Korektura


(21.40 hodin)
(pokračuje Hubert Lang)

Nejlepší životní úroveň nabízí důchodový systém v Rakousku a Nizozemsku, kde se průměrný důchod pohybuje mezi 37 a 34, v tom horším provedením, nad průměrem EU, jo? Takže oni jsou 37 % ještě nad průměrem EU. Takže když se potkají na slunné španělské pláži český penzista a nizozemský penzista, tak to je tedy sakra mazec. Já netvrdím, že to tak bude - my to nikdy nedoženeme, to by ty západní země musely úplně stagnovat, musely by jít úplně dolů, ale musíme taky na toto všechno pohlížet, jo, když děláme takovéto věci, kdy snižujeme valorizaci seniorům a všechno zdražujeme na jednu stranu, a potom máme takovéto průměry, kdy opravdu v Evropě, co se týče tady toho, se nám nežije dobře - nebo těm lidem, kteří už si potom třeba nemůžou pomoct, nemůžou si přivydělat, jo? Já nerozumím tomu. Dokážete se vžít vůbec do kůže těch lidí? Možná z té vládní limuzíny ne, jo, ale prostě z reálného života někde na venkově to není úplně jednoduché.

Při srovnání průměru, průměrného důchodu a průměru hrubé mzdy, jsou na tom nejhůře důchodci v Chorvatsku, dále v pobaltských zemích, Slovinsku a Bulharsku, nejlépe jsou na tom ve Švédsku, případně v Itálii. České důchody v průměru činí 41 % průměru hrubé mzdy v současné EU. Prosím vás, nechytejte mě úplně za slovo, protože samozřejmě v čase se to mění, nerad bych, aby tady na mě někdo vystartoval, že třeba 1 % sem tam, tam jde o ten princip, který tady zmiňuji. Bavili jsme se o porodnosti - já samozřejmě nejsem gynekolog, máme na to tady specialistu, pana doktora Janulíka - já zkusím se mu trošku vklínit do jeho profese, nevím, to se mi nepovede, jo, ani si to nedokážu představit.

Porodnost v České republice v posledních letech výrazně klesá. V roce 2023 se narodilo zhruba 92 000 dětí. To samozřejmě taky o něčem svědčí, jo? Tento pokles pokračuje už druhým rokem v řadě. To znamená, ze tří let vlády premiéra Fialy vlastně dva roky stále klesá, a to výrazně, počet mladých lidí, kteří se rozhodnou a do této těžké doby prostě se rozhodnou, že budou mít děti. K meziročnímu poklesu dochází přibližně o 9 % v roce 2022 a o dalších 11 % v roce 2023. Je tady ozdrojovaný článek: Hlavní faktory, které přispívají k tomuto trendu - a to zase já doufám, že jako vládní představitelé, když vytváří nějaké predikce, že čtou tyto články, protože všechno je napsané, jo, jenom prostě je třeba to číst - jsou demografické a ekonomické změny. V devadesátých letech došlo k výraznému poklesu porodnosti po roce 1989, když se otevřely možnosti, prostě začali lidi hodně cestovat, ta mladá děvčata jezdila ven, že jo, otevřel se jim svět, takže logicky jsme se začali přibližovat západní Evropě, kde vlastně je to postihlo přibližně patnáct, dvacet let před námi, jak jsme postupně začali bohatnout, a otevřely se lidem příležitosti - a zaplaťpánbůh za to - a to je asi největší výhoda roku 1989, že se režim změnil, tak logicky to mělo svůj důsledek ve snížení porodnosti - což vedlo k současnému snížení počtu žen ve věku 20 až 30 let, které tvoří hlavní skupinu prvorodiček. Opět ozdrojovaný článek.

Dále klesající dostupnost bydlení a nejistota i spojená s pandemií covid-19 vedly k odkládání zakládání rodin a narození dětí, jo? Tady kdyby oddělil pandemii covid-19, logicky, že třeba někdo řekne, nebudu teď, neporodím dítě, protože nevím, jak to bude, protože opravdu nikdo nevěděl, jak to bude, ale ta první část toho článku, klesající dostupnost bydlení, jo, to je to, co mělo Ministerstvo pro místní rozvoj na starosti, to jsou ti Piráti, kteří říkali - postavíme 5 000 bytů, budeme dělat startovací byty, digitalizace stavebního řízení - a dopadlo to, jak to dopadlo. Takže tady vidíte, že všechno je provázané se vším. To znamená, tady stát by měl upřít (napřít) síly opravdu k výstavbě bytů, nabízení obecních pozemků, nabízet prostě nějaké dlouhodobé, třeba hypotéky pro mladé lidi, jo, prostě s nějakou nízkou mírou úroku, splatností na x let, aby lidi prostě vůbec měli zájem a chuť vlastně ty děti mít, protože když nemáte kde bydlet, bydlíte v nějakém panelákovém bytě s rodiči, jste dva sourozenci, pocházíte z nějaké střední třídy, tak nemáte absolutně šanci, nemáte absolutně šanci si pořídit dneska bydlení - jak jsem vám říkal, přes 5 milionů byt v Plzni, 28 000 splátka, 1 200 000, prvních 20 % akontace. A ještě musíte mít ručitele, protože - a kdo to má, že jo, kdo to má z běžných občanů?

Očekává se, že (tento?) pokles bude bohužel pokračovat i v následujících letech. Odborníci odhadují, že porodnost v příštích dvou až třech letech dosáhne nejnižších hodnot za posledních 30 let, přičemž se budeme pohybovat pouze kolem 80 000 dětí za rok, nově narozených dětí ročně. Je to nejnižší počet vlastně od druhé světové války. A tady bychom se měli všichni zamyslet, jo? Neříkám, že je to věcí jenom tadyhle této vlády, protože za ty tři roky to až tak ovlivnit nemůže, ale prostě musíme do budoucna něco udělat opravdu s těmi byty, jo, s těmi startovacími byty a s těmi podmínkami pro ty mladé rodiny. Ale už, prosím vás, ne v gesci pana Bartoše, jestli vás můžu poprosit. To už bych nerad, protože podruhé už bychom to nedali.

Pokles porodnosti má široké dopady na společnost včetně ekonomických důsledků a změn v demografické struktuře obyvatelstva. Pokud by se trend nezměnil, mohla by Česká republika čelit dalším sociálním a ekonomickým výzvám spojeným se stárnutím populace. Všechno souvisí se vším. Máme tady dneska 350 000 Ukrajinců, vydali jsme více jak 500 000 víz dočasné ochrany, už přibližně 250 000 Ukrajinců - to jsou ty matky s dětmi, mladší ročníky - projevilo zájem, že tady s námi chtějí žít. Budeme to probírat v rámci lex Ukrajina VII. My ty lidi potřebujeme, to znamená, budou se vytvářet nějaké podmínky v cizineckém zákoně, v azylovém zákoně, pakliže ti lidé projeví zájem, aby tady s námi byli, tak nám trošičku v tom pomůžou, jo? Trošku nám zvednou vlastně poměr, třeba té nové generace, protože samozřejmě jsou to Slované, jazykově blízcí, takže jestliže tady s námi těch 250 000 lidí zůstane, budou se chovat slušně, budou chodit do práce, platit daně, nebudou dělat nějaké problémy, tak já osobně s tím nemám žádný problém.

Poslední část svého vystoupení - tady bych narazil na článek, který dneska vyšel, kdy pan ministr dal pravděpodobně nějaké interview a říká: věková hranice pro odchod do důchodu by se měla ustálit na 67 letech - jo, takže už je to o dva roky víc. Já jsem tady v prvním čtení řekl, že ve Francii, když přišel Macron s myšlenkou, že zvedne odchod do důchodu na 62 let, tak byly tam obrovské sociální bouře, jo, zapalovali auta v Paříži, policie to tam musela krotit a podobně. My jsme tehdy lahoda, pohoda, to byl ještě ten první návrh, který rostl průběžně, to znamená, my jsme se dostali pomalu na nějakých 70 let, než jste tedy udělali tu změnu. A pan ministr pokračuje. Je to pro ročníky lidí narozených v roce 1989 a později. Ve středu to poslancům osvětlil pan ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka. Jedná se tak o druhou změnu, kterou hranice důchodového věku pro odeslání formy (?) z vlády do Sněmovny prodělala, jo? Takže už jste tam prodělali (udělali?) nějaký progres a teď říkáte, že tedy to bude 67 let. A teď říkáte, jo, abych utnul spekulace o tom, jestli to může být nějaká nekonečno (do nekonečna?) rostoucí trajektorie - bude tam tato hranice vložena, řekl Jurečka poslancům. Já doufám, že to tak bude, pane ministře, že opravdu vyřčené platí. Také jsme tu slyšeli, že nebudeme zvyšovat daně - daně jsme zvýšili, že jo? Nebudeme zvyšovat odchod do penze nad pětašedesát let. Napřed jsme měli nekonečno, teď máme 67 let - takže doufám, že to, co říkáte a opravdu tam vložíte, tak to tam bude.

Pozměňovací návrh předložili poslanci čtyř vládních stran. Je to z dneška, tak už jste čtyřkoalice, jo, být to včera, tak je tomu - předevčírem to byla ještě pětikoalice nebo minulý týden. Pokračování ve zvyšování důchodového věku i po roce 2030 se navrhuje omezit pevně věkovou hranicí, a to hranicí 67 let. Tuto věkovou hranici dosáhnou generace narozené v roce 1989. Takže ten, kdo se narodil v roce 1989, po revoluci, už dneska ti lidi jsou dospělí, tak se nyní dozvěděli radostnou novinu z pera KDU-ČSL, že půjdou do penze v 67 letech. Poprvé se tato věková hranice uplatní v roce 2056. Já si troufnu říct na sto procent, že v roce 2056 již pan Jurečka nebude v žádné vládní odpovědné funkci, to znamená, může tady říkat, co chce, jo? Já můžu tady klidně vystoupit a říct: já, Hubert Lang, poslanec hnutí ANO za Plzeňský kraj, slibuji, vážení občané, že v roce 2056 vystřelíme tři kosmonauty do vesmíru. To je úplně stejné prohlášení, jako tady vydal pan ministr, že v roce 2056 se ta hranice poprvé uplatní. Je to tedy za více jak 30 let - pro generaci narozenou v roce 1989, stojí v jeho odůvodnění.

Já potom budu mít k tomu jakoby protiargumenty, jo, odborníků, kteří budou reagovat tady na toto vyjádření pana ministra. Já ho jenom dočtu a potom vám přečtu, co si o tom myslí lidi, kteří opravdu se tou problematikou zabývají, jo, taky z dnešního prohlášení. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP