(11.50 hodin)
(pokračuje Alena Schillerová)

Co říci na závěr? Jako odpovědná parlamentní strana, které záleží na demokracii v České republice, musíme návrh odmítnout. Zároveň jsme podali pomocnou ruku, jak řešit problém, který si vládní pětikoalice zejména určila jako ten klíčový, a jak ho ošetřit vhodněji. Je-li jediným oficiálním důvodem předložení korespondenční volby řešení problému, kterým je velká vzdálenost volebních místností v některých zvláštních volebních okrscích v zahraničí, jsme připraveni podpořit ústavně komfortní řešení, kterým je dočasné zřízení většího množství volebních místností. Ty by mohly fungovat nejen na zastupitelských úřadech, konzulárních úřadech, ale i na honorárních konzulátech, eventuálně v dalších prostorách, kde má působnost Ministerstvo zahraničních věcí, jako jsou například České domy v zahraničí. Toto řešení by vyloučilo všechna zmiňovaná rizika porušení ústavních pravidel výkonu volebního práva, nedošlo by k žádnému narušení důvěry v český systém voleb a současně by byla nadále omezena možnost volební korupce na minimum.

Jak vidíte, zjednodušit volební účast krajanům v zahraničí lze i bez toho, aby důvěru v náš kvalitní volební systém narušovaly pytle poštovních obálek. Kdyby pětikoalice místo politikaření a zoufalé snahy o politickou záchranu, a to za jakoukoliv cenu, měla opravdu na srdci kvalitu demokracie v Česku, k úvahám o změně volebního systému by přistupovala s větším respektem. Ostatně o problematičnosti korespondenční volby ještě před několika málo lety hovořil poměrně otevřeně i sám premiér Petr Fiala, jak si může každý jednoduše najít v otevřených zdrojích.

Vyzývám proto vládní koalici opakovaně, aby tento problematický návrh v zájmu politické stability a ochrany demokracie stáhla a o zavedení korespondenční volby jednala způsobem, který povede k nalezení udržitelného a přijatelného řešení, a to v rámci řádného legislativního procesu. Děkuji vám za pozornost. (Potlesk poslanců hnutí ANO.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Máme tady sérii faktických poznámek. Jako první vystoupí pan poslanec Brázdil, připraví se pan poslanec Cogan. Pane poslanče, prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Milan Brázdil: Děkuji za dvě minuty. Já nevím, co si myslíte vy doma, kteří posloucháte tuto rozpravu ke korespondenční volbě. Ale za mě toto je mazec, fakt mazec. Uvědomujete si útok na demokracii? My asi všichni, co jsme tady, tušíme, jak to dopadne. Bude to prohlasované, půjde do Senátu. Asi tušíme, jak to tam dopadne. Asi všichni v republice tušíme, jak se k tomu zachová prezident. A velmi dobře si i dokážeme odhadnout, jak by se k tomu zachoval Ústavní soud.

Ale já vám chci říct, kteří to posloucháte, nezoufejte. Stále, ať to dopadne blbě, a slyšíme, co jsou to za problematické věci, vy budete mít v rukou nakonec to slovo poslední. Vy totiž si nesmíte, lidé v naší republice, nechat do toho mluvit někoho z druhé strany světa. Vy tady žijete, vy máte souvislosti, vy víte, jak se chovají média. Nehněvejme se na ně, oni nevědí. Na druhé straně světa nevědí. Oni jsou dezinformovaní. A vy tady žijete, vy to tady financujete. Tak já vám říkám, nakonec jediné, co vám zbude, koneckonců i mně, bude to, že prostě budete muset k těm volbám přijít, pokud nebudete chtít, aby za vás rozhodoval úplně někdo jiný a aby to, co se tady budovalo, se nezhroutilo. Tedy abychom nakonec o tu demokracii nepřišli. Chtěl jsem takhle zareagovat, abyste z toho nebyli smutní. Zapamatujte si to, možná ještě opakovaně přijdu, abych vás na to upozornil. Ale k volbám prostě musíte přijít, vyjádříte svoje názory jakékoliv. Ale to je jediné řešení, které nakonec nám občanům České republiky v naší zemi zůstane.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji za dodržení času. Nicméně nevyčítám to vám, jenom, pane kolego, faktická poznámka má reagovat na předchozí diskusi, reagovat na to, co říkali předřečníci. Tohle byl spíše autonomní politický projev do standardní diskuse. (Poslanec Brázdil chce vystoupit.) Nemáte slovo, nezlobte se na mě. (Poslanec Brázdil mimo mikrofon: Ale vy jste mně neumožnil, já jsem se hlásil na faktickou minule a nedal jste mi to slovo a teď mě za to kritizujete?) Já kritizuju obsah vašeho vystoupení, že to není faktická poznámka. (Poslanec Brázdil nesouhlasí a hovoří z lavice.) Můžete dát námitku proti řízení schůze, pane poslanče.

Pokračuje pan poslanec Foldyna s faktickou poznámkou.

 

Poslanec Jaroslav Foldyna: Dámy a pánové, vážený pane předsedo, děkuji za slovo. Já se tedy odvolám na to, že ta diskuse je vždycky na to, co říkal předřečník. Kdo pozorně poslouchal všechny předřečníky, kdo pozorně poslouchal paní předsedkyni Schillerovou, musí mít dneska jasno. Návrh novely zákona o volbách není ničím jiným než nástrojem pro přípravu a spáchání volebního podvodu. O to tady běží!

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Další faktická poznámka, pan poslanec Vondráček. Připraví se pan poslanec Brázdil.

 

Poslanec Radek Vondráček: Já jenom velice stručně. Může se stát, že ta faktická poznámka uteče z té rozpravy, ale zase je v pořádku, když se ten předsedající snaží to udržet v nějaké rovině. Ale já si myslím, že tohle zrovna obsahově nebyl ten případ, protože paní předsedkyně Schillerová měla široce pojatý projev o podstatě korespondenční volby a na to reagoval kolega. Tohle nebyl zrovna myslím správný postup. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Rozumím. Teď vystoupí pan poslanec Brázdil, připraví se pan poslanec Lang. Prosím.

 

Poslanec Milan Brázdil: Děkuji. Pane předsedající, tedy vy jste mě k tomu vyzval a navedl. Vy jste špatně postupoval, když jste mi nedal možnost vystoupit ve své faktické poznámce. Já jsem si byl vědom té vaší chyby a také jsem cítil ve vašich gestech, že se za to omlouváte. A následně mě peskujete. Tak já dávám tedy, a podle mě tedy, ne podle jednacího řádu, já dávám na vás námitku proti postupu předsedajícího... (Předsedající: To je podle jednacího řádu.) Promiňte? (Předsedající: To je podle jednacího řádu.) Ano. A já jsem řekl něco špatně? Podle jednacího řádu dávám námitku proti postupu předsedajícího a chtěl bych nechat o tom hlasovat.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Určitě. Já jsem přivolal kolegy z předsálí. Eviduji žádost o odhlášení. Všechny vás odhlásím, poprosím, abyste se svými identifikačními kartami přihlásili opětovně... Čekám, až se ustálí počet poslanců. Zatím čísla nabíhají... Je tu ještě jedna žádost o odhlášení, kolegovi nefunguje hlasovací zařízení. Ještě jednou vás odhlásím a poprosím, abyste se přihlásili opětovně svou kartou.

Pan poslanec Navrátil hlasuje s náhradní hlasovací kartou číslo 20.

 

Myslím, že počet poslanců se ustálil. Jenom připomenu pro ty, kteří dorazili, budeme hlasovat o námitce proti postupu předsedajícího, která tady zazněla.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro takovou námitku? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

hlasování číslo 3 bylo přihlášeno 122 poslanců, pro hlasovalo 54, proti 66. Námitka přijata nebyla.

 

A my budeme pokračovat ve faktických poznámkách. K další faktické poznámce je přihlášen pan poslanec Lang. Pane poslanče, máte dvě minuty, já vám pustím znovu časomíru, ať máte celé dvě minuty. Prosím, máte slovo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP