Čtvrtek 14. září 2023, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

Neautorizováno !

 

(pokračuje Klára Dostálová)

116.
Vládní návrh, kterým se předkládají Parlamentu České republiky ke schválení
a k vyslovení souhlasu s ratifikací změnové rezoluce
k Mezinárodní úmluvě o normách výcviku, kvalifikace
a strážní služby námořníků 1978, ve znění změn z roku 2010
/sněmovní tisk 433/ - druhé čtení

Opět požádám pana ministra Šalomouna, který zastupuje pana ministra Martina Kupku. Pane ministře, prosím.

 

Ministr pro legislativu ČR Michal Šalomoun: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, tady je asi vhodné uvést, že Česká republika je smluvní stranou mezinárodní úmluvy o normách výcviku, kvalifikace a strážní služby námořníků. Tam jde o to, že na zaoceánských plavbách posádky jsou opravdu složené různorodě z různých námořníků z celého světa, je potřeba mít nějaké jasně dané kvalifikační předpoklady, aby co který ten námořník v zásadě může dělat a co by umět měl.

Samozřejmě s postupem času kvalifikační předpoklady nějakým způsobem rostou nebo musí být nějakým způsobem aktualizovány. Tady je třeba poukazováno na to, že teď už jsou lodě, které historicky nebyly, které jsou třeba na pohon LNG a LPG, a je potřeba tohleto nějakým způsobem promítnout do právní úpravy. Ta smlouva sama má dva takové mechanismy změny. Jeden se týká vlastního textu smlouvy, jeden se týká příloh. My jsme tady v těch přílohách a v průběhu času bylo uděláno asi šest změn pomocí rezolucí a teď my to přijímáme do českého právního řádu. Takže já vás žádám o podporu tohoto tisku.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Prosím zpravodajku zahraničního výboru poslankyni Jarmilu Levko, aby odůvodnila usnesení výboru, které bylo doručeno jako sněmovní tisk 433/1. Paní zpravodajko, prosím.

 

Poslankyně Jarmila Levko: Děkuji za slovo, paní předsedající. Zahraniční výbor projednal tento tisk na své 21. schůzi dne 22. června 2023 a v rámci odůvodnění bych chtěla říct, že přijetí předkládaných změnových rezolucí je nezbytné z důvodu naplnění závazků České republiky, které jí plynou z členství v Evropské unii. Dále také považuji za důležité, že přijetí předkládaných změnových rezolucí má rovněž dopad na možnost uplatnění českých námořníků, držitelů průkazů způsobilosti vydaných Námořním úřadem České republiky na mezinárodním trhu práce. A nakonec bych ještě dodala důležitou věc, a sice, že schválení a souhlas s ratifikací předkládaných šesti změnových rezolucí si nevyžádá aktuálně žádné další legislativní změny v oblasti vnitrostátního práva.

Po projednání tedy zahraniční výbor přijal následující usnesení. "Zahraniční výbor:

I. doporučuje Poslanecké sněmovně přijmout následující usnesení: Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky dává souhlas k ratifikaci změnových rezolucí MSE.373(93), MSC.374(93), MSC.396(95), MSC.397(95), MSC.416(97) a MSC.417(97) k Mezinárodní úmluvě o normách výcviku, kvalifikace a strážní služby námořníků 1978, ve znění změn z roku 2010;

II. pověřuje předsedu výboru, aby toto usnesení předložil předsedkyni Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky;

III. zmocňuje zpravodajku výboru, aby na schůzi Poslanecké sněmovny podala zprávu o výsledcích projednávání tohoto vládního návrhu na schůzi zahraničního výboru," což jsem právě učinila. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Já také děkuji. Otevírám rozpravu, do které neeviduji žádnou elektronickou přihlášku. Zeptám se, zda má někdo zájem se přihlásit z místa. Nikoho nevidím, rozpravu tedy končím. Zeptám se opět na závěrečná slova, ale předpokládám, že není zájem. Zagonguji tedy pro kolegy do předsálí, abychom mohli přikročit k hlasování o navrženém usnesení. Požádám všechny o chviličku strpení.

 

Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 198, přihlášeno 126 poslankyň a poslanců, pro 117, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

A já konstatuji, že s návrhem usnesení byl vysloven souhlas. Než se dostaneme k bodu sto sedmnáct, dovolte mi načíst jednu omluvu. Omlouvá se paní předsedkyně Pekarová Adamová od 11 hodin do 11.30 z pracovních důvodů.

 

A nyní se již dostáváme k bodu

Aktualizováno 9. 4. 2024 v 15:37.




Přihlásit/registrovat se do ISP