(14.50 hodin)
(pokračuje Petr Fiala)

Je tisíc jiných možností, jak občané, kteří chtějí vyslovit svůj názor, mohou svůj názor vyslovit bez jakéhokoliv postihu, to jsou úplné nesmysly, a bez obav, že by se jim cokoliv mohlo stát. Jediné, co se jim může stát, že budou čelit jinému názoru a musí se vyrovnat s jiným názorem, tak, jak vy se musíte vyrovnávat s mým názorem. To je na tom jediné, co je nepříjemné, ale nic víc se vám ani nikomu jinému stát nemůže.

Ale nezaměňujme tady svobodu slova s hybridními hrozbami a s bojem s dezinformacemi. A jak jsem vám ukázal v předcházející odpovědi, tedy v odpovědi na předcházející interpelaci, je tu kontinuita. Tento stát, a určitě mě nemůžete podezřívat, že mám stejné názory jako Andrej Babiš na většinu věcí, ale je tu kontinuita v tomto. I vláda Andreje Babiše i naše vláda, vědoma si povinnosti vůči občanům České republiky, posiluje boj s hybridními hrozbami, mezi něž zcela prokazatelně patří dezinformace. To děláme a budeme to dělat, protože je to naše povinnost. Se svobodou slova to nemá společného vůbec nic. A vy to dobře víte.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji a je očividný zájem o doplňující otázku. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Vladimír Zlínský: Paní předsedající, děkuji za slovo. Musím reagovat a budu reagovat podobně jako pan poslanec Vondráček, protože jsem tady vznesl konkrétní dotazy, kde bych tedy, nechci je opakovat, ale chtěl bych skutečně slyšet konkrétně, co to ta ruská dezinformace je, aspoň ty tři nejčastější, aby ti lidé si dokázali pod tím něco představit - ti občané, kteří mě oslovují a kteří nemají pocit úplné svobody, že mají obavy z toho, aby nepronesli a nešířili ruské dezinformace.

A druhá věc je, že je třeba definovat ten rozdíl, kde končí svoboda slova a kde začíná dezinformace, protože bez té definice ti lidé teoreticky ty dezinformace budou šířit i nadále, takže já bych prosil přesně definovat, co je a co není dezinformace.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Pan premiér zareaguje. Prosím.

 

Předseda vlády ČR Petr Fiala: Vy mě, vážený pane poslanče, chcete zřejmě donutit, abych tu citoval slova vašeho předsedy. Já jsem to udělal minule, když jsem uváděl tady při interpelacích příklad výroku, který lze považovat za dezinformaci. To ale neznamená, že každá dezinformace, která je řečena ve veřejném prostoru, je trestná, ale prostě mohu říct o výroku někoho jiného, protože neodpovídá realitě a je to záměrná lež, že má charakter dezinformace. Já jsem vám minule na konkrétním příkladu, já nevím, jestli jste to byl vy nebo někdo jiný z vaší politické strany, tak jsem tady ten konkrétní příklad uvedl.

Ale já se znovu vrátím k tomu podstatnému, co jsem vám vysvětlil a v čem jsem jasně odpověděl na vaši interpelaci. Mimochodem, jako vždycky, když já něco odpovím a vy přijdete a řeknete: No, vy jste neodpověděl, no tak vy se mě ptáte a já vám odpovídám. Vám se ta odpověď nelíbí, to já plně respektuji, ale prostě odpovídám na vaši otázku.

Takže znovu, já nevím, proč by se měl někdo bát, a vy jste mně to ani v té otázce nevysvětlil, a já jsem vám podrobně řekl, že to tak není, proč by se měl někdo bát říkat svůj názor. Nikomu nic nehrozí. Nemanipulujte občany, nevykládejte jim takové nesmysly, nestrašte je, není to prostě pravda. Vypnutí dezinformačních webů, naprosto konkrétních a naprosto ve službách Ruské federace, které nemají nic společného s médii, nijak nesouvisí se svobodou slova a se šířením názorů svobodných občanů. A ty názory mohou být jakékoliv a mohou občané prostě říkat, co si myslí o ruské agresi na Ukrajině, z jakékoliv strany, nikdo je za to nepostihuje a postihovat nebude. Tak prostě nestrašte lidi, nevyvolávejte dojem - možná nemáte jiná politická témata, tak si vymýšlíte tyto nesmysly a ony jsou nebezpečné. Ony jsou nebezpečné, protože podrývají důvěru v demokracii, a ta je cenná a měla by být cenná i pro vás.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: S další interpelací paní poslankyně Věra Adámková. Prosím, paní poslankyně, vaše dvě minuty.

 

Poslankyně Věra Adámková: Děkuji za slovo, paní předsedající. Pane premiére, vážený pane profesore, já bych obrátila pozornost na školství, a to nikoliv z pedagogického pohledu, ale jsem lékař, takže bych tam chtěla vysvětlit některé věci. Tím, že vláda odpovídá jako celek, tak to spadlo na vás. Je tomu tak, ale té zodpovědnosti se nelze vyhnout.

Za prvé se jedná o prevenci školní kriminality na základních i středních školách - bez ohledu, prosím pěkně, na celou situaci v Ukrajině už tak měli hodně práce a teď se ozývají s tím, že samozřejmě práce přibývá, zejména ve vyloučených lokalitách, což teď vidíme, takže otázka zní, zda vláda nějakým způsobem podpoří Ministerstvo školství v tom, že by měli sníženou dotaci hodin, eventuálně tedy výrazné ohodnocení své činnosti. Myslím si, že bez nich to je špatně.

Za další se zeptám na hygienické podmínky žáků ve třídách, kde víme, že může být až 35 žáků ve třídě, což za prvé znamená, že jistě je tam zvýšená možnost i přenosu některé infekce, za druhé musíme dodržovat teplotní pohodu pro ty žáky, a to, co jsme slyšeli z novin, že tedy mají méně topit, my tam k tomu trošku nekorelujeme, myslím si, že to byl nešťastný výrok příslušného pana ministra a že to jistě bude sledováno i na vládě.

A další velmi významný podnět, který mám v posledním týdnu, je od našich učitelů 1. až 3. třídy. Řada ukrajinských rodin, a to je dobře, má možnost, aby děti měly ukrajinské vzdělání distančně, to znamená, že tyto malé děti mají 9 až 10 hodin výuky denně a opravdu se to na nich už začíná podepisovat. Tak jestli s tím tedy bude nějak jednáno, třeba s ukrajinskou stranou, že bychom to nějak koordinovali, protože to jistě není dobře.

Za další, je tady dotaz, jakým způsobem eventuálně bude probíhat další školní rok, co se týče v mateřských školách, tedy očkování, neočkování, zda tam jsou nějaké novinky.

Domnívám se, že jsem dodržela i čas, a prosila bych o odpovědi. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Ano, dodržela. Nyní je čas na reakci pana předsedy vlády. Prosím, ujměte se slova.

 

Předseda vlády ČR Petr Fiala: Vážená paní poslankyně, vážená paní profesorko, abych vám vrátil - samozřejmě v dobrém - to, jak jste mě oslovila, i když tady tituly nepoužíváme. Položila jste mi řadu otázek. V tomto případě musím konstatovat, že na všechny vám asi teď neodpovím, ale můžeme vám pak odpovědět písemně nebo samozřejmě moji kolegové.

Možná začnu tou přeplněností škol a tříd a snižováním hygienických podmínek. Za prvé bych chtěl říct, že průměrný počet dětí ve třídě v České republice v žádném případě není 35, ani není 30. Budete se divit, dokonce není ani 25, ale pohybuje se kolem 20. To je realita a to je potřeba, abychom věděli. Já jsem se s tím setkával už v době, kdy jsem byl ministrem školství, kdy vlastně se objevovaly ojediněle třídy třeba v Praze, v okolí, tam, kde je opravdu nedostatek škol, kde počet dětí dosahoval takového množství, jaké jsem já běžně zažíval, když jsem chodil do školy. Dnes to standardem není. Tehdy bylo kolem 19 dětí, průměr dnes je něco mírně přes 20. Takže se to týká jenom některých škol.

Já myslím, že v žádném případě bychom neměli, a nikdo to nechce, snižovat nějaké hygienické návyky a hygienické standardy, to asi cesta není. Na druhé straně, a to možná bylo racionálním pozadím toho zjednodušeného výroku - já jsem ho úplně nezaznamenal, ale musíme přemýšlet i o tom, jak třeba v případě krátkodobého navýšení kapacity některé předpisy mírně redukovat. Je to namístě, protože jak víte, třeba vytvořit další třídu mateřské školky není vůbec jednoduchá věc. Tím samozřejmě neříkám, že se nemá topit nebo něco podobného. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP