Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(14.10 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času. Nyní je na řadě paní poslankyně Peštová a připraví se pan poslanec Bělobrádek. Prosím.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo, paní předsedající. Chtěla bych zareagovat na pana poslance Bělobrádka. Tu definici, kterou jste čerpal, ta je z Wikipedie. Taky jsem si to tam rychle zadala, vyťukala. A je to slovo do slova. Ale reforma je také přetvoření. To je taky reforma. Dalo by se říct, že i přetvoření a obnovení je reformace. A to už jsme v slovíčkách. A to by vám mělo být blízké, že jo? To máme nějaké to křesťanství, církve v 16. století, tam taky byla reformace. Ale taky je to přetvoření.

Ale já osobně se domnívám, že v tomto případě ta reforma je právě ten silný zásah do toho systému, který změníte. Změníte úplně smysl celého nastavení. To je ta reforma v tomhletom daném slova smyslu - aspoň pro mě - protože v momentě, když v zákoně opravdu měním jenom kritéria nebo posouvám doby účinnosti, tak je to jenom pouze obyčejná malá novela. Nic víc. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji za dodržení času. Nyní je na řadě pan poslanec Bělobrádek a připraví se paní poslankyně Hanzlíková. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Pavel Bělobrádek: Děkuji za slovo, paní předsedající. Pan ministr si musel odběhnout. On je taky jenom člověk, sedí tady celou dobu. Tak myslím, že ty poznámky jsou takové trochu nejapné.

Nicméně k tomu vlastnímu. Já se domnívám, že v rámci ekonomiky nebo ekonomie v případě, že jde o zásadní zásah, základní změnu, tak je to transformace, nikoliv reforma. Samozřejmě re-forma je změna, změna té formy. A jsem přesvědčen, že to nejsou jenom parametrické změny, že to právě dost vulgarizujete. Tam nejsou jen parametrické změny. To, že jste se soustředili na dvě věci, ještě neznamená, že tam nejsou další. Tam jsou i změny principiální. To je zcela jednoznačné.

Co se týká ekonomiky... (Poslanec Nacher: Jaké?) Nepokřikujte na mě, pane poslanče Nachere, prostřednictvím paní předsedající, prosím. (Poslanec Nacher: Řekni jaké.) Nepokřikujte na mě, prosím. Je to nedůstojné této Sněmovny. A pokud se týká toho, že je potřeba se podívat na ekonomku, samozřejmě pokud bude ekonomika šlapat, tak budou růst i důchody. Vždyť to je jednoznačné. Ale také musíte zodpovědně myslet na to, že můžou přijít ekonomické krize. Ty přicházejí. Máme tady nějaké ekonomické cykly. A spoléhat na to, že pořád všechno bude skvělé a všechno pořád bude výborné, tak to samozřejmě můžete lidem říkat, můžete si to myslet. Ale pak, když jde do tuhého a z tlustého do tenkého, tak také na to musíte myslet.

Jsem přesvědčen, že ano, je to určitě jasné. Kdyby teď byl velký ekonomický růst, tak samozřejmě penze vypadají jinak, protože jinak vypadají platy, jinak vypadá i příjem státního rozpočtu. Ale už jsme zažili tady za poslední roky několik krizí. A ony také přijít můžou. A proto je nastaven systém, který potom, když funguje dlouhodobě, tak to může nějakým způsobem tyhle věci přece upravovat.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Nyní je na řadě paní poslankyně Hanzlíková a připraví se pan poslanec Berki. Paní poslankyně, prosím.

 

Poslankyně Jana Hanzlíková: Děkuji za slovo. Tak já bych v prvé řadě navázala na kolegu pana poslance Wenzla, kdy on tady ocitoval paní Nerudovou, která se vyjádřila k těm velkým odchodům do předčasného důchodu. My jsme tady na to narazili a já jsem se ptala pana ministra, protože to považuji za velké selhání pana ministra a MPSV, protože ti lidé odešli ve velkém počtu, bylo to jednou tolik než předešlé roky, především kvůli tomu, že to bylo výhodnější než odejít do řádného důchodu v roce 2023. Tady jsme polemizovali o tom, jestli to MPSV nabídlo, nenabídlo. V každém případě o tom informovalo, takže toho využilo co nejvíc lidí. A tomu se dalo zabránit. Nevím, jestli pan ministr to v lednu 2022 věděl, ale stoprocentně se to na Ministerstvu práce vědělo, a dala se udělat velmi jednoduchá změna, kterou my bychom tady jako opozice určitě podpořili, takže by se to dalo vyřešit velmi rychle.

A pak jenom k tomu, jak tady polemizujeme o tom, co je reforma a co není, tak tady chci připomenout, že tady mluvíme o důchodové reformě. Nemůžeme o ní uvažovat jako o obecných reformách, protože důchodová reforma spadá částečně do sociální politiky. A její hlavní znak je, že sociální aspekt a ekonomický je tam vyvážený. A to, co projednáváme, parametrické změny, tak ty nejsou, co se týká sociálního, vůbec poznamenány. To sociální tam skutečně nenajdeme. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. Nyní je na řadě pan poslanec Berki a připraví se pan poslanec Nacher. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Jan Berki: Děkuji. Dovolím si faktickou využít k tomu, abych upozornil své dva předřečníky, vaším prostřednictvím, když se odkazují na citaci, která neexistuje, aby si prosím přečetli například Demagog.cz a přečetli si, jak to skutečně bylo s vyjádřením paní profesorky Nerudové, a případně se přišli tady omluvit, respektive upřesnit, jak to ve skutečnosti bylo.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. A nyní prosím pana poslance Nachera. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Patrik Nacher: Tak možná teď poslední pro tuto chvíli. Já bych reagoval na pana poslance Bělobrádka, který už ale odešel. Já jsem tady na něj nepokřikoval. Já jsem se ho ptal jaké. Jaké jsou ty jiné principiální změny? Kromě toho zásadního, což je věk odchodu do důchodu. A to jsem se nedozvěděl. Jestli nám to tedy můžete jako sdělit? Jestli je to ten společný vyměřovací základ, tak to neříkejte ani ze srandy, protože tím nahrazujete to výchovné, co jsme tady prosadili jako pro nějakou prorodinnou politiku, a to teď nahrazujete něčím jiným. To je to, co tady říkám od začátku, že jste nekonzistentní. Vy s něčím přijdete, a za rok to změníte. Tak to vůbec ani neříkejte. To znamená, řekněte kromě tohohletoho, co tam tedy je tak zásadního, co to tedy jakoby posune, co to jako naboostuje? Já tam tedy nic takového nevidím.

A pokud jde o ten ekonomický růst, že jsou různé cykly, to má pan ministr (správně poslanec) Bělobrádek pravdu. Problém je, já to ukazuji neustále (Ukazuje na mobilu graf.), že my jsme jediná země, která má vývoj HDP jakoby negativní, to znamená, my jsme na úrovni HDP, ještě jsme nedosáhli té před covidové úrovně. Jako jediná země! To znamená, pravdu by měl pan poslanec Bělobrádek, kdyby všechny země klesaly, což se dělo třeba kolem covidu. Ale v této chvíli už to tak není. Takže my jsme jediná země, kde ekonomický růst buď není žádný, nebo je extra nízký. To znamená, my ještě na té úrovni nejsme. A jak říkám, když se na to podíváte, všechny země jsou vpravo od té přímky, my jsme jediná vlevo, to znamená, my nejsme ještě na té úrovni. Takže to vůbec nesouvisí s ekonomickým růstem, ale s hospodářskou politikou této vlády. Zcela evidentně.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času. Nyní je na řadě paní poslankyně Hanzlíková a připraví se pan poslanec Nový. Prosím.

 

Poslankyně Jana Hanzlíková: Děkuji za slovo. Já bych reagovala na pana poslance Berkiho, vaším prostřednictvím, paní předsedající. Já jsem reagovala na to, co tady řekl můj kolega. A reagovala jsem na informaci od paní Nerudové o zvýšeném počtu lidí, kteří odešli do předčasného důchodu. I kdyby to neřekla paní Nerudová, ona v tomto případě ale měla pravdu, tak se to dá najít ve statistikách, protože předešlé roky odcházelo do předčasného důchodu kolem 20 000 lidí a v tom roce 2022 to bylo jednou tolik. Reagovala jsem tady na pravdivou informaci. Takže jsem jaksi nepochopila od pana poslance, jak to bylo míněno vůči mému proslovu. Díky. (Potlesk z lavic ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. Nyní je na řadě pan poslanec Nový a připraví se pan poslanec Berki. Prosím.

 

Poslanec Miloš Nový: Děkuji, paní předsedající. Já bych reagoval, vaším prostřednictvím, na paní poslankyni Hanzlíčkovou, (správně Hanzlíkovou) (Reakce v sále: Nikdo takový tady není!) když ona tady vlastně hovořila v tom slova smyslu, že předčasné odchody do důchodu byly výhodnější než čekání na řádný důchod. Jestlipak ale víme vlastně, jak to vzniklo? To vzniklo z toho důvodu, kdy ten, kdo si požádal o předčasný důchod, tak jemu ten důchod byl valorizován právě s ohledem na inflaci, protože jestliže ta inflace je větší než 5 %, tak musíme přijít s tou mimořádnou valorizací, kdežto u nově vypočítaných důchodů ta valorizace probíhá podle růstu nominálních mezd. A nominální mzdy samozřejmě v době krize byly úplně někde jinde než inflace. Tak takto ten problém vznikl. A mě by velmi zajímalo to jednoduché řešení, které jste nabízela. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP