(9.20 hodin)
(pokračuje Radim Fiala)

Ale přece jenom bych raději řešil toho pana Polčáka..., toho pana Polčáka a 8,5 milionu. Děkuji. (Potlesk zleva.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. S přednostním právem se hlásí pan ministr Stanjura, prosím.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Radim Fiala, můj bývalý kolega. Pamatuji si naše debaty, ale to sem nebudu tahat. Vůbec jsem nemluvil o chování pana Polčáka. Mluvil jsem o nepřijatelném slovníku vašeho předsedy pana Tomio Okamury, který tady si dovolil drze tvrdit, že premiér nemá odvahu, jenom proto, že on si myslí, že ho Tomio Okamura bude vyvolávat a že on jak žáček se bude zpovídat někomu, kdo tady dlouhodobě zastává proruské postoje. A tak to prostě bude, na to si zvykněte.

Takže nemíchejte, pane předsedo poslaneckého klubu SPD Radime Fialo, prostřednictvím paní místopředsedkyně, dvě věci dohromady. Pan Tomio Okamura je prostě člověk, který nepozná, kdo má odvahu a kdo nemá, a posuzuje odvahu podle toho, jestli on někoho vyvolá a on okamžitě přijde odpovídat na jeho blbé otázky, anebo ne. (Potlesk zprava.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. S přednostním právem pan předseda Radim Fiala. Prosím.

 

Poslanec Radim Fiala: Pane ministře, co svět světem stojí a parlamenty existují, vždycky premiéři odpovídali na otázky opozice, minimálně v interpelacích. A já si myslím, že si na to budeme muset zvyknout i v Česku, že se vás opozice bude ptát a že se bude ptát na to, co jste udělali a co jste neudělali, anebo pokud bude někde problém, tak budeme žádat, abyste ho vyjasnili. A já jsem tady odsud panu premiérovi slíbil, že se zítra v interpelacích zeptám na to, na co jsme se ptali a chtěli udělat jako mimořádný bod, a vy jste na to nechtěli odpovědět.

Takže pane ministře, s úctou k panu premiérovi i k vám, my se budeme ptát, budeme se ptát pořád, a i když se vám budou zdát ty otázky blbé, tak na ně budete odpovídat. Děkuji. (Potlesk zleva.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Také děkuji. S přednostním právem pan ministr Stanjura. Prosím.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Ale to je samozřejmost, na to máme interpelace, to nikdo nezpochybňuje. Jenom dopředu hlásím, že Petr Fiala je zítra na Evropské radě. (Ojedinělý smích zleva.) No, tak můžete se smát. Určitě někdo svolal Evropskou radu kvůli tomu, aby premiér nemohl odpovídat Tomio Okamurovi na jeho interpelace, to je velmi pravděpodobné. (Potlesk zprava.) Myslím si, že každý normální politik ve Sněmovně bez ohledu na politickou příslušnost rozumí tomu, že premiér v době války, v době ruské invaze jede na Evropskou radu, to je prostě povinnost premiéra, a myslím si, že každý rozumný člověk to pochopí. Pokud to někdo nepochopí, tak problém je na jeho straně, ne na straně premiéra.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane ministře. Nikdo se již nehlásí, konstatuji tedy, že navrhovaná změna paní místopředsedkyně Mračkové Vildumetzové na zařazení nového bodu - Odškodnění obcí a tak dále - byla vetována, čili o tomto návrhu nebudeme hlasovat. Můžeme tedy přejít k projednávání dle schváleného pořadu schůze.

 

Začneme bodem

 

77.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 40/2009 Sb., trestní zákoník,
ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 45/2013 Sb., o obětech trestných činů
a o změně některých zákonů (zákon o obětech trestných činů),
ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony
/sněmovní tisk 86/ - třetí čtení

Prosím, aby místo u stolku zpravodajů zaujal za navrhovatele ministr spravedlnosti Pavel Blažek - ten tak učinil - a zpravodajka garančního výboru, kterým je ústavně-právní výbor, poslankyně Taťána Malá.

Pozměňovací návrhy jsou uvedeny ve sněmovním tisku 86/2, který byl doručen dne 3. března 2022. Usnesení garančního výboru bylo doručeno jako sněmovní tisk 86/3. Nyní se táži navrhovatele, zda má zájem vystoupit před otevřením rozpravy? Pane ministře, máte zájem vystoupit před otevřením rozpravy? Prosím.

 

Ministr spravedlnosti ČR Pavel Blažek: Dobrý den. Děkuji za slovo. Já pouze nechci urazit Sněmovnu, tak vystupuji jenom s tím, že ten zákon byl odůvodněn v prvním a ve druhém čtení a očekávám další diskusi. Omezím se pouze na tento stručný projev. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Dobře, děkuji. Nyní otevírám rozpravu, do které se přihlásily poslankyně Helena Válková a poté poslankyně Vladimíra Lesenská. Paní poslankyně Válková, prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Helena Válková: Děkuji, paní místopředsedkyně. Jsem zvědavá, jestli se mi podaří vás zaujmout, milé kolegyně a milí kolegové (V sále panuje mírný šum.), protože u implementačních novel to není tak snadné. Ale bylo zde řečeno všechno v rámci čtení, která předcházela. Nikdo z nás nebude zřejmě, a to bych se dost mýlila, zpochybňovat to, že jsme na samotné hranici těch lhůt a že jde o novelu, která to naše trestní řízení - troufnu si říct - udělá efektivnější, určitě evropštější ve smyslu správného zacházení, jak pokud jde o oblast důkazů, tak pokud jde o oblast dalšího vyšetřování závažné trestné činnosti. Nebudu znovu opakovat to, co zde zaznělo kompetentněji z úst pana ministra spravedlnosti, ten ještě jistě v závěrečném slově něco doplní.

To, na co já se chci zaměřit a k čemu se tady chci i přihlásit, je oblast, se kterou jsem vůbec nepočítala, že tady budeme novelizovat a upravovat. Je to zákon o obětech trestných činů č. 45/2013 Sb., kde, jak dobře víme, někdy toho využije, neříkám záměrně zneužije, příslušné úřednictvo na příslušném ministerstvu a zakomponuje do jinak orientované, jiné problematice věnované novelizaci i to, co potřebuje dořešit. A to se přesně stalo v tomto případě. Je to zákon o obětech trestných činů, který opravdu nesouvisí s implementací, kterou jsme byli povinni provést. V původním znění, když jsem ho četla a objevila jsem to - a musím se tady přiznat, jako už jsem se přiznala v rámci druhého nebo prvního čtení, že mně to uniklo těsně před koncem našeho volebního období, že už se jednou tato snaha projevila, že jsme ji nechali a naštěstí tenkrát neprošla - tak se nám tam vloudila taková změna, která pro ty z vás, kteří se nikoliv do hloubky zabývají problematikou kompenzace majetkové i nemajetkové újmy, takto to nazvu, kterou utrpí oběť trestného činu a kterou by jí stát měl kompenzovat, a podle našich mezinárodních závazků je i k tomu i povinen a zavázán, tak v současné době ta právní úprava není příliš přehledná, a proto musí často svými judikáty výklad, který by měl být jasný a závazný podle platných právních předpisů, konkrétně podle toho zákona o obětech trestných činů, obětech trestných činů, ano, tak nahrazuje soud v tomto případě. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP