Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(18.00 hodin)
(pokračuje Vít Rakušan)

Se zvláštním dlouhodobým pobytem nebudou spojeny žádné zvláštní výhody oproti postavení jiných cizinců s dlouhodobým pobytem. Zvláštní dlouhodobý pobyt nelze chápat jako plošný nástroj pro usazení všech držitelů dočasné ochrany v souvislosti s jejím budoucím ukončením. Naopak, a to chci zdůraznit, a tak to koneckonců bylo na pracovních setkáních i opozičním poslancům představováno, se jedná o nástroj výběrový - výběrový právě pro ty, kteří si svoje podmínky plní absolutně a nejsou závislí už na tom, aby jim český stát pomáhal: pomáhal s bydlením, pomáhal s dávkami. Jsou to lidé, kteří pracují a prokazatelně ukážou, že jsou ekonomicky soběstační. Nová agenda registrace ke zvláštnímu dlouhodobému pobytu je navržena tak, aby co nejvíce úkonů proběhlo digitálně s využitím údajů, které již státní správa má. Registrace ale musí být vždy zakončena vydáním biometrického průkazu.

Návrh dále obsahuje změny zejména v gesci Ministerstva zdravotnictví, školství, Ministerstva práce a sociálních věcí. Díky součinnosti členů vlády, díky grémiu, které se k dané novele scházelo pravidelně za účasti pracovníků všech ministerstev, odboru azylové a migrační politiky z Ministerstva vnitra, se podařilo předložit návrh již v polovině června k projednání vládě a díky tomu můžeme vyhovět požadavku poslaneckých klubů, aby diskuse o tomto návrhu byla otevřena s dostatečným předstihem. Jak je nám tady často vyčítáno, že se ty normy dostávají na poslední chvíli a vyzýváme k tomu, aby diskuse dostatečná nebyla - tady vyzýváme k pravému opaku, nechť je diskuse dostatečná. Přicházíme s předstihem, který nám ji umožňuje.

Ještě několik možná konkrétností, které bych tady chtěl zmínit. Co se mění v gesci Ministerstva zdravotnictví? Je to zkrácení doby účasti osob s dočasnou ochranou v systému veřejného zdravotního pojištění ze 150 na 90 dnů - zpřísnění. Osoba pečující o osobu prokazatelně neschopnou práce bude automaticky účastníkem systému veřejného zdravotního pojištění. Naopak držitelé zvláštního dlouhodobého pobytu nebudou automaticky účastníky tohoto systému. Znovu odkazuji na to, co jsem řekl na začátku. Systém dlouhodobého trvalého pobytu na dobu pěti let je výběrovým instrumentem, který je přísnější než dočasná ochrana, výrazně přísnější. U MPSV držitelé zvláštního dlouhodobého pobytu nebudou příjemci velké části běžných dávek. Máme tady i nějaké odhady případných držitelů dočasné ochrany, jak by se to mohlo vyvíjet, nicméně to jsou zatím pouze nějaké predikce. Tohle si možná nechám spíše na vaše dotazy a diskusi. Už z tiskových konferencí jsem pochopil, že o diskusi zájem bude. A každopádně jsem připraven reagovat. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Také vám děkuji, pane ministře. Prosím, aby se slova ujal zpravodaj pro prvé čtení poslanec Martin Exner. Prosím.

 

Poslanec Martin Exner: Vážený pane předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, nebudu asi opakovat po panu ministrovi celou podstatu této vládní novely zákona, jenom bych si dovolil doplnit možná pár detailů, že to prodloužení dočasné ochrany se touto novelou jako novinka vzhledem k vývoji války na Ukrajině automatizuje do dalších let, aniž by se další prodlužování muselo změnit změnou zákona.

A ten zvláštní dlouhodobý pobyt, tím dáváme části ukrajinských uprchlíků možnost integrace a dlouhodobější perspektivy k zapojení do české společnosti. To je dobrá zpráva pro český průmysl a ekonomiku, které potřebují tuto pracovní sílu. A ty podmínky bych si tu dovolil vyjmenovat: pro získání zvláštního dlouhodobého pobytu jsou to bezúhonnost, zajištěné bydlení, minimální délka pobytu v České republice na dočasnou ochranu dva roky, je to platný cestovní doklad, je to nezávislost na sociálním systému, je to ekonomická soběstačnost a bezdlužnost na sociálním a zdravotním pojištění a v případě dětí je to školní docházka. A ještě bych chtěl dodat, že v případě rodin musí tyto podmínky splňovat současně všichni členové rodiny. To je za mě vše, děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji vám, pane zpravodaji. Otevírám obecnou rozpravu, do které eviduji tři přihlášky: jako první vystoupí paní poslankyně Jana Pastuchová, pan poslanec Aleš Juchelka, paní poslankyně Mračková Vildumetzová. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Děkuji, pane místopředsedo. Jenom chci upozornit na to, že budu mít trošku delší příspěvek, a budu ráda, když budete poslouchat. A chci říct, že to prosím z mých úst nebude znít jako něco proti tělesně postiženým nebo zdravotně postiženým občanům Ukrajiny, to by ani ode mě jako od zdravotní sestry nemohl nikdo čekat.

Nicméně ráda bych se zaměřila v tomto sněmovním tisku na změnu, která se týká zákona č. 66/2022, o opatřeních v oblasti zaměstnanosti a oblasti sociálního zabezpečení. Je tam § 6b pod písmenem c), který zvyšuje cizinci s dočasnou ochranou, tomu, který je invalidní anebo je držitelem průkazu osvědčujícího zdravotní postižení, do 18 let o 6 600 korun a nad 18 let o 4 400 korun. A ještě tady mám poznámku, kolik by to stálo výdajů. Takže to opatření navýšení humanitární dávky u zdravotně postižených dětí o 6 600 korun by znamenalo maximální zvýšení stávajících nákladů o 6,6 milionu, což je 79,2 milionu ročně, a u dospělých, když se to zvýší o 4 400, by to znamenalo maximální zvýšení 27 milionů měsíčně, 324 milionů ročně. Ale říkám, opravdu nechci tady znevažovat a nějak mluvit o tom, že zdravotně postižení nemají nárok na podporu.

Bavili jsme se tady před nedávnem o příspěvku na péči. U příspěvku na péči jsme našim občanům nezvýšili I. stupeň ani o 500 korun. A teď vám řeknu, jak ty příspěvky na péči - příspěvky na péči, upozorňuji, často si to mnoho lidí plete - příspěvky na péči občané Ukrajiny nedostávají. Nedostávají, ale dostávají 1,5násobek, když jsou zdravotně postižení. A teď si pojďme říct, zdravotně postižení. Když přijde občan z Ukrajiny, předloží a má průkaz invalidity nebo zdravotního postižení, který má z Ukrajiny, tak ho předloží Ministerstvu práce a sociálních věcí. Teď nevím, na bázi jaké kontroly, jestli je to pravý průkaz, nebo si ho někde koupil, nebo - dobře, dostane potvrzení od Ministerstva práce a sociálních věcí, jde na Úřad práce a automaticky je zařazen na zvýšení humanitární dávky na 1,5 %. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP