(16.00 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Ano, děkuji, zaznamenala jsem si vaše návrhy.

Nyní vystoupí paní poslankyně Věra Adámková a připraví se pan poslanec Farhan. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Věra Adámková: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Vážená vládo - zbytky, milé dámy, milí pánové, dovolte mi, abych také opakovaně obrátila vaši pozornost na zdravotní stav obyvatel této republiky. O nedostatku léků jsme již slyšeli, bod je navržen k zařazení, čili samozřejmě nebudeme se opakovat, ale já bych chtěla říci, že i závažné choroby mají nefarmakologickou léčbu a ta spočívá zejména v dietních opatřeních. Už jsem tady o tom hovořila, zařazeno nebylo, čili dovolte mi, abych i v tom světle tedy určitých nedostatků léků obrátila vaši pozornost na cenu potravin. Existují léky, které jsou naprosto zásadní pro některé choroby, ale bohužel existují také choroby, které nemají farmakologickou léčbu a musíme se řídit jinými opatřeními, takzvanými režimovými. Máme tady třeba celiakii. Víte velmi dobře, že lidí, kteří jsou alergičtí na lepek, je poměrně dost, malé děti, dospělí lidé a tak dále, a jejich opravdu jedinou léčbou je, že prostě ten lepek jíst nebudou. Musím říci, že v současně době trh již nabízí některé potraviny, ale musíme si také říci, že jsou drahé. Zatímco vy koupíte běžný chléb řekněme okolo 40 korun - nevím, kde nakupujete, ale když to zprůměrujeme, tak se dostaneme. Oni se víceméně pod 90, 100 korun nedostanou. Samozřejmě že pojišťovny tam mají některé příspěvky z fondů prevence, jsou různé, od 6 do 10 tisíc, ale to opravdu není dostatečné. A pak tady máme druhou skupinu lidí, další metabolickou vadu, a to jsou diabetici. Při velmi střízlivém odhadu 8 % populace diabetiků, a to víme, že je takový ten ledovec, že jich je významně více, s poruchou vstřebávání cukru, tak se opět dostáváme k potravě. My totiž dokážeme vhodně volenou stravou oddálit nástup farmakologické léčby, což je velmi důležité. Za prvé ušetříme, za druhé ten člověk samozřejmě nemá nežádoucí účinky, protože je třeba si uvědomit, že neexistuje lék, který by neměl nežádoucí účinky. Farmacie ho stále hledá, my na něj čekáme, ale on samozřejmě není, taková je realita. O to více se musíme samozřejmě ptát, jakým způsobem mohou naši pacienti dodržovat naše doporučení. (Poslankyně se odmlčela, protože ji ruší hovor stojících poslanců Výborného a Haase.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pánové, že jste ukončili váš hovor.

 

Poslankyně Věra Adámková: Máte, pánové, hlasitější nebo spíše hlubší hlas a on je lépe slyšet. Nejsem schopna vás překřičet.

Takže u těch diabetiků je třeba si uvědomit, že my u nich chceme racionální plnohodnotnou stravu, žádné hladovky se v současné době samozřejmě již nedoporučují, a to také něco stojí. Takže prosím pěkně, řeknu vám příklad ze své praxe. Diabetik, 58 roků, průměrně vydělávající člověk samozřejmě, a teď přichází to, co od něj chci, to znamená, aby jedl pestrou stravu, dostatek bílkovin, samozřejmě maso, zeleninu, tam to ovoce už nám trošku zachází, a představte si jednu věc. On přichází, jeho cukr je vyšší, než bych si přála - je to příklad z pátku minulého týdne - tak probíráme znovu ta doporučená opatření a já mu říkám: A proč tedy to neděláte? A on tedy po dlouhé době, velmi nerad, a musím říci, že se cítil dehonestován, ten člověk, mi řekne: No, víte, my máme tři děti na škole, já na to prostě nemám. A to mě nesmírně zamrzelo. Takže prosím pěkně, to není úplně do gesce Ministerstva zdravotnictví jenom, máme k tomu Ministerstvo průmyslu, obchodu, zemědělství a tak dále. Prosím pěkně, všichni jsme občas nemocní, všichni občas mohou mít nějaké závažné problémy, které se dají řešit i nefarmakologickou cestou. Pojďme zařadit bod, a protože si myslím, že není vůbec politicky ovlivněn, tak bych to prosila jako první bod po pevně zařazených bodech - jak budou, nevím - abychom si o tom promluvili, a to proto, že se domnívám, že komunikace je základ úspěchu, a jak jste viděli na našem víceméně apolitickém kulatém stolu o nedostatku léků, kvůli komunikačním nejasnostem došlo tedy k ne úplně řekněme chvályhodné situaci. A já jenom bych tady chtěla úplně pod čarou na pana ministra (Poslankyně se obrací na ministra Válka, sedícího ve vládní lavici.), protože se nezúčastnila také ředitelka Státního ústavu pro kontrolu léčiv, která mi také slíbila, že přijde, a napsala mi potom, mám to také v mobilu, že ministerstvo vyhodnotilo tuto akci jako akci, kterou nebude podporovat. Takže prosím pěkně, v tom případě opravdu nevím, kde je pravda, nebudu tady dále eskalovat tyto věci. My v rámci komunikačních věcí tedy si o tom popovídáme s panem ministrem (Poslankyně se znovu obrací na ministra Válka.), proto mu to říkám s plnou zodpovědností toho, co říkám, a budeme v tom dále pokračovat.

Prosím tedy o zařazení bodu podle mě nekonfliktního, nepolitického: Cena potravin a její vliv na zdravotní péči občanů České republiky. Děkuji. (Potlesk v levé části jednacího sálu. Poslankyně Adámková při odchodu od řečnického pultíku krátce hovoří s ministrem Válkem.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní vystoupí pan poslanec Farhan, připraví se paní poslankyně Šafránková. Prosím, máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Kamal Farhan: Paní předsedající, pane ministře, dámy a pánové, děkuji za slovo. Já bych zde chtěl načíst nový bod, který se týká také nedostatku léků. Částečně zkrátím to, co jsem si připravil, protože už tady toho hodně zaznělo, ale v druhé polovině v rámci zdůvodnění toho bodu se pověnuji tomu, co nám tady pan ministr říkal. Ministerstvo, co se týká, a pan ministr, v této situaci jednoznačně zaspalo. Jedná se o nekompetentnost, neschopnost a neřešení celé této situace s léky. Situaci, která vznikla, ministerstvo dostatečně neřešilo. I v minulých týdnech jsme se dozvěděli, a i dnes, co všechno ministr zajistil. Já potom mu položím několik otázek, aby nám řekl, kdy to zajistil a kdy to přijde. Pokud pan ministr říká, že je v krátké době schopen vyřešit nedostatek některých druhů léků a že je zajistil, já se ptám, proč nereagoval dříve? Protože nedostatek antibiotik úzkospektrých způsobuje i to, že vlastně lékaři jsou nuceni předepisovat širokospektrá antibiotika, že vlastně tím nám narůstá rezistence a samozřejmě tím se potom bude zhoršovat i jejich účinnost do budoucna. Samozřejmě to přináší i problémy těm pacientům, kteří když nedostanou lék v lékárně, musí se vrátit k lékaři, a prostě absolvují takovéto kolečko.

A teď mně dovolte i v rámci svého zdůvodnění toho bodu, abych tady zmínil některé věci, které považuji za... teď použiji slova pana ministra, nikdo zde nechce vědomě lhát, já věřím, že ani pan ministr vědomě nelže, ale určitě to, co tady říkal, z mého pohledu nejsou úplně přesné údaje. Dovolím si zde citovat některých pár věcí. Co třeba pan ministr prohlásil: "Ministerstvo zdravotnictví v úterý vyjednalo dodávku 300 000 balení Nurofenu pro děti do České republiky. Do Vánoc by měla dorazit první část, zhruba třetina." Dnes jsme se dozvěděli, cituji, tady v tom prvním vystoupení, že se jedná o 400 000 balení Nurofenu, v druhém vystoupení pan ministr řekl: "Dovezli jsme půl milionu, zajistili a dovezli jsme půl milionu těchto balení." A já se zde ptám, pane ministře - jelikož jsem pochopil, že jste člověk, který, teď to řeknu, nahrává si telefonní hovory, tak určitě existují i nějaké zápisy z těch jednání - takže moje otázka na vás, až otevřeme ten bod - nebo věřím, že ho otevřeme: Kdy jste zajistil tyto dodávky Nurofenu a kdy byly dodány? Přece tuhletu odpověď tady nikdo z vás neslyšel. A jak jsem tady citoval, co prohlásil pan ministr, ten článek vyšel 14. prosince, že domluvil a zajistil - já jsem nikde nezaznamenal ve veřejných zdrojích, že by byly tyto léky dovezeny. Já jsem zaznamenal z veřejných zdrojů, že na stránkách Státního ústavu pro kontrolu léčiv firma, výrobce Nurofenu, říká 1. 11.: Hlásíme výpadek, dodávky budou obnoveny 16. 12. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP