Korektura


(15.30 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. A než přejdeme k další interpelaci, tak načtu omluvy, kdy se omlouvá pan ministr Pavel Blažek, a to do 11 hodin, a poté od 14.30 hodin z pracovních důvodů. Dále se omlouvá pan ministr Bek, a to od 10 do 16 hodin z pracovních důvodů. A nyní vystoupí pan poslanec Jiří Mašek se svou interpelací, poté se připraví pan poslanec Marek Novák. Prosím.

 

Poslanec Jiří Mašek: Vážená paní předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, vážený pane premiére, tento týden ministryně vnitra Nancy Faeserová oznámila, že německá vláda vyvinula model pro efektivní odmítání migrantů na hranicích, které bude v souladu s evropským právem. Reagovala tak na požadavek CDU/CSU, která žádala častější odmítání migrantů přímo na hranicích.

V této souvislosti například Rakousko už varovalo, že nepřevezme žádné migranty, které na svých hranicích Německo odmítne bez řádné procedury. Český ministr vnitra Vít Rakušan uvedl, že v souvislosti s novým opatřením Berlína neočekává změny na česko-německých hranicích. Němci kontrolují stejně jako polské a švýcarské už od října loňského roku a na hranicích s Rakouskem jsou dokonce kontroly už od roku 2016. V současnosti je možné odmítnout někomu vstup na pozemní hranici Německa jen v případě, že má uložen zákaz vstupu do země nebo nepožádá o azyl. Podle německého Ministerstva vnitra byl od loňského roku přímo na hranici odmítnout vstup 30 tisícům lidí.

Pane premiére, v čem se mění přístup Německa k migrantům doopravdy, když v tom ti Rakušané vidí tak velký problém? Proč to bagatelizuje na druhou stranu náš Rakušan, váš ministr vnitra?

V této souvislosti mám na vás dva dotazy. Dotaz zní: Jednala o tom naše vláda? A druhý dotaz: Jsme na tuto hrozbu připraveni?

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Já děkuji i za dodržení času a nyní s reakcí vystoupí předseda vlády České republiky. Prosím.

 

Předseda vlády ČR Petr Fiala: Vážený pane poslanče, ano, Německo chce od 16. 9. zavést na šest měsíců kontroly na všech svých pozemních hranicích s cílem omezit nelegální migraci a zvýšit bezpečnost v zemi, což je jejich zdůvodnění. Česká republika je nadále pouze tranzitní zemí a pokud jde o situaci na česko-německé hranici, tak ta situace je stabilní. S německými kolegy jsou naše úřady v pravidelném kontaktu a zabýváme se tou situací, abych odpověděl na vaši otázku.

To, co je ale důležité, nebyly schváleny změny ve způsobech navracení migrantů, které požadovala německá opozice. Takže k této změně nedošlo a nedošlo ani podle informací, které máme k dispozici z německé strany, k charakteru stávajících hraničních kontrol. To znamená, ty kontroly na česko-německé hranici by podle dosavadních informací měly probíhat stejným způsobem, jako probíhaly dosud.

Je potřeba taky říct, že se nám daří snižovat nelegální migraci přes území České republiky. Od začátku roku bylo v rámci tranzitní nelegální migrace přes naše území zadrženo 139 osob. Je tady výrazný meziroční pokles a je jasné, že ta opatření, která jsme udělali v minulých letech, se ukázala jako účinná.

Když se podíváme na celkovou situaci v Evropě - a to já neříkám, že je nějaká skvělá, to není, ale je potřeba s nelegální migrací bojovat, a je s ní potřeba bojovat razantněji než dosud, tak ale když se podíváme na data, tak za první polovinu letošního roku můžeme zaznamenat pokles nelegální migrace na západobalkánské trase o téměř 70 % a je pokles i v centrálním Středomoří. Stejně tak když se podíváme na čísla za předcházející roky, tak vidíme pokles nelegální migrace přes území České republiky včetně tranzitní migrace, který je naprosto zřejmý. Ta čísla mám k dispozici, ale nebudu je tady uvádět.

To, co je podle mě důležité, je, co budeme dělat dál a co budeme dělat do budoucna. Já tady dlouhodobě říkám - a neříkám, že na má slova došlo, ale říkám to opakovaně - pokud nenajdeme evropské řešení, tak se vrátíme k tomu, co nechceme a co vlastně je porušení jedné z největších výhod Evropské unie, a to jsou otevřené hranice, otevřený schengenský prostor. A abychom tomu do budoucna zabránili, tak musíme přijmout razantní fungující celoevropské řešení.

Česká republika je proto od počátku ve skupině 19 členských států, která se snaží vytvořit návrhy na efektivní řešení migrace. Tato skupina formulovala dopis - návrhy řešení pro Evropskou komisi. Nechci je tady říkat úplně do detailů, protože na to není čas, ale k těm iniciativám patří vytvořeni bezpečných zón s nouzovým tranzitním mechanismem, koncepce bezpečných zón ve třetích zemích, to je podstatné, aby migranti, kteří jsou zachráněni v mezinárodních vodách, byli převezeni do třetí země ležící mimo území Evropské unie a zde byly identifikováni. Dalším potom prvkem může být následný přesun migrantů do nouzového tranzitního mechanismu v jiné třetí zemi tak, aby došlo k posouzení nároku na mezinárodní ochranu. To samozřejmě vyžaduje i komplexní partnerství se třetími zeměmi. Dále je to důslednější boj proti pašování migrantů - tady musí být zintenzivněna reakce Evropské unie, včetně účinné kontroly na vnějších hranicích, lepší výměna operací a tak dál. Rozšíření konceptu bezpečné země, který už nyní je částečně uplatňován, ale je nutné odstranit nebo alespoň omezit požadavek na dostatečnou (Předsedající: Čas!) zpětnou, promiňte, dostatečnou vazbu a tak dál a tak dál.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. A nyní s doplňující otázkou pan poslanec.

 

Poslanec Jiří Mašek: Děkuji. Vážený pane premiére, já jsem neměl tu ambici se vás ptát na řešení celého schengenského problému, schengenských hranic a toho, co pomohl způsobit pan ministr Rakušan v Lucemburku a od čeho se teďka vaše pětikoaliční vláda snaží odklánět a nějakým způsobem ty věci řešit. Já jsem se vás zejména chtěl zeptat, co začneme dělat, až se nám jako do tranzitní země začnou vracet autobusy uprchlíků. Jestli o tomhletom jednáte. A já bych vás chtěl strašně moc poprosit za občany České republiky, jestli to bude možné, jestli byste o tomto problému dokázal dvoustranně jednat se svým protějškem a kancléřem Olafem Scholzem. Já si myslím, že je to na místě, protože když budeme dlouho čekat, tak pak se budeme divit, jaké budou následky. Takže byl bych v tomhletom preventivní a moc bych vás o to prosil. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Já děkuji za dodržení času a nyní s reakcí pan předseda vlády.

 

Předseda vlády ČR Petr Fiala: Vážený pane poslanče, my na nic nečekáme a já jsem vám už na začátku své odpovědi řekl, jak, jaký má charakter to opatření německé vlády, že jsme na všech úrovních, které jsou potřeba, včetně úřednické, ale nejenom té, v kontaktu s německými kolegy a že nemá dojít ke změně stávajícího způsobu kontrol na hranicích a ani neprošly ty návrhy, které by měnily způsob navracení migrantů.

Současně jsem vám říkal o těch krocích, které děláme na evropské úrovni, abychom s problémem nelegální migrace něco udělali.

A teď to podstatné. Migrační pakt nezpůsobuje navýšení nelegální migrace. To teda spíš naopak. To jsou ta čísla, která jsem vám tady říkal. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP