Středa 13. září 2023, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

Neautorizováno !

 

(pokračuje Markéta Pekarová Adamová)

141.
Návrh na volbu člena Nejvyššího kontrolního úřadu

Prosím, aby se slova ujal předseda volební komise poslanec Martin Kolovratník, a vás, kolegyně a kolegové, žádám o ztišení! (Velký hluk v sále.) Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Děkuji za slovo, dobré odpoledne. Slibuji, že své vystoupení omezím na to povinné nezbytné minimum, které musím uvést pro stenozáznam.

První volební bod se týká návrhu na volbu člena Nejvyššího kontrolního úřadu. Je to první volba, první kolo. K této volbě Sněmovna přistupuje proto, že 19. června 2023 rezignoval na funkci člena NKÚ pan Ing. Jan Málek, a to z toho důvodu, že se o den později 20. června stal viceprezidentem Nejvyššího kontrolního úřadu, složil 20. června slib do rukou prezidenta a bylo to na návrh Poslanecké sněmovny ze dne 1. června. Tímto pohybem nebo posunem došlo k tomu, že jedno místo bylo uvolněné, a v souladu se zákonem prezident NKÚ pan Miloslav Kala poslal Sněmovně nový návrh a navrhl nám pana Ing. Radka Rychnovského. Tuto nominaci jsme obdrželi 28. července. Nominační dopis i životopis kandidáta projednala poslanecká komise, předala materiály předsedům poslaneckých klubů i členům komise a přijala k tomu usnesení per rollam číslo 104 ze dne 24. srpna, tudíž ta lhůta pro dnešní volbu desetidenní je splněna. V usnesení se dozvídáme, že je navržen pan Ing. Radek Rychnovský. Zvláštní zákon způsob volby nestanoví.

Obvykle a dlouhodobě v tomto bodě postupuje Sněmovna tak, že de facto buď potvrdíme, nebo nepotvrdíme zaslanou nominaci. Jedná se o jednoho kandidáta, proto vám volební komise navrhuje volbu tajnou, jednokolovou. A pokud dnes bude kandidát potvrzen nebo nově zvolen, tak se ujme své funkce složením slibu do rukou předsedkyně Poslanecké sněmovny. Prosím, paní předsedající, o otevření rozpravy a poté o hlasování na způsob volby.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Ano, děkuji. Otevírám rozpravu. Do ní neeviduji žádného přihlášeného, takže rozpravu rovnou končím. Předpokládám, že není zájem o závěrečné slovo? Předpokládám správně.

 

Jak jsme slyšeli, zazněl návrh na volbu tajnou. Budeme o něm hlasovat.

Zahajuji hlasování o tom, kdo je pro tajnou volbu? Kdo je proti?

Hlasování číslo 183, přihlášeno 150 přítomných, pro 139, proti 1. Návrh byl přijat.

 

Tím pádem budeme hlasovat tajně a já přerušuji projednávání bodu 141 pro provedení volby. Nicméně máme tady ještě další dva a až pak souhrnně s panem předsedou řekneme, jak to bude s časovými nároky na provedení voleb.

 

Takže nyní otevírám bod, kterým je

 

Následující část projednávání bodu pořadu schůze

Aktualizováno 9. 4. 2024 v 15:37.




Přihlásit/registrovat se do ISP