(15.50 hodin)
(pokračuje Martin Kukla)

Když se podívám na ty léky, tak on už to tady kolega říkal, že pro pojišťovny to bude miliarda navýšení, ač je to o 2 %, a pro lidi to bude nějakých 300 až 350 milionů korun.

Já jezdím přes takovou jednu malou vesnici a tam si vždycky dávám zmrzlinu a je to v místní trafice, a tak jsem s tím pánem tam povídal a on říkal: No je to strašný, kam to spěje? Před pár lety jsem kupoval uhlí za 10 000, teď ho kupuju za 30. Ale co je horší, kšeft mi nejde, ty noviny už nikdo nekupuje - protože jsem se zajímal, proč tam prodává všechno možné a je to trafika, novinový stánek dohromady, ale noviny už tam neměl skoro žádné. A on říkal - no on už ty noviny nikdo nekupuje. A když je teď zařadíte do sazby 21 % a ještě je zdražíte, tak myslím si, že už je nebude kupovat vůbec, vůbec nikdo.

Poslední, nebo jedno z předposledních témat, kterému se budu věnovat, je daň z nemovitosti. Tady se pořád říká podpora bydlení, podpora mladých rodin, ale když se podíváme, tak zase opět, všem zdražujeme daň z nemovitosti. V těch větších městech to bude daleko vyšší zdražení, protože tam jsou vyšší koeficienty a vyšší sazby, v těch menších obcích to bude méně. Ale zdražuje se to prostě všem a na dvojnásobek.V tom konsolidačním, a jak já říkám, daňovém balíčku jsem se dočetl, že to bude příjem státu. Když se podívám do novin, do zpráv, tak se zase říká, že to bude příjem obcí, že se bude snižovat rozpočtové určení daně.

Pane ministře, můžete nám tady na mikrofon říct, jak to tedy bude s tou daní z nemovitosti? Jak to bude? Bude to stále místní daň, nebo na tom bude participovat stát? Protože já tady budu, já si vás dovolím citovat, který jste před volbami říkal, a říkal jste to, že zvýšení daní z nemovitosti - mít, kde bydlet není luxus, odmítáme vyšší zdanění nemovitostí. Tak já se vás teď ptám, proč přicházíte s dvojnásobným zdaněním daně z nemovitosti? Mohl bych tady asi tady stát dlouho a povídat o snížení stavebního spoření, které kdysi bylo 4 500, pak 3 000 a teď jsou v současné době 2 000. Využívají to starší občané, děti, rodiče dětí a spoří jim na jejich budoucí bydlení, dostanou od státu 2 000, pokud naspoří 20 000. A když se podíváme na dnešní inflaci a na zúročení stavebních spořitelen, tak to moc není, ale aspoň částečně to vykryje inflaci, a ty mladé rodiny, děti mají aspoň na ten start na bydlení. Ale vy přicházíte s návrhem tam dát 1 000 korun. To znamená, že to úplně zanikne.

Můžu tady mluvit o navýšení dálničních známek a tak dále, ale nebudu tady zdržovat. Možná se zmíním o státním dluhu, protože se tady pořád říkají nepravdy. A uvedu tady na mikrofon tu skutečnost, že za vlády Andreje Babiše se státní dluh vůči HDP snižoval, díky covidu poslední dva roky lehce narostl, ale nedostal se na to zadlužení jako na začátku. A když se podívám teď na vás na rok 2023, tak vůči HDP máte rekordní zadlužení, a to 45,8 %. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji a s faktickou poznámkou vystoupí pan ministr a posléze pan poslanec Milan Wenzl. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Škoda že se neposloucháme. Můj předřečník říkal: Pane ministře, přijďte mi říct, jak to bude s tou daní z nemovitosti. Na to se mě ptala paní poslankyně Mračková Vildumetzová a já jsem jí odpovídal. Tak kolikrát se mě dneska ještě zeptáte na to samé? Pokud jste tu nebyl, pane poslanče, tak si to přečtěte prosím ve stenozáznamu. Bylo to mezi 12.52 a 13.00.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji a dále pan poslanec Milan Wenzl. Prosím.

 

Poslanec Milan Wenzl: Paní předsedající, vážené dámy, vážení pánové, před chvílí jsme slyšeli od pana poslance Kukly, že dopad zvýšení daně na palivové dřevo bude hlavně pro vesnice, pro menší obce. Ale to není tak pravda, protože když se podíváme, tak možná jeden z největších dopadů to bude mít na podnikatele, na podnikatele a majitele pizzerií, protože tam se topí dřevem. Já nevím, jestli si to někdo uvědomuje, ale tím pádem bude zdraženo, ano, i to jídlo. Na pizzu dnes chodí opravdu mladí lidé, studenti, ale dokonce tam chodí opravdu celá generace. A nejsou to jenom pizzerie, ale jsou to i malé pekárny, kde se topí dřevem. A řekl bych, že v Praze těch pizzerií je opravdu hodně. A topí se tam dřevem. Já si myslím, že stejně přijde zase z Evropské unie ta ekologická daň, kde bude zakázáno topit dřevem úplně. A to nevím, jak si to ti podnikatelé v těch pizzeriích vyřeší, protože každý má postavenou pec přímo na dřevo, protože nevím, jestli někdo chodíte do pizzerie a vidíte a cítíte, jak to krásně voní, to dřevo, které tam je, a taková pizza z pece na dřevo je úplně o něčem jiném než na elektřinu.

Takže to jsem chtěl jenom dodat, že to nebude mít žádný dopad jenom na vesnice, ale bude to mít dopad i na podnikatele v Praze. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji pěkně za dodržení času. A jsou zde tři další přihlášení s faktickými. Nejprve pan poslanec Martin Kukla, poté paní poslankyně Berenika Peštová a poté pan ministr financí.

Ještě načtu omluvu. Od 20 hodin se pan poslanec Milan Wenzl omlouvá ze zdravotních důvodů.

Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Martin Kukla: Děkuji za slovo. Pane ministře, já jsem tady byl před dvanáctou hodinou, ale úplně jsem vás nepochopil, protože vy jste tady mluvil, že daň z nemovitosti vybírá stát a je stoprocentním příjmem obcí a že by na tom stát tedy měl nějakým způsobem participovat, že ho to stojí peníze. Teď říkáte, že daň z nemovitosti se zvýší na dvojnásobek, ale doposud jsme se to nikde v papírové formě od vlády nedozvěděli, akorát čteme nějaké novinářské zprávy. A já se vás proto znova ptám, jak to bude.

A co se týká účasti tady ve Sněmovně, tak já se pokusím svoji účast ještě zlepšit, když říkáte, že jsem tady nebyl. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Já děkuji. Paní poslankyně Berenika Peštová nyní vystoupí se svou faktickou.

Opět omluva, ještě načtu. Pan ministr Pavel Blažek od 16 hodin z pracovních důvodů.

Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo. Já se musím přiznat, pane ministře, že jsem to byla já, která šla za panem poslancem Bendou, prostřednictvím paní předsedající, jestli byste byl tak hodný a přišel sem, protože tady opravdu padalo docela dost otázek. Nevím, zda kolega si je zapsal. A docela bych ráda věděla na ně odpovědi, protože říkám, nebyly to otázky, které by se opakovaly. To je jedna věc.

A ohledně té daně z nemovitosti. Když jsem se koukala na těch 217 zásadních připomínek, co nebyly vypořádané, tak jsem koukala, že docela dost se jich tam opakovalo ohledně daně z nemovitosti. A docela to vznášela i ministerstva, nejenom ta další připomínková místa, jako byl Svaz měst a obcí, Sdružení místních samospráv a tak dále, ale i jsem koukala, že ministerstva hodně apelují na to, aby s tou daní z nemovitosti se nehýbalo tímto směrem. Vy jste jim tedy odpověděl, že neakceptováno, nebo že na to nebudete přistupovat.

Takže přesto by mě docela zajímalo, protože tak jak jste odpověděl tady paní poslankyni Mračkové, prostřednictvím paní předsedající, já jsem tady seděla, tak vy jste řekl nějaké rozpětí, že to může být od 0,8 až do 1 - myslím tím ten koeficient - od 0,8 do 1, takže to znamená, buď to může být 100, nebo 80, záleží na tom - ale na čem, jestli se domluvíte, nebo na čem tedy záleží? Protože my akorát čerpáme z toho, co získáme z novin, jiné informace nemáme. Takže přesto bychom docela rádi věděli, jestli se to někam posouvá a kam se to posouvá. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP