Pátek 15. září 2023, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

Neautorizováno !

 

(pokračuje Jan Skopeček)

96.
Návrh poslanců Marka Výborného, Petra Bendla, Michala Kučery, Kláry Dostálové, Milady Voborské, Jakuba Michálka, Radima Fialy a Rudolfa Salvetra na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 503/2012 Sb., o Státním pozemkovém úřadu, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 415/ - prvé čtení podle § 90 odst. 2

Stanovisko vlády vám bylo doručeno jako sněmovní tisk 415/1 a já poprosím, aby předložený návrh uvedl za navrhovatele pan poslanec a ministr Marek Výborný. Pane ministře, máte slovo.

 

Ministr zemědělství ČR Marek Výborný: Děkuji za slovo. Vážený pane místopředsedo, vážená vládo, kolegyně, kolegové, dovolte mi, abych uvedl poslanecký návrh zákona, který je novelou zákona č. 503/2012 Sb., o státním pozemkovém úřadu. Možná jenom ke genezi tohoto sněmovního tisku 415. Jsem jedním z iniciátorů tohoto návrhu, který jinak je předložen na základě konsenzu všech poslaneckých klubů tady v této Sněmovně a vznikal ještě v době, kdy jsem vůbec netušil, že budu ministrem zemědělství a že mimo jiné právě i gesci Státního pozemkového úřadu budu mít na starosti. Nicméně mým nástupem na rezort zemědělství se v této věci nic nezměnilo, ba naopak jsem byl nadále v kontaktu se svými kolegyněmi a kolegy tady ve Sněmovně a je naší snahou skutečně tuto úpravu schválit.

Ta geneze vznikla na základě podnětů řady starostů obcí a měst i z vašich řad zde v Poslanecké sněmovně, kdy jsme dospěli k tomu, že ta blokace 10 let, která tam dnes platí, tak je v zásadě velkou brzdou pro například změny územních plánů, rozvoj obcí. Opravdu to není něco, kde by se tady starostové hodlali na svůj úkor nějak obohatit nebo něco podobného. Je to snaha odblokovat například, a vedl jsem o tom debatu i s paní ministryní Dostálovou někdy na jaře, a nakonec jsme našli takové znění, které bylo vydiskutováno s vedením Státního pozemkového úřadu, stejně tak jako s Ministerstvem zemědělství v době, kdy jsem ještě já ministrem nebyl.

Aby bylo teď, prosím pěkně, jasno, o co se jedná, tím předkládaným návrhem zákona dochází ke zkrácení doby, po kterou jsou obce a kraje vázány podmínkami bezúplatného převodu zemědělských pozemků ze Státního pozemkového úřadu na tyto obce a kraje. To zkrácení po nějakých debatách, které jsme vedli, je z 10 na 5 let ode dne provedení vkladu vlastnického práva k zemědělskému pozemku do katastru nemovitostí ve prospěch obce nebo kraje.

Děláme to proto, že krom toho, že tím odblokujeme mnoho jednání o změnách územního plánu a rozvoji obcí a měst, tak také snížíme administrativní zátěž státu, ale nejenom státu, ale i obcí a krajů, protože tam je dneska samozřejmě logicky vyvolána ta nutnost pravidelných kontrol plnění podmínek toho bezúplatného převodu po dobu 10 let, někdy i déle, a ze zkušenosti z praxe je jasné, že tato kontrola je smysluplná, účelná pouze v prvních letech po převodu, tedy v letech, kdy dochází k budování těch veřejně prospěšných zařízení či realizaci zeleně. Potom ty kontroly už smysl nedávají a pokud tady chceme společně snižovat byrokratickou zátěž, administrativní, množství a počty kontrol, tak toto je jedna z věcí, která může také pomoci.

Návrhem také dochází k úpravě povinnosti obce či kraje vrátit bezúplatně nabytý pozemek státu, ta bude nově vázána pouze na takovou změnu územně plánovací dokumentace obce či kraje, která by, to je důležité, obsahově neumožnila v rámci hlavního funkčního využití plochy naplnění účelu převodu pozemku. Dochází tak k nápravě nežádoucího stavu, kdy v současném znění zákona by jakákoliv, i ta formální změna územně plánovací dokumentace mohla vést k naplnění podmínek pro vrácení těch bezúplatně nabytých pozemků, a to není smyslem zákona. Tolik ve stručnosti.

Dámy a pánové, děkuji za pozornost a budu rád za podporu této novely. Jsem tady samozřejmě potom k dispozici v rámci rozpravy. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji, pane ministře. A nyní bych poprosil zpravodaje, kterým měl být pan poslanec Pavel Bělobrádek, ale podle mých informací tady není, je domluva, že by zpravodaje nahradil nebo novým zpravodajem se stal Petr Bendl. Protože jsme nicméně v prvém čtení, tak musíme o této změně dát hlasovat. Já tedy zagonguji, ano, eviduji váš zájem o odhlášení, všechny vás odhlásím, prosím, abyste se svými identifikačními kartami přihlásili opětovně. A budeme hlasovat - ještě počkám, než dorazí kolegové. (Krátká prodleva.)

Ještě jednou zopakuji, o čem budeme hlasovat. Budeme hlasovat o změně zpravodaje, namísto pana poslance Bělobrádka by se zpravodajem tohoto tisku stal Petr Bendl.

 

Zahajuji hlasování a ptám se: Kdo je pro takový návrh usnesení, ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti? Děkuji.

hlasování číslo 227 bylo přihlášeno 110 poslanců, pro hlasovalo 110, proti nebyl nikdo.

 

Návrh usnesení byl přijat a já gratuluji Petrovi Bendlovi ke zvolení. (Pobavení v sále.) Prosím ho, aby se jako zpravodaj ujal slova.

 

Poslanec Petr Bendl: Vážený pane předsedající, vážený pane ministře, kolegyně, kolegové, děkuji za vámi projevenou důvěru, stát se zpravodajem k tomuto takto důležitému tisku. Pan ministr už i obecně okomentoval, že jde o jednoduchou změnu, vlastně zkrácené té povinné lhůty, po dobu 10 let nemoci využívat pozemky, které byly bezúplatně převedeny ze Státního pozemkového úřadu do majetku měst, obcí a krajů. S tím, že my jsme hledali cestu společně napříč politickým spektrem, jak umožnit využívat tento majetek, který byl bezúplatně převeden, v souladu s evropskou normou, na kterou upozorňuje i stanovisko vlády, které je doloženo k tomuto tisku. Jde o omezení, která jsou stanovena v článku 17 nařízení Rady Evropské unie z roku 2015 pod číslem 15 89 ze 13. července 2015, které říká, že právě po dobu 10 let se tyto pozemky nemohou využívat k ničemu jinému, než k veřejně prospěšným stavbám. My jsme přesvědčeni o tom, že je možné najít nějakou cestu, která nebude platit stoprocentně pro všechny, kterým byly pozemky převedeny. Nicméně některá města a obce případně kraje by toto ustanovení - nebo by jim toto ustanovení navrhované - nebo tato navrhovaná změna pomohla při jejich rozvojových plánech. Proto doporučuji případné přijetí této legislativní normy podle § 90, pokud by Sněmovna nakonec na to kývla. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji zpravodaji za jeho zprávu a otevírám obecnou rozpravu, do které se zatím přihlásil pan poslanec Černý a já ho prosím, aby se ujal... (Námitka.) Pardon, s přednostním právem se hlásila moje kolegyně paní místopředsedkyně Dostálová, samozřejmě má slovo. Omlouvám se panu poslanci Černému.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Já se také omlouvám, slibuji panu poslanci Černému, že budu velmi stručná. Já bych chtěla poděkovat za tuto spolupráci na tomto tisku. Je tam ještě jeden velmi důležitý důvod, na který bych chtěla upozornit Sněmovnu. Obce jsou vlastně dle nového stavebního zákona povinny do roku 2028 měnit a uzavírat územní plány, nové územní plány a bohužel právě tato vynucená a často formální změna územně plánovací dokumentace vyvolaná třeba novou standardizací a tak dále, by mohla - mohla - znamenat důvod pro naplnění povinnosti vrácení takto bezúplatně převedeného pozemku státu. Proto ta úprava upravuje, že stanovuje, že nikoliv jakákoli změna územně plánovací dokumentace obce či kraje, ale jen taková změna, která by obsahově, materiálně neumožnila v rámci hlavního funkčního využití plochy naplnění účelu převodu pozemku podle § 7, by vedla k povinnosti vrátit pozemek státu. Tak tady to je spíš pro uklidnění obce, protože všichni se báli, že začnou měnit územní plány a ještě budou vlastně povinováni vracet pozemky státu, tak proto se to i upravuje. A ještě jednou za to moc děkuji a moc prosím o podporu tohoto tisku. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji, paní místopředsedkyně. A nyní bude pokračovat pan poslanec Černý v obecné rozpravě. Pane poslanče, prosím, máte slovo.

 

Poslanec Oldřich Černý: Děkuji za slovo, pane předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte mně se vyjádřit k tomuto tisku také za naše hnutí SPD. Tato navrhovaná právní úprava narovnává v současnosti nevyhovující stav, zjednodušuje rozvoj a umožňuje podle konkrétních potřeb provádět změny, které zefektivní činnost obcí i krajů ve zkrácené době. Dále snižuje administrativní zátěž Státního pozemkového úřadu při provádění kontrolní činnosti podle stanovených metodických pokynů, které sjednocují praxi tohoto úřadu v rámci celé České republiky. Ty stanovují přesné postupy, co a jakým způsobem je potřeba doložit. Státní pozemkový úřad zároveň upozorňuje i na nedodržování podmínek bezúplatných převodů pozemků a stanovuje sankce v případě zjištění jejich porušení. V neposlední řadě touto úpravou dojde k úspoře času a práce lidských zdrojů a tito odborní pracovníci se budou moci více věnovat oblastem rozvoje a potřeb obcí a krajů. A protože má tento návrh pozitivní hospodářský dopad, lépe využívá pozemky ve veřejném vlastnictví obecních a krajských samospráv, šetří lidské kapacity na obou stranách a celou tuto činnost zefektivňuje a zároveň na druhé straně nemá žádné negativní dopady na občany, tak naše hnutí SPD tento návrh podpoří a zároveň souhlasíme i s projednáním ve zkráceném jednání podle § 90. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji, pane poslanče. Z místa se hlásí pan poslanec Kučera. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Michal Kučera: Dobrý den ještě jednou dnes. Dámy a pánové, vážený pane předsedající, děkuji za slovo. Já jenom velmi krátce bych chtěl podpořit přijetí tohoto návrhu novely zákona. To, že jsme se všichni při vstupu do Poslanecké sněmovny zavazovali k tomu, že budeme snižovat právě byrokracii, byrokratickou náročnost všech úkonů, tak toto je jeden z těch kroků, který právě teď probíhá. To znamená, je to záležitost, nebo přijetí, respektive přijetím této novely snížíme jednoznačně právě tu byrokracii, tu zátěž, kterou stát ukládá jednotlivým obcím a krajům, a umožníme jejich snadnější rozvoj právě ve vztahu k jednotlivým pozemkům. Ta čísla, která jsou uvedena v těch dokumentech, které souvisejí právě s přípravou této novely, jsou zcela jasná.

Pokud v roce 2021 bylo obesláno 1 785 obcí ve věci 5 817 uzavřených smluv a jednalo se o 19 146 pozemků, tak si jenom sami dokážete představit, jaký obrovský aparát prostě řešil celou tuto záležitost. A jedna věc je ten státní, ale druhá věc je i ten obecní a právě si musíme uvědomit, že u těch malých obcí často buď neuvolněný starosta či starostka, respektive starosta bez nějakého většího aparátu, musí často řešit úkony. Pokud jim tímto zjednodušíme život, budu jedině rád. Děkuji za návrh této novely a velmi bych požádal o její přijetí v paragrafu 90. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji, pane poslanče. Ptám se, zda se ještě někdo hlásí do obecné rozpravy? Nikoho nevidím, obecnou rozpravu tedy končím. Ptám se, zde je zájem o závěrečná slova? Nyní tedy rozhodneme podle... Ano, pan navrhovatel, tak závěrečné slovo.

 

Ministr zemědělství ČR Marek Výborný: Jen velmi stručně. Kolegyně, kolegové, děkuji za tu průřezovou podporu, jsem rád, že v této věci máme skutečně shodu bez ohledu na nějakou politickou příslušnost. Je to ve prospěch našich obcí a měst. Díky moc.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Ještě se hlásí pan zpravodaj.

 

Poslanec Petr Bendl: Děkuji za slovo, pane předsedající. Já jen legislativně technickou změnu, protože ten návrh zákona už je tady delší dobu a je tam navrhována účinnost k 1. červenci 2023. Je potřeba zde vnést technickou-legislativní změnu, aby účinnost tohoto návrhu zákona platila od 1. 1. 2024.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: To ještě načteme poté v podrobné rozpravě, ale děkuji za to upozornění. Nyní tedy rozhodneme podle paragrafu 90 odstavce 5 o pokračování projednávání tohoto návrhu. Já zatím zagonguji, ať kolegové vidí, a přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna souhlasí s pokračováním jednání o sněmovním tisku 415 tak, aby s ním mohl být vysloven souhlas již v prvém čtení."

 

Já zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro takový návrh, ať stiskne tlačítko zdvihne ruku. Kdo je proti?

hlasování číslo 228 bylo přihlášeno 118 poslanců, pro hlasovalo 112, proti nebyl nikdo. Návrh byl přijat.

 

A budeme pokračovat dál. Zahajuji tedy podrobnou rozpravu, ve které by, ještě poprosím, jednou měl zaznít ten návrh na změnu účinnosti. Do podrobné rozpravy se přihlásil pan poslanec Bendl. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Petr Bendl: Děkuji za slovo, pane předsedající. Navrhuji tedy legislativní změnu, a to změnu účinnosti tohoto zákona z 1. července 2023 na 1. 1. 2024. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Ano. Ještě někdo se hlásí do podrobné rozpravy? Nikdo se nehlásí. V podrobné rozpravě zazněl pouze jeden návrh, který jste právě slyšeli. Já o něm dám hlasovat.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro takový návrh, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

hlasování číslo 229 bylo přihlášeno 118 poslanců, pro hlasovalo 112, proti nebyl nikdo. Návrh usnesení byl přijat a já tedy konstatuji, že jsme hlasováním změnili navrženou účinnost tohoto zákona.

 

Nyní přikročíme k hlasování o celém návrhu zákona. Přednesu vám návrh usnesení, ten zní, že: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s návrhem poslanců Marka Výborného, Petra Bendla, Michala Kučery, Kláry Dostálové, Milady Voborské, Jakuba Michálka, Radima Fialy a Rudolfa Salvetra na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 503/2012 Sb., o Státním pozemkovém úřadu, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 415."

Já zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro takový návrh usnesení, ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

hlasování číslo 230 bylo přihlášeno 119 poslanců, pro hlasovalo 112, proti nebyl nikdo. Návrh usnesení byl přijat a já konstatuji, že jsme s návrhem zákona vyslovili souhlas a tím projednávání tohoto bodu končím.

 

Budeme pokračovat bodem číslo

Aktualizováno 9. 4. 2024 v 15:37.




Přihlásit/registrovat se do ISP