Čtvrtek 14. září 2023, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

Neautorizováno !

 

(pokračuje Jan Bartošek)

155.
Odpovědi členů vlády na písemné interpelace

Ministryně obrany Jana Černochová odpověděla na interpelaci poslance Martina Kolovratníka ve věci ukvapených závěrů raketového zásahu na území Polské republiky. Interpelace se spolu s odpovědí předkládá jako sněmovní tisk 364. Projednání této odpovědi bylo přerušeno opakovaně, naposledy 29. června, do přítomnosti ministryně obrany. Vzhledem k tomu, že z dnešního jednání se omlouvá, tak tuto interpelaci dnes nebudeme konat.

Dále ministr spravedlnosti Pavel Blažek odpověděl na interpelaci poslance Ivana Adamce ve věci činnosti některých orgánů činných v trestním řízení. Interpelace se spolu s odpovědí předkládá jako sněmovní tisk 418. Projednávání této odpovědi bylo přerušeno opakovaně, naposledy dne 29. června 2023, do přítomnosti ministra. Vzhledem k tomu, že ministr spravedlnosti se omlouvá, tak ani v této interpelaci nebudeme pokračovat.

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek odpověděl na interpelaci poslance Ivana Adamce ve věci Pokus o zásah do mého ústavou garantovaného práva podávat interpelace na člena vlády. Interpelace se spolu s odpovědí předkládá jako sněmovní tisk 419. Projednávání této odpovědi bylo přerušeno opakovaně, naposledy dne 29. června 2023, do přítomnosti ministra spravedlnosti. I v tomto případě danou interpelaci z důvodu nepřítomnosti pana ministra nebudeme projednávat.

Předseda vlády Petr Fiala odpověděl na interpelaci poslankyně Aleny Schillerové ve věci nedostatku antibiotik v České republice. Interpelace se spolu s odpovědí předkládá jako sněmovní tisk 427. Projednávání této odpovědi bylo přerušeno nejprve v rozpravě dne 15. června 2023, kdy vypršel čas určený pro písemné interpelace, a poté 29. června 2023 do přítomnosti člena vlády. Pan premiér je přítomen a nyní tedy budeme pokračovat v přerušené rozpravě. Já se chci zeptat předkladatelky této interpelace paní poslankyně Aleny Schillerové, zda chce pokračovat v rozpravě. (Ano.) Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Ano, chtěla bych pokračovat v rozpravě, protože ač je zajímavé, že jsem tu interpelaci podávala 30. března 2023, to není žádná výtka, samozřejmě to má vždycky nějaké zpoždění a nějak se to prostě vleče, 12. 4. mně pan premiér odpověděl, tak dnes máme prostě téměř polovinu září, a ta interpelace je pořád aktuální. Možná by k ní přibylo pár věcí na doplnění, ale pořád je aktuální.

Chtěla bych shrnout, že pan premiér reagoval na moji březnovou interpelaci ve věci nedostatku léčiv a ujišťuje nás, že ministr Válek dělá maximum. Aktuální informace z médií, například středeční Lidové noviny, však nenasvědčují o zlepšení, antibiotika, která údajně ministr Válek domluvil s Markétou Pekarovou Adamovou, předsedkyní Poslanecké sněmovny, v Koreji, do České republiky vůbec nedorazila. Já znovu říkám, že je to zasazeno do toho časového rámce, kdy jsem podávala interpelaci. Cituji: Nic takového u nás registrováno není, v databázi nejsou ani korejská antibiotika ani jiné léky, řekl serveru lidovky.cz farma ekonom Josef Suchopár. Medikamenty z Jižní Koreje přitom měly do České republiky podle slibu ministra Válka proudit ve velkém již na podzim, to znamená za několik dní.

Také mě zajímá, jakým způsobem Ministerstvo zdravotnictví zareagovalo na výzvu šikovných lékárníků, kteří jsou ochotni léky připravovat sami, pokud jim Ministerstvo zdravotnictví pomůže zajistit alespoň základní suroviny na jejich přípravu. Podle informace hnutí ANO od dotyčných lékárníků žádná reakce Ministerstva zdravotnictví nepřišla. Proč se touto cestou Ministerstvo zdravotnictví nezabývá jako krizovou variantou, která by České republice mohla pomoci v případě úplně nejhorší situace? Děkuji za odpověď.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji. Než dám slovo panu premiérovi, tak přečtu, že se omlouvá, respektive že pan poslanec Kučera bude dnes hlasovat s náhradní kartou č. 31 a stahuje omluvu z dnešního dne. Prosím, pane premiére, máte slovo. Prosím.

 

Předseda vlády ČR Petr Fiala: Dobrý den, dámy a pánové, vážený pane místopředsedo. Je určitě dobře, že opět mluvíme o situaci s nedostatkem léků v České republice. V jedné věci souhlasím s paní předsedkyní, a to je to, že ten problém tady existuje a existuje stále přes všechny účinné a funkční kroky, které vláda a Ministerstvo zdravotnictví a pan ministr Válek udělali pro to, aby se ta situace zlepšila. Tady chci také zdůraznit, že sice tak jako viděno z toho obecného hlediska tu problém s léky je. Na druhé straně je potřeba říct, že ten nedostatek léků nebo ta situace s nedostatkem léků se postupně vyvíjí a mění se dostupnost jednotlivých druhů a mění se dostupnost konkrétních léků, a to právě v návaznosti na kroky vlády a kroky Ministerstva zdravotnictví.

Stále také platí, a to je potřeba říct a zdůraznit, že žádný občan České republiky nebyl žádným způsobem ohrožen na svém zdraví, vždy byla na trhu podobně účinná, obdobně účinná alternativa pro daný lék, který měl zrovna výpadek.

Samozřejmě, a to je nepříjemné a není potřeba to skrývat, byl snížen komfort pro pacienty při hledání lékárny, která zrovna nemá daný typ léku na skladu, a to je mimo jiné způsobeno i legislativou, která na tyto věci nepamatovala. Z každé krize, z každého problému je potřeba se poučit, proto jsme také přistoupili k novele zákona o léčivech, která je v legislativním procesu v Poslanecké sněmovně.

Chci připomenout, že nedostupnost léčivých přípravků na trhu v České republice je způsobena různými důvody a více důvody, proto také to nemá takové to jednoduché řešení, že se něco udělá a situace se spraví. Těch důvodů je víc. Jsou to důvody výrobní, nedostupnost léčivé látky, nedostupnost obalových materiálů a další a další příčiny, které uvádějí výrobci. Jsou to důvody kapacitně distribuční, kdy výrobci, distributoři nestíhají pokrýt zvýšenou poptávku, a to se zpravidla netýká u těch léků jenom České republiky, ale většinou je to problém celoevropský, a další důvody mohou být ekonomicko-administrativní. Ale jak jsem už řekl, těch důvodů je víc a většinou se kumulují dohromady.

Tady je potřeba připomenout, že výroba léků je hodně komplikovaný proces. Nejenom že probíhá za přísných bezpečnostních a kvalitativních podmínek, ale také to není proces, který probíhá úplně kontinuálně. Výroba léků je dlouhodobě plánovaná, a proto není také zpravidla možné, a tato krize - a to nebyla krize jenom v České republice, ale evropský nedostatek léků, tento ukázal, že ze strany výrobce zpravidla není možné reagovat na skokové navýšení poptávky a vyrobit rychle dostatečné množství léčivého přípravku. A jak už jsem říkal, v případě omezené nedostupnosti nebo omezené dostupnosti nebo úplné nedostupnosti konkrétních léčivých přípravků potom dochází ke kumulaci více faktorů a máme zde problém, s kterým se musíme potýkat.

Já bych se chtěl vyjádřit k té dostupnosti či nedostupnosti jednotlivých typů léků, respektive skupin léků podle těch účinných látek. Co se týká té nejčastěji zmiňované - nebo toho, co je nejvíc zmiňováno i v médiích, to je nedostupnost antibiotik ze skupiny penicilinu, tak jak už Ministerstvo zdravotnictví opakovaně informovalo, u některých přípravků ze skupiny penicilinových antibiotik, například přípravky Ospen, Penbene, tedy těch takzvaných základních penicilinů, došlo již v minulém roce k přerušení dodávek do České republiky, a to z důvodu kapacitních a výrobních. Já tady nebudu připomínat to, co jsme už několikrát říkali a co je celkem obecně známá věc, že v závěru loňského roku i v letošním roce došlo k násobnému zvýšení spotřeby oproti předcházejícím rokům, což nám vysvětlují odborníci tou zvýšenou nemocností určitým typem onemocnění po uvolnění všech těch opatření, která tu byla v souvislosti s covidem, a to se, znovu říkám, netýká zdaleka jenom České republiky.

Po tady těchto problémech následoval takzvaný dominový efekt z důvodu vyšší spotřeby jiných typů antibiotik jako náhrady základního penicilinu, došlo k problémům i s jejich dostupností.

Situace na trhu s antibiotiky se ale velmi rychle mění v závislosti na dodávkách jednotlivých přípravků. Tady skutečně byl problém s přípravky, které byly registrovány v České republice, nicméně podařilo se zajistit dodávky přípravků, které byly registrovány v jiných státech Evropské unie a tady do toho velmi vhodným způsobem zasáhlo právě Ministerstvo zdravotnictví a pan ministr.

Vzhledem k situaci a vysoké poptávce ze strany lékáren byly ty nové dodávky vždy velmi rychle rozebrány jednotlivými lékárnami, takže skutečně docházelo k situaci, že ne ve všech lékárnách musel být nebo byl ten lék dostupný, přestože na našem trhu obecně dostupný byl.

Já jsem vás ve své odpovědi na interpelaci, která skutečně byla v březnu tohoto roku podána, informoval, že v rámci řešení situace týkající se jiných léčivých přípravků, byla zřízena jakási koordinační skupina, která se problematice výpadku léků intenzivně věnuje. Jedná se o platformu, která umožňuje spolupráci a výměnu informací, což je důležité mezi zástupci státních orgánů, což je v tomto případě Ministerstvo zdravotnictví, ale je to také Státní ústav pro kontrolu léčiv, který tady má důležitou roli, tedy na jedné straně zástupci státních orgánů, na druhé straně zástupci dodavatelského řetězce, zejména distribuce. A pak také zástupci lékařů a lékárníků, a to jak z odborných společností, tak z profesních komor.

Já myslím, že to je důležité, že byla zřízena rychle tato platforma pro výměnu informací a setkávání, protože léky, jejich výroba, jejich distribuce, jejich dodávání pacientům respektive do lékáren není věc, kterou by řídil stát nebo Ministerstvo zdravotnictví konkrétně nebo pan ministr. Ale samozřejmě v situaci, kdy dochází k problémům, tak je potřeba do toho nějakým způsobem zasáhnout. A právě tato platforma, tato koordinační skupina umožňuje tu potřebnou výměnu informací, která je v této situaci, zvlášť když ten lék třeba je v některých lékárnách, ale jinde není dostupný, tak je mimořádně důležitá.

Pokud jde o dodávky v té také velmi medializované skupině léčivých přípravků, to jsou léky, které obsahují fenoxymethylpenicilin, tak tam v prvním pololetí letošního roku bylo v lékárnách v České republice vydáno o 18 procent více balení tabletové formy a o 33 % více balení suspenzí pro děti než ve srovnatelném období loňského roku. Jedná se o data, která jsou relevantní a jsou zde započítána balení, která pacienti skutečně obdrželi.

Takže jenom, abychom si to představili, přestože mluvíme o nedostatku léků a přestože léčivé přípravky obsahují fenoxymethylpenicilin jsou opakovaně zmiňovány jako nedostupné a určitě je problém s tím, že nejsou k dispozici v každé chvíli ve všech lékárnách, tak celkově bylo za první pololetí letošního roku v České republice vydáno o 18 % tabletové formy, o 33 % suspenzí pro děti více než ve srovnatelném období loňského roku. Takto je potřeba se taky na tu situaci s nedostatkem léků dívat. To neznamená, že ty léky tu nejsou, že je jich míň než bylo v minulosti, že tady někdo fatálně selhal. Je jich tu víc, ale také je mnohem vyšší jejich spotřeba.

K té aktuální situaci - protože přece jenom ta věc se vyvíjí od té doby, kdy jsme se o tom bavili, bavíme se o tom opakovaně při různých příležitostech v Poslanecké sněmovně - ale když jsme se o tom bavili naposledy, se ta situace posouvá. Na začátku, už na začátku minulého roku - pardon, na začátku minulého týdne, to by nebylo moc aktuální, kdybych mluvil o začátku minulého roku - na začátku minulého týdne bylo dodáno do distribuce v České republice 38 tisíc balení přípravku Ospen. Tato balení již byla dodána do jednotlivých lékáren, a to do jednotlivých lékáren ve všech regionech České republiky. 11. září bylo do distribuce předáno celkem 30 tisíc balení přípravku V-Penicilin BBP ve dvou různých silách. Držitelé rozhodnutí o registraci přislíbili dodatečné dodávky, tedy se naplňuje to, o čem opakovaně informoval pan ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

Z těchto informací, to, co jsem tady říkal, by mělo znamenat, že ta potřeba pacientů v České republice je v současné situaci dostatečně saturována, že léků tohoto typu je zde dost. To neznamená, a to je ten problém, kterému tady čelíme všichni, neznamená to, že přes tyto dodávky, přes toto celkové množství léků, že můžeme slíbit, že přípravky s obsahem fenoxymethylpenicilin budou dostupné v každé lékárně. Stávající legislativa bohužel neumožňuje získat informace o stavu zásob jednotlivých lékáren, ani ovlivnit rovnoměrnost dodávky přípravku s omezenou dostupností do všech lékáren. Změnu má přinést novela zákona o léčivech, která byla připravena a která je aktuálně projednávána. A myslím si, že to je také správný postup kromě těch krátkodobých opatření, která Ministerstvo zdravotnictví dělalo, je potřeba se z této situace poučit, zabránit jí do budoucna nebo snížit riziko do budoucna a to právě potřebujeme udělat novelou zákona o léčivech.

Jakmile ta novela vstoupí v platnost, tak by to mělo znamenat, že pacienti budou mít přehled o tom, ve které lékárně je daný lék dostupný, čímž odpadne to, co bohužel někteří dnes zažívají, a to je, že obtelefonovávají lékárny v některých případech a hledají, zda ten lék mají. Kromě toho, že to přinese zlepšení té situace, tak je to také další krok v digitalizaci našeho státu a to je přesně příklad toho opatření, které potom bude sloužit dobře občanům.

Rád bych se také krátce ještě vyjádřil k výpadkům dodávek dalších léčivých přípravků, které jsou také nezbytné pro poskytování zdravotní péče v České republice. Například v případě léčivého přípravku Litaril s obsahem léčivé látky hydroxykarbamid byl Ministerstvem zdravotnictví schválen specifický léčebný program pro neregistrovaný léčivý přípravek, který vlastně je od května tohoto roku dostupný pro pacienty v České republice, od 1. 7. mu byla stanovena maximální výše a podmínky úhrady ze zdravotního pojištění. Čili Ministerstvo zdravotnictví v tomto případě jednalo velmi rychle a zajistilo adekvátní náhradu prostřednictvím původně neregistrovaného léčivého přípravku.

V případě jiného léku Pamyconu je výpadek v jeho dodávkách právě nahrazován tím, co tady zmiňovala paní předsedkyně Schillerová a co zmiňovala, že nefunguje, ale tady to zjevně funguje, a to je totiž, že Pamycon je nahrazován přípravkem individuálně připraveným v lékárnách. A tady bych jenom chtěl dodat, že v tomto případě Ministerstvo zdravotnictví aktivně komunikovalo jak se zástupci společnosti zajišťující dodávky léků pro přípravu v lékárnách, tak se zástupci České lékárnické komory, a proto tato věc taky funguje.

Jako poslední příklad těch nejčastěji zmiňovaných nebo nejdůležitějších přípravků pro zajištění zdravotní péče v České republice, se kterými byl na našem trhu problém, jako poslední případ bych uvedl přípravky s obsahem léčivé látky Betahistin, u kterých držitelé rozhodnutí o registraci nahlásili v jarních měsících přerušení dodávek z výrobních a kapacitně distribučních důvodů, konkrétně z důvodu nedostupnosti léčivé látky v požadované kvalitě, kterou potřebují pro výrobu těchto přípravků.

Během letních měsíců byly dodány některé přípravky v nedostatečném množství, nepokryly plně potřeby pacientů v České republice. Jsou zde některá zbylá balení, která jsou na trhu v České republice dostupná, bohužel tady přetrvává ten problém, že jsou dostupná jenom v některých lékárnách. Tady je ta situace složitější, než v těch předcházejících případech, kde to řešení bylo rychle nalezeno, tady je ten problém komplikovanější o to, že výpadek těchto léčivých přípravků zasáhl minimálně patnáct zemí EU a proto ta cesta, kterou jsme šli v případě jiných, nebo šlo Ministerstvo zdravotnictví v případě jiných přípravků nebo jiných léků, to znamená umožnit dodávky ze zahraničí, nebyla v tomto případě možná.

Podle informace držitele rozhodnutí o registraci bude ale už v průběhu října do České republiky dodáno 27 000 balení přípravků Betaserc v jedné 16 miligramů a 35 000 balení přípravku Betaserc 24 miligramů dodávky tohoto objemu, tedy 27 000 balení, 35 000 balení Betasercu by měly nakonec i v této skupině přípravků vést k stabilizaci situace na našem trhu. Já jsem se tady pokusil popsat na základě odborných podkladů tu situaci z dostupnosti léků obecně i z dostupnosti u těch jednotlivých typů léků nebo skupin léků. Samozřejmě ta situace vyžaduje další kroky. Já věřím, že se dohodneme v Poslanecké sněmovně i na tom, že je potřeba upravit novelu zákona... je potřeba upravit zákon o léčivech. Věřím, i opoziční kluby tuto novelu, která zlepší dostupnost léků a komfort pacientů, ve výsledku nakonec podpoří a za vládu vás mohu ujistit, že ministr zdravotnictví a Ministerstvo zdravotnictví a všichni, kteří v tom mohou něco udělat, budou dělat další potřebné kroky, abychom všechny potřebné léky pro české občany zajistili.

Já myslím, že jsem velmi důkladně popsal i ty příčiny, které k této situaci vedou v případě jednotlivých léků, ony se mohou lišit. A také že jsem jasně ukázal ty kroky, které vláda, pan ministr Válek udělali proto, aby se situace zlepšila, zase u těch konkrétních skupin léků. Já myslím, že i to, co tady říkáme, by mělo vést k postupnému uklidnění nejenom situace na trhu s léky, to se pomalu děje, ale i jaksi pozitivnějšího vnímání té situace na straně jednotlivých lékáren a samozřejmě také u pacientů, protože určitá nervozita, která tu z pochopitelných důvodů panovala, vedla i k jakémusi předzásobování se léky, a to tu situaci ještě více zase zhoršovalo. Takže věřím, že toto už máme za sebou a že postupně, samozřejmě i v souvislosti s tím, co se děje kolem nás a co se děje na trhu s léky v Evropě a ve světě, takže se postupně ta situace bude zlepšovat.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji, pane premiére. Vaše vystoupení vyvolalo řadu faktických poznámek. Nejprve vystoupí paní poslankyně Berenika Peštová, připraví se paní poslankyně Jana Pastuchová, Aleš Juchelka a další. Prosím.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Já děkuji za slovo, pane předsedající. Pane premiére, vy jste mě tady tím monotónním hlasem skoro uspal a opravdu uklidnil. Ale ona ta realita je úplně někde jinde, jo? Já třeba vám můžu říct jeden případ, jeden případ, kdy se na mě obrátila má kamarádka, která shání pro svého tchána lék v Ústeckém kraji, název Noclaud, není ani generikum. Řekli jim, že mají přijít v září, přišli v září a řekli jim, že možná v říjnu, možná v říjnu. A to je lék, když jsem se tady informovala od svých kolegů, který prostě neexistuje, že byste ho nedostal. Prostě je to životně důležitý. Pan lékař, pan ministr Válek mně určitě řekne, že to je pravda.

V každém případě ty léky nejsou. To není jeden případ, těch případů je x, co se na nás obrací s tím, že potřebují léky a nejsou ani generika. To znamená nejsou ani jejich náhrady. Takže vy říkáte penicilin, to je ok, ten jste nevyřešili, ale teď už se vám to sype ještě i jinde. Já bych byla ráda, kdyby tato vláda to opravdu uchopila a začaly ty léky být, protože říkám, není to jeden případ, kdo se na nás obrací.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji. Nyní paní poslankyně Jana Pastuchová a připraví se pan poslanec Aleš Juchelka. Máte slovo.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Děkuji, pane místopředsedo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, vážení páni ministři, pane premiére. Ten váš projev, já vás nebudu osočovat z toho, že jste si to nepsal sám. Kdybyste si to psal sám, tak tohle nikdy nemůžete přečíst. To nemyslíte vážně, co jste nám tady říkal. Já jsem si dělala čárky, pak už jsem nestačila, že všechno funguje. Vždyť to není pravda. Vezměte si auto a jeďte do lékáren. Jeďte do lékárny i jako pan premiér osobně, ani se nemusíte převlékat za nějakou masku a jeďte pro recept si ho vyzvednout. Teď nemyslím to nic špatně s tou maskou, někdo se převléká, aby nebyl poznat, třeba v nějakých seriálech, když jde do restaurace zkontrolovat jídlo. Běžte normálně jako pan premiér a jeďte po lékárnách v České republice s receptem na penicilin, nebo na něco jiného, nebo si jeďte koupit endiaron, nebo něco jiného, ale jeďte do těch lékáren. Vy máte auto.

Ti senioři auto nemají. Ti musí jezdit třeba městskou hromadnou dopravou. Ten váš projev byly opravdu jenom prázdná slova statistik, čísel, ale ta realita je úplně jiná. Já nevím, jak to děláte vy, nebo jste dělal, když jste byl poslancem, já, když jsme řešili nějaký zákon, tak jsem na to konkrétní místo šla, podívala jsem se jak to tam chodí a teprve pak jsem něco dělala. Vy jste to zjevně neudělali, protože byste vyšli z té bubliny té Sněmovny a toho úřadu a šli do těch lékáren se podívat, že to tam prostě nefunguje. Nadměrná spotřeba penicilinu. Tak teď nevím, jsem zdravotníkem od roku 1986, a nevím, zeptám se tamhle svých kolegů na dálku, ať mi přikývnou, jestli antibiotika se dají u nás v České republice koupit jen tak bez receptu. (Předsedající: Váš čas.) (Poslanci reagují, že se nedají koupit.)To mluví za všechno.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Váš čas pro faktickou poznámku vypršel, kdyžtak se přihlaste znova. (Poslankyně Pastuchová: Já se přihlásím ještě jednou.) Prosím. Děkuji vám. Nyní pan poslanec Aleš Juchelka, připraví se pan poslanec Jiří Mašek, poté pan poslanec Kamal Farhan. Prosím.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Já moc děkuji, pane předsedající. Tak já se, pane premiére, nevěřím svým vlastním uším tomu, co jste tady říkal, protože každé to vaše slovo, které jste tady přečetl na těch A4, je důvodem k tomu, abyste ihned odvolal pana ministra Válka, protože jste ho tady na místě usvědčil z toho, že to prostě nefunguje. (Potlesk poslanců hnutí ANO.) Krom toho jste nám tady v tom projevu lhal, protože i váš pan ministr Válek řekl například v pořadu Ptám se já Marie Bastlové, že výpadky léků - cituji. "Brutálně ohrozily životy lidí", říká Válek. A jaký jste dali recept? No, prozatím žádný. Prozatím jenom pořád plané sliby, ale od vládních politiků ty recepty slyšíme.

Takže například v tuto neděli jsme slyšeli: "Kdyby lidé více dbali na prevenci, třeba na spánek, bylo by dost léků pro potřebné", říkal pan předseda pirátského klubu Michálek. Poté tedy, když se z té nemoci člověk nevyspí, nebo je skutečně nadále nemocen, tak mu pan ministr Válek doporučí, aby obvolal asi sto lékáren, což udělal před několika měsíci. A když ani tam ty léky nebudou, tak pan ministr Válek řekne: Vyřeší to počasí. Takže toliko asi k tomu vašemu vystoupení. A moc vás prosím, abyste skutečně nemanipuloval tady s lidmi, abyste nebyl demagogický a populistický tak, jak jste tady předvedl, protože když se podíváte do lékáren, léky tam nejsou, každý praktický lékař dostane A4 jednou týdně, kde má seznam léků, které může předepisovat. A například ti pacienti slyší ty věty typu: No, já vám chci předepsat jiné antibiotika, tady ty se zrovna pro vás nehodí, ty jste je měla třeba před půl rokem, ale bohužel žádnou jinou možnost nemám, takže vám je musím předepsat. Toto je ta praxe, toto je ta realita. Nemalujte tady lidem nic narůžovo. (Potlesk poslanců hnutí ANO.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Jako další vystoupí pan poslanec Jiří Mašek, připraví se pan poslanec Kamal Farhan a další. Všechno jsou to faktické poznámky. Prosím.

 

Poslanec Jiří Mašek: Vážený pane předsedající, vážený pane premiére, ministři, kolegyně a kolegové, připomenu, že nedostatek léků je od léta 2022. Vašimi slovy, pane premiére, jste řekl, že vláda a ministerstvo činí účinné kroky. A jaké jsou to tedy účinné kroky, když ten nedostatek léků trvá stále. Vymlouváme se na podmínky výrobců, distributorů. Prostě léky tady nejsou a přitom některé věci opravdu dají řešit rychle. Jako například aktivní nákup kritického léku, který chybí. Třeba penicilin, tam jsme se zdrželi o řadu týdnů jenom proto, že výrobci nestačilo prodávat pod své výrobní náklady za 80 korun a chtěl zhruba 140 korun. To mně přijde úplně neuvěřitelné. Přitom je to lék třeba na spálovou angínu. Dá se to přeléčit jinými antibiotiky, ale s rizikem potom komplikací, třeba srdečních nebo kloubních a podobně. Čili jinými slovy pan Válek nevybočuje z kroků celé vlády, která jestliže činí účinné kroky, tak pane premiére, mně vysvětlete, proč máme přes účinné kroky stále jednu z nejvyšších inflací, stále nejdražší energie vzhledem k paritě kupní síly a léky, jak jsme říkali, na tom jsme také nejhůře v Evropě a musíme si je kupovat v zahraničí. Jinak poznámka: antibiotika nejsou skutečně na recept, takže jedině reexportem by odsud mohla zmizet, ale lidi je nemůžou kupovat naveliko, ani antibiotické masti, ani penicilín, prostě ani nějaké zásypy a podobně.

Můj dotaz: Jak je to se seznamem kritických léků, které mají třeba Poláci, a opravdu za tím jdou, aby byly k dispozici, protože všechny léky nikdy nebudou, a jak je to s možností aktivních nákupů za reálné ceny, protože to jsou příklady kroků, kterými můžeme ten akutní nedostatek nějakým způsobem zajistit. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Také vám děkuji. Nyní tedy pan poslanec Kamal Farhan, poté pan poslanec Jan Síla, následuje pan premiér Petr Fiala a další faktické poznámky. Prosím.

 

Poslanec Kamal Farhan: Vážený pane premiére, vážený pane předsedající, děkuji za slovo. Já jsem si dělal poznámky k vašemu projevu. Byl velmi obecný a musím říct, že mně došel papír. Já jsem se chtěl přihlásit do normální rozpravy, abych to okomentoval aspoň v deseti, patnácti minutách, a ani to by mi nestačilo. Takže já reaguji ve faktické. Já jenom vám teď řeknu, abyste věděl něco o té novele. Připravili jsme legislativu, která to vyřeší. Ta novela je jenom fíkovým listem pro novináře a veřejnost. Ta novela tu situaci nevyřeší. Ta novela je nám slibována už více než rok, to za prvé. Dneska už je ve Sněmovně, koluje skoro dvacet pozměňovacích návrhů, aspoň vidíte, jak byla dobře připravená za ten rok. A tu situaci nevyřeší. Jediné, co jste z toho vypíchl, je, co se týká sledování léčiv pro pacienty. To je dobrý bod. Já jsem vám jenom chtěl říct, pokud to nevíte, tento bod navrhl David Kasal a upozornil na něj ten náš poslanec za hnutí ANO, který byl první, který na to upozornil na zdravotním výboru. A já jsem rád, že se to tam dostalo. Ale nic to nevyřeší, protože ta novela de facto takové té funkce vymahatelnosti nabyde někdy až v druhé polovině příštího roku. Takže teď to je první bod.

Další bod. Opakovaně jsem slyšel z úst vašich, že se jedná o celoevropský problém, že to musí se řešit na evropské úrovni, to bylo v těch minulých obdobích. Já si vám tady dovolím citovat z minulého týdne pana ministra Válka. Zdravotnictví nepatří do oblasti společné evropské politiky. To je docela zásadní a z toho důvodu, když toto pan ministr Válek říká na Sněmovně, tak by bylo dobré, aby se zabýval zdravotnictvím a léky v České republice, protože my to potřebujeme v České republice. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Také vám děkuji. Nyní pan poslanec Jan Síla, po něm pan premiér, potom pan poslanec Petr Fifka; faktické poznámky. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Jan Síla: Vážený pane místopředsedo, dámy a pánové, chtěl bych také reagovat na projev pana premiéra, a sice chtěl bych říci, že nedostatek léků to je vlastně zásadní problém, který se dotýká dostupnosti zdravotní péče, o které neustále tady mluvíme. A nestačí jenom kritizovat, protože tady ten váš projev bohužel to byla skutečně jakási taková snůška jenom obecných frází, které měly uklidnit obyvatelstvo. Ale já se domnívám, že bychom měli nejen kritizovat, ale že bychom měli i nabízet řešení; řešení, které by bylo možné provést. Já jsem byl osobně za ministrem Válkem, kdy jsem s ním prostě zavedl hovor na to, že by konkrétně třeba tu API jako na výrobu penicilinu bylo možné získávat ze Slovenska z firmy Biotika, která má pět kolon, které vyráběla původně za socialismu, za fungování Spofy, ten penicilin. Bohužel po privatizaci se zlikvidovala veškerá výroba u nás. Tady ta firma, v té Lupče, ta Biotika nynější, měla zásobovat celou střední Evropu a celou RVHP penicilinem. Bohužel tam tři kolony zůstávají stát, které nejsou v provozu. Já jsem nabízel, že byl měl stát zaintervenovat, nebo na státní úrovni, mezivládní, domluvit se prostě na tom, že by zainvestovalo se do toho, že by se začala rozvíjet ta výroba i v těch třech kolonách. Bohužel jsem zjistil, že prý údajně není to možné, z mnoha důvodů. Chtěl bych ještě zmínit, že to lze. Evropská unie třeba dotuje firmu Sandoz v Rakousku (Předsedající: Váš čas.), základních léků. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji za respektování času, pane poslanče. Nyní pan premiér, potom pan poslanec Petr Fifka, paní předsedkyně Alena Schillerová a další. Prosím.

 

Předseda vlády ČR Petr Fiala: Já jsem se do jisté míry těšil na to, že povedeme věcnou debatu o problému, který tady existuje a který jsem nijak nezpochybňoval. Já jsem tady ve svém vystoupení zmínil kroky, které udělala vláda. Mluvil jsem o konkrétních skupinách léků, dokonce o konkrétních lécích, uváděl jsem čísla, fakta, data a postup, který vláda zvolila, přestože tuto oblast žádná vláda řídit nemůže a neřídí, ale přesto jsme udělali potřebná opatření pro to, aby se situace s léky zlepšila. Nezpochybnil jsem to, že v každé lékárně není dostupný každý typ léků, tak jak bychom si všichni přáli a představovali, a říkal jsem, co děláme pro to, abychom tu situaci zlepšili.

Nicméně nějaké vážné debaty alternativních návrhů, doporučení toho, co měla vláda udělat jinak a konkrétních kroků, které by udělala opozice, jsem se nedočkal. Místo toho jsem se opět dočkal toho, v čem skutečně vynikáte, zvlášť poslanci hnutí ANO, a to je hodnocení toho, jak se někdo tváří, jak kýve hlavou, jestli má monotónní projev nebo hysterický, nakřáplý hlas nebo jiný. Dověděl jsem se, jestli mám chodit v masce, nebo nemám chodit v masce do lékárny a podobné věci. Ale ničím jste nepřispěli k řešení tohoto problému, nepředložili jste žádný... (nesouhlasné bušení do lavic a hluk v levé části jednacího sálu). Ale s pravdou se tímto způsobem nevyrovnáte a doufám, že se na to někdo dívá. Nepředložili jste žádný alternativní návrh a jenom tady předvádíte politickou show, kterou vás asi učí pan poslanec Juchelka, který je v tom nepochybně mistr. (Potlesk v pravé části jednacího sálu.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Je zde řada faktických poznámek; nejprve pan poslanec Petr Fifka. Já je přečtu, abyste viděli, jaké je pořadí: pan poslanec Petr Fifka, Alena Schillerová, Jan Volný, Martin Kukla, Vlastimil Válek, Kamal Farhan, Berenika Peštová, Jana Pastuchová. Toto je pořadí faktických poznámek a nyní poprosím pana poslance Petra Fifku o jeho vystoupení. Prosím.

 

Poslanec Petr Fifka: Dámy a pánové, tak původně jsem si myslel, že tahle interpelace bude taková jednoduchá, povedeme ji v odborném duchu. No, ze začátku samozřejmě ta vystoupení byla poněkud emotivní. Jsem rád, že jsme se potom díky některým vašim kolegům dostali už k meritu věci. Ta situace opravdu není jednoduchá. Nikdo tady nepopírá, že problém s antibiotiky je. Je to problém celoevropský, nejsme v tom sami, musíme to řešit v nějakém kontextu. A zákon, který tady vláda předkládá, je jedním z kroků, které mají tuto situaci vyřešit.

A všimněte si, že my tady jakoby se neuchylujeme k nekorektním sdělením, protože tato věc, jako je nedostatek léků, není záležitost posledního roku. Tam pouze vyeskalovala záležitost kolem antibiotik, která byla způsobená výrobními problémy na jedné straně a zvýšenou spotřebou na druhé straně. My tady můžeme hovořit o tom, co dělaly předchozí vlády na to, aby se podobným záležitostem do budoucna zamezilo. A neděláme to, protože vím, že předchozí vláda čelila covidu a priority ve zdravotnictví byly jiné.

Pojďme se vrátit ke korektní debatě, pojďme se vrátit k tomu, abychom problém s nedostatkem léků, a to pokud možno i na celoevropské úrovni, řešili dlouhodobě, protože věřte mi, že nedostatek léků je věc, která se bude opakovat periodicky a bude trápit každou vládu. Pouze teď jsme se dostali do situace, že je medializovaná více než obvykle. Takže máme před sebou zákon, pojďme nad ním diskutovat, pojďme zanechat emoce mimo a řešit věci korektně. Děkuji. (Potlesk z lavic ANO.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Jako další vystoupí paní předsedkyně Alena Schillerová, připraví se pan poslanec Jan Volný. Prosím.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Pane premiére, a naprosto věcně a naprosto korektně: nemáte dobré informace, protože váš ministr zdravotnictví vás neinformuje. Hnutí ANO uspořádalo dvakrát kulatý stůl na téma nedostatek léků v České republice. Pokaždé jsme pozvali ministra zdravotnictví. Poprvé nepřišel vůbec, říkal, že to nedostal, nebo že o tom nevěděl a tak dále. Tady si to vyříkávali s profesorkou Adámkovou, jestli to přišlo, nebo nešlo. Podruhé jsme si to pohlídali, aby se vymlouvat nemohl, tak poslal aspoň náměstka. Byli tam všichni zástupci vůbec odborné veřejnosti, kteří v České republice jsou. Hnutí ANO po diskusi s nimi pod hlavičkou mého ctěného kolegy stínového ministra zdravotnictví pana poslance Kamala Farhana, zpracovalo, tuším, deset nebo dvanáct bodů - on po mně vystoupí a seznámí vás s nimi - doporučení, jak by se mělo postupovat.

Takže neříkejte, prosím, že jsme nepřišli s žádným návrhem řešení. Je to jenom o tom, že váš ministr zdravotnictví nepracuje, nedělá, co má. A proto jsem interpelovala vás, abyste na to dohlédl. My máme recepty řešení.

A ještě k mé kolegyni Janě Pastuchové. Nemusíte ani jet autem, já jsem si zašla pěšky, a už je to dlouho, co jsem tam zašla, do lékárny tady na Malostranském náměstí, je to prý jedna z nejstarších lékáren v Praze, spolumajitel pan Fulier, tam jsem zašla, zeptala jsem se ho, vyslechla jsem celou řadu věcí, on řekl, že mohu o něm mluvit. Dokonce nabídl a souhlasil s tím, že natočí nějaké videjko, kde vystoupí, kde k tomu promluví, co je trápí, byl i na těch kulatých stolech, přišel. Je to on, kdo přišel s tou iniciativou, aby pokud budou mít suroviny, že si ty léky budou vyrábět v lékárnách. Takže my se snažíme. Váš ministr zdravotnictví to ignoruje. Já se obávám, že na to prostě nemá. Já už to takhle natvrdo musím říct. (Předsedající: Váš čas.) Proto se obracím na vás, abyste zasáhl. (Potlesk z lavic ANO.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji vám. Nyní pan poslanec Jan Volný. Připraví se pan poslanec Martin Kukla a pan ministr Vlastimil Válek. Prosím.

 

Poslanec Jan Volný: Děkuji, pane předsedající. Kolegyně, kolegové, já nejsem odborník na zdravotnictví, ale mám v této chvíli tu smůlu, že moje žena je dětská lékařka, je taková koordinátorka dětské pohotovosti v Tachově. A jaké máme večery? Místo toho, abychom se bavili o něčem příjemném, vám ani nemusím vysvětlovat. Já se musím pořád jenom ohánět, že děláme, co můžeme, a že to nemáme jako opoziční poslanci úplně v ruce. Prostě je to katastrofa. Oni nemají čím léčit, zejména když je v noci nějaká pohotovostní záležitost a oni opravdu tam stojí s holýma rukama a je to prostě tristní.

Vy tady vyzýváte a je vám líto, že nemáme věcnou debatu. Pane premiére, ale co chcete za věcnou debatu, když vy přijdete k tomu stolku, řeknete spousty floskulí a nějakých čísel, a mezitím řeknete, že vlastně lidi si za to, že není penicilin, můžou sami, že ono ho bylo dost, ale vy jste si ho vykoupili. A já si myslím, že je naprosto jasné, a kolegové to tady říkají, je to lék, který se odebírá na recept, že si to nemůžou lidi sami vykoupit. Ale jestli chcete věcnou debatu, tak prosím vás, nezačínejte ji tím, že vlastně vláda sehnala léků dost, ale vy lidi jste si to vykoupili, tak co vlastně chcete? Děkuju. (Potlesk z lavic ANO.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Jako další vystoupí pan poslanec Martin Kukla, po něm pan ministr Vlastimil Válek a pak pan poslanec Kamal Farhan a další. Prosím.

 

Poslanec Martin Kukla: Děkuji za slovo, pane předsedající. Dobré dopoledne, kolegyně, kolegové. Vyslechl jsem tady krásný projev pana premiéra. Kdybych neznal tu skutečnost, tak mu snad budu věřit, co tady všechno za ten rok, co nám chybí antibiotika, pro to udělali. Ale ta skutečnost je taková, já jsem se s nedostatkem antibiotik setkal asi před rokem, když jsem byl se synem u lékaře, no a samozřejmě měl angínu a základní penicilin, antibiotika jsme nemohli sehnat. Nakonec jsme je sehnali, ale byly to tablety, nebyla to ta forma pro děti, takže jsem ho doma nutil polykat velké tablety. No a teď, podívejte se, vy jste tady přednesl krásný projev. A co se stalo po tom roce? 4. 9. 2023 mi píše kamarád tady z Prahy, mám spálovou angínu a nemohu sehnat po Praze penicilin. Můžeš mi nějak pomoct? Píše mi kolega lékař, mám se skvěle, ale je tady mnoho lidí, narůstá angína a není na Vysočině penicilin. A taková je skutečnost. Vy se tady vychválíte, ale skutečnost je úplně jiná. Těm lidem tyhlety kecy prostě nepomůžou. Oni potřebujou antibiotika. (Potlesk z lavic ANO.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Jako další vystoupí s faktickou poznámkou pan ministr Vlastimil Válek. Připraví se pan poslanec Kamal Farhan, Berenika Peštová a další. Prosím.

 

Místopředseda vlády a ministr zdravotnictví ČR Vlastimil Válek: Děkuji, pane předsedající. Zkusím odpovědět na některé nepravdy - já si myslím, že jsou to lži - ale nepravdy, které tady zazněly od mých ctěných opozičních kolegů.

Tak vaším prostřednictvím kolega Farhan tady tvrdil, že zákon se připravuje přes rok. To on ví, že je nesmysl, stejně tak jako vím já, že to je nesmysl. Ten zákon jsme začali připravovat v lednu - leden, únor, březen, duben, květen, červen - šest měsíců. V červenci šel do Poslanecké sněmovny. Bohužel tím, že jste blokovali schůzi, to druhé čtení neprošlo. Doufám, že teď ten zákon podpoříte a že ho posuneme dál. Ten zákon je opravdu dobře napsaný a je napsaný ku prospěchu pacientů. Proč takový zákon nepřijali moji předchůdci, nevím. Ten zákon se novelizoval, novelizoval se špatně a neumožňuje jednak kontrolovat distribuci léků v republice a ani zjišťovat, kolik léků v lékárnách je.

To, že se předepisuje více antibiotik, je větší spotřeba antibiotik, není něco, co jsem si vymyslel já nebo pan premiér, ale jsou to data, která dostáváte vy i já, vy na zdravotním výboru, já jako ministr od paní ředitelky SÚKLu. Ano, je možné, že nám paní ředitelka SÚKLu, pokud těm datům nevěříte, neříká pravdu. Ale toto jsou fakta, která víte. A je smutné, že je nepřipouštíte.

Zdravotní výbor se opakovaně zabýval oficiálně problematikou, a já za to děkuju oběma předsedům zdravotního výboru a všem místopředsedům, problematikou antibiotik. Já jsem se zúčastňoval těch kulatých stolů, kde byli oficiální zástupci České lékařské komory a celé vedení distributorů. Opakovaně jsme mluvili s výrobci.

Abych nebyl jenom destruktivní, budu konstruktivní. Velmi děkuji za návrh, který tady zazněl od pana poslance Síly. Ano, vaším prostřednictvím, to je to, o čem diskutujeme. Opravdu jsme prověřili to, co navrhoval, na Slovensku, to opravdu nejde. Ale prověřujeme další firmy. (Předsedající: Čas.) A bylo by dobré spustit výrobu v České republice. Pokud se dostanu k přednostnímu právu, budu podrobnější. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Nyní pan poslanec Kamal Farhan. Připraví se paní poslankyně Berenika Peštová a Jana Pastuchová. Prosím.

 

Poslanec Kamal Farhan: Začnu jenom ve stručnosti tím, že jsme nic nepřipravili. My jsme připravili deset bodů, které by vedly jednoznačně ke zlepšení dostupnosti léků v České republice. Část těchto bodů se dostala do té novely, část se tam nedostala, proto jsem i připravil pozměňovací návrhy, protože třeba v té novele se to netýká vůbec volně prodejných léků, netýká se to kritických zásob léků. To je jenom, abyste věděl, že něco děláme a něco připravujeme.

A teď bych chtěl zareagovat na pana ministra Válka. Já chci říct - bravo, pane ministře, hurá! Rok a půl už čekám, že konečně řeknete, že nemám pravdu. Tak já vám řeknu - a dohledám vás, protože já vás většinou cituji nebo to hledám ve zdrojích. Vy jste tu novelu už sliboval v loňském létě. To se dá dohledat na stenozáznamech nebo v tisku. Už jste sliboval i paragrafové znění - na podzim. Já vám to dohledám a budu vás citovat. Stejně jako jste řekl, že zdravotnictví není jako součást evropské politiky. Takže vy prostě nevíte už, co říkáte. Vy jste slíbil sektorovou analýzu - ne slíbil, vy jste řekl, že ji máte! Já vám to zase dohledám. Na minulé sněmovně jste řekl, že ji máte, a žádná neexistuje. Ona neexistuje! Podívejte se všichni do stenozáznamu, co pan ministr Válek řekl! Tak nám ji ukažte! Ukažte nám ji, kde je! A jak jsem to tady říkal, to je jak v tom dudákovi, prostě jitrnice, kterou nikdo neviděl. To je úplně to samý. Vy prostě furt něco slibujete. A já vám děkuju, že jste poprvé řekl, že nemám pravdu. Pojďme se bavit, pojďme hledat to, co kdy kdo řekl, protože vy nemáte pravdu, vy něco slibujete, říkáte, a není to pravda, co říkáte, není tam vůbec nic. Strašný jako. Děkuju. (Potlesk poslanců ANO.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Nyní vystoupí paní poslankyně Berenika Peštová, připraví se paní poslankyně Jana Pastuchová, Aleš Juchelka a další. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo, pane předsedající. Já vám přece, pane premiére, nevyčítám, jestli máte monotónní hlas, nebo nemáte. V každém případě jsem řekla, že jste mě tady uspal, že jste mě ukonejšil tím, že vlastně všechno je v pořádku, protože jste říkal, jak je to krásné a zalité sluncem, jak děláte všechno a maximum. To je to jediný, co jsem řekla. Ano, já mám trošku sytější hlas, ale říkám, je to vaše, jak bych to řekla, vy se takhle prezentujete tím vaším hlasem, klidným, tak si v tom zůstaňte, já jsem trošku jiná, možná že jsem prudší povahy, ale tak to prostě je.

V každém případě to, co jste tady řekl, to lidi nezajímá. Je zajímá to, jak je možné, že když přijdou do lékárny, tak nedostanou svůj lék a nedostanou generikum. Mám kolegu, on v té farmacii dělal, já ne, v každém případě na nás se obrací, já odpověď nemám, protože ji neznám.

Další otázka je, jak je možné, že ty léky jsou v Polsku? Nevím, zda jsou stejně kvalitní, nebo nejsou, ale předpokládám, když jsme v Evropské unii, že by měly být stejně kvalitní, že jsou v Polsku, že jsou v Německu, že jsou v Rakousku a musí si pro ty léky jezdit? Proč? Já ten důvod furt neznám. Já jsem tady poslouchala bedlivě pana kolegu Maška, prostřednictvím pana předsedajícího, který říkal, že jsme nepřistoupili nebo nenabídli jsme těm dodavatelským firmám tu cenu, za kterou oni dodávají do těch ostatních zemí. Já se ptám, proč? Proč jsme teda nepřistoupili na stejné podmínky, jako jsou v těch ostatních zemích, aby tento problém tady nenastal? To jsou otázky, které mám já. A ano, kdyby vy jste byli v té opozici, jako jsme my, tak vy byste křičeli mnohem víc. Já si pamatuju ta vaše vystoupení v době covidové a podobně, když jste tady křičeli - dělejte víc, umírají vám lidi. Dneska už vás ty lidi jako nezajímají? Jako že umírají stejně, akorát že třeba ne na covid, ale mohou umřít úplně na jiné nemoci? (Potlesk poslanců ANO.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Jako další vystoupí paní poslankyně Jana Pastuchová, připraví se pan poslanec Aleš Juchelka, paní poslankyně Věra Adámková. Prosím.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Děkuji, pane místopředsedo. Ano, bože, bože, já jsem to slyšela, bože, bože, kam se hrneme s lékárnami a s léky, které nejsou... To je pravda, ale já bych trošku zareagovala, protože přijdu na řadu déle. To není tak aktuální. Ano, pane premiére, doufám, že se všichni dívají a vidí, co jste tady řekl, jaký jste tady měl projev, všichni si to můžou přečíst na stenozáznamu. A pak půjdou do té lékárny a zhodnotí ta vaše slova s tím, co jste tady řekl. Vy tady pořád, ale všude, i v debatách, všude chcete, abychom vám my z opozice radili a něco dělali. Paní předsedkyně, vaším předsednictvím, paní Schillerová řekla, co jsme dělali, řekla, jaké kroky, máme stínovou vládu, která se zabývá každý týden tím, co vy projednáváte na vládě, máme řešení. A my vám je nabízíme, ale vy všechno smetete ze stolu. A musíte se domluvit taky v té své koalici. Protože paní předsedkyně Pekarová Adamová nám řekne, ať sedíme, šoupeme nohama, pan ministr Síkela nám řekne, že žádné rady nepotřebuje, protože to všechno zvládne sám, a vy je po nás chcete. Takže se domluvte, jestli chcete, nechcete. My vám je dáváme, vy nás neposloucháte, všechno smetete ze stolu, takže nevíme. Teď my v tom taky tápeme, jestli po nás něco chcete. A řekl jste, že tady děláme nějakou show nebo v tom smyslu něco. Pane premiére, já si myslím, že vy tady tu show děláte už dva roky. (Potlesk poslanců ANO.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Nyní pan poslanec Aleš Juchelka, připraví se paní poslankyně Věra Adámková, potom Karla Maříková. Prosím.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Děkuji. Já mám tady faktickou poznámku k mému ctěnému kolegovi, prostřednictvím vás, panu poslanci Fifkovi. Když tady mluví o korektní diskusi, tak korektní diskuse se musí vést s korektním premiérem a kompetentním ministrem. Bohužel pan premiér tady opakovaně lhal, když říkal, že jsme nepřišli s žádným návrhem. Pan Kamal Farhan, můj ctěný kolega, vaším prostřednictvím, pane předsedo, tady představil deset bodů, které byly vtisknuty částečně, jak říkal, do novely zákona, další body, které tam vtisknuty nebyly, tak už existují pozměňovací návrhy. Prostě a jednoduše tady ta korektní diskuse se vést nedá, protože nemáte k tomu žádné partnery, pane poslanče. A vidíme to i na těch jednotlivých výmluvách. Takže samozřejmě celá Evropa, všichni - ano, nemáme výrobu a tak dále. Ale tady to prostě vypadá tak, že za nic tato vláda nemůže, že není zodpovědná, ale přitom je ve vládě, ale za to může samozřejmě kdo? Opozice, protože nedala návrhy, což je lež, a nebo pacienti, kteří jsou bohužel nemocní a bohužel ty léky jim byly předepsány. Takže vláda za nic nemůže, přesto vládne, je odpovědná, ale všichni ostatní za to všechno můžou. Drahé energie, nedostatek léků, sociální věci, příspěvky na mobilitu, příspěvky na péči. Vy prostě a jednoduše tady od rána do večera lžete a ještě se u toho tváříte, že to je všechno v pořádku.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Jako další vystoupí s faktickou poznámkou paní poslankyně Věra Adámková, připraví se paní poslankyně Karla Maříková, pan poslanec Richard Brabec. Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Věra Adámková: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Dámy a pánové, pojďme k meritu věci. Víte, co je nejhorší v medicíně, když se staví diagnóza? Lhát si. Někdy v dobré víře. Stále si myslím, že všichni chceme to dobré. Protože jestliže nebudeme říkat ty věci tak, jak opravdu jsou, nemůžeme se domoci reálného řešení. Čili nemůžeme říkat, že léky jsou, protože nejsou, to víme všichni. Něco se zlepšilo, to je také pravda. A jestliže ta vláda rozhoduje jako celek, tak já prosím pana premiéra, aby naslouchali tedy ministrovi, který nemusí mít vždycky pravdu, ale samozřejmě je tam zodpovědný za rezort. A vy říkáte, pojďte nám říct, jak na to? Musím opakovat, že my jsme opozice snů, vážená, vládo, protože my nabízíme i řešení a pro ty kolegy, kteří tu nebyli minule, i pro kolegu, který tedy říkal, že se nic neděje. V této situaci si troufám tvrdit, že minulá vláda už by měla opoziční odbornou část, odbornou komisi, která by se pravidelně scházela. Viděli jsme to u covidu. A nic jiného se nevymyslelo. Čili to, prosím, nekritizujte, protože ani vy jste nic nevymysleli. A to vám nevyčítám, ono to nešlo asi, prostě se nic nevymyslelo.

V současné době je potřeba si přiznat, že některé léky nejsou, nejsou dlouhodobě, nejsou léky zásadní. Výměna antibiotik jenom proto, že chudák lékárník pak tam hledá taky, co by tak nabídl, je špatně. Přibývá nám dost streptokokových infekcí v dětském kolektivu a bohužel i u maminek v těhotenství. A tady je velmi špatné dávat náhražky a jak říkám, ten lékárník je tam zoufalý, on něco chce dát, doktor je zoufalý, něco chce dát, ale tu přírodu neobelstíme. Nelžeme si! Bakterie jsou citlivé pouze na některé typy antibiotik, měli bychom léčit podle citlivosti, což se teď neděje, a nemůžeme říkat, že budeme léčit ničím jiným. To je špatně. Je to špatně odborně. Bakterii je úplně jedno, kdo je u vlády, ta prostě je citlivá na to, co je, a my to nemůžeme nabídnout! (Předsedající: Váš čas.) Tak si to řekněme a pojďme hledat řešení. Děkuji. (Potlesk poslanců ANO.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji. Nyní paní poslankyně Karla Maříková, připraví se pan poslanec Richard Brabec. Prosím.

 

Poslankyně Karla Maříková: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Vážený pane premiére, vy strašně krásně mluvíte, já jsem včera poslouchala záznam třičtvrtěhodinový z té vaší konference Česko na křižovatce. On by tomu člověk i věřil, kdyby nežil v České republice.

A vážený pane kolego Fifko, prostřednictvím pana předsedajícího, my víme, že ta situace není jednoduchá. Problém je, že váš pan premiér neustále slibuje nějaké termíny, kdy se situace vyřeší. Ještě k tomu přidává taková mistrovská vyjádření, jako že si lidé mají obvolat sto lékáren nebo že to vyřeší počasí. On je to pak takový výsměch lidem. Možná tedy pan ministr by měl trošku couvnout, měl by přiznat, že nemá zas takové páky tu situaci řešit. Neměl by tvrdit, že novela všechno vyřeší, protože přijde situace, že ona vejde v platnost a stejně ty léky některé budou chybět. A zase se budete pak tady strašně divit, že vám to vyčítáme, ale bohužel pan ministr si za to opravdu může sám, protože neustále nám slibuje, že tu situaci vyřeší, a fyzicky v lékárnách vidíme, že se nelepší, že je to horší a horší a stěžují si nejen pacienti, ale i lékárníci.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji. Nyní pan poslanec Richard Brabec, připraví se pan poslanec Jan Síla. Prosím.

 

Poslanec Richard Brabec: Dobrý den. Milé kolegyně, kolegové, vážení členové vlády, no, pane premiére, vy vlastně uvádíte, svým způsobem vaše vláda v život bonmot, který jsem nedávno četl a který jste asi četli mnozí z vás, že - disciplinovaný pacient se napřed rozhlídne podle toho, co je na trhu za léky, a pak podle toho onemocní. A to je něco, co už se tady skutečně skoro reálně děje a ona by to byla sranda - a víme, že Češi samozřejmě umí obrátit do legrace takřka cokoliv, ale sranda to samozřejmě není, především když jde o naše děti. A to v řadě případů samozřejmě jde a ty případy už tady byly.

Ale já jsem se chtěl vrátit ke zkušenosti, kterou jsem zažil reálně z vlády, byť samozřejmě ne jako ministr, který to měl gesčně na starosti, ale jako někdo, kdo ve vládě za to také spoluručil, protože vláda je kolektivní orgán, a to byla samozřejmě záležitost covidu. A já si pamatuji ty nekonečné debaty, které se tady vedly, a z vaší strany - a jenom připomenu - tenkrát, když se sháněly roušky, vakcíny a další věci, tak to nebyly záležitosti, které byly třeba v Polsku nebo v Německu nebo v Rakousku, ony nebyly takřka nikde, možná v Číně.

A tenkrát vy jste jako opozice říkali, vy jste neřešili, jak to sehnat nebo jak to udělat, vy jste řekli - sežeňte to, od toho jste vláda. A měli jste vlastně pravdu. My jsme byli vláda tady od toho, abychom to sehnali. Takže jestliže dneska říkáte - vy tady nic nenavrhujete - tak já říkám, tak nás k tomu zase pusťte a my to dokážeme. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Nyní s faktickou poznámkou vystoupí pan poslanec Jan Síla, připraví se pan poslanec Miloslav Janulík, potom pan premiér. Prosím.

 

Poslanec Jan Síla: Děkuji za slovo. Já jsem chtěl jenom reagovat na vyjádření, že vláda a stát do toho nemůže vůbec nijak zasáhnout. A sice, chtěl bych se tady zmínit o tom, že v celé Evropě není paracetamol, to je API na výrobu paralenu a tak dál. Ten se vyrábí, paracetamol, pouze v Asii. Ale francouzská vláda, konkrétně prezident Macron oznámil, že Francie obnoví svou lékovou suverenitu, a začal hned investovat do výrobny nebo do továrny na výrobu paracetamolu a jiných léků.

Rakouská vláda zareagovala na nedostatek antibiotik přispěním 50 milionů eur na výstavbu továrny firmy Sandoz v tyrolském městě Kundl. Celkem 28,8 milionu eur, čili tři čtvrtě miliardy korun zhruba, má dostat firma Sandoz také z fondů Evropské unie, jde o výrobu amoxicilinu, to konkrétně ministr Válek mi řekl, že z fondů Evropské unie nelze tímto způsobem sehnat žádné prostředky.

Slovenskou Biotiku už jsem zmínil, ta vyprodukuje ročně 120 milionů tun phenoxymethylpenicillinu a používá ale jenom dvě z pěti fermentačních nádrží. Nejhorší na tom je ale fakt, že Pharmacon, který byl privatizován a který je vlastníkem, ve vlastnictví Čechů, to jsou čeští vlastníci, který vyráběl původně většinu API, v současné době vyrábí nebo prodává 92 % veškeré své produkce přes firmu Merck do zahraničí, protože tím víc vydělá, to je jediný důvod.

Já bych se chtěl zeptat, proč to ve Francii, Rakousku a okolí to jde a jenom u nás to nejde? Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji. Nyní pan poslanec Miloslav Janulík, připraví se pan premiér Petr Fiala a pan poslanec Milan Feranec další. Prosím.

 

Poslanec Miloslav Janulík: Děkuji za slovo, pane předsedající. Vy jste, pane premiére, řekl, že to nějaká politická show, v té odpovědi jste reagoval, ale pro mě tedy nepříliš šťastným způsobem, když argumentujete nikoli ad hoc, nýbrž ad personam, to je dva tisíce roků starý fígl, a bohužel tedy mě mrzí, že se k tomu uchylujete, protože jak kdo mluví - není důležité jak, ale co mluví. Já vím, že to je těžké a nemám z toho radost, protože já na rozdíl od vás musím tváří v tvář pacientovi se nějak rozhodovat a není to ze zavřené - přes okno - kanceláře, ale je to tváří v tvář. A nevěřil bych, že se toho ještě můžu dožít, ale ten problém samozřejmě vznikl za vlád hluboko v devadesátkách, kdy ODS... my jsme upozorňovali zdravotnictví, nedělejte to, nerozprodávejte to, ale zmizely Galeny a Spofy a všechno zmizelo, Efedrinka v Roztokách a tak, dneska nemáme nic, všechno je mimo republiku a teď to samozřejmě nějaký zákon, který tady pan ministr zdravotnictví chystá, to nevyřeší, protože nepostaví ty fabriky.

Je pravda, že pravda, že ten problém řeší samozřejmě hlavně Evropa, Spojené státy ani tolik ne, ale někdo ho řeší účinně - a jak vy říkáte - efektivně a někdo méně, protože já přejedu hranici, mám to dvanáct set metrů, mám to osm kilometrů do Poysdorfu a v Poysdorfu je český lékárník, který má v lékárně všecko, co je potřeba. Nemá toho samozřejmě mraky, ale prostě má ty léky. A v Mikulově třeba ty léky nejsou. Čili ten pes bude zakopaný někde jindy. Já z toho nemám radost, my tady netancujeme nad tím a nemalujeme vám kříže a nevykládáme, kolik lidí kvůli vám umírá a tak dál, ale opravdu streptokoky... všichni věděli, každý mikrobiolog věděl, že to přijde, ta vlna byla logicky, že přijde po rouškách, když si lidi sundali roušky a dneska to letí jak lavina a to řešení - teď je čas na mikromanagement, sednout do letadla, to, čemu jste se tak smáli (Předsedající: Váš čas.) - a letět to někde sehnat. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji. Nyní pan premiér Petr Fiala, připraví se pan poslanec Jiří Mašek. Prosím, pane premiére.

 

Předseda vlády ČR Petr Fiala: Já nechci reagovat na různé útoky, které tady zazněly, a nepovažuji to ani za potřebné, dokonce ani na ten od pana poslance Janulíka, který dobře ví, že já jsem se právě bránil té argumentaci ad personam a vyzýval jsem k věcné diskusi. A to je i odpověď na otázky, které tady zaznívají, jestli chceme tedy od vás nějaké návrhy, rady, nebo vám to předat. No, to samozřejmě nechceme, ani to nepotřebujeme. To jediné, k čemu jsem vyzýval, byla věcná diskuse, protože já jsem přesvědčen, i když to může vypadat staromódně, že politika je střet idejí, alternativních řešení, koncepcí, a jsem vždycky připraven si poslechnout to, s čím přichází někdo jiný, protože nikdo z nás nemá patent na rozum, a myslím, že jedině tak se dá dělat rozumná politika, ale i cokoliv rozumného ve světě.

Vyzval jsem vás k věcné diskusi, záleží na tom, jak s ní naložíte, ale k jedné věci bych se chtěl vyjádřit a tady bych to skutečně chtěl korigovat a považuji to za potřebné. Pan poslanec Volný tady řekl, že jsem já obvinil lidi, že si něco skoupili a že za to opravdu mohou. Pan poslanec Volný nepatří k těm, kteří tady osobně nějak nepěkně útočí, zpravidla mluví věcně, tak předpokládám, že se jenom přeslechl. Nic takového jsem neřekl, nic takového si nemyslím, nic takového ve stenozáznamu nedohledáte.

Situace je složitá, vysvětlil jsem proč, jaké k tomu vedou příčiny, vysvětlil jsem, co v této věci vláda dělá, vysvětlil jsem, kde se situace zlepšila, u kterých přípravků a kde se nám toho zlepšení dosáhnout ještě nepodařilo. Lidé za to nemohou a to, když tu uvádím čísla, že se třeba zvýšila spotřeba penicilinu, tak každý, kdo tomu jenom trochu rozumí, chápe, že to je způsobeno zvýšenou nemocností a ta má zase konkrétní příčiny v té postcovidové situaci.

Takže, pane poslanče Volný, prostřednictvím pana předsedajícího, lidé za to určitě... (Předsedající: Čas.) nemohou, naopak musíme udělat všechno pro to, aby měli dostatečné... (Předsedající: Váš čas.) zásoby léků k dispozici.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Nyní faktická poznámka pana poslance Jiřího Maška, připraví se pan poslanec Kamal Farhan a další. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Jiří Mašek: Já bych chtěl zareagovat na pana profesora Válka, ministra zdravotnictví, který řekl, že jedna z věcí, kterou nám přinese ten nový lékový zákon, je, že budeme mít opravdový přehled o pohybu těch léků. Mimo jiné ten zákon přenese určitou zodpovědnost na distributora za dostatek léků, ale tam chybějí dvě věci, nebo jedna důležitá věc, a to je seznam kritických léků - už jsem to tady říkal - ten musí být součástí, protože žádný distributor není schopen zajistit dostatek všech léků v nějaké domluvené zásobě, respektive by to bylo tak drahé, že by si tahle republika nemohla dovolit. Takže seznam kritických léků je jedna věc, která zásadně chybí.

Potom tady zmínil pan ministr to, že doteď nemáme přehled. Takže my bychom ten přehled mohli mít, kdybychom využívali data SÚKLu, který spadá pod pana ministra. Jednak výrobci tam dávají data ke každému patnáctému v měsíci, takže můžeme vědět, kolik výrobce vyrobil, můžeme vědět, kolik dodavatel dodal. To jsou takzvané formuláře DIS-13. Další formulář je LEK-13, zase do každého patnáctého v měsíci bychom zpětně měli vědět, co je v lékárnách, co se vydalo, co je na skladě a podobně.

Ve vládě jsou zkušení ajťáci z řady Pirátů. Je otázka, proč tedy nějaké výstupy z těchto dat netečou přímo panu ministrovi na stůl tak, aby se mohl rozhodovat.

A teď to berte jako nadsázku. V covidu byl problém v celé Evropě, každý ho řídil samostatně a možná ne dobře. Teď je velký problém v celé Evropě s léky. Nestálo by za to požádat, aby lékovou politiku řešila Evropská unie, aby nám k tomu posílala směrnice, protože ta rozhodnutí a směrnice by byla jistě lepší než to, co činí současná vláda.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji. Nyní pan poslanec Kamal Farhan, připraví se pan poslanec Jan Síla, Petr Fifka a další. Všechno faktické poznámky. Prosím.

 

Poslanec Kamal Farhan: Děkuji za slovo. Já bych se teď krátce věnoval legislativě. Vypsal jsem si tři body, které tady zazněly.

Za prvé chci říct, že kompetenční zákon říká, že ústředním orgánem státní správy je Ministerstvo zdravotnictví, které je zodpovědné za dostupnost zdravotních služeb a léčbu lidí. Takže to je základ legislativy a měli byste ho jako vláda znát a měli byste se podle něj řídit. Tomu se říká, pokud to nevíte, elementární neznalost.

Další věc. Když jsme tady mluvili o show, show tady předvedla paní Markéta Pekarová Adamová, pan ministr Válek a další, po návratu z Koreje. Další neznalost legislativních procesů. Slibovali léky, které tady měly být na podzim, ale každý, kdo se trošku, jenom minimálně, orientuje v legislativě, tak ví, že to prostě není možné. Prostě nemůžete dovézt léky ze zemí mimo Evropskou unii, protože registrace těch léků by tady trvala minimálně rok. Pan náměstek mi řekl, že by se to dalo samozřejmě zvládnout i dříve, ale rozhodně by se to nedalo zvládnout do půl roku.

A co se týká digitalizace, samozřejmě ji všichni vítám. A co se zase stalo včera? Včera tady byl zákon o záchrankách a byl tam vložen až na Sněmovně přílepek, který se vlastně týká digitalizace a bylo to odsunutí účinnosti myslím, že teď je to o jeden rok.

Já si takhle rozhodně nepředstavuji komunikaci mezi opozicí a ministerstvem a nepředstavuji si prostě takto komunikaci, protože tam vkládáte do zákona něco, co tam vůbec nepatří. Je to neprojednané, objeví se to tam desítky minut před tím, než vůbec debata k tomu zákonu poběží. Já vám tady můžu říct, že tohle rozhodně není spolupráce.

Ale ty tři body předtím, neznalost legislativy. Vláda musí znát legislativu, vláda řídí stát a je za to zodpovědná.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Nyní pan poslanec Jan Síla, připraví se pan poslanec Petr Fifka, potom pan ministr Vlastimil Válek. Prosím.

 

Poslanec Jan Síla: Děkuji za slovo. Já jsem se snažil být doposud konkrétní a věcný. Ale neodpustím si jednu poznámku na projev nebo na reakci pana premiéra, a sice bych ho chtěl upozornit na jedno čínské přísloví: Slovy a řečmi rýži neuvaříš.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Nyní pan poslanec Petr Fifka. Připraví se pan ministr Vlastimil Válek, poté pan poslanec Jan Volný. Prosím.

 

Poslanec Petr Fifka: Z úst pana kolegy Janulíka tady zazněla zajímavá informace, kterou bych se pokusil rozvést a vysvětlit. Každá země je pyšná na svůj farmaceutický průmysl. Je to průmysl s vysokou přidanou hodnotou, ale bohužel v potransformačních letech nebylo jiné možnosti než tu stávající výrobu, tak, jako se to stalo ve všech zemích bývalého socialistického bloku, prodat jiným subjektům, a to z prostého důvodu. Když jsem byl v roce 1989 jako student na praxi v jedné z největších výrob, tak tehdy jsem na vlastní oči viděl, jakým způsobem jsou nastaveny standardy správné výrobní praxe a jaké gigantické investice by bylo potřeba udělat, abychom byli konkurenceschopni na evropském trhu. Zároveň se otevřel trh, takže se sem mohly dostat léky odkudkoliv, pokud splnily registrační kritéria, což evropské léky splnily lehce. A v podstatě by ten farmaceutický průmysl zanikl.

Naštěstí se tak nestalo, většina výroby tady zůstala. Je sice v cizích rukou, ale přesto - a teď navazuji na tu pozitivní myšlenku, která tady zazněla - já jsem jeden z těch, který bude všemi deseti pro to, abychom podporovali český farmaceutický průmysl bez ohledu na to, kdo je vlastníkem, protože v tom prostě máme dlouholetou tradici a určitě, až tady budeme projednávat nějakou normu, kdy budeme chtít podpořit český farmaceutický průmysl, abychom byli lépe schopni z domácích zdrojů tyto krizové situace vykrývat, tak já budu pro a po tom, co jsem tady slyšel, budu očekávat, že i vy v tom vládu podpoříte.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Nyní pan ministr Vlastimil Válek, připraví se pan poslanec Jan Volný. Zatím poslední dvě faktické poznámky. Prosím.

 

Místopředseda vlády a ministr zdravotnictví ČR Vlastimil Válek: Děkuji, pane předsedající. Já velmi děkuji za ten posun diskuse konstruktivním směrem. Proto se konstruktivně pokusím odpovědět na dva body, které se tady objevily.

Ano, zdravotnictví není, nebylo společnou politikou Evropské unie. Je to dáno tím a asi to všichni víme, kteří se té problematice věnujeme, že každý stát má jiný systém zdravotního pojištění, některé vůbec nemají zdravotní pojišťovny a tak dále, ty systémy jsou tak rozdílné, že proto nemohou mít společnou politiku. Přesto se některé věci, a právě v době covidu se to stalo, dělaly společně v rámci Evropské unie, a to byl nákup vakcín. A o tom se tady celou dobu bavíme. Tím, že se nakoupily společně vakcíny, tím, že k tomu ty státy přistoupily a shodly se na tom, tak se podařilo koupit pro Evropu dostatečné množství vakcín, a to za velmi nízkou cenu. Dneska cena vakcín na trhu je 100 dolarů, v České republice je to 10 eur, to znamená výrazně nižší cena. Ta čísla nejsou přesná, ale tak pro orientaci a pro představu.

O to stejné se snažíme a snažili jsme se v rámci našeho předsednictví, proto farmabalíček, který Evropská unie projednává, proto farmabalíček, který bezesporu řada z vás četla a viděla ho, kdy chceme - a myslím si, že to chtějí všichni, co jsou v této místnosti - aby ty ohrožené léky, kde výroba aktivních látek je mimo Evropu, v Indii, v Asii, byly společně koordinovány a nakupovány Evropou. A to se týká i nákupu léků mimo Evropu. Ono to technicky jde, protože některé země, jako Japonsko a některé asijské země, mají registraci výroby a schválení EMA, ale my chceme, aby se do Evropy dostaly další země, které vyrábějí aktivní látky nebo mají aktivní látky a jejich výrobu a současně vyrábějí ty léky. To je strategie, kterou chceme.

A co se týče toho zákona, ano, my máme řadu informací od SÚKLu, ale nevím, kolik v které lékárně zůstává léků. A to právě ten můj návrh zákona doplňuje.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Nyní pan poslanec Jan Volný, potom pan poslanec Jan Síla. Prosím.

 

Poslanec Jan Volný: Moc děkuji za slovo. Pane premiére, já mám hodně a velké výhrady k činnosti vlády, kterou řídíte, ale asi bych vám opravdu nevyčítal to, že jste přečetl ten materiál, který vám někdo připravil, ale opravdu tam máte, podívejte se, máte to před sebou, řekl jste, že se někdy ke konci loňského roku nebo začátkem letošního, dovedlo X tisíc, velké množství těchto léků, ale v lékárně rychle zmizely, protože o ně byl zájem X procent, které jste tam přesně citoval, já si to nepamatuju.

Z toho naprosto jasně vyplývá, že si to lidi skoupili a že to mají vlastně doma schované.

Ale já to nemyslím teď opravdu na vás, že vy sám jste chtěl něco mystifikovat. Takhle vám připravili podklady. A potom, když žádáte věcnou diskusi, tak je to trochu protimluv, takže tak to bylo.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji. Nyní s faktickou poznámkou, pan poslanec Jan Síla.

 

Poslanec Jan Síla: Děkuji za slovo. Já Jsem chtěl reagovat na ten poslední výstup ministra Válka, že je Evropská unie vlastně orgán, který nám všecko zajistí, s kterým musíme spolupracovat a na který se musíme spolehnout, a že všecko bude OK. Chtěl bych jenom připomenout jednu věc. Nevím, jestli vy to víte všichni, že v roce 2014 už proběhla Rada Evropy, která rozhodla o tom, že právě ve zdravotnictví se bude dělat společná politika nákupu vakcín proti chřipce, dokonce i různých jiných zdravotních prostředků a tak dál. Jak to dopadlo při koronavirové pandemii, všichni víme! Roušky, které byly určeny pro Českou republiku, skončily v Německu a Evropská unie se na nás vybodla. Čili já si osobně myslím a apeluji na vládu, na pana premiéra, že spíš by se měla trošičku vláda starat o český národ a nespoléhat na Evropskou unii.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. A další s faktickou poznámkou je přihlášena paní poslankyně Peštová. Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo, paní předsedající. Já jsem tedy čekala, že mi bude odpovězeno. Já jsem se tady zeptala jako opozice - nejsem odborník, nejsem farmakolog, ale chtěla jsem se zeptat, a tu otázku jsem tady položila, jak je možné, že ty léky jsou v Polsku, v Německu, v Rakousku a v dalších zemích, a dokonce někdy i levnější než u nás, proč tedy na našem trhu nejsou? Já jsem tedy tady vznesla, jestli je to pravda, to, co řekl pan poslanec Mašek, prostřednictvím paní předsedající, jestli byla nabídnuta z naší strany ta nabídka, že přistoupíme na cenu, za kterou to kupují ostatní země, nebo nebyla, nebo kde je ten zakopaný pes? Proč tedy ty léky nejsou u nás a naši lidé musí jezdit do těchto zemí, aby si ty léky koupili, někdy i levnější, a proč tam vůbec musí jezdit?

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času. S faktickou poznámkou už se nikdo nehlásí a mám tady s přednostním právem požadavek pana ministra Válka. Prosím, pane ministře.

 

Místopředseda vlády a ministr zdravotnictví ČR Vlastimil Válek: Ještě jednou děkuji, paní předsedající. Vážené kolegyně a kolegové, dámy a pánové, tady padla řada připomínek, řada návrhů a ono v těch krátkých reakcích se na ně nedá dostatečně přesně reagovat.

Situace s léky je dlouhodobě špatná. Ono to tady v některých příspěvcích zaznělo. Je dlouhodobě špatná v tom smyslu, že prakticky pravidelně dostává každý lékař seznam léků, ne poslední měsíc, rok, dva roky, ale je to dlouhodobý problém, v kterém jsou různé léky ve výpadcích, a jsou místo nich náhrady. Opakovaně tady toto i v době, kdy jsem byl v opozici, řeší zdravotní výbor. Opakovaně řešil to, že informace o těchto výpadcích dostávají lékaři nepřehledně a že je nedostávají s dostatečným předstihem. A to je jedna z věcí, kterou chceme v novele toho zákona změnit. Chceme změnit to, aby pokud výrobce ohlásí, že má výpadek, aby byl povinen držet ještě zásobu pro české občany v dostatečném množství a v dostatečné době. Je to cesta, kterou se vydávají i další země v Evropské unii, a některé země se touto cestou vydaly již dříve.

Druhá věc, která je klíčová, a ta vysvětluje to, proč léky jsou plošně dostupné v Rakousku a v Polsku a u nás, byť ten lék je, byť jsme ho dovezli, tak není plošně dostupný, a v tom je ten klíčový problém, je to, že legislativa těchto zemí nařizuje dodávání do všech lékáren. Takže když ty lékárny objednají, řekněme, velké množství toho léku, tak se jim to množství částečně zredukuje, ale nehrozí, že by část lékáren lék vůbec nedostala. Tím pádem je ten lék pak dostupný ve všech lékárnách. A to je druhá věc, co chceme v tom zákoně změnit. Navíc v řadě zemí existuje nástroj, který kromě informace, kolik léků do země přišlo a do kterých lékáren byl ten lék dodán, tak má ještě informaci, kolik je zásoba toho léku v jednotlivé lékárně. Protože pokud se dozvíte, kolik léků, jaké množství léků přišlo do země, a tuto informaci my máme, a to množství léků, které dovážíme, se výrazně zvyšuje. - Na tiskové konferenci, a já v tom směru budu pokračovat a bude to opakovat, zástupce jednoho z největších výrobců penicilinu, toho slovenského výrobce, je to myslím ředitel, jasně informoval, že po dohodě s námi navýšili dodávky o 500 % do České republiky. O 500 procent! To znamená, není to tak, že bychom nejednali s výrobci, distributory a dalšími. Ale také tam jasně padlo, že Asociace distributorů plní objednávky v pořadí, které přišly, a bohužel tím pádem nedodávají léky plošně do všech lékáren a velký problém samozřejmě mají menší lékárny. To je to, co chceme v tom zákoně změnit.

S tím souvisí, znovu se vracím k tomu bodu, ta třetí věc, že je potřeba, aby jak pacienti, tak tedy stát věděl, jaká je zásoba toho kritického léku, a tady má, vaším prostřednictvím, pan poslanec Mašek naprostou pravdu, že musí existovat seznam kritických léků tak, aby každý občan a každý lékárník nebo každý lékař věděl, v které lékárně ještě zásoba toho kritického léku je, nebo není, ale musí to vědět i stát, aby mohl eventuálně regulovat dodávky toho léku do těch lékáren, kde ta zásoba není. Ten seznam samozřejmě musí být součástí zákona poté, co zákon vyjde, ale musí být součástí zákona ve formě vyhlášky. Prakticky pokud si uvědomíme, kdyby takový seznam byl součástí zákona, což se nám několikrát jako Poslanecké sněmovně stalo, že jsme podobné seznamy, vzpomeňme si na zdravotnické prostředky, kdy nás Ústavní soud k tomuto kroku jaksi přiměl, tak pak bychom museli ten zákon pravidelně novelizovat podle toho, které ty léky jsou zrovna kritické podle toho, jak se výroba posunuje nebo neposunuje, co se děje. Takže ten seznam musí být přílohou a je potřeba, aby podobné seznamy, pokud nejsou nezbytně nutné, aby byly součástí zákona, byly vždycky součástí vyhlášek. Pokud musí být součástí zákona, tak aby ten zákon neobsahoval nic jiného než ten seznam, aby pak novelizace případně toho zákona byla jednoduchá a technická.

Ten problém, který je, tak je opravdu celosvětový, nejenom celoevropský a já vřele doporučuju všem, co jste ho nečetli, velmi podrobný text, který vyšel nedávno ve Zdravotnickém deníku, a velmi pečlivě rozebírá situaci v jednotlivých zemích. Ta situace je kritická v některých zemích extrémně a týká se i léků, které jsou vitální. V České republice situace samozřejmě je kritická, je složitá, ale znovu opakuji, že komise, která se schází na Ministerstvu zdravotnictví a kde jsou zástupci Lékárnické komory, její prezident, kde jsou zástupci odborných společností, tedy předsedové odborných společností, zástupci SÚKLu, ministerstva a dalších, distributorů, tak pravidelně posuzuje tu situaci a kapacity, jako je například doktor Trojánek, který je expertem přes lékovou politiku ve smyslu antibiotické rezistence a ve smyslu komunikace těch jednotlivých kategorií náhrad antibiotik, tak posílají každý týden pravidelnou informaci lékařům, jaká je situace, jaká antibiotika, jaké léky z těch kategorií jsou k dispozici, protože u řady léků, prakticky u drtivé většiny léků je v té konkrétní účinné kategorii vždycky několik léků.

A tuto informaci dostávají přesnou. Ten problém je, že pokud pacient má napsané na receptu konkrétní antibiotikum, a tak se to předepisuje, jinak to nejde, tak lékárník nemůže toto antibiotikum vyměnit za jiné, ale pacient musí jít pro nový recept. I tady diskutujeme o tom, aby se ten život pacientů co nejvíce zjednodušil a zlepšil.

Je samozřejmě nezbytně nutné, abychom nejenom v rámci Evropské unie spolupracovali a podobně, jak se podařilo nakoupit levně vakcíny, a tady všem, co se na tom podíleli, je potřeba za to poděkovat, a já jsem vždycky v tomto směru chválil svého předchůdce, tak abychom takto postupovali i v případě, řekněme, vzácných léků nebo některých kritických léků nebo aktivních látek, kdy společná síla a společná možnost objednat je daleko větší, než když jednotlivé státy do toho vstupují a navzájem si konkurují. Protože ekonomická síla Evropské unie je úplně jiná, než ekonomická síla těch jednotlivých států.

Na druhé straně to neznamená, že máme rezignovat na výrobu léků a pokud to jenom trošku půjde, i aktivních látek v České republice. To ale není úplně jednoduché, protože byť existují držitelé licencí například na výrobu penicilinu, tak spuštění podobné výroby je běh na dlouhou trať. My jednáme s těmi výrobci, jednáme s jednotlivými firmami. Včera jsme měli jednání s výborem Společnosti infekčního lékařství, s panem doktorem Trojánkem, přišli s řadou velmi zajímavých návrhů, které také do té strategie zařadíme, a bezesporu, pokud se podaří přesvědčit nějakého výrobce, aby byl schopen obnovit výrobu v České republice, tak je stát plně připraven podpořit takovou výrobu a maximálně urychlit to, aby se takovéhle léky, zvlášť ty kritické a sezónní, vyráběly v České republice. Obecně se jedná o generika, antibiotika a léky generické, které jsou sezónní.

Ale to je zase jenom jeden kamínek v celé té skládačce. Ten kamínek z té skládačky - první je to, že jsme loni přijali zákon, v prosinci loňského roku, který nám umožňuje ty mimořádné dovozy a který nám umožnil dovézt šarže, cizojazyčné šarže ve výši několika set tisíc kusů. Druhý ten kamínek je jednání s jednotlivými výrobci, distributory a držiteli licence, prosím, na ty nezapomínejme, což vedlo k posílení a například zvýšení produkce pro Českou republiku - neříkám já, zaznělo z úst výrobce - na 500 % oproti předchozímu období. Třetí ten kamínek je novela toho zákona, která není samospasitelná, ale velmi pomůže ten proces zlepšit, a já vám velmi děkuji za projednávání a znovu opakuji to, co jsem tady řekl několikrát, děkuji za všechny konstruktivní pozměňovací návrhy, protože si myslím, že ta novela musí být užitečná pro jakoukoliv vládu, která tady bude, jakoukoli ministryni či ministra zdravotnictví, který tady kdy bude. Ten čtvrtý kamínek je pochopitelně posílení té výroby, primární výroby v České republice, na kterém také pracujeme. A pátý kamínek je zvýšení portfolia výrobců mimo Evropskou unii v těch zemích, kde ta výroba je dostatečná a současně nejsou závislí na aktivních látkách z Indie nebo z Číny, což jsou v podstatě některé arabské země, je to Japonsko a je to Korea. Se všemi těmi zeměmi jednáme a všechny tyto země chceme dostat na český trh. Pokud se toto všechno postupně spojí, tak ta odolnost českého trhu nejenom vůči tomuto výpadku, který je zcela mimořádný a začal v loňském roce někdy v podzimních měsících, ale obecně ta odolnost českého trhu proti jakýmkoliv dalším výpadkům bude daleko lepší a lék bude dostupný v každé lékárně.

Neřeší to problematiku - neřeší to problematiku! - nic z toho, co jsem řekl, neřeší problematiku vzácných léků, léků, které jsou velmi drahé a jejich cena narůstá. Když jsem nastoupil, tak nejdražší lék, o kterém se diskutovalo a který jsme nakonec schválili jako plně hrazený, tak stál v jedné dávce 40 milionů korun pro pacienta. V letošním roce jsou požadavky na dva nové léky, které jsou ve výši sto - nebo lehce přes 100 milionů za jednu dávku pro jednoho pacienta. A tady, pokud nebude Evropská unie spolupracovat a pokud ty státy nebudou podobně jako ty vakcíny nakupovat cestou Evropské unie společně a nevytvoří evropská ekonomika tlak na snížení ceny těchto léků, tak se opravdu můžeme dostat do situace, která pro řadu zemí nebude řešitelná a už dneska řešitelná není. Je potřeba si uvědomit, že portfolium, ten rozsah plně hrazených centrových léků a léků na vzácné onemocnění, jaký je v České republice, je téměř unikátní, je jeden z nejširších - plně hrazených léků na vzácná onemocnění, centrových léků plně hrazených z veřejného zdravotního pojištění, a vůbec není běžný v okolních zemích kolem České republiky. Tady ale bez spolupráce Evropské unie a bez koordinace, což je také součástí pharma balíčku, nemáme možnost, jak tu situaci řešit na úrovni jednotlivých zemí.

Takže ano, žádný z těch kroků není samospasitelný, žádný z těch kroků není mávnutí kouzelným proutkem, ale ty kroky postupně vedou k tomu, že žádný lidský život v České republice nebyl ohrožen tím, že by nějaký lék chyběl, což není běžné v rámci Evropské unie a nebylo, žádný z těch léků nevedl k tomu, že by neměl náhradu. Problém je, že nedokážeme, a já to přiznávám, dodat léky do všech lékáren, nedokážeme zajistit jejich dostupnost ve všech lékárnách, a proto potřebujeme, a nejen proto potřebujeme, novelu tohoto zákona.

Tady padla řada velmi konstruktivních, velmi rozumných a velmi podnětných návrhů. Já za ně opravdu děkuji a budu rád, když jak na tomto zákoně, tak na další legislativě, kterou připravujeme, budeme v rámci druhých čtení, v rámci diskusí ve výborech společně hledat cestu, jak zlepšit dostupnost léků pro české pacienty, jak zlepšit informovanost českých pacientů o tom, v které lékárně je který lék k dispozici a jak zlepšit to, aby lék, který je potřeba, který je především tím lékem generickým a slouží například na léčbu zánětlivých onemocnění, nebo anginy tedy, byl opravdu k dispozici v každé lékárně, i v té nejmenší. Protože to je to, co nám ta novela zákona umožní a já předem děkuji za její rychlé zařazení na schůzi Poslanecké sněmovny, za pokud možno rychlé projednání a schválení tak, aby mohla co nejdříve platit. Nechci to uspěchat, protože si uvědomuji, jak je důležité, abychom pečlivě, opravdu pečlivě prodiskutovali jakýkoli pozměňovací návrh, a byť se tady přeme, byť tady máme kritické poznámky, já je vnímám a možná si všímáte, že si vše zapisuji, tak když se od tohoto odmyslím, stejně jako vy, tak i já vím, že je tady v našich řadách vpravo, vlevo i naproti, řada odborníků, která má o problematice lékové politiky, léků a jejich dostupnosti, hluboké informace. Pokud tady děláme politiku, je to správné, jsem si stoprocentně jist, že v rámci zdravotního výboru budeme hledat cestu, jak co nejlépe tento zákon doladit, pokud tam najdeme jakékoliv problémy, a jak ho přijmout tak, abychom dostali lék do každé lékárny, abychom měli zásoby, pokud distributor ohlásí, nebo výrobce ohlásí poruchu, problém ve výrobě, abychom, ano, měli i ten seznam těch léků, který nám řekne - tady ten stát musí mít zvýšený dohled. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Já také děkuji. Mám zde faktickou poznámku pana poslance Farhana. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Kamal Farhan: Děkuji za slovo. Já bych tady na závěr nebo já nevím, jestli už je to závěr, nemůžu říkat, jestli je to závěr; chtěl bych pana ministra zdravotnictví velmi zdvořile požádat, až se bude projednávat novela zákona o léčivech, aby vystoupil v obecné rozpravě, abychom my jako poslanci, to je jedno, jestli vládní koalice, měli možnost reagovat a diskutovat s ním nad tímto zákonem. Protože v prvním čtení nám to nebylo umožněno, nemohli jsme reagovat na spoustu věcí, které v průběhu té diskuse zazněly, a pan ministr vlastně vystoupil až po skončení rozpravy. Takže bych ho tady tímto v rámci interpelací chtěl vyzvat a zdvořile požádat, aby v rámci obecné rozpravy vystoupil a bylo nám umožněno s ním diskutovat. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Já také děkuji za dodržení času a s přednostním právem se hlásí ještě paní předsedkyně Schillerová, prosím.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Důvod mé interpelace byl jediný, posunout tuto velmi zásadní a závažnou problematiku k panu premiérovi. Upozornit ho a vidíte, jakou to rozproudilo debatu, nicméně já si z té debaty odnáším velmi nepříjemný pocit, pocit takový, že vlastně jsme tady konejšeni, ale nic zásadního se neděje. Takže já si dovoluji navrhnout, paní místopředsedkyně, usnesení, aby Sněmovna vyslovila nesouhlas s odpovědí na interpelaci číslo 427. A prosím, abyste dala o tom hlasovat. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Ano, děkuji. Ještě jsem neuzavřela rozpravu, předpokládám, že už se tedy do rozpravy nikdo další nehlásí. Rozpravu tedy končím. Zagonguji pro kolegy, protože bylo navrženo usnesení. Ano, vnímám zájem o odhlášení. Všechny jsem vás odhlásila a prosím, abyste se přihlásili svými identifikačními kartami. udeme hlasovat o nesouhlasném stanovisku s interpelací. Ještě jednou zagonguji. Počkám ještě chvilku, jen co se ustálí počet přihlášených, což tomu tak je.

 

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 186, přihlášeno 117 poslankyň a poslanců, pro 60, proti 54. Návrh byl přijat.

Předpokládám, že jde o námitku k hlasování. Prosím.

 

Poslanec Pavel Bělobrádek: Děkuji. Já už jsem gestikuloval, paní místopředsedkyně, před hlasováním, nedaří se mně přihlásit hlasovací kartou. Zpochybňuji hlasování.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Ano, děkuji, omlouvám se, nevšimla jsem si vaší výhrady, že nefunguje zařízení. Dám tedy hlasovat o námitce k hlasování.

 

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro?

Stále to nefunguje?

Tak prohlašuji hlasování číslo 187 za zmatečné a prosím o strpení, protože panu kolegovi nefunguje hlasovací zařízení.

 

Odhlásím všechny a prosím, abyste se znovu přihlásili vašimi identifikačními kartami. Znovu opakuji, byli jste všichni odhlášeni a prosím, abyste se přihlásili vašimi identifikačními kartami. Ještě malinkou chvíli strpení než dostanu signál od kolegů. S náhradní kartou 23 bude hlasovat pan poslanec Bělobrádek. Tak ještě jedna, ano a pan poslanec Dufek s kartou 28. Takže pokud je již všechno v pořádku, všichni se máte šanci znovu přihlásit. Ještě počkám na kolegy. Hlasujeme nyní o námitce, kterou vznesl... Ano, omlouvám se. Ještě jednou vás všechny odhlašuji a prosím, abyste se znovu přihlásili vašimi identifikačními kartami.

 

A hlasujeme o námitce, kterou vznesl pan poslanec Bělobrádek.

Zahajuji hlasování, ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 188, přihlášeno 131 poslankyň a poslanců, pro 127 proti 2. Návrh byl přijat.

 

Nyní tedy budeme opakovat hlasování o nesouhlasném stanovisku s interpelací

Zahajuji hlasování, ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 189, přihlášeno 131 poslankyň a poslanců, pro 64, proti 65. Návrh nebyl přijat.

 

S přednostním právem se hlásí paní předsedkyně Schillerová. Prosím.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Tak jste to zvládli, doběhli jste, odhlasovali jste si, podrželi jste svého ministra zdravotnictví - ale ten problém, ten problém tady pořád trvá a my vám pokoj nedáme. (Potlesk z lavic ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Ještě než otevřu další interpelaci, kterou už asi s ohledem na čas bude trošku problematické, načtu omluvy. Omlouvám se paní poslankyně Berkovcová Jana do 11 hodin bez udání důvodu. Pan místopředseda Skopeček od 9 hodin do 11.30 z pracovních důvodů, pan poslanec Vích Radovan od 10.30 ze zdravotních důvodů. Pan poslanec Ženíšek Marek do 10 hodin z pracovních důvodů a pan ministr Válek od 11 hodin do 13 hodin z pracovních důvodů. Máme 10.58 hodin, tak se chci zeptat, zda tedy, to už asi nemá smysl. Takže nebudeme, já tedy přeruším schůzi do 11 hodin. Vyhlašuji pauzu a v 11 hodin začneme dalšími body. Děkuji.

(Jednání přerušeno v 10.58 hodin.)

(Jednání pokračovalo v 11.00 hodin.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, nyní bychom se měli věnovat pevně zařazenému bodu 109, sněmovní tisk 506-E - Návrh nařízení rady o elektronickém vydávání Úředního věstníku. Dále bychom projednávali body 110 až 117 z bloku Smlouvy druhé čtení, sněmovní tisky 358, 381, 382, 389, 390, 391, 433441.

Poté bychom případně projednávali body z bloku prvního čtení, a to v pořadí: body 119 až 123, bod 125 a bod 126. Po projednání bodů z bloku Smlouvy druhého a prvního čtení máme pevně zařazený bod 151, sněmovní dokument 2675 - Návrh na zřízení vyšetřovací komise Poslanecké sněmovny k prošetření kauz Kanceláře prezidenta republiky v letech 2013 až 2023. Připomínám, že odpoledne se budeme věnovat bodu 156, což jsou ústní interpelace.

Ptám se, zda má někdo zájem z poslanců na změnu schváleného pořadu 74. schůze? Nikoho nevidím. Než budeme pokračovat v našem programu, požádám předsedu volební komise poslance Martina Kolovratníka, aby nás seznámil s výsledky voleb, které proběhly včera, to jest ve středu 13. září. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Tak děkuji za slovo. Velmi stručně, jak jsem avizoval včera, tak teď v rámci řádného programu pro stenozáznam přednesu výsledky včerejších voleb. Byly to tři volební body, které jsme provedli tajným způsobem. Voleb se včera zúčastnilo 166 poslanců a poslankyň, ve všech třech případech byly odevzdány všechny volební lístky, takže kvorum bylo vždy shodné 84.

V prvním volebním bodu

Aktualizováno 9. 4. 2024 v 15:37.




Přihlásit/registrovat se do ISP