(15.50 hodin)
(pokračuje Vlastimil Válek)

Ale co se Ukrajiny týče, tady to opravdu není pravda, že kterýkoliv z těch léků, kterýkoliv z těch léků, který nám dneska chybí, byl vyvážen na Ukrajinu. To prostě není pravda. Můžeme si udělat přehledy toho, co bylo vyvezeno, nebylo to na úkor českých občanů a z českých lékáren. A zkusím velmi stručně vysvětlit i ten logický důvod. Vývozy těch léků probíhaly v době, kdy konflikt na Ukrajině začínal, tedy někdy v květnu, v červnu, v červenci, v srpnu, v měsících, kdy v žádném případě není chřipková epidemie, kdy nejsou angíny, kdy by těm občanům na Ukrajině léky na chřipku, na angíny, na nachlazení byly na nic, protože sezona virových onemocnění, ta nastává v podzimních měsících, velmi podobně na Ukrajině jako u nás. Tam byly vyváženy léky a zdravotnické prostředky, které v té době Ukrajina opravdu potřebovala. Byly to materiály pro zraněné civilisty, zraněné vojáky, tedy které sloužily právě k první pomoci a k ošetření pacientů, kteří byli různě zraněni během barbarského ruského útoku. Vy z vás, co máte specializaci z chirurgie, vy, kteří se zabýváte touto problematikou, víte, jaké kategorie léků to jsou, jsou to mnozí z vás. Bezesporu to není Nurofen, bezesporu to nejsou dětské antibiotické sirupy, bezesporu to nejsou penicilinová antibiotika. Tak to jenom na vysvětlení. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane ministře. Nyní je přihlášena paní poslankyně Pastuchová. (O slovo se hlásí s přednostním právem poslanec Okamura.) Omlouvám se. Prosím, pane předsedo Okamuro, máte slovo.

 

Poslanec Tomio Okamura: Vážené dámy a pánové, bohužel, pan doktor Síla, náš poslanec, nemá přednostní právo, proto nemůže teď reagovat na pana ministra, ale pan ministr neříká pravdu, v podstatě lže, protože přímo ze stránek Ministerstva zdravotnictví vyplývají tyto informace: již 14. 3. 2022 byly dovezeny do centrálního distribučního místa v Polsku dva kamiony léků, odkud putovaly zejména na západ Ukrajiny. V prvních dvou kamionech bylo asi 130 palet léčivých přípravků. Léky údajně darovaly farmaceutické společnosti. Šlo zejména o analgetika, antibiotika, léky proti bolesti, léky používané k akutní medicíně a při resuscitaci. 7. 4. 2022 náměstek Ministerstva zdravotnictví Jakub Dvořáček prohlásil, že jsou odesílány jeden až dva kamiony léků na Ukrajinu týdně. Zmínil se, že léky mají příbalové letáky v češtině. V rámci poslední várky léků na Ukrajinu šlo o léčivé přípravky vhodné pro tlumení bolesti a horečky účinné v léčbě různých infekcí, mezi něž patří infekce horních a dolních dýchacích cest, kožní infekce a tak dále, jak prohlásil náměstek ministra zdravotnictví. 6. 9. 2022 Ministerstvo zdravotnictví zveřejnilo informaci, že na Ukrajinu bylo odesláno již deset kamionů s léky.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní vystoupí paní poslankyně Pastuchová, připraví se pan poslanec Nacher.

Ještě než dám paní poslankyni slovo, přečtu omluvy: omlouvá se paní poslankyně Němečková Crkvenjaš Zdenka po celý jednací den z rodinných důvodů a pan poslanec Žáček Pavel po celý jednací den z osobních důvodů.

Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Děkuji, paní předsedající. Tak já počtvrté, já už budu jako Patrik Nacher, který zařazoval pořád, vaším prostřednictvím, jeden bod. Znovu navrhuji bod Aktuální situace na úřadech práce. Jsem ráda, že tu pan ministr sedí. My jsme v minulém týdnu měli výbor pro sociální politiku, kde jsme diskutovali hodně dlouze o tom, co se na úřadech práce děje. Přítomen byl na tomto výboru pro sociální politiku i pan ombudsman Křeček, který nám tam řekl velice znepokojivé informace.

Když si přečtu z 12. 1. článek nebo nadpis v médiích Slzy, bezmoc, fronty v zimě, lidé čekají na podporu měsíce, úředníci nestíhají. Všichni víme, že dávek se vyplácí více, úředníků je čím dál tím méně. Kdo přijde, po zkušební době odejde, protože práce tam přibývá více a více. Nyní se budeme bavit i o lex Ukrajina V, z čehož vyplývá i další práce pro úředníky Úřadu práce. Pan ministr nám řekl, že není spokojen s tím, jak Úřad práce funguje.

Takže já si myslím - na dopolední výbor se mnoho občanů nedívá, i když má možnost, teď máme čtyři hodiny, nebo dnešní den se třeba někdo podívá - myslím si, že tato problematika lidí, kteří řeší svoji životní situaci v tom, jestli budou mít na zaplacení nájmu, nebo si budou moct jít nakoupit jídlo, potažmo léky, zajímá tato situace a její řešení víc než zákony, které teď tato vláda předkládá jako své prioritní.

Takže já znovu, počtvrté, zařazuji tento bod, Aktuální situace na Úřadu práce, na tuto schůzi. Termín bych dala - protože si myslím, že to je opravdu závažná věc a lidé chtějí vědět, co se děje nebo se bude dít, a jestli budou čekat v zimě, teď budeme mít těch minus 13 stupňů, tak to nebude moc příjemné - takže bych to zařadila, pokud to bude zařazeno, jako druhý bod dnešní schůze. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Také děkuji, paní poslankyně. Nyní je přihlášen pan poslanec Nacher, připraví se paní poslankyně Adámková. Prosím, máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji, paní místopředsedkyně. No, já jsem tady také počtvrté, a to se stejným bodem, a to je Informace vlády o boji s dezinformacemi. Počtvrté vás tady o to žádám a prosím, abychom zařadili tento bod, protože do médií se dostávají jenom útržky. Je tady nějaký Akční plán, dvacetistránkový materiál, který nemůže být údajně zveřejněn, takže ty útržky z toho začnou za chvilku dělat dezinformace. Takže vláda, která bojuje proti dezinformacím, je vlastně začne spoluvytvářet. Ale je to vaše vina, protože u tohoto bodu obzvlášť platí, že má být naprostá transparentnost.

To znamená, co připravujete, kolik peněz to bude stát, jaká média budete podporovat, jaká tam budou kritéria, kteří lidé za tím budou stát, které neziskové organizace, jaké paragrafy chcete změnit, protože tam se mluví i o změně zákona, to přece je ve vašem vlastním zájmu, abychom se tady o tom bavili. Já vám nebudu radit, ale kdyby třeba někdo přišel, ministr vnitra, nebo nevím, ministr kultury, a třeba řekl, že tady udělá kulatý stůl k tomu nebo nějaký seminář, tak i třeba tohle by pomohlo, nebo cokoliv. Ale vy o tom vůbec nemluvíte, neinformujete opozici, nikoho.

Tudíž ten váš boj proti dezinformacím je takový stínový. A paradoxem toho potom je - a to tady přečtu - že to byl právě ministr vaší vlády Ivan Bartoš, který šířil a sdílel falešné příspěvky na Twitteru a na Facebooku, které se bavily o tom sázení. Já vám tady něco přečtu. Jeden z těch falešných profilů píše: "Kdyby měl Ivan Bartoš rozum, ověří si to. Kdyby to nesdílel on, nemá to takový dosah. To, že by to sdílelo pár bezejmenných hlupáků" - to je citace - "by nezpůsobilo takový poprask." No a teď pozor, reakce pana ministra Bartoše, který hájí ten svůj příspěvek, je, že nelze situaci bagatelizovat. Příspěvky trollů označil za ilustrační příklady. Takže tady máme krásný příklad. Vy bojujete proti dezinformacím, a když potom nějakou dezinformaci přesdílíte, retweetujete, a pak vám někdo dokáže, že to je falešný profil, falešný příspěvek, tak je to ilustrační příklad. Tak to už jako lepší situace tady nemůže být na můj oblíbený dvojí metr, jo? Takže boj proti dezinformacím je v zásadě boj proti nepohodlným informacím, a pokud je šíříte vy, je to ilustrační příklad. A takhle to přece být nemá.

Takovýchto příběhů a případů je tady celá řada, takže je ve vašem zájmu, abychom se o tom bavili. Já to proto navrhuji zařadit buď ve středu jako první bod, nebo v pátek jako první bod, anebo v pátek na pevný čas ve 13 hodin, kdy už se blíží konec v Poslanecké sněmovně, abychom tomu hodinu věnovali. Hodinu bychom věnovali v Poslanecké sněmovně boji s dezinformacemi. Myslím si, že to je v zájmu úplně všech, i tamhle mladé generace, která se tady s námi loučí. (Z galerie pro návštěvníky mává skupina studentů.)

Přeji zdar dnešnímu jednání a děkuji za podporu tohoto bodu. Takže jsem navrhl, paní místopředsedkyně, tři alternativní časy. Děkuji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP