Korektura


(15.40 hodin)

 

Předseda vlády ČR Petr Fiala: Znovu opakuji, pokud nenajdeme účinné evropské řešení, tak si budou jednotlivé státy hledat svoje řešení, které bude spočívat v zavedení kontroly na hranicích, a to je prostě špatná cesta. Podle mého přesvědčení je to špatná cesta.

Migrační pakt je krok v zásadě dobrým směrem, ale nedostatečný, proto jsme se také zdrželi při jeho schvalování. Nedostatečný. Proto také přicházíme s těmi dalšími návrhy, které jsem tady zmínil, protože jedině pokud je uskutečníme na evropské úrovni, tak jsme schopni si s nelegální migrací poradit. Pokud si neporadíme s nelegální migrací na evropské úrovni, tak pak budeme čelit těm problémům, o kterých se tady bavíme a které tady zmiňujete. Nakonec byla to i Česká republika, která musela zavést kontroly na hranicích v minulosti, abychom přerušili některé migrační trasy. Byli jsme v tom úspěšní, ale pořád si myslím, že lepší cesta pro naše občany je, když najdeme řešení na evropské úrovni.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Přistoupíme k následující interpelaci, kterou přednese pan poslanec Marek Novák. Prosím, pane poslanče, ujměte se slova.

 

Poslanec Marek Novák: Děkuji za slovo, pane premiére. Začala nová sportovní sezóna a první a vlastně i poslední, co se v klubech a hlavně amatérských klubech řeší, jsou finance a úvahy, zda pokračovat a jak pokračovat. Máme k dispozici různé koncepce podpory rozvoje sportu. Od té nejzákladnější úrovně až po tu státní tak, abychom dostali efektivně ty prostředky k mládeži. Nicméně ony se tam tak nějak nedostávají.

Zjišťuji a pociťuji na vlastní kůži, že všechny sliby a proklamace skutečně zůstaly jen a pouze sliby, které nikdo neplní. O tom, jaký je skutečný stav financování sportu, se jako poslanec pravidelně přesvědčuji v mém kraji. Podle skutečných svědectví lidí, kteří sport pro děti a mládež zajišťují, se prokazuje, že na podporu sportu prostě nejsou peníze a vláda se snaží na základě různých proklamací tento fakt prostě skrýt a zapřít. Jde to vysledovat například na úspěšnosti podání dotačních žádostí projektů ve srovnání s roky 2021 a 22 a dále roky 2023 a 24, což jsou vlastně dvě vlády - vy víte které. Tam jasně vidíte, že úspěšnost těch projektů znatelně poklesla.

Jako důkaz nedostatku financí i obstrukci, jak zabránit tomu, aby se vůbec kluby k těm financím dostaly, mohu uvést mnoho příkladů, ale skutečně na to nemám teď čas, ale rozhodně je velmi rád doložím.

Pane premiére, rád bych se zeptal - máte vládní koncepci sportu. Zajímá mě, kdy tuto vládní koncepci začnete plnit tak, aby se o ni kluby mohly opřít a spoléhat na to, že je vláda nenechá na holičkách. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Nyní s reakcí předseda vlády Petr Fiala, prosím.

 

Předseda vlády ČR Petr Fiala: Vážený pane poslanče, my jsme v posledních letech provedli několik významných změn v Národní sportovní agentuře, abychom zvýšili její efektivitu, transparentnost, abychom také reagovali na kritiku, která se tady v minulých letech objevila. Jedním z těch opatření je to, že Národní sportovní agentura zavedla nové systémy pro přidělování dotací, které jsou nyní jednodušší, a je tam lepší kontrola nad těmi výdaji. Došlo také ke zrychlení vyplácení dotačních prostředků, takže ti příjemci je dostávají dříve, což jim umožňuje lépe plánovat a hospodařit.

Ale také jezdím po sportovních klubech, nedávno jsem navštívil několik z nich. Přestože sportovní funkcionáři říkají - je to lepší - tak pořád to není takové, jak bychom si to přáli mít. Musíme ty procesy ještě zrychlit, protože sice už nedostanou peníze v listopadu, ale dostanou je třeba v červenci. Samozřejmě ale naší snahou by mělo být, aby to bylo ještě dříve, a v tom určitě budeme postupovat dál.

Bylo přijato několik opatření k zefektivnění rozhodovacích procesů, posílení spolupráce s jednotlivými sportovními svazy. Toto je taky důležité, protože jedině díky této spolupráci je pak možné ty peníze skutečně efektivně směřovat a využívat pro rozvoj sportovních aktivit mládeže, pro amatérský sport a samozřejmě také pro profesionální sport. Podařilo se užší propojení sportovního prostředí, zlepšení komunikace se zástupci těch střešních sportovních organizací a tak dál a tak dál.

Zajistili jsme, že prostředky jsou směřovány lépe, směřovány na zlepšení sportovní infrastruktury, včetně modernizace stávajících zařízení, výstavby nových sportovišť. I o tom jsem se mohl přesvědčit na svých cestách. Mimochodem, myslím si, že jsou tu programy a způsoby podpory, které se dostanou i k těm malým klubům a fungují dobře. To je třeba celá ta dotační výzva Můj klub a viděl jsem i řadu příkladů toho, kde tyto prostředky pomáhají právě třeba těm malým sportovním klubům, které by jinak na tu podporu nedosáhly.

Co se týká celkové podpory sportu, tak jsme stabilizovali financování Národní sportovní agentury. Když se podíváte do návrhu rozpočtu na příští rok, tak tam uvidíte, že se předpokládá částka 6,9 miliardy korun, stejně jako tomu bylo v letošním roce. Nicméně si uvědomuji, že investice do sportu je dobrá investice, protože tam nejde jenom o výkony reprezentací, které nás všechny těší, ale sport má pozitivní dopad na zdraví lidí, snížení civilizačních chorob a další věci.

Sport se rozhodně vyplatí podporovat, takže úplně nejsem spokojen s tím, že bychom na sport měli dát stejně jako v letošním roce. Předpokládám, že při tom závěrečném projednávání rozpočtu ve vládě zvýšíme kapitolu, která jde Národní sportovní agentuře o nějakou částku. Předpokládám, že zhruba o miliardu korun tak, aby tam bylo meziroční navýšení, které už bude v tom sportovním prostředí nějakým způsobem pociťováno.

Myslím, že úpravy, které jsme provedli v Národní sportovní agentuře, byly dobré, že fungují. Národní sportovní agentura se také snaží o to, aby výrazně podpořila sportování dětí. Považuje podporu sportu dětí, včetně menších klubů, za jednu z klíčových oblastí, a tomu odpovídá i směřování finančních prostředků.

Jsem také ale přesvědčen, že podpora sportu není a nesmí být a nemůže být jenom záležitostí státu, ale že se na tom musí podílet i kraje a obce. Některé to dělají, některé to dělají více, některé to dělají méně, ale jedině tím, když všichni ti aktéři se na tom budou podílet, tak ten systém bude dobře fungovat tak, jak bychom si představovali, aby sloužil veřejnosti a zlepšoval zdraví a kondici našich občanů. (Předsedající: Čas.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji a táži se, zda je zájem o položení doplňujícího dotazu? (Ano.) Tedy prosím.

 

Poslanec Marek Novák: Já těch dotazů mám hrůzu tedy. Ale děkuji vám, pane premiére, i za to, že sám uznáváte, že je potřeba tady zabrat. Každopádně v rozpočtu 6,9 miliardy, a věřím, že mi odpovíte to číslo, které máte ve své vlastní koncepci sportu. Byl bych rád, kdyby v tom rozpočtu bylo to číslo, které tady za chvilku řeknete.

No, ono se totiž toho děje víc. Rodiče nemají na kroužky, kluby musí zdražovat, protože jinak to neutáhnou, pokud to těm dětem nezdraží. Tím pádem ale zase těch dětí přijde méně a stává se z toho luxus. To je bohužel výsledek toho všeho.

Co se povedlo? Vy jste ještě v daňovém balíčku živnostníkům a dohodářům zavedli vyšší odvody. To znamená, že trenér, který má u nás 5 000 korun, což je asi 50 korun na hodinu, tak platí další zhruba 4000 navíc ročně na tom, co vy jste tady zavedli. Takže i za toto vám trenéři děkují. (Předsedající: Čas prosím.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP