(15.50 hodin)
(pokračuje Kamal Farhan)

Já se domnívám, že tyto problémy, které zde dneska máme, jsou v důsledku nečinnosti ministra zdravotnictví, a proto navrhuji bod, který bych nazval Nedostatek léčivých přípravků v České republice. Paní předsedající, poprosím vás, abyste tento bod zařadila jako poslední bod dnešního dne nebo po již pevně zařazených bodech. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji za návrh. O zařazení rozhodneme hlasováním. Nyní paní poslankyně Mračková Vildumetzová a poté vystoupí pan poslanec Síla. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Vážená paní místopředsedkyně, vážení členové vlády, kolegyně, kolegové, já bych si dovolila zařadit bod s názvem Vládní PR v době prezidentské kampaně za peníze daňových poplatníků. Určitě jste tady většina z vás minulý týden byla, když se tady projednávalo na mimořádné schůzi vyslovení nedůvěry vládě. Během toho jednání, kdy my jsme byli kritizováni za svolání této schůze, tak se jak v prostoru na sociálních sítích, tak třeba i v prostorách metra, na veřejných prostorách, objevily fotografie našich současných ministrů, kterých máme historicky nejvíce, sedmnáct - vidíte, že jeden ministr nemůže ani sedět v těch prostorách, které jsou k tomu určené, a musí sedět v prostorách, které jsou určené pro vedení Sněmovny - a kde ministři ne že by těmito plakáty a těmito bannery nějakým způsobem dávali nějaké rady občanům nebo nějaká doporučení, ale oni se tím chválí. Za tuto kampaň vláda zaplatila 30 milionů korun, samozřejmě ze státního rozpočtu, a chtěla bych říct, že kdyby si to zaplatilo KDU-ČSL, kdyby si to zaplatila TOP 09 ze svého rozpočtu, tak bych to nekritizovala, ale před chvílí tady vystupovala například paní Hanzlíková, jak chybí finanční prostředky v nadregionálních sociálních službách, a ty by určitě byly velmi rády, kdyby těch 30 milionů měly na svoje věci, které potřebují poskytovat starým nemocným lidem v jednotlivých sociálních zařízeních nebo lidem hendikepovaným a dalším. Takže tato kampaň se děje a já bych chtěla vyzvat současnou vládu, aby se k tomu vyjádřila, protože já to vidím jako takzvaný dvojí metr - názvu i Patrika Nachera - protože chtěla bych tady říci: myslíte si, že kdybychom tohle udělali my, tak já říkám, je řev na návsi, jak se říká, a určitě si všichni pamatujete na tuhle brožuru (ukazuje), která měla pomoci tomu, aby lidi chodili na prevenci v rámci rakoviny. Na poslední straně byl pan premiér, bylo to před volbami a bylo z toho takové haló, že se ta brožura rozdávala až po volbách. A to samé já bych v tuto chvíli očekávala od současné vlády, a především bych chtěla, ať se k tomu vyjádří, k těm 30 milionům, jak to, že se to bere ze státního rozpočtu. A já vám jeden takový ukážu - dneska se tady už o tom hodně mluvilo, o panu ministrovi zdravotnictví, který si na to dal, že do České republiky během ledna a února dorazí díky našim jednáním s výrobci a distributory téměř půl milionu balení antibiotik v různých skupinách. Takže občané České republiky, prosím, nemaroďte, bojte se, já se také bojím, že moje dítě omarodí, protože léky teprve dorazí.

Takže tohle opravdu považuji za velmi nefér, a považuji to především za nefér i z toho důvodu, protože pokud se podíváte na současné výstupy průzkumů, tak z toho vychází, že občané České republiky, 70 % občanů, není spokojeno s prací této vlády, a to je jasný fakt, a minulý týden se tohle objeví v mediálním prostoru na sociálních sítích.

Vyzývám současnou vládu, vyjádřete se k tomu. Chtěla bych zařadit tento bod a dávám dvě možnosti: buď jako první bod dnes, nebo jako první bod zítra. Děkuji vám.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, paní poslankyně. Nyní je přihlášen pan poslanec Síla, připraví se paní poslankyně Šafránková.

Než dám panu poslanci slovo, přečtu omluvy. Omlouvá se Bauer Jan po celý jednací den - pracovní důvody, Špičák Julius celý jednací den - zdravotní důvody a pan ministr Baxa od 18 hodin z pracovních důvodů.

Máte slovo, pane poslanče. Prosím.

 

Poslanec Jan Síla: Děkuji za slovo, vážená paní místopředsedkyně. Dámy a pánové, já bych si dovolil načíst nový bod programu naší schůze, který je velkým problémem pro mnoho lidí v naší republice. Jedná se o teritoriální nedostupnost stomatologů v České republice. Předseda Stomatologické komory Roman Šmucler říká, že je zubařů dostatek a že vznik oboru stomatologie na ostravské univerzitě není nutný. Napadá mě jediné vysvětlení tohoto jeho prohlášení, a sice exkluzivita oboru a skutečnost, že poptávka dalece převyšuje nabídku, tudíž systém přímé úhrady cash zubní lékaři preferují a naopak pacienti na něj musí mnohdy s velkou nevolí přistoupit.

V České republice mají všichni občané, kteří poctivě platí zdravotní pojištění, právo na bezplatnou stomatologickou péči. Bohužel přibývá těch, kteří jsou nuceni za zubařem docházet na soukromou kliniku, nemají smlouvy se zdravotními pojišťovnami a veškerou péči si hradit ze svého musí. Ne všichni si takový luxus mohou dovolit. Počty praktikujících stomatologů jsou pro republiku distribuovány velmi nepravidelně, kdy v Praze na jednoho zubaře připadá asi 700 obyvatel a v Ústeckém či Moravskoslezském kraji 1 600 až 1 700 obyvatel.

Lékaři bohužel nemají zákonem danou povinnost uzavírat smlouvy se zdravotními pojišťovnami. Také neexistuje zákonný způsob, jak stomatology přimět k tomu, aby brali více pacientů, nebo jak je přesvědčit, aby své praxe otevírali v okrajových částech regionů, a nejenom ve velkých městech. Kraje nemají stamiliony na to, aby jimi suplovaly roli zdravotních pojišťoven, přičemž krajské úřady nemají jakoukoli možnost, ale ani povinnost řešit dostupnost lékařské péče. Je to zcela na zdravotních pojišťovnách. Výjimkou je pak zubní lékařská pohotovostní služba, kterou kraje hradí, například jen v okrese Ostrava ročně 3,5 miliony korun. Katastrální úřad Moravskoslezského kraje a město Ostrava významně podpořily vznik nového oboru zubního lékařství na zdejší fakultě.

Zubařů je prostě málo a dá se to doložit čísly. V minulém roce ukončilo v Moravskoslezském kraji svou praxi 22 zubních lékařů a novou praxi jich otevřelo jen 12. Navíc se výrazně liší počty pacientů, které mají v péči starší stomatologové, a počty mladých začínajících zubařů. Zatímco starší zubaři mívají i přes 2 000 karet, mladí zvládají necelou tisícovku. Tento fakt vychází z výrazných změn moderní péče - technika je sofistikovanější, postupy jsou složitější a časově náročnější.

Přesná čísla můžu uvést. V Moravskoslezském kraji je celkem 606 poskytovatelů zdravotních služeb v oboru zubní lékařství, a to včetně nemocnic. Z toho je 70 lékařům nad 70 let, dalších 150 má nad 60 let. Tito zubaři budou v dohledné době svou praxi končit. Na krajském úřadě Moravskoslezského kraje leží 157 000 karet pacientů, kteří se v posledních letech ocitli bez zubaře. Nedostatek zubařů je zkrátka neoddiskutovatelný fakt, kterým trpí pacienti nejen v kraji, ale mimo Prahu, Olomouc a Plzeň prakticky všechny kraje. Potřeba řešit dostupnost stomatologické péče je velmi urgentní. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP