Středa 13. září 2023, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

Neautorizováno !

 

(pokračuje Markéta Pekarová Adamová)

23.
Vládní návrh zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti
s přijetím zákona o trhu s nevýkonnými úvěry
/sněmovní tisk 473/ - prvé čtení

Z pověření vlády předložený návrh zákona uvede opět ministr financí Zbyněk Stanjura. Prosím, ujměte se slova. A vás prosím o ztišení.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Máme přibližně šest minut, doufám, že to stihneme. Jak jsem avizoval v úvodním slově k předchozímu tisku, toto je doprovodný zákon, kde se promítnou změny přijaté ve sněmovním tisku číslo 472, takže se mění občanský soudní řád, zákon o bankách, spořitelních úvěrních družstvech, o správních poplatcích, spotřebitelském úvěru a platebním styku. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Také děkuji. Nyní prosím, aby se slova ujal zpravodaj pro prvé čtení, pan poslanec Libor Turek.

 

Poslanec Libor Turek: Děkuji za slovo. Vážená paní předsedající, potvrzuji, co říkal pan ministr, jde pouze o promítnutí předchozího bodu do některých zákonů. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji. Otevírám obecnou rozpravu, do které eviduji pana poslance Štolpu.

Chci se zeptat pana poslance Slavíka, zda faktická je jenom ještě pozůstatek hlasování? Ano.

Pan poslanec má tedy slovo a avizuji, ve 13.45 bychom měli mít pevně zařazené body. Prosím.

 

Poslanec David Štolpa: Děkuji, já to určitě nezdržím. Protože se jedná v podstatě o souvislost s předchozím návrhem zákona, tak pouze chci říct zde na mikrofon, že jako klub hnutí ANO i tento související návrh podporujeme.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji. Nyní se hlásí pan ministr.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Stejně jako u předchozího bodu navrhuji zkrátit lhůtu mezi prvním a druhým čtením o 30 dnů na 30 dnů. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Také děkuji, eviduji váš návrh.

Nyní už nevidím nikoho, kdo by se hlásil do obecné rozpravy, proto obecnou rozpravu končím.

Nezazněl ani návrh na zamítnutí, ani na vrácení, proto se nyní budeme zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání.

 

Nejprve rozhodneme o přikázání garančnímu výboru. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání rozpočtovému výboru jako výboru garančnímu. Navrhuje někdo přikázání jinému výboru jako výboru garančnímu? Nikoho nevidím.

Přistoupíme tedy k hlasování. Kdo souhlasí s tím, aby předložený návrh byl přikázán k projednání rozpočtovému výboru jako garančnímu výboru? Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 181, je přihlášeno 141 přítomných, pro 129, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

A já konstatuji, že tento návrh byl tedy přikázán k projednání rozpočtovému výboru jako garančnímu výboru.

Organizační výbor nenavrhl přikázat tento návrh dalšímu výboru. Má někdo návrh na přikázání dalším výborům nebo dalšímu výboru k projednání? Nikoho nevidím se hlásit.

Zazněl ještě návrh na zkrácení lhůty.

A je tady zájem o odhlášení, všechny vás tedy odhlásím, prosím, abyste se opětovně přihlásili.

 

Připomenu, že budeme hlasovat o zkrácení lhůty na projednávání návrhu mezi prvním a druhým čtením na 30 dnů, tedy o 30 dnů.

Jakmile se počet přihlášených ustálí, což se stalo, zahajuji hlasování o tomto návrhu. Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 182, přihlášeno 143 přítomných, pro 77, proti nikdo. Návrh tedy byl přijat.

 

My jsme se vypořádali se všemi návrhy, které v tomto bodu zazněly, a já uzavírám projednávání bodu číslo 23.

 

Vzhledem k tomu, že ve 13.45 máme pevně zařazené body a bod číslo 25 je dlouhý, nemyslím si, že jej stihneme projednat (Ministr Blažen ke připraven ke své řeči, ale můžeme to otevřít, pane ministře, máme tři minuty, budeme efektivní.

 

Otevírám bod číslo

Aktualizováno 9. 4. 2024 v 15:37.




Přihlásit/registrovat se do ISP