(9.10 hodin)
(pokračuje Zuzana Ožanová)

Vraťme se však k tomu, co předcházelo předložení samotného tisku. Zajímalo by mě, kdy vláda zjistila, že chce změnit výpočet valorizace důchodů.

Vážení kolegové, kolegyně, dovolím si mírně zkrátit svůj projev, proto část projevu přeskočím a vrátím se k tomu, co bylo ještě minulý týden. Minulý týden předsedkyně Sněmovny upozornila na počty týkající se předložení zákonů v legislativním stavu nouze v minulém volebním období. Bylo jich víc než v tomto volebním období. Pro ty, kdo mají problémy s pamětí, bych chtěla připomenout, že se ve světě vyskytovala pandemie mající významný vliv na životy a zdraví osob a také na ekonomiku. Srovnávat legislativní stavy nouze z doby covidu s tím, že se má naplnit zákonná valorizace důchodů, je nehoráznost. Srovnání nesrovnatelného, tak se to nazývá. Pokud to shrnu, vláda se řádně nevypořádala s odůvodněním legislativního stavu nouze. Jediným důvodem pro vyhlášení legislativního stavu nouze byla neschopnost předložit návrh zákona dříve, tak aby mohl být řádně projednán a prodiskutován.

Chtěla bych zdůraznit, že snaha o omezení diskuse a délky jednání nepatří mezi vyjmenované důvody, pro které lze vyhlásit legislativní stav nouze. Jelikož dle mého názoru netrvá legislativní stav nouze, není tak naplněna zásadní podmínka pro projednání sněmovního tisku 392 ve zkráceném jednání. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji, paní poslankyně. Nyní tedy s přednostním právem pan předseda Cogan. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Josef Cogan: Vážené kolegyně, vážení kolegové, dnešní diskuse při posouzení podmínek pro projednání sněmovního tisku 392 ve zkráceném jednání věcně navazuje i na tu předchozí, ve které jsme 24 hodin posuzovali, zda stav legislativní nouze trvá, i ty relevantní argumenty, které v rozpravě padají, jsou prakticky totožné a opakují se, jsou velmi blízké těm argumentům ze včera. I třeba například tady kolegové přede mnou opakovali i části z jednacího řádu. A já právě i s ohledem na to, aby se přece jenom ke slovu dostalo co nejvíce kolegů poslanců a poslankyň, tak si v souladu s jednacím řádem dovolím navrhnout, že poslanec může v projednávané věci vystoupit nejvýše dvakrát, a zároveň navrhuji omezit řečnickou dobu na 5 minut. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Je to návrh, je možné podávat pouze protinávrhy. Prosím, paní předsedkyně.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Dovolte, abych stručně zdůvodnila svůj protinávrh. Tak já vůbec nesdílím názor, že tady padají stejné argumenty. Sedím tu pořád, myslím si, že vy ne, pane předsedo, prostřednictvím pana místopředsedy, takže padají neustále nové argumenty. Většinou na ně nedostáváme odpovědi, takže se ptáme dál. Včera jsme tady slyšeli pana ministra Jurečku, že se rozjel vlak, který nejde zastavit. Tento argument mu také velice dobře a rychle vyvrátíme. Já nechci tady navrhovat žádný návrh obstrukčního charakteru, já chci navrhovat přiměřený návrh, to znamená, vy jste navrhl dvakrát pět minut, zatím si myslím, že v této zkrácené... nebo v posouzení v této části, posouzení podmínek pro projednání sněmovního tisku 392 ve zkráceném jednání, promluvilo od rána, já nevím, osm, devět lidí, dívám se na své kolegy, přihlášených je dalších 53. Opět se snažíte zkrátit naše práva. Opět nám chcete vzít právo na to se vyjádřit. Opět nás chcete umlčet. Opakuje se to samé, co tady bylo včera. Navíc já se domnívám, že je to v rozporu se zákonem, v rozporu s jednacím řádem. Tuto debatu jsme si tady odehráli včera, odkazuji se na výklad k jednacímu řádu. Vy tady budete argumentovat stanoviskem rok starým legislativního odboru Poslanecké sněmovny, já ho nesdílím. Určitě nás rozsoudí v budoucnosti Ústavní soud.

Ale teď se snažím v rámci přiměřenosti a v rámci nějaké možnosti vyjádření adekvátní mých kolegů navrhnout, ať se omezí řečnická doba na dvakrát 30 minut.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji. Zazněl protinávrh, žádný další návrh nepadl, v tom případě zagonguji. Eviduji žádost o odhlášení, všechny vás odhlásím a poprosím vás, abyste se přihlásili svými kartami.

 

Nejprve dám hlasovat o protinávrhu paní předsedkyně Aleny Schillerové, který zní, že řečnická doba bude omezena na dvakrát 30 minut.

Já zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro tento návrh, ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Je to hlasování s pořadovým číslem 25, přihlášeno je 136 poslankyň a poslanců, pro návrh 45, proti 83. S tímto návrhem nebyl vysloven souhlas.

 

Nyní budeme hlasovat tedy o prvním návrhu pana předsedy Cogana, který zní: omezení řečnické doby na dvakrát 5 minut.

Já zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro návrh, ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Je to hlasování s pořadovým číslem 26, přihlášeno je 136 poslankyň a poslanců, pro 92, proti 44. S tímto návrhem byl vysloven souhlas a řečnická doba byla omezena na dvakrát 5 minut.

 

Nyní budeme tedy pokračovat v projednávání. Další s přednostním právem je přihlášena paní předsedkyně Alena Schillerová. Prosím, máte slovo. Prosím. (V sále je hluk.)

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, pane místopředsedo.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Kolegyně a kolegové, já vás požádám, abyste v případě, že potřebujete diskutovat některá témata, je odešli diskutovat do předsálí, a požádám vás o ztišení. Prosím, můžeme mluvit.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, pane místopředsedo i za zjednání klidu. (Hluk v sále trvá.)

Vážené dámy, vážení pánové, dnes máme třetí jednací den, ve kterém celé hnutí ANO, celý poslanecký klub hnutí ANO, bojuje za tu část společnosti, která se již sama nedokáže bránit, doslova dnem i nocí. Jde totiž o tu část populace, která se pětikoalice nebojí. Která již nepůjde protestovat a nezaplní Václavské náměstí. Právě proto naše hnutí tady v tento třetí den, už tři dny v kuse, a jsme připraveni bojovat dál, aby právě naopak důchodci mohli mít klidný spánek a nemuseli se bát, že nebudou mít na základní životní potřeby. Aby nežili ve stresu, že podzim svého života budou trávit tím, že budou žádat o sociální dávky.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já se omlouvám, paní předsedkyně, ale zvlášť v pravé části sálu požádám o ztišení. Prosím, pokračujte.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji vám, pane místopředsedo.

Protože důchod je to, co si již důchodci jednou zasloužili. Nezapomínejme, že to jsou lidé, kteří celý život pracovali, přispívali do sociálního systému, platili daně, vychovali novou generaci, která dnes je ekonomicky činná. Stát jim tedy vrací jenom to, co si už během života odpracovali. Pětikoalice se tváří, že důchod je milodar nebo sociální dávka, ale tomu tak rozhodně není. Existuje zde přece společenská smlouva. My dnes máme povinnost zabezpečit našim důchodcům slušný důchod. Stát je dlužníkem a důchodci jsou věřitelé. Tečka! ***




Přihlásit/registrovat se do ISP