Pátek 2. června 2023, stenozáznam zahájení jednacího dne schůze

Předcházející zahájení jednacího dne schůze

 

(Jednání zahájeno v 9.00 hodin.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, zahajuji další jednací den 65. schůze Poslanecké sněmovny a všechny vás vítám.

Aby byla zaznamenána naše účast, nejprve vás odhlásím a prosím, abyste se přihlásili svými identifikačními kartami a případně mi oznámili, kdo žádá o vydání náhradní karty.

Sděluji, že o omluvení své neúčasti na jednání požádali tito poslanci: Pekarová Adamová Markéta celý jednací den, Adámková Věra celý jednací den - zdravotní důvody, paní předsedkyně Adamová se omlouvá z důvodu zahraniční cesty. Dále se omlouvá Bačíková Jana celý jednací den - osobní důvody, Bašta Jaroslav celý jednací den - zdravotní důvody, Bauer Jan celý jednací den - pracovní důvody, Bělica Josef celý jednací den - pracovní důvody, Bělobrádek Pavel celý jednací den - osobní důvody, mám zde ještě jednu variantu - po celý jednací den z pracovních důvodů, Bernard Josef do 9.30 - pracovní důvody, Bureš Jan celý jednací den - pracovní důvody, Dvořák Jaroslav celý jednací den - pracovní důvody, Foldyna Jaroslav celý jednací den - zdravotní důvody, Golasowská Pavla celý jednací den - zdravotní důvody, Hájek Jiří celý jednací den - pracovní důvody, Hrnčíř Jan celý jednací den - zdravotní důvody, Jáč Ivan celý jednací den - pracovní důvody, Janda Jakub celý jednací den - osobní důvody, Kašník Pavel celý jednací den - pracovní důvody, Knechtová Lenka celý jednací den - zdravotní důvody, Kobza Jiří celý jednací den - zahraniční cesta.

Vážené kolegyně, vážení kolegové, prosím o klid, děkuji moc.

Ještě jednou omlouvám pana poslance Kobzu po celý jednací den z důvodu zahraniční cesty.

Pan ministr Kupka hlasuje s náhradní kartou 47.

Dále se omlouvá Kohajda Michael celý jednací den - zdravotní důvody, Koten Radek od 9 hodin - osobní důvody, Král Václav celý jednací den - pracovní důvody, Králíček Robert celý jednací den - pracovní důvody, Krejza Karel celý jednací den - bez udání důvodu, Lacina Jan celý jednací den - zahraniční cesta, Maříková Karla celý jednací den - pracovní důvody, Michálek Jakub celý jednací den - zahraniční cesta, Munzar Vojtěch celý jednací den - zahraniční cesta, Nováková Nina do 10 hodin - pracovní důvody, Olšáková Eliška celý jednací den - zdravotní důvody, Smetana Karel celý jednací den - pracovní důvody.

Vážené kolegyně, vážení kolegové, prosím o klid, děkuji.

Ještě jednou tedy: Smetana Karel celý jednací den - pracovní důvody, Staněk Pavel celý jednací den - pracovní důvody, Strýček Jiří celý jednací den - zdravotní důvody, Šimek David celý jednací den - pracovní důvody, Tesařík Antonín celý jednací den - zdravotní důvody, Tureček Karel celý jednací den - zdravotní důvody, Válková Helena do 10 hodin - pracovní důvody, Vondráček Radek celý jednací den - osobní důvody, Vondrák Ivo celý jednací den - pracovní důvody a Ženíšek Marek celý jednací den - zahraniční cesta.

Z členů vlády se omlouvají: Fiala Petr celý jednací den - zahraniční cesta, Bartoš Ivan celý jednací den - zahraniční cesta, Baxa Martin celý jednací den - pracovní důvody, Bek Mikuláš celý jednací den - pracovní důvody, Černochová Jana celý jednací den - pracovní důvody. A paní - omlouvám se - paní ministryně Černochová je přítomna. (Od 11.30 - pracovní důvody.) Ano, paní ministryně upřesňuje svoji omluvu, omlouvá se od 11.30 z pracovních důvodů. Dvořák Martin celý jednací den - osobní důvody, Hladík Petr celý jednací den - pracovní důvody, Lipavský Jan celý jednací den - zdravotní důvody, Nekula Zdeněk celý jednací den - pracovní důvody, Síkela Jozef celý jednací den - zahraniční cesta, Stanjura Zbyněk celý jednací den - osobní důvody a Válek Vlastimil celý jednací den - z pracovních důvodů.

Dnešní jednání bychom měli zahájit projednáváním pevně zařazených bodů z bloku třetích čtení. Jedná se o bod 101, sněmovní tisk 332, novela zákona o dráhách; bod 99, sněmovní tisk 307, novela zákona o místních poplatcích; bod 104, sněmovní tisk 347, vládní novela zákona o zrušení obsoletních právních předpisů; bod 105, sněmovní tisk 360, vládní novela zákona o veřejných dražbách; bod 106, sněmovní tisk 361, vládní novela zákona o veřejných dražbách - související. Poté bychom případně pokračovali projednáváním pevně zařazených bodů z bloku Zákony - první čtení. Jedná se o bod 71, sněmovní tisk 241, novela občanského zákoníku; bod 83, sněmovní tisk 276, návrh na vydání ústavního zákona, kterým se mění Listina základních práv a svobod. Případně po projednání těchto bodů bychom pokračovali v projednávání dalších bodů z bloku Zákony - první čtení, a to bodem 26 a dále.

A nyní se táži, zda je zájem o vystoupení poslanců na změnu schváleného pořadu 65. schůze? Mám zde písemnou přihlášku pana předsedy Cogana - ano, pan předseda stahuje. Nyní tedy s přednostním právem pan místopředseda Bartošek, poté paní předsedkyně Schillerová. Prosím, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Kolegyně a kolegové, já se na vás obracím s jednou žádostí - to, abychom dnes zařadili na program návrhy Poslanecké sněmovny na propůjčení nebo udělení státních vyznamenání. To je za prvé, zařazení na program, a za druhé žádám vás o podporu, aby tento bod byl dnes hlasován jako první bod dnešního jednání. Je to na základě dohody grémia z úterý. Děkuji vám.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane místopředsedo. Nyní s přednostním právem paní předsedkyně Schillerová.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Na základě dohody z grémia i projednání na organizačním výboru dnes navrhuji jako bod číslo 2 zařadit tento bod s názvem: Návrh na změny zasedacího pořádku poslanců v jednacím sále Poslanecké sněmovny. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Nyní mám zde přihlášku pana poslance Kamala Farhana. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Kamal Farhan: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, já bych zde chtěl načíst nový bod týkající se valorizace plateb za státní pojištěnce. Včera jsme se dozvěděli a dočetli v eKLEPu, že automatické odložení valorizace plateb za státní pojištěnce je uvažováno o rok, to znamená, že by neproběhlo v roce 2024, ale platilo by až od 2025. To už nemá snad ani se zdravotnictvím nic společného, to je jeden velký chaos vlády Petra Fialy, Ministerstva financí a Ministerstva zdravotnictví.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Omlouvám se, pane poslanče, že vás přerušuji, prosím o klid v pravé části sálu. Děkuji.

 

Poslanec Kamal Farhan: Jistě si všichni vzpomínáte, jak vláda Petra Fialy obhajovala valorizační mechanismus plateb za státní pojištěnce. Poté, co sebrala českému zdravotnictví 14 miliard, poté, kdy snížila platbu v roce 2022 a nezapočítala do valorizačního mechanismu ani inflaci, to je katastrofa. Dozvěděli jsme se ještě v únoru letošního roku, kdy tady ministr Stanjura vystupoval a říkal, že valorizační mechanismus musí být uchován, že musí být tři roky, že pak bude vyhodnocen, že je to krátká doba, a ejhle, najednou se potichu vloží do eKLEPu, že bude odložena. A co na to ministr Válek, ministr zdravotnictví, který vypouští neustále balonky? Napsal na Twitter: "Je to nedopatření způsobené horlivým úřednickým perem." Proboha, to už není o zdravotnictví, to je o chaosu ministerstev, chaosu na Ministerstvu zdravotnictví a financí. Ministr neví, jak se věci vkládají do eKLEPu? Na to existuje košilka. Košilka je takový papír, kde vlastně všichni jednotlivě podepisují. Nejdřív to podepíše nejnižší úředník, pak vyšší úředník, pak to podepíše ředitel odboru, pak náměstek a pak to jde ministrovi. Já samozřejmě tu košilku nemám, ale ta košilka se uchovává podle mého názoru, jestli si dobře vzpomínám, deset let, aby když přijde NKÚ, to mohl zkontrolovat, kdo to tam vlastně vložil, a byla elektronická stopa. A ten člověk je schopen napsat, že to udělalo horlivé úřednické pero? Horlivé úřednické pero tady bude škrtat desítky miliard? Kde to jsme tady v tom státě? (Potlesk vlevo.) A čemu vlastně máme vůbec věřit? Máme věřit ministrovi Válkovi, který říká: Nic se měnit nebude, nic se neděje, je to jenom horlivost? Nebo ministrovi financí, který to tam vloží do systému? To už jsme slyšeli i v minulém roce, kdy se jednalo o platby za státní pojištěnce. Já už prostě většině věcí, které říká ministr zdravotnictví, nevěřím.

Vzpomeňte si jenom, jak vypadá současná situace s léky. Ano, některé léky byly dovezeny, ale poslední informaci máme, že bylo dovezeno 140 000 balení, ale to bylo před pěti týdny. Co se stalo za následujících pět týdnů? Co se stalo minulý týden, předminulý týden? Co se vůbec děje? A vzpomeňte si - a to byla velká diskuse a teď vás na to upozorňuji - nechci říct slovo krouží, ale zabývá se tím Bezpečnostní informační služba. Jedná se o takzvaný ISIN, což je informační systém infekčních nemocí, kdy v loňském roce ministr Válek předal očkování s citlivými údaji pod ISIN. ISIN do dneška nemá zákonné ukotvení. A co tady ministr Válek na mikrofon slíbil? Že do konce roku 2022 - teď už jsme 2023, jenom kdybyste někdo nevěděl - že to zařídí, že to zajistí, že to normálně bude dobře. Ale mezitím vlastně se schází s Bezpečnostní informační službou, se kterou o tom vyjednává, a nikomu se to nelíbí. Nelíbí se to ani Úřadu pro ochranu osobních údajů. A jak máme brát vážně sliby člověka, který takhle zachází s citlivými daty milionů obyvatel, a nakonec ten svůj daný slib nesplní? Považuji to, co tam bylo vůbec vloženo nebo uvažováno, za skandální, ale za skandální v kontextu prohlášení ministra Stanjury a v kontextu prohlášení ministra Válka, protože oni to dementují, a pak to tam potichu dají do neveřejné složky.

Takže z tohoto důvodu bych byl rád, kdyby někdo za vládu řekl, že to je nesmysl, nesváděl to na úředníka nebo na nějaké horlivé pero, ale aby jasně řekl, kdo za to může, kdo to tam vložil a kdo o tom uvažuje, když pánové ministři proklamovali, že to vlastně nechtějí. (Předsedající: Čas!) A proto vás poprosím, paní předsedající, aby se dnes zařadil jako první bod Valorizační mechanismus plateb za státní pojištěnce do všeobecného zdravotního pojištění. Děkuji. (Potlesk vlevo.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Čili bod, pane poslanče, zní Valorizační mechanismus plateb za státní pojištěnce, a navrhoval jste ho, pane poslanče, jako první bod na dnešní jednání. Děkuji.

Přečtu ještě omluvy. Omlouvá se Vrána Petr po celý jednací den z pracovních důvodů.

Táži se, zda má ještě někdo zájem o vystoupení na změnu schváleného pořadu 65. schůze? Není tomu tak. Nyní bychom tedy přistoupili k hlasování o návrzích na změnu programu schůze, jak byly načteny. Přivolám kolegy z předsálí.

 

Nyní budeme hlasovat o návrhu pana místopředsedy na zařazení nového bodu, který zní Návrh na propůjčení nebo udělení státních vyznamenání. Ještě přivolám kolegy z předsálí, a přistoupili bychom tedy k hlasování.

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 160, přihlášeno 142 poslanců a poslankyň, pro 142, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

A nyní bychom hlasovali o zařazení tohoto bodu jako prvního bodu dnešního jednání.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

Hlasování číslo 161, přihlášeno 142 poslanců a poslankyň, pro 141, proti žádný. Návrh byl přijat.

 

Nyní hlasujeme o návrhu paní předsedkyně Schillerové, která navrhuje zařadit nový bod Návrh na změnu zasedacího pořádku Poslanecké sněmovny v 9. volebním období.

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 162, přihlášeno 142 poslanců a poslankyň, pro 139, proti 1. Návrh byl přijat.

 

A nyní bychom hlasovali o pevném zařazení tohoto bodu jako bodu číslo 2 dnešního jednání.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 163, přihlášeno 142 poslanců a poslankyň, pro 138, proti žádný. Návrh byl přijat.

 

Nyní budeme hlasovat o návrhu pana poslance Kamala Farhana, který navrhuje zařadit nový bod s názvem Valorizační mechanismus plateb za státní pojištěnce.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 164, přihlášeno 144 poslanců a poslankyň, pro 69, proti 58. Návrh byl zamítnut, nebudeme tedy hlasovat o pevném zařazení tohoto bodu.

 

Vypořádali jsme se se všemi návrhy na změnu schváleného pořadu schůze a já nyní otevírám bod 138, což je

 

Následující zahájení jednacího dne schůze

Aktualizováno 6. 11. 2023 v 15:58.




Přihlásit/registrovat se do ISP