Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(19.00 hodin)
(pokračuje Jana Mračková Vildumetzová)

Jestli z tohoto místa říkáte, že je větší flexibilita ohledně čerpání rodičovského příspěvku - no, já nevím, dříve si ho ty maminky mohly čerpat čtyři roky. Vaším návrhem se to změnilo pouze na tři roky, tak nevím, co je ke zlepšení té flexibility. Protože když to bylo rozložené do těch čtyřech let, tak i ta maminka se mohla rozhodnout a již po půl roce mohla jít do pracovního procesu.

Mně opravdu velmi vadí, že jste zrušili školkovné, protože přece řada maminek, když dala dítě a našla tu mateřskou školku a šla do té práce, tak odváděla sociální, zdravotní do toho systému a myslím si, že ten finanční dopad ohledně toho školkovného byl opravdu minimální. A když to srovnám s tím, že jsem tady dávala návrh, aby se zrušila daňová úleva na finanční dary pro politické strany, a vy jste pro to nebyli a radši jste schválili to školkovné, tak prostě považuju za neskutečnou drzost, že se tady postavíte a řeknete: My děláme něco pro rodiny s dětmi. Já jsem tedy přesvědčena (Předsedající: Čas, paní poslankyně!) o tom, že jdete pravým opakem. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: A nyní vystoupí pan poslanec Zlínský, připraví se pan ministr Jurečka, k faktické poznámce. Tak prosím.

 

Poslanec Vladimír Zlínský: Tak já jsem to ještě všechno nedopověděl. Co se týká té populační spirály smrti, tak určitě jsem patří. Protože pokud nebudou děti, tak nebudou důchody. Tak to mně připadá celkem logické. A co se týká té umělé inteligence, pokud byste mě pozorně poslouchali, já jsem mluvil o té umělé inteligenci ve druhé části toho projevu, když jsem říkal o tom dožití v nemoci. To znamená, já jsem tam mluvil něco v tom smyslu, že bude přibývat mnoho lidí nemocných s těmi chorobami, které jsem jmenoval, a o ty se někdo bude muset starat, někdo je zabezpečit. A že nevěřím tomu, že to všechno zvládne umělá inteligence a digitalizace.

A co se týká využití umělé inteligence ke zvýšení porodnosti, tak to by mě taky něco napadlo, protože pomocí umělé inteligence samozřejmě se dá oslovovat individuálně každý člověk, který má nějaké zájmy, nějaký věk a dá se pomoci tímto způsobem posunout jeho vnímání toho, jestli pojmout rozhodnutí o tom, mít nebo nemít dítě. Tak řeknu to takhle. Takže určitě využití umělé inteligence v tomto směru bych našel. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Nyní vystoupí pan poslanec, pan ministr Jurečka, připraví se pan poslanec Mašek. Prosím.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Já jenom chci stručně reagovat. Zase jenom v těch číslech, řekli jsme si to mnohokrát, já jsem tady ukazoval, jakým způsobem rostou důchody, jak rostly, že rostly výrazně více na inflaci nejenom v posledních třech letech, ale od roku 2015. Dal jsem ten graf vašemu panu předsedovi. Ukazoval jsem to tady včera, vysvětloval jsem ty souvislosti, to znamená životní úroveň důchodců před krizí od roku 2002 i v ní byla velmi slušně saturovaná těmi inflačními valorizacemi, které tady probíhaly a budou garantovány i do budoucna, že tak budou probíhat.

A mě hrozně mrzí, že tady paní kolegyně Mračková Vildumetzová mluví o věcech kolem rodičáku, ale asi zapomněla na to, jaké změny jsme tady schvalovali už v loňském roce. To znamená, dneska klidně můžete, že pobíráte rodičák, tak klidně už první půlrok se vrátit do práce. Vy jste říkala, že to není možné. Ta svobodná volba tady dneska naprosto je. Můžete jít pracovat, můžete rodičák si flexibilně volit v průběhu těch tří let, můžete být celý ten čtvrtý rok doma. Ta možnost tady je. To znamená, z hlediska cash flow je to o svobodném rozhodování těch rodičů, jak potřebují, aby si to stanovili. Pro někoho je opravdu výhodnější z hlediska rodinné strategie si to vybrat za tu nejrychlejší dobu 11 měsíců. My dneska umožňujeme rodičák vyčerpat za 11 měsíců; 350 000 korun rodič může vyčerpat za 11 měsíců. Umožňujeme mu, aby mohl pracovat, teď v zákoníku práce odstraňujeme poslední nelogickou bariéru, to znamená, aby mohl plně pracovat, ať už je to zaměstnanecký poměr plný, nebo je to v rámci dohody. Nemusel to papírově obcházet, rozepisovat to na nějakou jinou činnost. Všechny tyhle bariéry bouráme. To znamená, ten rodič opravdu nebude už mít žádnou komplikaci, žádnou nelogičnost v tom, aby si mohl zvolit svoji osobní nejlepší strategii z hlediska rychlosti čerpání, plného sladění svého pracovního života na pozici, na které předtím pracoval. Včetně i garance toho návratu na tu stejnou židli, pokud se tam bude chtít vrátit. Nejenom do té firmy, ale i na tu stejnou židli.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuju. Nyní vystoupí s faktickou poznámku pan poslanec Mašek. Prosím.

 

Poslanec Jiří Mašek: Pane předsedající, děkuji za slovo. Vážený pane ministře, já bych se chtěl ještě vrátit k té diskusi asi před půl hodinou ve věci těch rizikových faktorů u náročných profesí. A jestli mi dovolíte dotaz. Těch rizikových faktorů je 13, nebudu je tady číst, ale vybrány byly pouze v kategorii tři, jenom jejich část, a to fyzická zátěž, vibrace, zátěž teplem, zátěž chladem. Já jsem se chtěl zeptat, co bylo důvodem toho výběru? Protože z hlediska toho, kdo je zařazen do třetí kategorie, a z hlediska té rizikovosti jsou na stejné úrovni všechna ta rizika. Čili kdo to vybíral? Jestli to byl nějaký odborný výběr a jak to eventuálně ty odborníci zdůvodnili? Navíc se zeptám, kategorie čtyři je jasná. Tam je necelých 13 000 lidí a kategorie tři ale má 450 000 lidí. A tam jsou právě v těch 13 rizicích. Ale vy tady hovoříte, jestli mám dobré informace, 118 900 lidí, kterých by se to eventuálně týkalo. Takže mě by zajímalo ten výběr, mě by zajímalo to, jak jsou si ti lidé vlastně mezi sebou rovnoprávní. Protože bohužel jedna z mých atestací, které jsem absolvoval, byla hygiena práce a nemoci z povolání, takže já jsem se s tím v minulosti i trošku živil a vím, jak to bylo přísné, jak přísné bylo zařazování, jak přísné byly kontroly, jak se tím předcházelo vzniku nemocí z povolání.

A já si myslím, že některé věci se ani, řekněme s vládami nebo se změnou režimu prostě nemění. Ty jsou prostě dané. Takže bych se chtěl zeptat, jak k tomuhle tomu přistupujete? Protože ošetřit 450 000 lidí, na to nejsou peníze, některé z nich vybrat a zvýhodnit je otázka, jak k tomu přistoupit a jestli to není jenom píárko. A já se trošičku obávám, že to druhé je pravda. A já se ještě jednou přihlásím. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji za dodržení času a nyní vystoupí paní Mračková Vildumetzová s faktickou poznámkou. Prosím.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Já děkuju za reakci pana ministra práce a sociálních věcí. No, pane ministře, já nevím, ale takto to bylo i v minulosti, že rodičovský příspěvek byl rozložen maximálně do čtyř let, ale pokud se maminka rozhodla, že ho vyčerpá popřípadě v období jednoho roku, tak to bylo vždycky prostě na jejím rozhodnutí. Ale my se spolu prostě budeme přít, jestli jste ministr práce a sociálních věcí, a dopad do rozpočtu ohledně školkovného byl podle mého názoru absolutně minimální, jestli to byla částka jedna, dvě miliardy, nevím, jestli teď v tuhle chvíli ta čísla vím přesně, ale mně vadí to, že přece ta maminka, když dala to dítě do školky a mohla si udělat pak ten odpočet, tak přece, když šla do té práce, tak odváděla sociální a zdravotní. A mně prostě vadí, že vy tady z toho místa říkáte, že pomáháte rodinám s dětmi. Tak když tedy vezmu to, že jste to navýšili pouze těm dětem, které jsou narozené po 1. lednu roku 2024.

Já vždycky říkám, protože řada těch poslanců, kteří tady jsou, tak jsou z těch větších krajů. Já bych vám kolikrát opravdu doporučovala, abyste jeli do toho terénu, popřípadě abyste kolikrát šli do obchodu a podívali se ohledně rodičovství a ohledně těch věcí, kolik to má dopad do rozpočtů těch rodin. Já smekám před některými těmi rodiči, jak to zvládají. Ty ceny jdou neustále nahoru, ať už jsou to pleny, ať už je to strava a tak dále. Prostě je to všechno daleko dražší a říkám, mám to ze své osobní zkušenosti, než u dospělého člověka. Prostě bohužel (Čas, paní poslankyně!) tak to je.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Nyní s faktickou poznámkou vystoupí pan poslanec Mašek. Prosím. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP