Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(17.00 hodin)
(pokračuje Jiří Mašek)

V době, kdy tam v podstatě vrcholí boje, my tam dodáváme munici, střelivo, zbraně, tak už s těmito prostředky nemá kdo bojovat. Takže je to otázka skutečně, jak se k tomu postavit. Co se stane, když policie zachytí cizince, který nemá doklady, má falešné doklady, nebo nemá povolení k pobytu, to znamená, že pobývá na našem území nelegálně? To byla otázka na stránkách Ministerstva vnitra, ale odpověď. Pokud policie zjistí, že cizinec se pohybuje na našem území nelegálně, zajistí ho dle zákona o policii, a to maximálně na 48 hodin. Co by mělo následovat poté? Zákaz pobytu, výjezdní příkaz se lhůtou vycestování z České republiky, a ta lhůta se pohybuje mezi 7 a 30 dny. Takhle daleko to chceme nechat zajít, pane ministře? Strkáme před tím hlavu do písku?

Chci podotknout, že i lex Ukrajina VII, kdy se hovoří o buď prodloužení víza dočasné ochrany jako jedné cesty, což se bude týkat odhadem tak 250 000 Ukrajinců, pokud neskončí konflikt, anebo možnost zažádání o dlouhodobý pobyt, což je záležitost, která je zajímavější v tom, že bychom získali spoluobčany, kde celé rodiny jsou bezdlužné, nečerpají žádné sociální dávky, vydělávají si na své živobytí v České republice, a těchto lidí odhadem by mělo být v řádu tisícovek až desetitisíců. Ale co obě tyto kategorie spojuje? Že při tom požadavku by měly mít platný cestovní pas. A těch minimálně 120 000 mužů, kteří se mají rozhodnout a jít si pro ten pas na Ukrajinu zažádat, tak oni to kupodivu nedělají, oni tam nejedou. Ti ostatní si to skutečně na Ukrajině vyřídit mohou.

Pane ministře, podle mě je to poměrně zásadní otázka. Jak se k těm lidem zachovat, k těm 120 000 ukrajinských mužů, kteří zde pracují, kteří zde odvádějí daně, dokonce se vaše vláda chlubí tím, že jsou v pozitivní bilanci - což ani náhodou není pravda a není to předmětem mého vystoupení - jak se k tomu postavit? A opakuji název bodu: Ukrajinci s neplatnými doklady na území České republiky. Jaké máte řešení, pane ministře? A já si myslím, že na to řešení čekají, i mým kolegou Stržínkem, zde zmiňovaní policisté. Jejich řady sice řídnou, ale pokud se někde na ulici objeví a kontrolují doklady, tak aby věděli, jak s těmi Ukrajinci bez dokladů dále zacházet. Děkuju za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, přeji pěkné odpoledne. Vyměnili jsme se v řízení schůze.

Budeme pokračovat v přihláškách k pořadu schůze a jako další řádnou přihlášenou je paní poslankyně Jana Mračková Vildumetzová. Zatím tak, jak mám podklady, je to poslední přihlášená do diskuse. Prosím.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Vážení členové vlády, i já bych chtěla zařadit na pořad této schůze bod, a ten bod bych nazvala Zajištění bezpečnosti občanů ministrem vnitra Vítem Rakušanem a chtěla bych uvést důvody, proč bych chtěla tento bod zařadit.

Tou první věcí je, že se na mě obrátili starostové z našeho Karlovarského kraje, že poslali dopis jak ministrovi vnitra, mně, a předali ho včera i prezidentovi republiky, že v našem kraji chybí nejvíce policistů na počet obyvatel. Máme mít 1 402 policistů a chybí nám jich tam 250. Když jsem z tohoto místa vyzývala ministra vnitra, aby zastavil projekt slučování obvodních oddělení, který se realizoval v Karlovarském, Libereckém a Středočeském kraji, tak mávl rukou. Tady je výsledek. 250 policistů. Na některém obvodním oddělení není žádný policista. A před chvílí tady mluvil pan starosta Stržínek, který jasně řekl, jaká je ta situace. Až se ti starostové a primátoři dohodnou, respektive v uvozovkách naštvou, že nebudou financovat ty městské policie, tak ten systém zkolabuje. Já nevím, jestli si toto vůbec ministr vnitra uvědomuje, ale za jeho působení odešlo od policie nejvíce policistů.

Vždycky tolik, kolik odešlo, se podařilo nabrat. Ale teď jich odchází daleko více. No tak když přicházíme s takovými skvělými věcmi právě jako je slučování obvodních oddělení, když přicházíme s tím, že policistům slibujeme pořád, že jim dáme stravné, že jim ho vrátíme, těch 41 korun, no tak jak je to od 1. 7.? Ano, asi policisté těch 41 korun na to stravné dostali zpět. Ale myslíte si, že k tomu dostali i ty finanční prostředky? No samozřejmě, že nedostali. Zase se to bere z provozních výdajů a pan ministr zase slibuje, jako sliboval v roce 2023, tak v roce 2024, že jim to tam dodá. Ale já jsem zatím neviděla žádnou změnu rozpočtu Ministerstva vnitra.

Já jsem pouze viděla, že si pan ministr vnitra na rok 2024 nechal vzít finanční prostředky na vnitřní bezpečnost v objemu 2,2 miliardy korun. Ale on to nenechal vzít Ministerstvu vnitra jako rezortu jako takovému, a myslím si, že by tam ty úspory našel, on 2,2 miliardy vzal policistům a hasičům. Těm, kteří nám pomáhají, těm, kterým tady neustále děkujeme, tak to byla ta odměna a ten výsledek za tu jejich záslužnou práci. Ale to je jeden z důvodů, protože o tom už hovořili kolegové. Ale na mě se v tuto chvíli - a já bych byla ráda, aby poslouchali i vládní poslanci - obrací, že my potřebujeme zajistit i informační systémy naše. A představte si, že Ministerstvo vnitra vypsalo dotační program právě na zabezpečení kybernetické bezpečnosti, kde tedy je alokace zhruba 3,4 miliardy. Je to pro města, pro obce, pro kraje, pro jejich příspěvkovky, ale je to třeba i pro nemocnice, abychom si veškeré ty informační systémy zabezpečili.

Každý den slýcháme, jakým způsobem je napadání těchto systémů. Je normální, že se tato výzva na konci roku 2023 vypsala, žádosti jsou skoro za 5 miliard, a víte, co se dozvídáme? Že pan Stanjura nemá finance na předfinancování. Takže ti žadatelé ty projekty pořád nemohou realizovat. Takže nás vlastně nezajímá tato bezpečnost těchto systémů. Nám nevadí, že na to jsou ty projekty a že se potřebují realizovat, abychom všechny tyto informační systémy zabezpečili. Já toto tedy považuju za absolutně neskutečné. Že je polovina června a žadatelé nemohou tyto projekty na zabezpečení svých informačních systémů realizovat. A já bych chtěla, aby se teď tady v tuto chvíli k tomu v rámci daného bodu vyjádřil ministr vnitra. Protože jestli toto je s největší pravděpodobností, protože už mi to přišlo z více míst a zároveň jsem se koukala na stránky Ministerstva vnitra - klidně se tam podívejte, jak je to tam krásně vypsané, ale nejsou peníze. (V sále je hlučno.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já se omlouvám, paní poslankyně, prosím o ztišení.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Přitom ty finanční prostředky se získaly z Národního plánu obnovy. Takže my jsme získali finanční prostředky a vy nejste schopní to zrealizovat, zadministrovat a dát to těm žadatelům? A vy tady budete něco pořád povídat? Prosím, vyjádřete se k tomu, proč do současné chvíle, když ten program byl vypsán v roce 2023, ti žadatelé doteď neví, jestli byli s tím projektem úspěšní, aby ho mohli realizovat? ***




Přihlásit/registrovat se do ISP