Čtvrtek 14. září 2023, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

Neautorizováno !

 

(pokračuje Klára Dostálová)

119.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu s ratifikací Smlouva mezi vládou České republiky a vládou Srílanské demokratické socialistické republiky o zamezení dvojímu zdanění v oboru daní z příjmu a o zabránění daňovému úniku a vyhýbání se daňové povinnosti, která byla podepsána v Kolombu dne 3. února 2023
/sněmovní tisk 407/ - prvé čtení

Opět požádám pana ministra Šalomouna, který z pověření vlády přednesl návrh za pana ministra Stanjuru. Prosím, pane ministře.

 

Ministr pro legislativu ČR Michal Šalomoun: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, je to opět to, co už jsme tady dneska několikrát měli, smlouva o zabránění dvojímu zdanění, tentokrát se Srílanskou demokratickou socialistickou republikou. Podobné smlouvy máme s devadesáti státy světa. My sice uplatňujeme daňovou smlouvu z roku 1978, přece jenom je to letitá smlouva, jsou tam jisté výkladové problémy a samozřejmě ty daňové věci se už posunuly poměrně dál.

Opět ta smlouva je připravena na základě těch vzorových modelů OECD a OSN, takže vás žádám o podporu tohoto návrhu.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Nyní prosím, aby se ujal slova zpravodaj pro prvé čtení, pan poslanec Roman Bělor. Pane zpravodaji, prosím.

 

Poslanec Roman Bělor: Vážená paní místopředsedkyně, dámy a pánové, já navážu na obsažné entrée pana ministra. Jen pro upřesnění doplním, že zopakuji, že v současnosti platí mezi Českou republikou a Srí Lankou daňová smlouva z roku 1978, čili 45 let stará, při jejíž aplikaci narážejí české subjekty na četné problémy.

Stávající smlouva již zcela neodpovídá současným hospodářským podmínkám a mezinárodním standardům. Z toho důvodu byla 3. února 2023 v Colombu podepsána předmětná smlouva mezi vládou České republiky a vládou Srílanské demokratické socialistické republiky o zamezení dvojímu zdanění v oboru daní z příjmu a zabránění daňovému úniku a vyhýbání se daňové povinnosti, s tím, že vláda vyslovila souhlas se sjednáním tohoto dokumentu usnesením číslo 500 ze dne 8. července 2019.

Pouze pro ilustraci už jenom uvedu, že Srí Lanku nelze úplně přehlížet, dříve Cejlon. Je to stát, který má 22 miliónů obyvatel, čili přes počet obyvatel dvakrát větší než Česká republika, ačkoliv náš export a import je hluboce deficitní, nejedná se o zanedbatelné částky, import ze Srí Lanky činí 2,7 miliardy korun a náš export bohužel jenom 260 milionů.

Diplomaticky je Srí Lanka pokrývána naším zastoupením pro Indii v Delhi.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Já také děkuji. Otevírám obecnou rozpravu, do které neeviduji žádnou elektronickou přihlášku. Zeptám se, zda má někdo zájem z místa. Nikoho nevidím. Obecnou rozpravu tedy končím.

O závěrečná slova asi není zájem.

Nyní se tedy budeme zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání. Předsedkyně svým rozhodnutím navrhla přikázat předložený návrh k projednání zahraničnímu výboru. Má někdo jiný návrh? Nikoho nevidím. Zagongovala jsem pro kolegy, aby se mohli dostavit do sálu. Budeme hlasovat o tom, aby předložený návrh byl přikázán k projednání zahraničnímu výboru.

 

Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

Hlasování 200, přihlášeno 129 poslankyň a poslanců, pro 112, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Konstatuji, že tento návrh byl přikázán k projednání zahraničnímu výboru.

 

Dostáváme se k bodu

Aktualizováno 9. 4. 2024 v 15:37.




Přihlásit/registrovat se do ISP