a říká: vždyť to je přece skvělé. Není to skvělé. Nyní jde o kvótu aktuálních žádostí o azyl v dané zemi, po jejímž překročení mohou být ilegální migranti přemístěni do jiné členské země, anebo za ně tyto jiné členské země budou platit. Takže hovořit v souvislosti s hlasováním pana Rakušana pro tuto dohodu o migračních kvótách je zcela věcné, přiléhavé a legitimní. Nebo chce někdo z přítomných obvinit polského premiéra ze lži? Nedopusťme, aby pašeráci lidí diktovali podmínky Evropské unii. To řekl také polský premiér a já to naprosto podepisuji. Protože Evropská unie, Evropská komise a vlády jejich západních států v čele s Německem zcela rezignovaly na boj proti příčinám ilegální migrace do Evropy a bojují, a to ještě pochybně a nesprávně, pouze s jejími symptomy a tragickými důsledky.

V souvislosti s hlasovacím podrazem našeho ministra vnitra na partnery Visegrádské čtyřky jsem se zmínil o takzvané blokační menšině v rámci orgánů Evropské unie. O co tedy jde? Jedná se o počet hlasů potřebných pro zablokování jakéhokoliv návrhu v příslušné oborové radě ministrů Evropské unie, která finálně schvaluje závaznou unijní legislativu. Podoba této blokační menšiny může být vnitřně flexibilní, přičemž vždy musí splňovat dvě základní podmínky. Blokační menšinu musí tvořit nejméně čtyři členské státy Evropské unie, které ale zároveň zastupují více než 35 % z celkového počtu obyvatel Evropské unie. Takže záleží skutečně na každém hlasu, v tomto případě na postoji každého členského státu. Proto je tak zásadní, jak bude hlasovat Česká republika. Pro návrh nových migračních nařízení totiž nehlasovaly kromě Polska, Maďarska, které byly striktně proti, ještě Slovensko, Litva, Malta a Bulharsko, které se také zdržely. A při finálním hlasování mohou být poměry pro zablokování normy ještě příznivější, protože jednak do té doby v některých členských státech proběhnou volby, po nichž se mohou do vlád těchto zemí dostat protiimigrační strany, a jinde mohou současné vlády pod tlakem opozice či veřejnosti změnit názor. Pokud by se blokační menšina neposkládala pouze proto, že by se k ní nepřipojila Česká republika, byla by to naprostá tragédie, která by nás na evropské scéně natrvalo poškodila a hlavně by poškodila český stát a jeho občany současné, ale i budoucí generace.

Kolegyně a kolegové, závěrem se vyjádřím k tomu, proč je pro nás, hnutí SPD, hlasování ministra Rakušana a jednání celé vlády ve věci migrační azylové dohody, takzvaného migračního paktu, nepřijatelné nejen obsahově, ale i politicky a principiálně. Dámy a pánové z pětikoalice pokaždé, když se nám nějaký jejich návrh zákona nebo nějaké jejich exekutivní opatření nelíbí, a že je to prakticky denně, říkají: O tom rozhodli voliči, my k tomu máme mandát, my, pětikoalice. Počkejte si, až vyhrajete volby a pak to klidně změňte. Ano, do jisté míry je to pravda. My jsme třeba také férově panu ministru Jurečkovi při našich vzájemných jednáních o důchodové reformě řekli, které její součásti zrušíme poté, až budeme mít vládní zodpovědnost. Ale toto migrační nařízení Evropské unie je zcela jiná káva a zcela jiný případ. Kolegové, pokud jednou projde, už nikdo z nás nikdy to nezmění. To tu s námi prostě bude napořád. To není jednořadové hlasování. To je závazek takříkajíc na doživotí i pro příští, bohužel, i pro příští generace.

Mimochodem něco podobného platí i pro paní ministryní Černochovou podepsanou česko-americkou obrannou dohodu. I když tam jde o dlouhodobý závazek "jenom" na deset let, ale i tak to dalece překračuje horizont do dvou dalších volebních období a funkčních období minimálně dvou dalších vlád, které přijdou po vás. Na uzavírání takovýchto závazků vy nemáte oprávnění. Nebyly součástí vašich volebních programů. Nebyly konzultovány s opozicí. Nebyly konzultovány s občany. A mimochodem na škodu by nebyla v obou případech ani konzultace s Ústavním soudem, jelikož se nepochybně jedná o výrazné omezení naší státní suverenity a mohou zde být i další kolize s českou ústavou. Za těchto okolností by o ničem takovém, jako je zásadní změna migrační a azylové politiky Evropské unie s rozsáhlými negativními dopady na Českou republiku, neměla dle našeho názoru oprávnění rozhodnout žádná česká vláda, nejenom ta vaše, bez předchozího vyjádření českých občanů formou všeobecného celostátního závazného referenda. Ale chápu, že pokud budou vládnout tyto vlády, žádné takové referendum přijato nikdy nebude, protože byste nemohli přijímat pokyny od různých zahraničních řekněme institucí, jako je Evropská unie, anebo i jiných velmocí. To znamená, tady přece není důvod, a to říkám za vaši vládu, aby rozhodovali o něčem lidé, když potřebujete rozhodnout vy a vaši partneři v Bruselu a ve Washingtonu.

Dámy a pánové, vláda Petra Fialy nemá absolutně žádné právo vystavit české občany rizikům přijímání ilegálních migrantů, jejichž negativní až brutální dopady dobře známe ze západní a jižní Evropy, ani prohlubovat drastický státní dluh trvalým placením výpalného za to, že k nám ilegální migranti z jiných států umísťováni nebudou. Prostě na to nemáme. Obrazně řečeno, nemáte právo na našich občanech a na naší zemi testovat pravdivost výroku legendárního italského básníka Danteho, který zní, že "cesta do ráje začíná v pekle". Pokud tato změna unijní migrační politiky bude přece jenom i vaším přičiněním definitivně schválena a uvedena do praxe, je to i jednoznačný důvod k okamžitému odchodu České republiky z Evropské unie. A k tomu potřebujeme zákon o referendu. Poslední dovětek k tomu migračnímu paktu je, že jestli bude SPD jednou ve vládě, a doufám, že za dva roky, za dva a půl roku bude součástí, bude mít vládní zodpovědnost, tak jednou z prvních věcí, kterou tato vláda udělá, bude odstoupení od tohoto migračního paktu. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP