Středa 17. května 2023, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

Předcházející část projednávání bodu pořadu schůze

 

(pokračuje Klára Dostálová)

98.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 483/1991 Sb., o České televizi,
ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 484/1991 Sb., o Českém rozhlasu,
ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 90/1995 Sb.,
o jednacím řádu Poslanecké sněmovny, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 263/ - třetí čtení

Projednávání tohoto bodu jsme přerušili dnes z důvodu pevně zařazených bodů na 12.10 hodin. Rozprava byla přerušena.

Připomínám, že návrh na zamítnutí a pozměňovací návrhy jsou uvedeny ve sněmovním tisku 263/3, který byl doručen dne 17. ledna 2023. Usnesení garančního výboru bylo doručeno jako sněmovní tisk 263/4.

Prosím, aby místo u stolku zpravodajů zaujal pan ministr kultury Martin Baxa a zpravodaj garančního výboru, pan poslanec Martin Kolovratník.

Budeme tedy pokračovat v přerušené rozpravě, do které se přihlásili tito poslanci: jako prvního tady mám s přednostním právem pana předsedu Okamuru. (Silný hluk v sále.) Poprosím kolegy o klid v sále, aby bylo důstojné prostředí k vystoupení. Děkuji moc a prosím, pane předsedo.

 

Poslanec Tomio Okamura: Vážené dámy a pánové, vládní novela zákona o České televizi a Českém rozhlasu má jediný cíl: vládní koalice Petra Fialy chce politicky ovládnout veřejnoprávní média a zneužít tak koncesionářské poplatky všech občanů ve svůj politický prospěch. Jedná se o nástup nové totality v podání Fialovy vlády. Vláda chce pro princip volby radních České televize a Českého rozhlasu jako bonus posílit roli Senátu, který drtivá většina občanů naší země považuje za zbytečný, proto jsou pro nezájem občanů senátoři voleni pouze pár tisíci hlasy. Mám s tím samozřejmě své osobní zkušenosti, protože jsem byl zvolen i senátorem a vyhrál jsem první i druhé kolo, takže vím, o čem mluvím.

Co nabudilo Fialovu vládní koalici změnit zákon o volbě radních České televize a Českého rozhlasu? Situace kolem Rady České televize se vyhrotila předloni na jaře, kdy poslanci v tajné volbě zvolili údajně kontroverzní kandidáty, kteří byli kontroverzní pouze tím, že nemají názory jako současná vládní pětikoalice. Tito noví radní začali kontrolovat hospodaření České televize a její vyváženost, což se nelíbí stranám Fialovy vlády a na ně napojeným aktivistům.

Abychom si porozuměli, zákon o České televizi zcela jasně deklaruje, že v Radě České televize mají být zastoupeny, cituji, "významné regionální, politické, sociální a kulturní, názorové proudy". Konec citátu ze zákona. Aby byla Česká televize objektivní, je třeba udělat maximum pro to, aby její kontrolní orgán zastupoval nikoliv jeden, ale skutečně hlavní názorové proudy. V tuto chvíli je Česká televize z pohledu mnoha koncesionářů hlásnou troubou jedné jediné probruselské ideologie, proto bychom se měli snažit jednostrannost televize nikoliv posilovat, ale oslabovat a demokratizovat televizi tak, aby byla v souladu se zákonem zajištěna názorová vyváženost.

V České republice máme model, kdy Česká televize a Český rozhlas fakticky nepodléhají nikomu a žádné veřejné kontrole a nenesou v praxi žádnou vymahatelnou odpovědnost ani za flagrantní a viditelná porušování zákona o České televizi nebo zákona o provozování televizního a rozhlasového vysílání. Rada České televize navíc nemá za současných podmínek na účinnou kontrolu možnosti. Problémem je mimo jiné to, že současná Rada České televize nemá žádné analytické oddělení, nemá peníze ani dostatek lidí na to, aby fakticky v praxi mohla kontrolovat všechny problémy při naplňování zákona o České televizi.

Chápu, že vám ve vládě Petra Fialy z ODS to vyhovuje, ale potlačování oponentních názorů, dehonestace politických protivníků, jejich mediální likvidace je jasný znak totality. Tím, že volbu radních ve Sněmovně, kterou už dnes má vládní většina pod kontrolou, rozšíříte o Senát, který vládní většina také ovládá, se nijak nerozšíří názorová pestrost radních tak, jak vyžaduje zákon a principy, na kterých veřejnoprávní média stojí, naopak, posílí se jednobarevnost a neprůstřelnost systému, který chrání zcela jasnou nevyváženost a jednostrannost některých pořadů České televize a Českého rozhlasu.

Oponenti probruselské ideologie nemají často šanci na svobodnou faktografickou diskusi, ta se nekoná. Mediální boj se odehrává formou dehonestací a mediálních poprav. V čele podpásového dehonestování protivníků jsou bohužel často i naše veřejnoprávní média, respektive abych byl úplně korektní, některé jejich pořady. Také, jak jsme viděli na základě posledních rozhodnutí rady, například se týče moderování prezidentské debaty, v čele těch dehonestací, mediálních poprav a podpásového dehonestování protivníků jsou i konkrétní moderátoři České televize.

Samozřejmě nejsem tak naivní, abych si myslel, že odmítnutí této novely a udržení stávajícího systému něco změní. Všichni, kdo tu jsme déle, víme, jak se členové Rady České televize a Českého rozhlasu tady ve Sněmovně ve skutečnosti volí. Navzdory tomu, že mají být apolitičtí, jsou voleni po dohodě vládních stran. To už by pak bylo čistší a transparentnější, aby strany nenastrkovaly do rady svoje v uvozovkách utajené agenty a navrhovaly by přímo svého kandidáta tak, jako je tomu v případě volby do Rady pro rozhlasové a televizní vysílání - RRTV. Tím bychom skutečně a transparentně dostali do Rady České televize a Českého rozhlasu zástupce hlavních názorových proudů v naší republice tak, jak v podstatě žádá zákon, a občané, tedy koncesionáři, by jasně viděli, kdo je kdo a kdo za koho kope.

Za zcela zásadní a zásadnější než jednotliví členové rady samozřejmě považuji fakt, že v současné době nikdo nemá možnost účinně vymáhat objektivitu a vyváženost České televize. Ta neexistuje a potvrzují to i mnohé analýzy, včetně některých analýz Rady pro rozhlasové a televizní vysílání. Když současná rada České televize vloni požadovala po vedení České televize přehled počtu pozvání Tomia Okamury do pořadu Otázky Václava Moravce, kam jsem nebyl pozván již devět let, tyto informace odmítla Česká televize Radě poskytnout, protože by se potvrdilo, že mě podvodně ani jednou za devět let nepozvali, protože se Česká televize snaží cenzurovat moje názory. Ano, slyšíte dobře. Do Otázek Václava Moravce jsem již nebyl pozván devět let - ani jednou jsem neodmítl, protože jsem nebyl ani jednou za devět let pozván, a přitom tento pořád platí minimálně z 10 %, když tedy to aplikuji na volební účast do Sněmovny, minimálně 10 % koncesionářů, těch, kdo platí pořad Otázky Václava Moravce i moderátora Václava Moravce. jsou voliči SPD, takže to není ze strany vedení České televize nic jiného a ze strany Václava Moravce nic jiného než zneužívání koncesionářských poplatků voličů SPD. Je to můj názor na to, na propagaci názorů, zneužívání koncesionářských poplatků voličů SPD na propagaci názorů předsedů jiných politických stran, které vedení ČT preferuje. To je něco, co se musí změnit. A skutečně já to ještě zopakuji, potřetí - v okamžiku, že jsem devět let nebyl pozván do Otázek Václava Moravce, aby nezaznívaly názory vedení SPD, předsedy SPD, to si myslím, že... Já vím, že to tady nechává všechny v klidu, ale ono se to jednou může obrátit a pak se to může stát samozřejmě každému. A já si myslím, že k takovému, už nechci mluvit o tomto konkrétním případu, ale myslím, že by všichni měli zdvihnout obočí nebo i prst, protože to rozhodně není demokratické ani v souladu se zákonem. Je to prostě fakt a já to tady říkám ne kvůli SPD, ale kvůli všem politickým subjektům a kvůli důvěře v objektivitu České televize - 58 % občanů nevěří České televizi, přitom si ji musí povinně platit. Vyplývá to z průzkumu důvěry občanů v instituce, který provedla agentura STEM. Z tohoto průzkumu dále vyplývá, že České televizi určitě věří pouze 9 % občanů.

Samozřejmě Česká televize spadá tady do gesce, tento zákon, pana ministra kultury, pana Baxy z ODS, takže já bych očekával od pana ministra, že - já vím, že tady jste vedle mě - ale já bych očekával, ne že jste tady, to předpokládáme, ale očekával bych, že nevyváženost České televize, že jsem tam nebyl pozván devět let, že se k tomu taky veřejně vyjádříte, a i k tomu, že třeba když Rada České televize v minulém roce si vyžádala, jak víte, písemně si vyžádala na vedení České televize přehled pozvání, protože z toho by bylo jasné, že jsem nebyl devět let pozván, že se moje názory cenzurují za veřejné prostředky, tak bych očekával, že se za to nějakým způsobem postavíte, že se prostě proti tomu nějak vymezíte, protože se to může stát i ODS v budoucnu, může se to stát i jiným stranám. A mně opravdu nepřipadá normální, když devět let je někdo takovýmto způsobem cenzurován, ale za veřejné prostředky, i za peníze koncesionářů SPD. A tady tedy, byť je to můj politický konkurent, se vůbec nedivím panu předsedovi hnutí ANO Andreji Babišovi, že do toho pořadu nešel, protože takto nevyvážený pořad, to je tak úplně flagrantní zneužívání koncesionářských poplatků, Otázky Václava Moravce, že to snad není vůbec možné. A jak tomu může vlastně i pan ministr, a teď to myslím ani ne tak osobně, ale myslím, že se to fakt může stát každému z nás. To přece není normální! Já jsem devět let nebyl pozván do toho pořadu - nebyl pozván, já jsem ani neodmítl. Opakovaně vyzýváme, snažili jsme se na to upozorňovat, vždyť to víte, ale devět let mě nepozvali do Otázek Václav Moravce, protože prostě Václav Moravec mě nemá evidentně rád! Ale vždyť to není jeho soukromý pořad, že jo?

My to zvládáme, my bojujeme i bez toho za náš program, takže já tady konstatuji fakta, já tady nebrečím, my prostě bojujeme, ale jsme, mluvíme o veřejnoprávním médiu, za koncesionářské poplatky, a jednou z věcí, která je uvedena v zákoně, je slovo vyváženost. A to, že tam občas pozvou Radima Fialu, místopředsedu ODS, anebo občas někoho jiného, to přece nevyvažuje ohledně mediálního dopadu a vyváženosti, to přece nevyvažuje...

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Pane předsedo, je přesně 13.45, takže já si dovolím vás přerušit. (Poslanec Okamura: Já budu pokračovat potom, ano?) Děkuji. Já tímto přerušuji bod, a to z důvodu toho, že máme pevně zařazené body, a to jsou volby.

Jenom podotýkám, že ihned poté, co odvolíme, přeruším schůzi. Bude přestávka do 15 hodin a poté budeme samozřejmě pokračovat.

 

Takže v tuto chvíli dovolte, abych otevřel bod číslo

 

Následující část projednávání bodu pořadu schůze

Aktualizováno 6. 11. 2023 v 15:58.




Přihlásit/registrovat se do ISP