Korektura


(21.50 hodin)
(pokračuje Hubert Lang)

Podle odůvodnění návrhu je pravděpodobné, že vývoj doby dožití nemusí přesně - nemusí přesně v budoucích 10 letech odpovídat prognóze z roku 2023. Takže tady je přesně to, že ono je to takové šul-nul. Bude to tak, nebude to tak. Dneska si řekneme, že to takhle bude, ale tady už se říká, pozor, ta prognóza může být jiná. Já doufám, že bude lepší, jak jsem tady říkal, že nebude horší. Vždycky bychom měli být spíš optimisté než pesimisté.

A čím je vzdálenější horizont, tím je pravděpodobnost upřesňování prognóz větší. Takže prostě vy tady, pane ministře, opravdu vidíte do roku 2050 a už tady z těch prvních odpovědí vyplývá, že ono to může být jinak, pravděpodobně to zcela určitě bude jinak, a vy samozřejmě v roce 2056, jaksi už asi pravděpodobně nebudete ve funkci ministra práce a sociálních věcí. Nevím, možná, že ano.

Úprava zvyšování důchodového věku na věkovou hranici 67 let by již mohla mít ve srovnání s očekávanou dobou dožití odchylku, která by stejně vyžadovala další potenciální korekce. Takže není to dogma. Tam se může stát, že my dneska řekneme 67, vy byste nás do toho chtěli zatáhnout, že tedy řekneme 67 a dost, a ta korekce může být třeba 70, nebo 75, nebo 80, nebo já nevím. Korekce.

Lze předpokládat, že v návaznosti na budoucí demografický vývoj bude navrhovaná věková hranice jako strop důchodového věku průběžně přezkoumávána a případně upravována, k čemuž bude sloužit zejména zpráva o stavu důchodového systému, stojí dále ve zprávě. Zprávu by měla dostat vláda od Českého statistického úřadu každých pět let. Takže každých pět let se bude dělat nějaká predikce, a když to bude špatně, tak prostě se může stát, že se ti lidé narození v roce 1989 a dále dozví, že půjdou do penze třeba v 73 letech.

Teď ty argumenty, pane ministře, že opravdu to není jenom náš výmysl, že my s tím následně nesouhlasíme. Je tady obrovské množství lidí právě proto, že nedošlo k té politické shodě, že to nešlo napříč, takto důležitá věc, že to takto tlačíte na sílu, a prostě vy to, jak říkám, rvete, i když možná za rok vám to spadne pod stůl, tak poslouchejte: S návrhem nesouhlasí odbory, které jsou proti jakémukoliv zvyšování a podle kterých by měla zůstat zachována současná hranice 65 let, jíž dosáhnou muži, bezdětné ženy a ženy s jedním dítětem v roce 2030. Ženy se dvěma a více dětmi pak tohoto věku dosáhnou později. Podle šéfa Českomoravské konfederace odborových svazů Josefa Středuly odpracují vzhledem k délce pracovní doby čeští zaměstnanci oproti německým o devět let více. Ano? Takže český človíček pracuje v součtu o devět let více proti německému pracujícímu a víme, jaký je poměr našich mezd a jaká je poměr mezd v Německu. Devět let. Devět let už je hodně - ten rozdíl. Průměrný důchod se pak podle něj nyní pohybuje kolem 20 500 korun, což vynásobeno dvěma lety činí zhruba 492 000 korun. A to mu stojí za to sebrat budoucím důchodcům 492 000 korun současného průměrného důchodu, zeptal se.

Pro zachování hranice 65 let je i opoziční hnutí ANO. Dokonce máme v tomto směru pozměňovací návrhy, uvedl náš hlavní představitel, který má na starosti tuto oblast, náš stínový ministr práce a sociálních věcí, místopředseda Poslanecké sněmovny Aleš Juchelka. Není to jediná změna (nesrozumitelné) důchodového věku, která pozměňovací návrhy obsahuje. Původně se měl zvyšovat pro každý ročník až o dva měsíce. Nakonec ale Ministerstvo práce a sociálních věcí vyhovělo koaličním poslancům a navrhlo, to je ta změna, ten majstrštyk, aby to bylo vždycky pouze o měsíc. Vyhovělo tak naléhání České demografické společnosti, podle níž by dvouměsíční zvyšování bylo nespravedlivé, protože by některé ročníky strávily v penzi kratší dobu než jiné.

Takže začíná to od ročníku 1965, který tedy bude odcházet podle tohoto návrhu v 65 letech, ročník 66 - 65 let a jeden měsíc, 66 - dva měsíce navíc, 67 - tři měsíce. Takhle to pokračuje. Já jsem 69, takže já jsem měl 65 let a sedm měsíců původně, teď radostně odejdu do penze v 65 letech a čtyřech měsících.

Ta tabulka končí vlastně tou predikcí, tím předpokladem, že osoby narozené v roce 1989 a další ročníky budou odcházet v 67 letech. To si myslím, že tedy je super. Proti jiným členským státům Evropské unie, kde ti lidé třeba odchází v 60, v 62. Dozvěděli jsme se, že někde tedy odpracují v tom celkovém součtu o osm devět let méně, jejich platy jsou třeba o více jak o dvě třetiny větší než u nás a my radostně po schválení této důchodové reformy, nebo jak bych to nazval, parametrických změn, odejdeme 67 letech.

Je tady ještě taková noticka, že u žen se dvěma a více dětmi bude zpočátku nižší, ale bude se postupně dorovnávat, takže nebude se ani hledět na to, že ty ženy mají třeba dvě děti. Postupně to bude jedno tady podle toho. A jako zdroj je pozměňovací návrh k novele zákona o důchodovém pojištění, od ročníku 1974 dopočet. Je to podle zdroje Novinky.cz.

Dostávám ke konci svého vyjádření. Já jsem si tady někde udělal takový závěr, jestli vydržíte chviličku. Jestli ten závěr nenajdu, tak jsem, myslím, schopen to říct i na mikrofon z hlavy. Ano, tady to mám. Takže opět zopakuji, že my s tímto návrhem nesouhlasíme, nebudeme pro to hlasovat. Pokud hnutí ANO převezme opět vládní zodpovědnost po sněmovních volbách v roce 2025, tak rozhodně tento tisk se otevře, tento zákon, dojde tam ke změně. Dneska to jasně, vážení občané, senioři, zejména pro vás, deklaroval náš předseda hnutí pan Andrej Babiš ve svém přednostním vystoupení, ve svém přednostním hlasu, kdy jednoznačně on řekl a zopakoval, že hnutí ANO sáhne do tohoto zákona, jestli ho ne-li celý zruší, tak prostě ho výrazně přepracuje.

Tlačíte to na sílu, na tomto zákoně není dohoda, je tedy velká pravděpodobnost, že po podzimu 2025 nebo někdy zkraje 2026, aniž ještě úplně nabude účinnosti všechno, protože to má nějakou cykličnost, tak to spadne pod stůl. Prosazuje to KDU-ČSL jako nosič, strana, která má v současné době dvě až tři procenta zastoupení v Poslanecké sněmovně; strana, která se vždycky deklarovala jako strana, která se zabývá rodinami, která má sociální cítění, která prostě bojuje za rodiny s dětmi, která bojuje za seniory, která bojuje za důchodce. Předkládá to ministr, který vůbec neví, jestli za dva měsíce bude ještě místopředsedou této vlády a jestli bude vůbec předseda této strany, která to předkládá.

Je to z mé strany všechno. Já pro to stoprocentně nezvednu ruku a doufám, že co jsem se vám snažil tady vysvětlit některé ty věci, tak v některých z vás by se třeba mohlo pohnout i svědomí a třeba byste pro to nemuseli ještě hlasovat. Děkuju vám za pozornost, jak mi ukazuje kolega, a děkuju, že jste mě vyslechli. (Potlesk poslanců hnutí ANO 20211.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji, pane poslanče. A vzhledem k tomu, že po dohodě klubů Jsme dnes domluveni na tom, že skončíme ve 22 hodin, tak si dovolím ukončit tedy tu schůzi už o tři minuty dříve, abychom nezačínali další proslov, a končím tedy tímto dnešní jednací den.

Jenom připomínám, že se zde opět sejdeme zítra, tedy 3. října v 9 hodin, kdy budeme v této schůzi pokračovat. Děkuji všem a přeji hezký večer.

(Jednání skončilo ve 21.58 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP