Úterý 14. června 2022, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

Předcházející část projednávání bodu pořadu schůze

 

(pokračuje Olga Richterová)

146.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 65/2022 Sb.,
o některých opatřeních v souvislosti s ozbrojeným konfliktem na území Ukrajiny
vyvolaným invazí vojsk Ruské federace, ve znění zákona č. …/2022 Sb.
/sněmovní tisk 243/ - zkrácené jednání

Jsme ve třetím čtení a já opět poprosím pana zpravodaje výboru pro bezpečnost, pana poslance Martina Exnera, aby spolu se mnou sledoval od stolku zpravodajů rozpravu. A tu rozpravu nyní otevírám. Nevnímám zájem o vystoupení v rozpravě, takže pokud se nikdo nehlásí, rozpravu končím.

Pro pořádek: Je zájem o závěrečné slovo, pane ministře? Patrně není zájem o závěrečné slovo. A poprosím nyní pana zpravodaje, aby nás seznámil s procedurou. Prosím.

 

Poslanec Martin Exner: Takže máme jeden pozměňovací návrh. Návrh na zamítnutí návrhu zákona nebyl podán, legislativně technické úpravy nebyly provedeny, ale máme tady pozměňovací návrh pana poslance Jurečky pod sněmovním dokumentem 918, kde měníme ten pětitisícový příspěvek na příspěvek ve výši životního minima.

A pak tady mám doprovodná usnesení paní Mračkové Vildumetzové. Za prvé: "Poslanecká sněmovna vyzývá vládu poslat finanční prostředky krajům a hlavnímu městu Praha za veškeré náklady spojené s řešením uprchlické krize s termínem do 24. 6. 2022."

A druhý návrh usnesení je: "Poslanecká sněmovna vyzývá ministra vnitra, aby v případě uzavření KACPU v Praze primátorem hlavního města Prahy neprodleně zajistil jeho další provoz."

Takže asi nejdříve bychom hlasovali o tom pozměňovacím návrhu, jestli se nepletu.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Určitě. Jenom se domnívám, že je třeba se ujednotit, pane zpravodaji. Určitě pozměňovací návrh, potom se většinou hlasuje celý návrh zákona a pak ta doprovodná usnesení. (Ano.) Takže jestli mohu takto dát hlasovat o tom návrhu procedury? (Ano.)

Slyším žádost o odhlášení, takže vás všechny odhlásím. Prosím, přihlaste se vašimi registračními kartami. Ještě zagonguji.

Nejprve tedy hlasujeme o souhlasu s procedurou. Prosím o klid v sále.

Zahájila jsem hlasování ohledně navržené procedury. Kdo je pro? Kdo je proti?

hlasování číslo 107 bylo přihlášeno 165 poslanců a poslankyň, pro 163, proti nula, procedura byla přijata. Prosím, pane zpravodaji.

 

Poslanec Martin Exner: A nyní můžeme tedy hlasovat o tom pozměňovacím návrhu, který je pod tím sněmovním dokumentem 918, pana poslance Mariana Jurečky.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Já se optám na stanovisko pana ministra. (Souhlasné.) Děkuji.

Nyní tedy zahajuji hlasování. Kdo je pro tento pozměňovací návrh? Kdo je proti?

hlasování číslo 108 bylo přihlášeno 164 poslanců a poslankyň, pro 148, proti 0, čili tento návrh byl přijat. Prosím.

 

Poslanec Martin Exner: Takže nyní, když jsme schválili pozměňovací návrh, bychom hlasovali o zákonu jako celku.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Ano, děkuji. Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 65/2022 Sb., o některých opatřeních v souvislosti s ozbrojeným konfliktem na území Ukrajiny vyvolaným invazí vojsk Ruské federace, ve znění zákona č. .../2022 Sb., podle sněmovního tisku 243, ve znění schváleném Poslaneckou sněmovnou

Nyní zahajuji hlasování. Kdo je prosím pro? Kdo je proti?

hlasování číslo 109 bylo přihlášeno 163 poslanců a poslankyň, pro 133, proti 18. Konstatuji tedy, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas. Prosím, pane zpravodaji.

 

Poslanec Martin Exner: A nyní tu máme ta dvě doprovodná usnesení. Já myslím, že budeme hlasovat asi o každém zvlášť. Takže to první znovu přečtu: "Poslanecká sněmovna vyzývá vládu poslat finanční prostředky krajům a hlavnímu městu Praha za veškeré náklady spojené s řešením uprchlické krize s termínem 24. 6. 2022."

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za přednesení. Optám se pana ministra, jestli se chce vyjádřit? Nechce.

 

Budeme hlasovat.

Zahajuji hlasování. Prosím, kdo je pro? Kdo je proti tomuto návrhu?

hlasování číslo 110 bylo přihlášeno 164 poslanců a poslankyň, pro 74, proti 4. Výsledek hlasování je, že bylo zamítnuto. Prosím druhé.

 

Poslanec Martin Exner: Druhé usnesení zní: "Poslanecká sněmovna vyzývá ministra vnitra, aby v případě uzavření KACPU v Praze primátorem hlavního města Prahy neprodleně zajistil jeho další provoz."

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji.

A opět zahajuji hlasování. Kdo je pro tento návrh usnesení? Kdo je proti?

hlasování číslo 111 bylo přihlášeno 165 poslanců a poslankyň, pro bylo 56, proti 2. Výsledek hlasování: usnesení nebylo přijato.

 

(O slovo se hlásí poslankyně Schillerová.) Já vás vnímám. Ještě chci poděkovat panu zpravodaji a panu ministrovi za provedení, a nyní tedy prosím, paní předsedkyně, máte slovo s přednostním právem.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. No, já tomu nerozumím. Moje kolegyně jménem hnutí ANO, paní místopředsedkyně Jana Mračková Vildumetzová, pravidelně tady, s železnou pravidelností, upozorňuje, načítá usnesení, vznáší dotazy, kdy už kraje dostanou ty peníze. (Neklid a hluk v jednacím sále.) Já si vzpomínám v covidové krizi, jak tady pomalu se krvácelo na barikádách, jak se kladly hlavy na koleje, když bych to řekla přeneseně, jak vystupovali všichni, zejména z hnutí STAN, a volali, jak se musí dorovnat daňové příjmy, které tam chybí z kompenzačního bonusu, jak se to musí prostě - jak oni nebudou moct investovat. V přebytku jsou už druhý rok, krize nekrize, ale tady samozřejmě ty peníze chybí. Slyšela jsem to ze všech stran: Je tady velká krize, máme velké náklady. Teď je nemají? Takže těch 4,5 miliardy nebo kolik to dělá, možná i více, dívám se, to jsou sociální služby, ale náklady spojené s uprchlickou krizí - oni kdy to dostanou? Takže už tady načítáme několikáté datum a najednou to nevadí? Najednou ministr ze stejného hnutí řekne: "nesouhlaste" nebo "zdržet se" tady ukázal. No a o sociálních službách ani nemluvím.

Pane poslanče Kaňkovský, prostřednictvím paní místopředsedkyně, každou schůzi jste tady stál, a to tam chybělo mnohem méně. Skončili jsme, naše vláda, na 24 miliardách. Ten graf jsem dávala před chvílí na Twitter, protože jsem si ho potřebovala osvěžit, prostřednictvím paní místopředsedkyně - řekla jsem to, aha, a najednou 4,5 miliardy nevadí, kdy hrozí kolaps sociálních služeb? Slyším to prostě ze všech stran a mlčíme? Mlčíme a nic neděláme? A úplný vrchol je tedy, když tady pan ministr vnitra sám řekl, že pokud se zavře to KACPU - říkám to správně? - v Praze, tak se toho ujme Ministerstvo vnitra. Já tomu věřím a věřím, že to zvládne, o tom jsem přesvědčena, ale proč teď to neodhlasujete, když jenom jsme chtěli potvrzení jeho slov? Nezlobte se, nedává to smysl. Děkuji. (Větší potlesk v levé části jednacího sálu.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji a další s přednostním právem pan ministr Marian Jurečka. Prosím.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Já tu diskusi nechci košatit, ale nedá mi to. Jenom stručně chci zareagovat pár čísly. Když tady byla zmíněna otázka dofinancování sociálních služeb, tak v loňském roce byla skutečnost, která šla do sociálních služeb, 22,4 miliardy korun bez covidových mimořádných dotací. V letošním roce částka, která jde z rozpočtu v součtu se zvýšenou úhradovou vyhláškou a se zvýšením příspěvků na III. a ve IV. stupni, je to celkem 23,7 miliardy korun. Nicméně vliv inflační, vliv nárůstu cen energií a zároveň i řekněme tlaků na platy je takový, že je potřeba sociální služby dofinancovat. A já jsem už asi před měsícem a půl řekl, vážená paní předsedkyně, prostřednictvím paní předsedající, už před měsícem a půl jsem řekl jak zástupcům krajů, tak zástupcům velkých poskytovatelů takzvané pé desítky, že dofinancování jako vláda v letošním roce provedeme. Řekl jsem minulý týden, že nejpozději do konce června bude známa částka na dofinancování tak, aby kraje i poskytovatelé mohli mít představu, jaká částka do konce roku k nim přijde, abychom situaci zklidnili. Situace je výjimečná, ty nárůsty jsou extrémní, to je potřeba si uvědomit. Já z toho žádnou radost nemám, ale prosím pěkně, není pravda, že nic neděláme, že to neřešíme. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Také děkuji. (Potlesk v pravé části jednacího sálu.) Nyní tedy mohu ukončit projednávání tohoto bodu taktéž a přikročit k poslednímu bodu dnešního dne jednání, a sice k bodu

Aktualizováno 6. 11. 2023 v 15:57.




Přihlásit/registrovat se do ISP