Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(18.50 hodin)
(pokračuje Vladimír Zlínský)

A pak se pojďme bavit o tom, nakonec i s těmi mladými, co by tedy po nás chtěli a žádali, aby tedy ty děti jako měli, kde vidí oni problém? Já bohužel, když se bavím s mladými lidmi, tak oni začnou vždy říkat, že všechno by chtěli zadarmo, všechno by chtěli jako pod nos, všechno, aby jim zabezpečil stát. Nemyslím si, že je to úplně jako správná cesta k tomu, jak je namotivovat. Pojďme se o tom bavit. Já jsem vynesl tuto otázku. (Předsedající: Čas.) A pojďme se všichni nad tím zamyslet, co s tím dělat.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. A nyní vystoupí s faktickou poznámkou pan ministr Jurečka. Tak prosím.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Já myslím, že s tou otázkou, jakým způsobem podpořit zvýšení porodnosti, si láme hlavu celá řada vyspělých zemí, protože je prokázáno naprosto jednoznačně, čím více roste životní úroveň, tak tím více klesá porodnost v konkrétních zemích. Podívejme se, nejvyšší porodnost je dneska především ve státech na africkém kontinentu, protože to má souvislost i s tím, jakým způsobem se třeba utvářejí sociální systémy. Jsou země, kde de facto rodina a široká rodina nahrazuje sociální systém. A jsou země, kde v okamžiku, kdy máme vysoké sociální zabezpečení a jiné, řekněme, podpory, tak dochází k poklesu porodnosti. Ale v zásadě bych řekl, co máme dělat my politici. Podle mě máme dělat všechno pro to, abychom odstraňovali bariéry.

Dneska, když se bavíme s mladými lidmi, tak nejčastější bariéry jsou: sladění rodinného a pracovního života, zajištění péče o děti, zajištění dostupného bydlení a udržet ekonomickou úroveň. A to je dlouhodobě. To není věc posledního roku, dvou. A to jde napříč i tím, když se bavím o tomto tématu se svými kolegy v rámci EU, tak v zásadě je ta situace velmi podobná.

Ale myslím si, že tady v té diskusi zase pominula jedna věc. A ta je podle mě jako hodně důležitá, bych řekl, možná nejzásadnější. A to je vlastní nastavení přístupu k životu z pohledu hodnot a uvědomění si, proč na tom světě jsme. A to je hodně individuální věc. Často souvisí s tím, z jakého prostředí člověk přichází, jak byl ovlivněn výchovou ve své rodině příkladem svých rodičů. A do toho těžko stát může nějakým způsobem zvenčí zásadně ingerovat.

To znamená, my máme nějakou úlohu jako společnost, stát, kraje, obce vytvářet pozitivní prostředí, odstraňovat bariéry, vytvářet pozitivní nastavení vstřícnosti společnosti a podobně. Ale pak jsou věci, které souvisí s tím osobním hodnotovým nastavením člověka. Pro mě osobně největší smysl, proč na tom světě jsem, je to, abych tady měl za sebou dobrou generaci svých nebo našich dětí.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Čas, pane ministře. Děkuju. A nyní pan poslanec Růžička s faktickou poznámkou, bude následovat pan poslanec Vomáčka. Prosím.

 

Poslanec Pavel Růžička: Děkuji, pane místopředsedo. Děkuji, pane poslanče, za vysvětlení. Mě by zajímala ještě jedna věc. Vy jste se zmínil o umělé inteligenci. Já vím, že jste lékař. A samozřejmě já jako laik si dovedu představit, když jsou pomocí umělé inteligence čteny a hodnoceny nějaké snímky magnetických rezonancí a cétéček. Ale jakým způsobem podle vás by bylo dobré tu umělou inteligenci začlenit třeba do porodnosti? Jak jste o tom mluvil. Nebo do délky dožití? To by mě docela zajímalo. A ty vaše myšlenky jsou docela revoluční. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Pan poslanec Vomáčka. Připraví se pan poslanec Bělica.

 

Poslanec Vít Vomáčka: Děkuji za slovo. Vážený pan předsedající, dámy a pánové, celkem bedlivě poslouchám dnešní diskusi, která je opravdu velmi pestrá. Takový výraz je tady oblíbený - košatá. Slyšeli jsme teorie, že když snížíme nebo uděláme tady tu důchodovou reformu, že vlastně okrádáme děti, že neokrádáme důchodce, ale že okrádáme děti.

A teď jsem se tedy vyděsil, když tady řešíme novelu o důchodovém pojištění, a z tohoto řečniště zní teorie o spirálách smrti a podobně. Prosím vás pěkně, pojďme se vrátit k důchodové reformě. Tyhle teorie si třeba nechme, až budeme probírat zákon o pohřebištích nebo o krematoriích a podobně. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Pan poslanec Bělica. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Josef Bělica: Děkuji za slovo, pane předsedající. Pane poslanče Vomáčko, já poslouchám tu diskusi tady. A já jsem se zeptal pana poslance Zlínského, jak to vlastně myslí s tou spirálou smrti v kombinaci s nihilismem. A já jsem se toho vysvětlení nedočkal. Pro mě je to velmi zvláštní kombinace právě při diskusi o důchodové reformě. Byl bych rád, pokud by to pan poslanec Zlínský nějak uvedl do kontextu, protože já se v kombinaci těchhletěch témat neorientuji. Proto jsem si dovolil se na to zeptat. A běžně to nedělám. Ani to nechci nějak komplikovat. Ale rád bych ten kontext pochopil. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji za dodržení času. Nyní s faktickou poznámkou vystoupí pan poslanec Zlínský.

 

Poslanec Vladimír Zlínský: Děkuji za slovo. Tak asi jsem vám to špatně vysvětlil, protože ta populační spirála smrti znamená, že pokud se rodí málo dětí, tak ten proces toho mála rození se zrychluje, má exponenciální pokles. Tak to je vlastně ta spirála smrti. A jak souvisí s nihilismem, na to jsem vám odpověděl. Já jsem vám říkal, že západní společnosti to nihilisticky chtějí řešit imigrací, a ne podporou a řešením zvýšení porodnosti původní populace. Takže to je moje vysvětlení.

A k panu ministrovi Jurečkovi. Já si myslím, že skutečně je to důležité, co se děti dovědí v rodinách. Ale já se obávám, že ani ti rodiče to nevědí, jak je strašně důležité to, pokud se nebudeme rozmnožovat dostatečně, jaký to bude mít dopad pro budoucnost jejich dětí, vnuků a zachování naší společnosti. A proto vyzývám k tomu, aby se edukovala v tomto směru celá naše společnost. A samozřejmě by se mělo šířit i na školách tady tohle povědomí, které si myslím, že není úplně jasně vyjádřené a není dostatečně slyšet. Aspoň já to tedy neslyším. Jestli to slyšíte vy, tak možná jsem mírně nahluchlý. Ale já se přiznám, že to neslyším. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji za dodržení času. Pan poslanec Bělica s faktickou poznámkou se hlásí. Pak pan poslanec Benešík rovněž. Prosím.

 

Poslanec Josef Bělica: Děkuji za slovo, pane předsedající. Padlo tady toho hodně. Nihilismus, spirála smrti, umělá inteligence... A já se jenom ptám na propojení těch témat. Já to nemyslím nijak zle. Prostě jsem tu vazbu nepochopil. Já jsem slyšel, pane poslanče, co jste říkal o tom odmítání porodnosti. Já si to úplně nemyslím, že to v tomto kontextu lze takto interpretovat, protože ta mince nemá jenom jednu stranu. Na druhou stranu jsem nepochopil vlastně to propojení s umělou inteligencí, protože nihilismus jako filozofický směr mi prostě v téhleté kombinaci argumentů vůbec nezapadá do kontextu. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Nyní pan poslanec Benešík. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Ondřej Benešík: Vážený pane místopředsedo, dámy a pánové, vážený pane ministře, jenom krátká poznámka. Pokud jde o reprodukci, tak si myslím, že pan ministr Jurečka by mnohým z nás mohl být v tomto případě velkým příkladem. (Pobavení v sále.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Radši budu mlčet a vyvolám paní poslankyni Mračkovou Vildumetzovou k faktické poznámce.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za slovo. Nevím, jestli mohu jít příkladem jako pan ministr práce a sociálních věcí. Ale musím pořád opakovat, že si myslím, že je to první ministr práce a sociálních věcí, který prostě nebojuje za seniory. Já vím, že vést rezort Ministerstva práce a sociálních věcí není určitě jednoduché. Bylo to, pane ministře, vaše rozhodnutí. Chtěl jste na ten rezort jít. A samozřejmě že v tuto chvíli, když z tohoto místa neustále opakujete, že děláte kroky v rámci rodin s dětmi, tak já se s vámi v tomto absolutně neshodnu. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP