(22.40 hodin)

 

Poslanec Radek Vondráček: Děkuji za slovo. Vážený pane ministře, tož já to zkusím taky bez emocí. Za prvé chci ocenit, že jste vystoupil, prostě aspoň se tady s námi někdo baví, tak to máte plus u mě, říkám to fér. Ale pak vám chci říct, že se pohybujeme tady v tomto nebodu, kde máme řešit potvrzení trvání stavu legislativní nouze, a já jsem přesvědčen, že 90 % vašeho projevu nesměřovalo tímto směrem. Váš projev patří až do druhého a třetího čtení toho. Protože opravdu, nezlobte se, a všichni, jak tady sedíte, situace dnešních čtyřicátníků se nemá řešit v rámci stavu legislativní nouze. Já netvrdím, že my jsme třeba to vymysleli, nebo ty vlády ještě před námi, a je to prostě dlouhá debata, ale to přece nemůžeme řešit ve stavu legislativní nouze.

Existuje spousta právních analýz, nálezů Ústavního soudu. Může, každý právník má dva tři názory. Já to zkusím opravdu po selsku a jednoduše. Přece čistě materiálně, obsahově nemůžete říct, že vyplacení důchodu je hospodářská škoda. My jsme se přece na škole učili, že škoda je, buď když se sníží váš majetek, to je takzvaná skutečná škoda, anebo ušlý zisk, když ten majetek nenaroste, jak jsme předpokládali. Ale co je tato škoda? Když to budu argumentovat ad absurdum, tak podle vás je tedy škoda vlastně každý důchod, který vyplatíte, byť ten nevalorizovaný. Prostě škoda je všechno, co musí zaplatit pan ministr Stanjura ze svého rozpočtu? Tak to je přece absurdní.

A druhá věc. Je tady někdo, kdo to ještě nechápe, že prostě nemůžete říkat, že je škoda něco, když to vyplácíte podle zákona? Protože škoda předpokládá nějaké protiprávní jednání nebo protiprávní stav. Tady musí dojít k porušení zákona nebo musí dojít k nějaké živelní pohromě, na což pamatuje zákon 110 o bezpečnosti v článku 8 a na co navazují všechny ty ústavní nálezy a říkají, že to musí být stejné intenzity, nějaká zásadní přírodní katastrofa. Ale té svědky nejsme. Já to říkám opravdu po selsku. Kde je ta škoda? Můžete nám definovat v tomto nebodu, co je tedy hospodářskou škodou, jak k ní došlo?

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní s faktickou pan poslanec Foldyna, poté pan poslanec Brož. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jaroslav Foldyna: Děkuji vám za slovo. Já jsem pečlivě poslouchal také pana ministra práce a sociálních věcí, když vysvětloval ta čísla kolem těch důchodů, a vlastně pan ministr nám v zásadě nevysvětloval nic o té legislativní nouzi, o čem je dneska vlastně ta řeč. My všichni dobře víme, kdy ta legislativní nouze má své opodstatnění, a asi bych se opakoval, to ohrožení státu a já nevím co všechno. Máte pocit, že něco takového existuje v této chvíli? Já mám pocit, že legislativní nouze nastane tehdy, až vy ty důchodce okradete o těch 20 miliard. Až se půjdou napást místo do sámošky, protože oni už ani teď nemají peníze! Já bych chtěl vidět ty důchodce, ty uvědomělé důchodce, co píšou, že jim to nevadí. Já je moc neznám tedy, fakt mně píše ta jiná strana.

A legislativní nouze by asi byla, kdybyste zasedli týden dopředu, nahlásili, že si půjdete sednout do Ústí do hospody a že to tam proberete s těmi lidmi. Pak by byla legislativní nouze, to bychom asi chvíli neměli s kým mluvit, protože tam já po těch hospodách chodím, já se k tomu přiznám. Nejenom v Ústí nad Labem, v Děčíně sedím s těma klukama, to bych vám přál poslouchat, o té legislativní nouzi, co říkají a co musejí dělat všechno, aby udrželi rodiče na nějaké úrovni. Protože ty lidi fakt nemají na to, aby si pustili navíc to topení. Oni to nešetří (?), že chtějí porazit Putina. Oni tu vaši válku, kterou jste nám vnutili, že to je naše válka - to je vaše válka, ne naše! Naše válka tady žádná není! My válčíme s vámi za ty důchodce, protože vy jste se rozhodli, že nakoupíte F-35 za 200 miliard! To jsou jejich prachy a to budou všechno ti důchodci platit. (Předsedající: Čas.) Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní s faktickou pan poslanec Brož, poté pan poslanec Lang. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Lubomír Brož: Děkuji za slovo. Mě také zaujalo hodně jako některé kolegy to, že vlastně většina toho času, který pan ministr nám říkal, nebylo to odůvodnění té legislativní nouze, o kterém tady teď celou dobu vlastně mluvíme, a ptáme se na tu její nutnost. To, jak kolega Vondráček, prostřednictvím paní předsedající, říkal, jak to může být škoda vyplácení důchodů.

Pan ministr Jurečka v závěru říkal, abych to řekl přesně, přesně férovost a předvídatelnost, že by si přál, aby do budoucna byla, aby fungovala. Ale to je přesně to, co tímto krokem naprosto pošlapáváte. To není absolutně žádná předvídatelnost. Co příště prohlásíme za tu škodu? To, že se nezvýšily daně, nebo nějaké jiné státní výdaje? To prostě vůbec selský rozum nebere a lidi to nemůžou chápat. Vy to balíte do nejrůznějších právnických kliček.

A potom samozřejmě zase my jsme tady osočováni z toho, že vytváříme nějaké generace mezi sebou. Zase pan ministr tady máchá grafem a tím, co má rodina s dvěma dětmi a podobně. Ale to je přesně to, co vy vytváříte. Vy zase stavíte tedy rodinu s dvěma dětmi proti důchodci. Tady existuje nějaký solidární systém, a ti současní důchodci celý život platili to, co po nich stát chtěl, jiným důchodcům v tu chvíli. Prostě tak to je. A jestli něco v tomto systému chceme změnit, tak se to musí změnit systémově. Ne tak, jak vy to děláte. A ještě ve stavu legislativní nouze.

Kromě těch prezidentských voleb tak samozřejmě se nabízí jeden z dalších argumentů, že pokud byste to chtěli řešit seriózně, opravdu odpovědně dlouhodobě, tak byste v té diskusi mohli narazit opravdu na to, že tohle jste si vybrali špatnou cestu. Zrušili jste EET, tak mohl bych říct, takže výpadek z EET vy si chcete nahradit tím, že vezmete důchodcům zákonnou valorizaci. (Předsedající: Čas.) Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji za dodržení času. Nyní s faktickou vystoupí pan poslanec Lang, připraví se pan ministr Jurečka. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Hubert Lang: Děkuji, paní předsedající. Já bych chtěl také reagovat na pana Jurečku. Máme každý nějaký materiál. Já mám taky připravený samozřejmě nějaký delší proslov, ale chtěl bych tady říci na ten jeho tlak, že prostě to řeší v současné době. Přečtu jenom pár vět: Od konce loňského roku Národní rozpočtová rada upozorňovala stávající vládu, že pokud s parametry mimořádné valorizace nic neudělá na úrovni zákona, bude to rozpočet velmi bolet. Vláda přitom udělala ještě méně než nic. Nejenže včas nezměnila parametry mimořádné valorizace, ale v rozpočtu roku 2023 raději s žádnou mimořádnou valorizací ani nepočítala, takže již tak výrazně slabý rozpočet dostal delší ránu v podobě přibližně 20 miliard korun, a to ještě více.

A potom mě tady zaujalo ještě u pana Jurečky jedno v jeho vyjádření o tom, jak mu píší ti penzisté, kteří počítají s tím, že prostě jsou zodpovědní a vědí, že vlastně nechtějí vlastně ani ty peníze. Já nevím, kdo píše vám, ale já mám zahlcenou mailovou schránku od seniorů, kteří říkají: bojujte za nás, prostě každá koruna pro nás je dobrá.

A v té souvislosti jsem si vzpomněl na takový socialistický plakát, který možná někteří z vás starších taky budete znát, kdy je taková hospoda a tam je prostě ten alkoholik, který pije ten alkohol, a tam je taková ruka a říká: Alkohol ne, raději knihu. Takže já bych to zmodernizoval. Když pan Jurečka nám tady ukazuje neustále nějaké plakátky, tak bych tam dal pana Jurečku, dal bych tam domov seniorů, kde bych napsal: Ne tisíc korun, raději knihu. Domov seniorů. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní s faktickou vystoupí pan ministr Jurečka, připraví se paní poslankyně Pastuchová. Máte slovo, pane ministře.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí a ministr životního prostředí ČR Marian Jurečka: Děkuji. Vážená paní místopředsedkyně, kolegyně, kolegové, já si dovolím zareagovat a dovolím si tady položit prostřednictvím paní předsedající otázku, nemusí mi na ni paní bývalá ministryně financí odpovědět, ale když sestavovala rozpočet na rok 2022, tak kolik predikovala inflaci na rok 2022? A když se sestavoval rozpočet v roce 2021 pro rok 2022, kolik Ministerstvo financí predikovalo inflaci v roce 2022 a kolik narozpočtovala peněz na mimořádné valorizace do toho návrhu rozpočtu? Budu rád, když na to odpoví, řekne to číslo té inflace, pak to porovnáme s tím, já jsem se díval, co Ministerstvo financí predikovalo. Nebylo to pokryto, přesto to ten státní rozpočet, ty dvě mimořádné valorizace, v loňském roce prostě pokryl.***




Přihlásit/registrovat se do ISP