(16.30 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Před chvílí jsme to viděli, jak jste si prohlasovali stav legislativní nouze neboli abyste mohli ty důchodce okrást co nejrychleji, co nejrychleji aby to prošlo. My jsme byli proti, my s tím nesouhlasíme, takže toto jsem si všiml po včerejším večeru, kdo ještě byl takový nejaktivnější z vládní strany, z vládních stran, a pan poslanec Michálek z Pirátů, o tom už jsem mluvil, tady horovali nejvíc za to, abyste ty důchodce už okradli co nejvíce a co nejdříve, a co nejvíce zároveň. Takže ale my s tím prostě nesouhlasíme.

Tak teď pojďme k tomu, o čem tady dnes budu hovořit, protože znovu říkám, my budeme ze všech sil, SPD, bojovat, a také jsme to avizovali, za práva našich důchodců. Já jsem myslel, že po včerejším mém vystoupení, že to bude trošku jasnější některým vládním poslancům a ministrům, že prostě není možné, abyste tímto způsobem připravili důchodce o peníze. Takže já jsem si k ruce vzal další podklady, uvidím, jakým způsobem to tady postupně rozeberu. V tuto chvíli tady mám nějakých 200 stran a já si myslím, že to s mým výkladem musí být po včerejšku trošku obsáhlejší. Myslím, že bychom si měli skutečně říci, jaký je stav a jaká je situace kolem sociálního zabezpečení důchodců v České republice.

Mne zaujala jedna bakalářská práce, je to ze Západočeské univerzity, předkládá to jakýsi pan Tomáš Petružálek, vedoucí bakalářské práce je Mgr. et Bc. Ilona Kostadinovová. Myslím, že to je jedna z těch prací, kde - ať s ní budeme souhlasit, nebo ne - kde je potřeba si připomenout, vládním poslancům tedy připomenout, jaká je situace.

"Z důvodu stárnutí obyvatel a zvyšování výdajů na sociální zabezpečení je v posledních letech důchodový systém ČR výrazně probírán politiky, médii i širokou veřejností."

Ještě bych tady poznamenal, že se samozřejmě hlásím k tomu, že obstruujeme tento zákon a že se snažíme vám do toho hodit vidle tak, aby okradení důchodců vám neprošlo. Samozřejmě že to tak je. Obstrukce jsou v souladu s demokratickými principy tady ve Sněmovně, které vy tady porušujete, jsou legitimní součástí jednacího řádu Poslanecké sněmovny a je to plně v souladu s jednacím řádem Sněmovny. Vy si to tady ohýbáte podle svého, ale tak to prostě je. Proto já znovu říkám, já se k tomu otevřeně hlásím, že poslanecký klub SPD se snaží zdržovat tento zákon takovým stylem, aby pokud možno nebyl vůbec přijat a aby důchodci od června dostali slíbené peníze, s kterými všichni počítali, že je dostanou, a vy jim je chcete teď vzít.

Takže "zvyšování výdajů na sociální zabezpečení důchodců je zároveň i tou největší položkou státního rozpočtu". Ale to není nic negativního, to tak je. Samozřejmě, občané právo na to, když mají odpracováno nebo když splní zákonné podmínky, když mluvím o invalidních, vdovských a sirotčích důchodech, aby prostě počítali s tím, že stát jim potom dá ty důchody. To je v pořádku a je to tak.

"Politici často hovoří o nutnosti reformy sociálního pojištění a důchodového systému a v minulosti samozřejmě byly i různé pokusy, byla tady diskuse o tom, aby k reformě důchodového systému došlo", ale jak Babišova vláda, tak vláda Petra Fialy žádnou reformu neprovedla. Jenom o tom mluvili.

"V ČR nyní pobírá jakýkoliv typ důchodů asi 3,5 milionu důchodců, z čehož nejvíce tvoří lidé ve starobních důchodech s celkovým počtem asi 2,4 milionu důchodců. Společně se stárnutím obyvatelstva je nutné zabezpečit příjmy, respektive státní rozpočet tak, aby bylo možné samozřejmě ty důstojné důchody vyplácet." Zatím tady důstojné důchody nejsou, hlavně ty nízké, za důchody 8, 10, 12 tisíc se nedá vyžít, ale Fialova vláda to podporuje. Fialova vláda podporuje, aby tady lidi živořili a aby neměli důstojné životy, a SPD je proti. My s tím prostě nesouhlasíme, my chceme, aby lidé měli důstojné důchody.

Tady ta bakalářská práce, ze které budu dnes čerpat informace a budu je tady přenášet na půdu Poslanecké sněmovny, si klade za cíl v první části analyzovat právo sociálního zabezpečení a důchodový systém České republiky. Autor zde vysvětluje základní pojmy práva sociálního zabezpečení, její stručnou historii a současnou úpravu důchodového systému. Čtenáři má pomoci právě vysvětlení základních pojmů zorientovat se ve složité úpravě, kterou se nyní důchodový systém řídí. V druhé části je popsán proces přiznání důchodu. Proces začíná žádostí na Českou správu sociálního zabezpečení v případě, že žadatel podá kasační stížnost proti rozhodnutí, může skončit až u Nejvyššího správního soudu. Autor poslední část své bakalářské práce věnoval popisu slovenského důchodového systému, který prošel v roce 2005 reformou, a následně jej porovnal s důchodovým systémem v České republice.

Takže pojďme na úvod do práva sociálního zabezpečení. "Právo sociálního zabezpečení - pojem sociální zabezpečení je převzat nejspíše z ruského jazyka a objevil se teprve ve 20. století. Pojmu předcházelo označení chudinská péče, nejdříve se totiž péči o chudé věnovaly soukromé iniciativy, například církve a obce, a až s vývojem času se péčí o chudé začal zabývat stát.

Sociální politiku státu lze definovat jako soustavné a cílevědomé úsilí o změnu nebo o udržení a fungování svého sociálního systému. V poslední době se v mezinárodním právu objevuje cíl zajistit vhodné podmínky pro rozvoj všech jednotlivců. Teorie sociálního státu měla na vývoj práva, práva sociálního zabezpečení a jeho následnou právní úpravu velký vliv. Teorie je realizována pomocí sociálního a zdravotního pojištění, následnými státními podporami a pomocí občanům. Pomoc nemusí být jenom finanční, ale i věcná a služební. V roce 1948 byl na základě modelu národního pojištění formulovaného Williamem Beveridgem v Československu přijat zákon č. 99/1948 Sb., o národním pojištění, díky kterému se sociální stát začal formovat i na našem území.

Právem sociálního zabezpečení označujeme soubor hmotněprávních i procesněprávních norem, které upravují jednotlivé systémy sociálního zabezpečení. Jedná se o právní předpisy regulující hmotné zajištění a služby, které stát zabezpečuje nebo poskytuje potřebným osobám, například z důvodu vyššího věku, nepříznivého zdravotního stavu nebo nezaměstnanosti. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP