(18.30 hodin)
(pokračuje Berenika Peštová)

Já si myslím, že ty argumenty tady padaly. A kdybyste tady seděl, a vy jste tady nebyl, pane ministře, prostřednictvím pana předsedajícího, když vás vlastně můžu napřímo oslovovat, vy jste byl někde jinde a paní Schillerová, kolegyně, prostřednictvím pana předsedajícího, zde ukazovala, co to přineslo a jakým způsobem to reagovalo. Ty grafy tady byly, a dokonce byly ozdrojované. Takže to nebylo, že by si to tady někde vycucala z prstu, ale opravdu se snažila to tady vysvětlovat právě panu poslanci Kučerovi, který už tady zase není, prostřednictvím pana předsedajícího, aby mu ukázala, že opravdu ten efekt to mělo. A mně jde o to, jestli opravdu to potáhneme v té politické rovině, anebo jestli jsme schopní to vzít v té věcné rovině. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Další s faktickou je pan zpravodaj Munzar, poté pan ministr Stanjura s faktickou.

 

Poslanec Vojtěch Munzar: Já si také dovolím, děkuju za slovo, já si také dovolím reagovat na paní poslankyni Dostálovou, vaším prostřednictvím. Vlastně i na její kolegyně, které tady teď hodně brojí za dobrovolnou elektronickou evidenci tržeb. Já se chci zeptat: Proč tedy od začátku, když je to tak bezvadné a všechno to funguje, proč jste od začátku neudělali elektronickou evidenci tržeb dobrovolnou s motivačními faktory pro podnikatele? Proč jste to od začátku pasovali jako restriktivní nástroj on-line kontroly podnikatelů spojený s těmi pokutami za opravdu nesmysly, vyvěšení cedulky? Podnikatel zapomene vyvěsit cedulku, 50 000 pokuta a podobně. Proč jste to neudělali vy jako dobrovolné? Proč nám teď vyčítáte to, že my bychom měli hledat motivační nástroj pro podnikatele na dobrovolnou EET, když vy jste to sami takhle nepasovali? A navíc dneska se nebavíme o tom, jestli od 1. ledna bude dobrovolná, nebo nedobrovolná EET. My se dneska bavíme o tom, jestli bude platit stávající právní stav, to znamená, bude elektronická evidence povinná, což dneska podle stávajícího zákona ano, nebo přijmeme návrh vlády a zrušíme EET nejenom pro tu první a druhou vlnu, ale pro třetí a čtvrtou. Děkuju za pozornost.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Další s faktickou je přihlášen pan ministr Stanjura a poté paní poslankyně Peštová. Máte slovo, pane ministře.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Děkuji, že jste mi připomněl jméno, chtěl jsem se omluvit, že si nepamatuji jméno. Takže pro paní poslankyni Peštovou. Jsme politici, děláme politická rozhodnutí, ale samozřejmě my máme svůj politický postoj postavený na faktech a na číslech. A já vlastně říkám pořád to samé od roku 2016. Já jsem nebyl ten, já jsem tady ukazoval na ty absurdity, které pro chov velbloudů v České republice zaváděly povinné EET. Ano, to máme. Vy jste mi nevěřila, prostřednictvím pana místopředsedy. To tady máme. Takže je to politické rozhodnutí z dobrých důvodů. Já nevidím ty desítky tisíc podnikatelů, na které by měla být uvalena třetí a čtvrtá vlna EET, kteří nám píší: My už se hrozně těšíme, prosím vás, dovolte nám, abychom od 1. ledna měli nově EET, když jsme ho nikdy neměli. To má být větší počet než těch, kteří byli v první a druhé vlně. Když ten zákon nezrušíme, tak automaticky povinnost na stovky tisíc podnikatelů přijde. Ne dobrovolná, povinná. Budou vyvěšovat ty tabulky, budou pod tou neustálou kontrolou, budeme muset přijmout asi dalších 600 úředníků, protože 600 bylo pro první a druhou vlnu a teď už má být víc podnikatelů ve třetí a čtvrté vlně, takže musíme přijmout další úředníky, aby si chodili - já teď nevím, jestli budou chodit na kontrolní stříhání ke kadeřníkovi, a pak, když se nechají ostříhat nebo dámy si nechají udělat účes, tak pak budou kontrolovat, jestli dostanou EET účtenku, nebo ne.

Já myslím, že ta debata jde špatným směrem. To, co četla paní ministryně Dostálová, to není tak, že myšlení bolí. Tak co jste vymysleli? Vy jste ten projekt provozovali šest let. Dobrovolnost, to ani nenapadlo. S daty neumíte pracovat. Ano, my tam jsme šest měsíců, ale šest let říkáme, až budeme mít tu sílu, tak to zrušíme. Žádné překvapení, naši voliči to od nás čekají, vaši čekají něco jiného. To je v pořádku, proto voliči nevolí jednu stranu, ale vybírají si z demokratické nabídky. Tak pokud považuju nějaký projekt za špatný, nefunkční, šikanózní, byrokratický, tak proč bych měl vymýšlet něco, čím ještě některou z těch vlastností ještě zhorším tu situaci? (Čas, pane ministře.) Děkuji za upozornění.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Tak paní poslankyně Peštová.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Tak chtěla jsem původně reagovat na pana poslance Munzara, ale bohužel musím na svého předřečníka. Jak jste říkal a zmínil jste tady tu třetí vlnu, tak já říkám, tím, že mezi těmi lidmi se člověk baví, tak mám i mezi těmi, co jsou v té třetí vlně a právě mají ta kadeřnictví, jak říkáte, a to byl hezký příklad, jsem ráda, že jste ho tady zmínil. Jsou dvě kadeřnictví vedle sebe. Jedno z kadeřnictví, což je má přítelkyně, která je poctivá, má svoje zaměstnance, platí za ně, a vedle kadeřnictví, které má a jede švarcsystém a vlastně pronajímá hezky to svoje každé křeslo. Ona říká: Já jsem ta poctivá, já platím sociální, zdravotní. Říká: Už aby ta třetí vlna byla, protože to narovná ten trh. To narovná ten trh. Konečně tady bude spravedlnost. Jak já k tomu přijdu? Ale má pravdu. Pane ministře, kdybyste se na to zaměřil, ona má pravdu. Protože ona opravdu má ty svoje zaměstnance, všechno za ně odvádí a jede správně tak, jak má. A vedle kadeřnictví, které pronajímá křesla a jedou si na svoje živnosťáky, tak vlastně ve své podstatě ona se dostává do pozice, že není konkurenceschopná. A to přece není spravedlivé, tohleto. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Pan ministr Stanjura s faktickou poznámkou se hlásí.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Tak já se omlouvám, ale EET vůbec nesouvisí s tím, jestli někdo má zaměstnance, nebo pronajímá křeslo. To je úplně jiná debata. Je legální pronajímat křeslo? Je to legální. Je to legální. Můžete (nesrozumitelné), ale legální to je. Takže to s EET ale vůbec nesouvisí. A ten živnostník, který podniká, který si pronajme to křeslo, ten neplatí daně? Ten nemá výdaje, ten nemá příjmy? Stará se o sebe, po státu moc nechce, jenom aby mu dal prostor pro podnikání. Co je na tom špatně? Takže živnostník, který má zaměstnance, je v pořádku a živnostník, který dělá jenom pro sebe a zaměstnance nemá, je špatně? Takhle jednoduše vidíte rozdělení mezi živnostníky nebo kadeřnicemi nebo kadeřníky? Já tedy ne. Ale jestli mám zaměstnance na salonu nebo pronajímám křeslo, to s EET opravdu, ale opravdu vůbec nesouvisí. To je úplně jiná debata. Nechme si ji, až budeme debatovat o zákoníku práce. Proč ne? Já se na tu debatu těším.

Vždycky když si někdo neví rady, tak řekne: ale ten švarcsystém, to je hrozné. Máme tady státní úřady, které mají kontrolovat švarcsystém? Máme. Funguje dobře, nebo špatně? Podle mě dobře. Pokud myslíte, že funguje špatně, kolikrát jste udělali systémovou změnu v tom úřadě za těch osm let, co jste vládli? Udělali jste tam nějakou změnu? Já nevím, personální, systémovou. Dělali jste nějaké lepší metodické pokyny, aby se potíral nelegální švarcsystém? Možná byste nás mohli seznámit s těmi výsledky, pokud teď říkáte, že je to špatně.

To, co jste popsala, je normálně jiný způsob podnikání v kadeřnickém saloně, oba dva jsou legální. A podle mě, podle mě klient si nevybírá podle toho, jestli ten člověk vlastní křeslo nebo pronajímá, ale podle toho, jakou službu mu ten konkrétní člověk, konkrétní dáma nebo konkrétní muž nabízí. Podle toho si klient vybírá a platí. To je všechno.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Další s faktickou pan poslanec Kučera a poté paní poslankyně Peštová.

 

Poslanec Michal Kučera: Já děkuju za slovo. Já bych možná doplnil tady svého předřečníka pana ministra Stanjuru. Ta debata se poměrně zužuje na povinnost platit, respektive si zřídit EET, většinou to je na ty restaurace, pak samozřejmě kadeřníky. Ale o kom teď vlastně se budeme bavit v té třetí a čtvrté vlně? Tak budeme se bavit o lékařích, o dentistech. To jsou typičtí neplatiči daní, tedy ti dentisté, jo? Budeme se bavit o právních a účetních činnostech. Právníci a úředníci, taky právníci a účetní, taky typicky neplatiči. Ale to jsou všechno sektory, které jsou ohrožené. My jsme myslím v minulém bodě tady říkali, v jaké situaci jsou praktici na těch obcích, že nejsou. Dentisti že nejsou. Teď jim tam ještě dáme to EET, protože jsou sprostí podezřelí. Dávají další, a jsou tam další a další lidé, které se týkají zdravotnictví. (?) Já si myslím, že tady je zdravotníků plno, tak samozřejmě vás se to bude týkat taky. Doufám, že pro to zvednete ruku. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP