(18.40 hodin)
(pokračuje Michal Kučera)

Ale týká se to další ohroženého sektoru, sektoru zemědělství, to znamená rostlinné a živočišné výroby, myslivosti, výroby potravinářských výrobků. Pekaři, cukráři, řezníci, ti se mají skutečně teď tak dobře, že k tomu ještě dostanou na hrb elektronickou evidenci tržeb. Já si myslím, že zrovna tyto sektory bychom neměli zatěžovat a měli bychom je v této složité době nechat žít a naopak jim v těch povinnostech ulevovat a život jim usnadňovat. Elektronická evidence tržeb neuleví nikomu, naopak mu naloží - dentistům, lékařům i těm potravinářům.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Paní poslankyně Peštová s faktickou.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Já slibuji, že opravdu dneska naposled, já už to dneska uzavřu. Já se prostě budu držet toho, a budu teda reagovat na své předřečníky, že to je politické rozhodnutí, že prostě i když bychom tam našli spoustu kladných věcí, prostě je to politické. Tak jako jsme řvali proti eReceptu, prostě byl to totální nesmysl, k ničemu... Kdyby nebyl eRecept, tak nevím, jak bychom přežili covid. To stejné je tento případ. Prostě to EET si našlo svůj život a žije. A prosím vás, nevypínejte ho. Tečka. Je to politické rozhodnutí. Vytáhněte tady na mě právníky, vytáhněte kohokoliv. Vy jste teda řekl, že kradou, nebo co jste tady říkal, to byla pro mě docela zajímavá informace, já vám za to děkuju, asi se na to zaměříme. No protože když jste to tady zmiňoval, tak jste vždycky řekl, že vlastně to jsou ti lupiči, že kradou, nebo co jste to tady říkal. Takže já si myslím, že to bylo zbytečné.

Bavíme se o tom, jestli ten systém vypnout, anebo nevypnout, jestli ho nechat a dobrovolně ho nechat, to jsme se shodli. Ano, vy tady útočíte, mělo to být předtím dobrovolně, nebylo to dobrovolně, ale to už je potom takové to brečení nad rozlitým mlékem, to už je zbytečné, ne? Já si myslím, já jsem tady nebyla v té době, když se to tady řešilo, v každém případě vidíme, že ten systém funguje, a bavíme se o tom, jestli ho vypnout, anebo nevypnout. Nic víc. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. S faktickou se hlásí pan poslanec Kasal. Máte slovo.

 

Poslanec David Kasal: Děkuji za slovo, pane předsedající. Já se obrátím vaším prostřednictvím na pana poslance Kučeru. Dopoledne jsme se tady bavili o pojištění, teď se tady bavíme o tom - dojděte si do toho zdravotnictví, podívejte se. V běžné ambulanci nakupujete vakcíny za milion korun, vydáváte řadu potvrzení, musíme stejně dávat stvrzenky, elektronizuje se to všechno, i se tam dávají doklady o tom. Tak jako nejdřív si to nastudujte.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Další faktická je pan poslanec Kott, zatím poslední. Poté zde máme jedno přednostní. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Josef Kott: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Já vaším prostřednictvím k váženému předsedovi zemědělského výboru. No ono to bylo postavené trochu jinak. Samozřejmě že jsme se bavili, že se třetí čtvrtá vlna bude týkat i těch, kteří poskytují služby v potravinářství a v zemědělství. Samozřejmě já jsem přesvědčen o tom, že oni už v rámci toho svého podnikání, té své činnosti, to znamená prodeje ze dvora, prodeje na farmářských trzích, zpracování jednotlivých zemědělských produktů, že toto už funguje. Takže já si nemyslím, že ti, kteří by byli úplně noví, kteří by se do toho zapojovali, že jich je nějaké významné procento. Tam já si skutečně nedokážu představit, že dneska, jestliže někdo uvádí své výrobky nebo polotovary nebo svou produkci do výroby, respektive do běžného obchodu, že by EET nepoužíval. Takže ten, který ho používal, by ho používal dál a ten, který ho do teď nepoužíval, tak by ho na bázi dobrovolnosti určitě dál nepoužíval.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji, to byla poslední faktická a s přednostním právem se přihlásila paní předsedkyně Schillerová. Máte slovo.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. No bylo toho tady řečeno hodně. Pane ministře Stanjuro, víte, že do resortu Ministerstva financí spadá Finanční správa? Zajímal jste se už o její práci? Samozřejmě nemyslím daňové kontroly, ale o systém práce? Asi ne, zatím jste ještě nevypsal ani výběrové řízení na nového generálního ředitele. Několik měsíců nemá Finanční správa generálního ředitele. Takhle se zajímáte o její činnost. No a kdybyste se zajímal o ten systém práce - já nemyslím o konkrétní subjekty, to nemůžete ani ze zákona a vím, že to určitě neděláte, z toho bych vás nepodezírala - tak byste věděl, že třeba máte v jednom městě v rámci republiky takové úložiště dat, které spravuje asi dvacet úředníků, kteří mají prověrku Nejvyššího bezpečnostního úřadu, a ti s těmi daty pracují. A k těm datům se dostane jenom těch dvacet úředníků a ti dělají analýzy, analýzy na základě dat z kontrolních hlášení a i z EET a na základě těch analýz anonymně potom rozesílají v rámci finančních úřadů určité podněty k daňovým kontrolám. Neřeknu vám teď přesně už ten poměr, už tam nejsem teď nějakou dobu a také jsem se o to zas nezajímala až tak dopodrobna, ale cíl, kterého jsme chtěli dosáhnout, byl ten, aby vybírali jenom oni ty podněty ke kontrole a aby to procento takového toho vybírání tím místně příslušným správcem daně bylo minimalizováno. Samozřejmě vždycky nějaké bude, ale minimalizováno. A to jsou ty věci, které jsme tam budovali a na nich stavěli.

Takže nemluvte nám tady o České správě sociálního zabezpečení, to je samozřejmě trauma, letité trauma, ať tam byl kdo tam byl. Vy neřídíte ani Českou správu sociálního zabezpečení, chápu, že se prolínají možná některé úkoly, ale možná se zajímejte víc o to, co spadá do portfolia Ministerstva financí. A začněte tím, že vypíšete výběrové řízení. Já už jsem požádala šéfa rozpočtového výboru, jestli byste byl tak laskav, dostavil se a nějak nám to vysvětlil, jak to tam vlastně míníte v té Finanční správě. Neříkejte mi, že je tam zástupce, protože ten zástupce nemá plné kompetence a samozřejmě on nebude rozjíždět žádné velké reformy nebo nějaké posuny, když prostě neví, jak to s ním bude dál. Takže já tomu nerozumím, neumím si představit, proč šestnáctitisícová armáda berních úředníků už měsíce nemá šéfa. Že jste se nedomluvil s tou bývalou šéfovou, dobře, to bych ještě pochopila. Chcete tam mít člověka, kterého vybere vámi jmenovaná výběrová komise, dobře, rozumím tomu, do toho jsem ani nijak nešťourala, ale do čeho teda šťourat hodlám, je to, že tam měsíce už není hlava tohoto úřadu. A já nevím, na co čekáte, jestli na nový zákon o státní službě, abyste si tam mohl dát nějakého svého, nechci říkat kamaráda, tak to by asi nebylo dobře pro tento systém. Tak ale teď toto řešit nechci, to věřím, že si řekneme na rozpočtovém výboru, na nějakém z nejbližších, protože jsem požádala, aby to tam bylo zařazeno.

Nicméně já se chci vyjádřit k tomu - samozřejmě, že jsme nemohli z EET analyzovat podklady pro kompenzace. A vy dobře víte, proč ne. Ty hysterické scény, aby tam bylo minimum údajů od začátku. Nebo jsme tam měli mít údaje úplně až po velikost bot u toho poplatníka? Bylo tam minimum údajů a ty stačí. Stačí k tomu, aby Finanční správa věděla o nějakém minimálním objemu, aby prostě vnímala, že je tam pohyb, a ona si to potom - pokud je to plátce, tak je to jednodušší, když je to neplátce, tak je to horší - tak ona si už ty analýzy z toho udělá. Takže teď jste tady zase smíchal, tak jak jsem to tady slýchala celé roky, dvě věci, abyste to použil proti tomu. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP