(15.20 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. A další s přihláškou je pan poslanec Karel Sládeček. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Karel Sládeček: Děkuji za slovo, paní předsedající. Milé dámy a pánové, navrhuji nový bod programu, který zní Nepromyšlené rušení poboček České pošty.

Vláda hodlá zrušit 300 poboček České pošty, z toho 56 v Moravskoslezském kraji, tedy v mém kraji. Tím se stává Moravskoslezský kraj, který zároveň patří ke krajům s nejstarší populací, k nejvíce postiženým. Česká pošta je nenahraditelnou veřejnou službou pro seniory, například při výplatě důchodů. Nově se v městském obvodě Ostrava-Jih zruší šest z osmi poboček České pošty, tedy více jak 100 000 obyvatel obvodu budou obsluhovat pouze dvě pobočky České pošty. Dle mého názoru je nereálné, aby dvě pobočky dokázaly obsloužit 100 000 nebo více jak 100 000 obyvatel. Bylo by fajn, kdyby si pak pan ministr Rakušan alespoň na osm hodin sedl za přepážku jedné z pošt v Ostravě-Jih, aby si to vyslechl, tedy vyslechl si názory našich spoluobčanů.

Tento bod navrhuji zařadit jako první po pevně zařazených bodech. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji a další s přihláškou je pan poslanec Vích. Prosím.

 

Poslanec Radovan Vích: Dobré odpoledne. Děkuji za slovo, paní předsedající. Chtěl bych navrhnout nový bod pořadu této schůze s názvem Postup vlády v rámci transformací poboček České pošty v Libereckém kraji.

Ministr vnitra Rakušan se rozhodl zrušit cirka 300 poboček České pošty a propuštění 950 zaměstnanců a další stovky propustit v logistice. Důvodem je propad hospodaření České pošty, kdy v loňském roce to bylo 1,75 miliardy korun. České poště tak dokonce hrozí insolvence. Já musím jasně odmítnout, aby na neschopnost Ministerstva vnitra při řešení hospodaření České pošty dopláceli její poctiví zaměstnanci a její klienti - občané České republiky. Česká pošta je nenahraditelnou veřejnou službou pro občany, zejména pro seniory při výplatě důchodů. V obcích a menších městech je současně jediným místem kontaktu občana se státní správou v rámci takzvaných CzechPOINTů. Proto odmítám rušení jakýchkoliv poboček České pošty i propuštění jejich provozních zaměstnanců v rámci Libereckého kraje.

Navíc Česká pošta má potenciál být při kompetentním řízení finančně soběstačná i výdělečná. Může poskytovat logistické, přepravní, zasílatelské a balíkové služby, které jsou na trhu velmi žádané a pro které má Česká pošta potřebné personální i materiální vybavení. Problémem České pošty je příliš mnoho vedoucích pozic s nadstandardními platy, které jsou na úkor finančního ohodnocení doručovatelů a pracovníků na přepážkách.

V Libereckém kraji se má rušit 13 poboček, 6 v Liberci v části Vesec, Vratislavice, Františkov, Kunratická, Machnín a Růžodol a dalších 7 kromě již zmíněného Liberce také v České Lípě, kde mají skončit tři pobočky, v Jablonci dvě, ale i v Turnově a Rokytnici nad Jizerou. Takže já se ptám, jak byl určen klíč při stanovení počtu těchto rušených poboček v jednotlivých krajích a v Libereckém kraji? Proč nebyl tento návrh předem diskutován s dotčenými hejtmany, starosty a primátory, případně se Sdružením místních samospráv České republiky? Také bych se chtěl zeptat, jak bude zajištěno posílení těch poboček, které zůstávají, jsou na nich již dnes fronty a nyní k nim přibudou další zákazníci z rušených poboček, a také jaký je konkrétní plán na využití těch 8 miliard korun za transformaci České pošty?

To jsou ty důvody a žádám o zařazení tohoto bodu na dnešní schůzi jako první bod po již napevno zařazených bodech. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji a další s přihláškou je paní poslankyně Štefanová. Paní poslankyně, prosím.

 

Poslankyně Iveta Štefanová: Děkuji za slovo. Vážená paní předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, chtěla bych navrhnout zařadit nový bod na jednání Sněmovny, a to bod s názvem Stále trvající problém s nedostatkem léků v České republice.

Již dlouhé měsíce se lidé v České republice opakovaně a stále potýkají s nedostatkem i základních léčiv a musejí objíždět několik lékáren, často i desítky kilometrů od sebe, a mnohdy ani tam lék není k dispozici. Určité problémy hlásí i nemocnice a další zdravotnická zařízení. Opakovaně toto téma zařazujeme do interpelací jak ústních, tak písemných a mimořádná schůze, která se věnuje výhradně tomuto problému, byla přerušena po krátké době a přesunuta na neurčito. Tento týden interpelace nejsou ani na této schůzi.

A já si myslím, že to je tak závažné téma, že je potřeba se o něm bavit tady na plénu Sněmovny na řádné schůzi. Proto chci tento problém zařadit jako samostatný bod tak, abychom toto mohli řádně probrat, jaká je vlastně ta aktuální situace a jak dlouho ještě budou tyto problémy trvat, a hlavně, co bude dál. Nyní hovořím zejména o výpadku penicilinu. Opakovaně z médií slýcháme, že jednání probíhají a že se léky v nějakém množství extra dováží. Toto řešení ale je naprosto nedostatečné a nelze to řešit jenom tak, že se budou extra dovážet léky, které již několik týdnů chybí.

Také jsme tu z úst ministra zdravotnictví slyšeli, že na trhu vždy bude přítomna varianta léků, která obsahuje stejnou účinnou látku. V případě dlouhodobého výpadku penicilinu ale není varianta, která by se mohla použít místo tohoto antibiotika dlouhodobě bez následků. Já bych tady chtěla slyšet výsledky těch jednání a potřebné systémové změny, aby nám pan ministr zdravotnictví mohl představit, jaké konkrétní kroky podniká v tom, aby se tato situace nadále neopakovala. Jak se řeší monitoring zásob lékáren, skladů a monitoring výroby a dodávek? Je potřeba v co největší míře podporovat i výrobu léků v České republice a výrobu různých forem léčiv z komponent přímo v lékárnách. A i tam by mě zajímalo, jaké kroky doposud ministerstvo provedlo, provádí a zda řeší vůbec i tuto stránku, tedy podporu samostatnosti České republiky v tomto ohledu.

Proto bych chtěla tento bod zařadit jako bod číslo 1 na dnešní jednání. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji a s poslední přihláškou je paní poslankyně Pošarová. Paní poslankyně, prosím.

 

Poslankyně Marie Pošarová: Dobrý den. I já bych chtěla navrhnout nový bod, a to České pošty v Plzeňském kraji a jejich rušení.

Již koncem roku 2015 se očekával prodej desítek poštovních budov a plánovalo se, že valná část etablované poštovní sítě by měla být přeměněna na franšízy, tedy něco jako dnes projekt Pošta Partner. S odstupem let již však můžeme konstatovat, že tento pokus o záchranu pošty, spíše ale jen veřejnosti předhozená fikce takovéhoto pokusu, nevyšel. Hospodářská ztráta pošty za rok 2022 tak mohla narůst na miliardu a tři čtvrtě. Státní majetek soustředěný v České poště se bude však rozprodávat dále. Kvalifikovaní a erudovaní zaměstnanci budou přicházet o práci a občané o dostupnost některých základních poštovních služeb, a to nejen díky neprůhledným zájmům některých asociálních politiků a politických subjektů.

Z nepochopitelného důvodu jsem se dozvěděla pevné číslo uzavřených poboček, že musí být 300. Pokud jedna bude zrušena nebo jedna vlastně zůstane, tak jiná musí se zrušit. Nedává to vůbec žádnou logiku. Proč se nejednalo se starosty? Dozvěděli se v pátek ráno před seminářem, že třeba řeknu v Klatovech se budou rušit tři pošty ze čtyř. Proč se nejednalo se starosty? Proč se nejednalo s primátory konkrétních měst? A paradoxem je, že to bylo zrovna hnutí STAN, které v roce 2012 prosazovalo dokonce mít 3 400 poboček v České republice. A teď je to hnutí STAN, které chce zrušit 300 poboček. A jaký mít návod na ušetření? Za zrušených 300 poboček se ušetří zhruba 700 milionů korun ročně. Takže když si to propočteme, že za den se odbaví 816 000 listovních zakázek, tak stačí zvýšit dejme tomu o necelé 4 koruny nějakou jednu transakci. Tím pádem bude vykompenzována ztráta těch 700 milionů korun a můžou pošty být a fungovat. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP